Kitap Alma Hastalığı Tsundoku
Bu yazıyı okuyorsanız büyük ihtimalle çok kitap okuyan veya kitaplara hayran biri olarak alıp da çoğunu okuyamayan birisiniz. Tsundoku Japonca kökenli bir kelime ve anlam olarak istiflemek-biriktirmek karşılığı olan bir deyim. Zamanla kitap, bilgisayar oyunu, albüm gibi alımlar yönelik kelime son zamanlarda artan kitap alma hastalığı için kullanılıyor.
Tsundoku aslında psikolojik bir rahatsızlık ve dereceleri var. Masum bir kitap alma alışkanlığından kitap hırsızlığına kadar giden bir derecelendirme kriteri var. Tsundoku sendromuna sahip kişiler kitap okumayan değil aslına bakılırsa düzenli kitap okuma alışkanlığı olan ama ihtiyacından fazlasını alan kişilerdir.
Tsundoku hastalığı olan kişilerde ne gibi belirtiler görülür?
Tsundoku hastalığı var olan kişiler, aşağıda vermiş olduğumuz belirtilere sahiptirler. İşte tsundoku hastalığı olan kişilerde görülen belirtiler;
1- Asla kitapları istiflediklerini düşünmezler. Günün birinde aldıkları kitapları mutlaka okuyacaklarını düşünürler.
2- Kitaplıklarının dolu olması tsundoku hastalığı olan kişileri mutlu eder.
3- Yeni alınmış kitap kokusuna bayılırlar.
4- Mutlaka okunması gereken kitaplar listesinde yer alan kitapların çoğu ellerinde vardır.
5- Başkalarına ödünç kitap vermekten hiç hoşlanmalar. Verirlerse de mutlaka peşine düşerler.
6- Gitmekten en çok hoşlandıkları yerler kitap fuarlarıdır.
7- Okumayacaksan neden alıyorsun bu kitapları diyen kişilere karşı inanılmaz kızgınlık duyarlar.
8- Tablette veya diğer elektronik ortamlarda kitap okuma alışkanlığından nefret ederler. Kitap okuma ortamları teknolojik cihazlardan uzakta çay, kahve, balkon ve mum gibi etkenlerle geleneksel bir yaklaşımda oluşturur.
9- Kişi kitap almadığı zamanlar kendini huzursuz hisseder.
10- Kişi kitaplarının sayfa kalitesine ve yıpranmasına aşırı duyarlıdır.
Tsundoku ile benzer bir sendrom da bibliyomanidir. Ancak bu iki sendrom temelde birbirinin zıttıdır. Bibliyomanı hastalık derecesinde kitap tutkunluğudur. Burada kitap almaya değil kitap okumaya aşırı derecede bir tutkunluk söz konusudur.
Tsundoku size maddi ve manevi bir zarar vermediği sürece anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak tsundoku sendromları zamanla artar, size maddi ve manevi olarak zarar vermeye başlarsa mutlaka psikolog veya psikiyatristten yardım almanız gerekebilir.
İnsanlar Neden Tsundoku Sendromuna Yakalanıyor?
- Aslında bilinen en önemli neden toplumsal ve çevresel baskı. Kitap okumayı sevmeyen birine aile ve çevreden gelen ve çocukluktan itibaren başlayan “kitap oku” dayatması bireyin ilerleyen yaşlarında Tsundoku sendromu göstermesine sebep oluyor. İçselleştirilmiş bu baskı bireyi sürekli kitap almaya teşvik etmektedir.
- En önemli ikinci neden popüler kültür dayatmalarıdır. Tsundoku sendromu gösteren kişiler genellikle okuduklarını sosyal medyada göstermez ve kitapları kendi özel varlığı olarak görür. Özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan toplumlarda kişi kitap alarak, kitaplık kurarak evinde özel bir alan oluşturur ve kendini ait olmadığını düşündüğü toplumdan soyutlama yoluna gider bu bir nevi içsel bir statü kazanma gösterisidir.
- Tsundoku sendromu yaşayan kişilerde en çok yaşanan sebeplerden biri de zaman planlaması yapılmamasıdır. Kişi aldığı kitaplarını bir çırpıda okuyacağını düşünerek alır ancak zaman yönetimini iyi yapmadığı için birçok kitaba elini sürmez.
- Bir diğer önemli neden dikkat eksikliğidir. Dikkat eksikliği yaşayan kişilerde duygular, istekler ve beğeniler kısa sürede değişebilir. Tsundoku Sendromu yaşayan kişiler kitap alırken hissettikleri beğeni ve isteği kısa bir sürede kaybeder ve başka bir kitap türüne ilgi duyarak onu almak ister.
Yazımızı bitirirken bu yazıda yer alan metinlerin bilimsel bir değeri olmadığını, sadece bilgi vermek amaçlı olarak yazıldığını hatırlatmak isterim.
Kitapla kalın :)
Gökhan Turgut Ünal
Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü