Kişilik tipleri ve özellikleri başta psikoloji ana bilim dalı olmak üzere çeşitli branşlar tarafından en çok analiz edilen konuların başında gelmektedir. Psikoloji ve psikiyatri biliminde farklı yaklaşımlara dayanan kişilik tipleri sınıflandırmaları bulunmaktadır. Bu yazımızda kişilik tipleri ve özellikleri ile ilgili bilgi vereceğiz.
Kişilik Tipleri ve Özellikleri Nelerdir?
16 Myer-Briggs Kişilik Tipleri
Myer-Briggs Kişilik tiplerinin amacı, insanların tek bir toplu gruba katılmadan önce ilişkilerin karakterini ve iş uyumluluğu derecesini, bilgi paylaşımını ve psikolojik uyumluluğunu tahmin etmenin bir yolunu sağlamaktır.
Myer-Briggs Kişilik temelinin dışa dönüklük (E), algılama (S), düşünme (T), yargılama (J), içe dönüklük (I), sezgi (N), duygu (F), algıdır (P).
Socionics, insanları sosyotip adı verilen 16 farklı türe ayırır; ESTJ, ENTJ, ESFJ, ENFJ, ISTJ, ISFJ, INTJ, INFJ, ESTP, ESFP, ENTP, ENFP, ISTP, ISFP, INTP & INFP. Myers–Briggs Tip Göstergesi izlenerek resmi bir dönüşüm gerçekleştirilir.
Müfettiş Tipi
ISTJ’ler ciddi, uygun ve göz korkutucu olabilen görünüşte resmidir. Kültürlüdürler ve geleneğe düşkündürler. Aksine, sessiz ve genellikle sakindirler. Ayrıntılara olan keskin dikkatlerinden dolayı müfettiş olarak adlandırılırlar. ISTJ, hedeflerine ve projelerine karşı her zaman mantıklı bir yaklaşım benimseyen kural takipçileridir.
Baskın bilişsel işlevleri, çevreleriyle ilgili ayrıntıları almalarına yardımcı olan içe dönük algılamadır; yardımcı bilişsel işlevleri ise onları verimli ve mantıklı düşünürler yapan dışa dönük düşünmedir.
İlişkilerinde arkadaşlarına ve aile üyelerine çok sadıktırlar. Genellikle, zamanlarını birlikte geçirmeyi tercih ettikleri küçük bir çevreleri vardır. ISTJ, yapı, mantık ve istikrar gerektiren işlerde başarılı olur.
Savunucu (INFJ Kişilik)
INFJ’ler farklı bir dünya görüşüne sahip vizyonerlerdir. İç gözlemi severler ve bir şeyleri yüzeysel seviyede almayı reddederler. Hayatı farklı nedeniyle başkaları tarafından “garip” olarak adlandırılabilirler. INFJ, karmaşık sorunları anlamayı seven idealistler. Ne kadar kolay ilham aldıklarından dolayı genellikle yaratıcı olan çekingen liderlerdir.
Diplomatlar olarak da bilinen INFJ, çatışma yerine ekibinin üyeleriyle işbirliği yapmayı tercih ediyor.
Bir INFJ’nin baskın bilişsel işlevi, içsel içgörülere odaklanmalarına yardımcı olan ve genellikle karar vermelerini etkileyen içe dönük sezgidir. Üçüncül bilişsel işlevleri, onları başkalarının duygularına veya başkalarının empatik olarak adlandırdıkları şeylere karşı oldukça duyarlı yapan dışa dönük bir duygudur.
Üst Akıl – Mimar (INTJ Kişilik)
INTJ’ler kendi başlarına olmaktan mutluluk duyan içe dönüklerdir. Enerjilerini tükettiği için sosyalleşmekten kaçınırlar. Plan ve stratejiler geliştirmede başarılıdırlar. Analitik problem çözücüler olarak bu kişilik tipi stratejik ve yenilikçidir.
Baskın bilişsel işlevleri, satır aralarını okumak ve kalıpları çözmek için kullandıkları içe dönük sezgidir. Yardımcı işlev, çözümler konusunda bilinçli ve yüksek düzeyde organize olmalarını sağlayan dışa dönük düşünmedir.
Mimarlar olarak da bilinen INTJ, mantıksal sistemler ve yenilikçi çözümler gerektiren işlerde başarılıdır. Genellikle yalnız çalışmayı tercih ederler. İlişkilerde sadıktırlar ve partnerlerini cesaretlendirmede harikadırlar.
Önder (ENFJ Kişilik)
ENFJ’ler insan merkezli bireylerdir. Çoğunlukla sezgilerine ve duygularına güvenirler ve hayal güçleriyle yaşama eğilimindedirler. Özetlere ve gelecekte neler olabileceğine odaklanırlar. Sadece yakın arkadaşlarına ve ailelerine değil, genel olarak insanlara karşı oldukça empatiktirler.
ENFJ genellikle geri bildirimi sever ve bunlara insanları memnun eden kişiler olarak atıfta bulunulabilir.
Baskın bilişsel işlevleri, diğer insanların duygularıyla uyum içinde olmalarına yardımcı olan dışa dönük bir duygudur. Yardımcı işlevleri, şimdiki anın aksine geleceğe odaklanmalarını sağlayan içe dönük sezgidir.
Başkalarını cesaretlendirebilecekleri ve onları büyümeye itebilecekleri işlerde başarılı olurlar. Buna insani odaklı işler de dahildir. İlişkilerde destekleyicidirler ve her zaman partnerlerini anlamaya isteklidirler.
Becerikli – Usta
ISTP’ler gizemli, rasyonel ve son derece mantıklı bir gruptur. Gerçek doğalarını gizleme konusunda uzman oldukları için etraflarındakilerden habersiz olsalar da çoğu zaman kendiliğinden ve öngörülemezdirler.
Baskın bilişsel işlevleri, bir durumun mantıksal yönüne odaklanmalarını sağlayan içe dönük düşünmedir. ISTP’nin yardımcı bilişsel işlevi, soyut şeylere odaklanmalarına yardımcı olan dışa dönük algılamadır.
Teknik uzmanlık ve fiziksel aktivite gerektiren işlerde başarılı olurlar. İlişkilerde, evin etrafında kullanışlı olmayı tercih eden sakin aşıklardır.
Sağlayıcı Konsül (ESFJ)
SFJ’lerin basmakalıp olarak dışa dönük oldukları bilinmektedir. Onlar amigo kızlardır ve etraflarındakilerin ruhlarını yükselterek onlara popülerlik kazandırırlar. Doğaları gereği kolayca sevilirler ve insanlar onlara kolayca ısınır.
Baskın bilişsel işlevleri, onları çalıştıran ve içgüdülerine göre kararlar veren dışa dönük duygudur. ESFJ’nin yardımcı bilişsel işlevi, gelecek veya diğer soyut ayrıntılar yerine şimdiye odaklanmalarına yardımcı olan içe dönük algılamadır.
Süreçler ve kişilerarası beceriler gerektiren işlerde başarılı olurlar. İlişkilerde, yapıya ve istikrara inanan geleneksel ortaklardır.
İdealist (INFP)
INFP’ler genellikle saklı ve içe dönüktür. Genellikle sessiz yerlerde tek başlarına vakit geçirirler. Etraflarında olup bitenleri açıklarken çıkarımlar yapmak için işaretleri ve sembolleri analiz etmeyi severler.
Baskın bilişsel işlevleri, duyguları içsel olarak işlemelerine yardımcı olan içe dönük duygudur. INFP yardımcı bilişsel işlevi, hayal gücü yoluyla büyük resme odaklanmalarına yardımcı olan dışa dönük sezgidir.
Vizyon gerektiren ve amaçları/çıkarlarıyla uyumlu işlerde başarılı olurlar. İlişkilerde arkadaşlarını seçmek zaman alır ve oldukça geniştirler.
Oyuncu Eğlenceli (ESFP)
ESFP’ler çoğunlukla eğlenceli olarak algılanır. Spot ışığında olmaktan hoşlanırlar. Güçlü kişilerarası becerileri sayesinde öğrendiklerini başkalarıyla paylaşmayı keşfetmekten ve öğrenmekten zevk alırlar.
Baskın bilişsel işlevleri, soyut fikirler yerine gerçeklere bağlı kalmalarına yardımcı olan dışa dönük algılamadır. ESFP’nin yardımcı bilişsel işlevi, karar vermelerine yardımcı olan içe dönük bir duygudur.
Spontane olabilecekleri, sık sık hareket edebilecekleri ve sanatsal değerlerin kullanımını içeren çalışma ortamlarında başarılı olurlar. İlişkilerde, ESFP, yapılandırılmış bir yaşamdan kesinlikle hoşlanmasalar da, ailelerine ve sevdiklerine her şeyden önce öncelik verecektir.
Şampiyon (ENFP)
ENFP’ler oldukça bireyseldir ve hayatlarını bir kutunun içinde yaşamayı reddederler. Bir şeyler yapmak için kendi yöntemlerini yaratmaya çalışırlar. Duygularıyla hareket ederler ve son derece anlayışlı ve düşüncelidirler.
Baskın bilişsel işlevleri, soyut düşüncelere ve kalıplara odaklanmalarını sağlayan dışa dönük sezgidir. Yardımcı bilişsel işlev, onları mantıktan çok duygularına odaklayan içe dönük duygulardır.
İlişkilerde, ENFP her zaman etkileyicidir ve sevgiyi açıkça paylaşır. Ayrıca yaratıcılık ve yaratıcı çözümler gerektiren işlerde başarılı olurlar.
Girişimci (ESTP)
ESTP’ler, başkalarıyla etkileşim kurma ihtiyacı tarafından yönetilir. Özetler ve teorilerle ilgilenirler. Spontanedirler ve risk alırlar. İlerledikçe telafi ederken hata yapmaktan korkmazlar.
Baskın bilişsel işlevleri, onları eylem odaklı yapan dışa dönük algılamadır. Bir ESTP’nin yardımcı bilişsel işlevi, onları oldukça disiplinli ve çok gözlemci yapan içe dönük düşünmedir.
Mekanik beceriler, esneklik ve oldukça öngörülemez olan kariyer yollarında gelişirler. İlişkilerde oldukça maceracı olabilirler ve sevdikleriyle aktiviteleri tercih edebilirler.
Süpervizör (ESTJ)
ESTJ’ler, doğru ve sosyal olarak kabul edilebilir olanı yapma gayreti tarafından organize edilir ve yönetilir. “İyi” ve “doğru” olanı yapma yolunda olan ideal bireyi özetlerler. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarlar.
Baskın bilişsel işlevleri, diğer kişilik türleriyle karşılaştırıldığında onları oldukça pratik kılan dışa dönük düşünmedir. Yardımcı bilişsel işlevler, içe dönük algılamadır, bu da onları ayrıntılara ve istikrara çok meraklı kılar.
ESTJ’ler, operasyonları denetleyebilecekleri ve yapılar oluşturabilecekleri yönetim pozisyonlarında çalışmaktan hoşlanırlar. İlişkilerde rutinleri severler ve sevdikleri her şey için her zaman güvenebileceklerini bilirler.
Komutan (ENTJ)
ENTJ’ler, her şeyle rasyonel ve mantıklı bir şekilde ilgilenmeye odaklanır. Onlar saygıyı emreden doğuştan liderlerdir. Ayrıca sorumlu olmaktan da zevk alırlar. Engelleri kendilerini kanıtlayabilecekleri zorluklar olarak görürler.
Baskın bilişsel işlevleri, onları emirler ve yargılar hakkında kasıtlı yapan dışa dönük düşünmedir. Yardımcı işlev, karar verirken içgüdülerine güvenmelerini sağlayan içe dönük sezgidir.
ENTJ, karmaşık ve hedefler için net stratejiler gerektiren işlerde başarılı olur. İlişkilerde sevdiklerine yüksek beklentiler koyabilirler ve bazen otoriter olabilirler.
Düşünen (INTP)
INTP’ler tipik olarak parlak fikirleri ve önermeleriyle tanınırlar. Her şeyde bir kalıp görürler ve yerinde olmayan bir şeyi kolayca seçebilirler. Yaratıcı dehalarından yararlanabilecekleri bir ortam bulmakla ilgileniyorlar.
Baskın bilişsel işlevleri, onları son derece anlayışlı ve derin düşünürler yapan içe dönük düşünmedir. Yardımcı işlevler, hayal güçlerine ve ilhamlarına yardımcı olan dışa dönük sezgidir.
INTP, geleneklere odaklanmayan çalışma ortamlarında başarılı olur. Esnek ve bağımsız çalışma tarzlarını tercih ederler. İlişkilerde, oldukça sıra dışı ve özerktirler.
Besleyici (ISFJ)
ISFJ’ler son derece cömerttir ve topluma geri vermeye her zaman hazırdır. Sıcakkanlı ve iyi kalpli bireylerdir. Başkalarındaki en iyiyi ortaya çıkarmaya yönelik bir farkındalığa ve düşünceye sahiptirler. Baskın bilişsel işlev, onları çok detay odaklı yapan içe dönük algılamadır. Yardımcı işlevleri, onları besleyici ve çok düşünceli yapan dışa dönük duygulardır.
Yapı gerektiren işlerde başarılı olurlar ve perde arkasında konumlanırlar. İlişkilerde, ISFJ sevdikleriyle koşulsuz olarak ilgilenecektir.
Vizyoner (ENTP)
ENTP’ler, küçük konuşmalardan hoşlanmayan dışa dönüklerdir. Bu kişiliklere rastlamak çok nadirdir. Tartışmalara ve/veya tartışmalara mantıklı ve rasyonel bir yaklaşımları vardır. Bilgilidirler ancak sürekli uyarılmaya ihtiyaçları vardır.
Baskın bilişsel işlevleri, onları her zaman yeni fikirleri keşfetmeye açık kılan dışa dönük sezgidir. Yardımcı işlev, onları oldukça mantıklı kılan içe dönük düşünmedir.
Yaratıcılığın zorluklarla buluştuğu işlerde başarılı olurlar. İlişkilerde ENTP kendiliğindendir ve oldukça heyecan verici olabilir.
Sanatçı (ISFP)
ISFP’ler dışarıdan içe dönükler gibi görünürler ama derinlerde sıcak ve çok arkadaş canlısıdırlar. Onlar kendiliğinden ve birlikte olmak eğlencelidir. Her zaman yeni şeyler keşfetmek ve yeni deneyimler keşfetmek için dışarıdalar.
Baskın bilişsel işlevleri, onları önemsemelerini sağlayan içe dönük duygudur. Yardımcı işlevler, sanat eserlerini takdir etmelerini sağlayan dışa dönük algılamadır.
ISFP’ler, spot ışığından bağımsız olarak çalışmayı tercih ediyor. İlişkilerde uzlaşmacı ve çok uysaldırlar.
13 Practical Suggestions for Personal Growth