2020-2021 Akademik Yılı İçin Jean Monnet Burs Programı Başvuruları Başladı!
Türkiye, Avrupa Birliği ile tam üyelik için müzakere sürecine devam ederken kamu kurumlarından özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarından üniversitelere karşı toplumun hemen her kesiminde AB disiplinleri üzerine yoğunlaşmış, konu hakkında yeterli bilgi ve beceri düzeyine sahip bireylere ihtiyaç duymaktadır.
Jean Monnet Burs Programı, bu ihtiyaç dahilinde 1989 yılında Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu arasında yapılan bir anlaşma ile kurulmuştur. Bu program, 1990-1991 eğitim öğretim yılından başlayarak günümüze kadar devam eden ve Türkiye’nin büyük bir dikkat ile uzun süredir devam ettirdiği projelerden biridir.
Kısaca Jean Monnet faaliyetleri, Avrupa Birliği çalışmaları alanında öğretimi ve araştırmada mükemmelliği teşvik etmek için tasarlanmıştır. Faaliyetler, özellikle AB politikalarının yönetişimini artırmanın yanı sıra akademik dünya ile politika yapıcılar arasındaki diyalogun ilerlemesini de teşvik etmektedir. Avrupa Birliği Çalışmaları, Avrupa entegrasyon sürecine özellikle iç ve dış yönleriyle vurgu yaparak bütünüyle Avrupa çalışmalarını içermektedir. Disiplin aynı zamanda AB’nin küreselleşmiş dünyadaki rolünü, aktif bir Avrupa vatandaşlığını, insanlar ve kültürler arasındaki diyalogu teşvik etmedeki rolü de kapsamaktadır.
Bursun asıl amacına geldiğimizde ise Türkiye’nin AB’ye katılım süreci bağlamında, AB müktesebatı hakkında bilgi sahibi olan birey sayısını ve yine aynı amaç üzerinden idari kapasitesini artırmayı amaçladığı söylenebilir. Bu doğrultuda bursların başlıca aşağıdaki konularda yapılacak akademik çalışmalara verileceğini söylemek de mümkündür;
Malların Serbest Dolaşımı
İşçilerin Serbest Dolaşımı
İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestisi
Sermayenin Serbest Dolaşımı
Kamu Alımları
Şirketler Hukuku
Fikri Mülkiyet Hukuku
Rekabet Politikası
Mali Hizmetler
Bilgi Toplumu ve Medya
Tarım ve Kırsal Kalkınma
Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı
Balıkçılık
Taşımacılık Politikası
Enerji
Vergilendirme
Ekonomik Kriterler veya Ekonomik ve Parasal Politika
İstatistik
Sosyal Politika ve İstihdam
İşletmeler ve Sanayi Politikası
Trans-Avrupa Şebekeleri
Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu
Yargı ve Temel Haklar
Adalet, Özgürlük ve Güvenlik
Bilim ve Araştırma
Eğitim ve Kültür
Çevre
Tüketicinin ve Sağlığın Korunması
Ortak Ticaret Politikası (Gümrük Birliği ve/veya Dış İlişkiler)
Mali Kontrol
Dış, Güvenlik ve Savunma Politikaları
2020-2021 akademik yılı içerisinde yaklaşık 160 (%50’si kamu, %30’u üniversite, %20’si özel sektöre tahsis edilecektir) bursiyere maddi destek sağlaması planlanan Jean Monnet programı 21 Ağustos- 5 Kasım 2019 tarihleri arasında başvurulara açık olacaktır.
Burs Programına kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları çalışanların yanı sıra lisans seviyesindeki son sınıf öğrencileri ve üniversitelerin akademik ve idari personelleri de başvurabilmektedirler.
Başvuru şartları, destekleyici belgeler ve daha detaylı bilgi için Duyuru Metni‘ni detaylıca incelemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca yine sitede, başvurularınızı en geç 5 Kasım 2019 saat 17.00’a kadar kapalı bir zarf içerisinde posta, kargo veya elden Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin aşağıdaki adresine ulaştırmanız gerekmektedir;
Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB)
Dr. Hakan ERTÜRK (Başkan V.)
Hazine ve Maliye Bakanlığı Kampüsü
E Blok İnönü Bulvarı
No:36 06510 Emek – Ankara / Türkiye
Burs miktarına geldiğimizde ise öğrenim ücretinden (20.000Euro’ya kadar) aylık harçlığa (yeme-içme, konaklama, ulaşım gibi) kadar önemli harcamaları karşılamanın yanı sıra vize-pasaport, eğitim materyalleri, sağlık-seyahat sigortası gibi masraflar için sabit bir tutar (3.000Euro) ödenmektedir. Bursların hesaba yatırılma şekli genel olarak %90 sözleşmenin imzalanması ile birlikte hesaba aktarılırken, kalan %10 programın tamamlanması ve kapanış sürecinde ödenmektedir.
Ayrıca unutulmaması gereken en önemli ayrıntılardan biri de akademik çalışmalarını başarıyla tamamlayamayan ve sözleşmenin doğurduğu yükümlülükleri yerine getirmeyen bursiyerlerden ödenen bursun tamamını veya bir kısmını geri ödemeleri beklenir.
Diğer önemli noktalardan biri ise bursiyerlerden elde edilen bursun belirli bir süre içerisinde kullanılması beklenmektedir. Bu hesaba göre bursiyerin en az 3 en fazla 12 ay içerisinde lisansüstü veya akademik programını tamamlaması gerekmektedir. Bursun verildiği akademik yıl içerisinde belirtilen süre uzatılırsa, bu süre içerisinde eğitim süreci bursiyer tarafından finanse edilse dahi desteklenmemektedir.
Son olarak başvuruda bulunacak adayların en temel olarak karşılaması gereken bazı belli başlı kriterler bulunmaktadır. Bunlar Duyuru Metni içerisinde sırasıyla belirttiği gibi;
– AB üye ülkelerinden biri, Türkiye veya Katılım Öncesi Mali Yardım programından faydalanan bir ülke vatandaşı olmak
– Bir lisans derecesine sahip olmak ya da bir lisans programında son sınıf öğrencisi olmak
– 4.00 üzerinden en az 2.50 veya 100 üzerinden en az 65 lisans not ortalamasına sahip olmak
– Başvuru yaptıkları bir veya iki farklı AB resmi dili için son başvuru tarihi itibarıyla geçerliliği olan yabancı dil yeterlik belgesine/belgelerine sahip olmak
Bugüne kadar 2000’den fazla bursiyere Avrupa’nın çeşitli yerlerinde eğitim alma imkânı sunan, AB müktesebatı ve işleyiş hakkında ufuk açan, farklı bakış açıları katan aynı zamanda ülke içerisinde AB ile ilgili disiplinler üzerine yoğunlaşmış kalifiye eleman açığını kapatan Jean Monnet Burs Program’ı, 5 Kasım 2019’a kadar başvurularınızı bekliyor.
Daha fazla bilgi almak ve başvuru belgelerinizi bir an önce hazırlamak için hem Jean Monnet’in hem de Dışişleri Bakanlığı’nın sayfalarına bir göz atmayı unutmayın.
Bol Şans :)
Beste Gizem Cicioğlu
Proje Yönetimi Okulu Editörü