Öğrenciler genellikle kompozisyon yazmayı sevmez. Bu yazacağınız kompozisyon burs, ders hatta bir yarışma için olsa da öğrencilerin çoğu için kompozisyon yazmak zor bir görevdir. İyi bir kompozisyon yazmak için size yardım edebilecek pek çok yöntem bulunmaktadır. Amacınız her ne olursa olsun aşağıdaki metodu izleyerek oldukça başarılı kompozisyonlar yazabilirsiniz.
Kathy Livingston’un Guide to Writing a Basic Essay kitabına göre, başarılı bir kompozisyon için 7 püf nokta vardır:
Kompozisyon Konunuzu seçin.
Konunuz önceden belirlenmiş olabilir ya da konuyu seçmek sizin tercihinize bırakılmış olabilir. Eğer konunuz önceden belliyse nasıl bir yazı yazmak istediğiniz hakkında düşünmeye başlamalısınız. Genel bir bakış mı olmalı yoksa detaylı bir inceleme mi? Eğer gerekiyorsa konunuzu daha da daraltın.
Eğer konunuz belli değilse yapmanız gereken bazı şeyler olacaktır. Bu durum biraz zaman alıcı olsa da bu fırsat size ilginç ya da sizi ilgilendiren bir konu seçme avantajını da verir. İlk önce bu kompozisyonu hangi amaç için yazdığınızı belirleyin. Bilgilendirmek için mi yoksa ikna etmek için mi?
Amacınızı belirledikten sonra, merak uyandırabilecek konular hakkında biraz araştırma yapmanız gerekecek. Hayatınızı düşünün. İlginizi neler çeker? Bu konuları listeleyin.
Son olarak seçeneklerinizin neler olduğunu gözden geçirin. Amacınız bir şeyler öğretmekse daha önceden bildiğiniz, okuduğunuz bir konuyu seçin. Amacınız ikna edici bir kompozisyon yazmak ise çok sevdiğiniz bir konuyu seçin. Yazınızın misyonu her ne olursa olsun, konunuzu önemsediğinizi gösterin.
Düşüncelerinizin taslağını oluşturun.
Başarılı bir kompozisyon yazmak için düşüncelerinizi düzenli bir şekilde yazmalısınız. Halihazırda aklınızdaki fikirleri kağıda dökerek, fikirler arasındaki bağlantıları ve ilişkileri daha net görebilirsiniz. Bu taslak, kompozisyonunuz için bir temel oluşturmaktadır. Fikirlerinizi yazıp düzenlemek için taslak veya diyagram kullanın.
Bir diyagram oluşturmak için konunuzu sayfanın ortasına yazın. Bu konudan 3-5 çizgi çıkarın ve ana fikirlerinizi bu satırların sonlarına yazın. Bu ana fikirlerden de çizgiler çıkarın ve çizgilerin sonuna bu fikirlerle ilgili düşüncelerinizi yazın.
Taslak oluşturmak isterseniz de konunuzu kağıdın üst kısmına yazın. Buradan, ana fikirlerinizi listelemeye başlayın ve her bir fikrin altına boşluk bırakın. Bu alanda, her bir ana fikri ilgilendiren daha detaylı fikirleri listeleyin. Bunu yapmak bağlantıları görmenizi sağlayacak ve daha organize bir kompozisyon yazmanıza yardımcı olacaktır.
Ana fikri içeren cümlenizi yazın.
Konunuzu seçtikten ve fikirlerinizi belirli başlıklar altında topladıktan sonra, kompozisyonun ana fikrini anlatan cümleyi yazmalısınız. Okuyucu bu cümleyle kompozisyonu neden yazdığınızı anlar. Oluşturduğunuz taslaktan veya diyagramdan faydalanın. Ana fikirler neler?
Ana fikri anlatan bu kısım iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm konuyu, ikinci bölüm de kompozisyonun ne anlattığını belirtir. Örneğin Bill Clinton ve ABD üzerindeki etkisi hakkında bir kompozisyon yazıyorsanız ana fikrinizi anlatan cümle, “ Bill Clinton, Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev aldığı iki dönemde ülkemizin geleceğini etkilemiştir.” şeklinde olabilir.
Gelişme bölümünü yazın.
Kompozisyonun gelişme bölümünde konunuzu açıklar ve tartışırsınız. Diyagrama ya da taslağa yazdığınız her ana fikir kompozisyonunuzun gelişme paragraflarını oluşturacaktır.
Gelişme bölümünü oluşturan her paragraf aynı temel yapıdan oluşmaktadır. Giriş cümlesi olarak ana fikirlerden birini yazın. Daha sonra, ana fikri destekleyen cümlelerinizi yazın ama geri dönüp detaylı örnekler vermek için üç dört sıra boşluk bırakmayı ihmal etmeyin.
Giriş paragrafını yazın.
Ana fikrinizi belirten cümleyi yazdıktan ve gelişme bölümünü oluşturduktan sonra, giriş paragrafını yazmalısınız. Bu bölüm okuyucunun ilgisini çekmelidir ve kompozisyonun neden yazıldığını göstermelidir.
Dikkat çekici bir giriş yapın: Şaşırtıcı bir bilgi, diyalog, hikaye, alıntı veya konunuzun kısa bir özetini kullanabilirsiniz. Hangisini tercih ederseniz edin, giriş paragrafının son cümlesini oluşturan ana fikir ile bu dikkat çekici girişinizin eşleştiğinden emin olun.
Sonuç paragrafını yazın.
Sonuç kısmı konuyu toparlar ve kompozisyonun kısa bir özetini sunar. Sonuç paragrafınız 3-5 güçlü argümandan oluşmalıdır. Bahsettiğiniz noktaları gözden geçirin ve ana fikrinizi güçlendirin.
Son rötuşları ekleyin.
Sonuç paragrafını yazdıktan sonra, kompozisyonunuzun bittiğini düşünebilirsiniz. Yanlış! Kompozisyonunuzu bitirdiğinizden emin olmadan önce bütün küçük detaylara dikkatlice bakın.
Paragrafların sırasını kontrol edin. En güçlü argümanlarınız gelişme bölümünün ilk ve son paragraflarında yer alırken, daha güçsüz argümanlarınız ara paragraflarda yer almalıdır. Ayrıca paragrafların mantık sırasıyla sıralandığından emin olun. Kompozisyonunuz bir süreci veya işlemi anlatıyorsa (çikolatalı kek nasıl yapılır gibi) paragrafların doğru sırada olmasına dikkat edin.
Eğer varsa kompozisyonunuzun talimatlarını gözden geçirin. Kompozisyonlar farklı formatlar içerebilir ve kompozisyonunuzun istenilen biçimde olduğundan emin olmak için talimatları iki kez kontrol etmeniz gerekir.
Son olarak yazdıklarınızı gözden geçirin. Kompozisyonunuzu yeniden okuyun ve kompozisyonunuzun mantıklı olup olmadığını kontrol edin. Cümle akışının sorunsuz olduğundan ve fikirleri birbirine bağlamanıza yardımcı olacak ifadeleri eklediğinizden emin olun. Dilbilgisi ve imla hatalarına karşın yazınızı mutlaka kontrol edin.
TEBRİKLER! HARİKA BİR KOMPOZİSYON YAZDINIZ.
Best Paraphrasing Tool That Helps Student in Assignment Writing
Yabancı Dil Becerileri Nasıl Geliştirilir
Selen YALILI
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı
harika bir yazı
teşekkür ederim.
boş koy gitsin
harika bir yazı
ellerinize sağlık muhteşem bir yazıydı.:)))
çok teşekkür ederiz çok mutlu olduk :)
hiç işime yaramadı
boşverin kompozisyon yazmayın :)
Aynn