BlogKariyer

İşsizlik Döneminde Hayatta Kalma ve Başarı Rehberi

İşsizken pozitif kalmak, olumlu düşünmek sizin için oldukça önemlidir, zira bu geçiş sürecinin ne zaman biteceğini bilemeyiz. Maksimum başarı için zihninizdeki olumsuz düşünceleri tamamen yok edecek egzersizler yapmalısınız. Bu uygulama sürecinde lider olarak gayretli olmanız gerekmektedir.

Lider olmak, krizi fırsata çevirmeyi ve risk almayı gerektirir ve işiniz bu becerilerinizi uygulamak için harika bir fırsat olabilir. Bu geçiş döneminde disiplinli ve ısrarcı olmalısınız, bu yolculuk süresini daha keyifli geçirmek için aşağıdaki uygulamaları kullanın.

 

 

SAĞLIKLI OLUN

Vücudunuz en iyi şekilde çalışıyorsa; zihniniz, davranışlarınız ve duygularınız da aynı ölçüde iyi olacaktır. Pozitif olmak, iş arama ve -sizi hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi hissettiren- sağlıklı olmanın çok büyük bir bölümüdür. Kariyer uzmanları, yürüyüş yapmanın ya da bir yoga seansıyla rahatlamanın ruhunuzu canlandıracağını ve sizi sıkıcı arama sürecinizden uzaklaştıracağını, vücudunuzun bu ara için size teşekkür edeceğini ve zihninizin adeta şarj olacağını dile getiriyorlar. Egzersizler, sıkıcı iş başvuru sürecinizde sizi ruhsal ve fiziksel olarak rahatlatacaktır.

Yeterli uyku, yeteri kadar su içmek ve her gün vücudunuzu hareket ettirmek gibi birkaç basit uygulamayla sağlıklı kalabilirsiniz. Sağlıklı kalmak aynı zamanda bir kutu dondurma yemek gibi duygusal kararlara son verebilmemizdir. Eğer bunları uygulamak sizin için zorsa çıtayı biraz düşürebiliriz. Bu biraz saçma gözükebilir ancak bunları uyguladıkça kazanmış gibi hissedeceksiniz. Kendinize ulaşılabilir hedefler belirleyin ve hedeflerinizi kolaylaştırın. Engelin etrafında dönmek bile size faydalı olacaktır. Ayrıca arkadaşlarınızı kahve içmeye değil de yürüyüş yapmaya çağırırsanız bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız.

 

 

NEFES ALIN

Eğer işe negatif söylemlerle başlarsanız, bir dakika için kendinizi dondurun ve kendinize düşüncenizin doğru olsa bile neyi değiştireceğini sorun. Bunlar aslında korkularınızdan ötürü zihninizde yer edinmiş kirli düşüncelerdir. İlk olarak ne yapacağınızı bilmeden daha fazla çalışmak için kendinizi zorluyor musunuz? “Çabalarınızın karşılığını alamadığınızda doğal olarak daha hızlı, daha çok ve daha telaşlı bir şekilde koşarsınız. Daha fazla pozisyon için başvuru yapın. Sörf tahtasında ayakta durmaya çalın. Her zaman durup nefes almak sizin için daha iyi olacaktır. Bu uygulamayla kendinizi toparladığınızda nesnel olarak stratejinizde hangi bölümün yanlış olduğunu belirleyin. Bu konuda Kariyer Uzmanı Jenny Foss’dan tavsiye alabilirsiniz.

 

Genelde, zorluklara verilen dış tepkilerimiz, içselleştirdiğimiz ve aslında gerçek bir temeli olmayan şeylere dayanmaktadır. Bu “şeyler” (görüşme için geri aranmamak gibi) sizi olumsuz etkileyebilir. İç dengenizi koruyabilmek ve durup nefes almak, dış etkenlerden daha az etkilenmenizi sağlayacaktır. Sakinliğinizi sürdürmek görüşmelerinizi daha iyi anlamanızı ve daha kolay cevap verebilmenize yardımcı olur. Negatif düşünce girdabından çıkamıyorsanız durun ve iç dengenizi bulana kadar derin nefes alın. Sonra yeni ve daha pozitif hikâyenizi yazın!

 

 

issizlik

 

SOMUT VE ULAŞILABİLİR HEDEFLER BELİRLEYİN

Hayatınız sizin kontrolünüzden çıktığında ya da sizi bunaltmaya başladığında hedefinizi doğru belirmek çok önemlidir. Hiçbir şeyin yolunda gitmediğini veya aslında gerçekte olduğunuz kadar üretken olmadığınızı hissetmek kolay olabilir. Somut ve ulaşılabilir hedefler belirlemek, istediğiniz sonuçlara doğru ilerlemenize yardımcı olurken, aynı zamanda ne kadar çalıştığınızı ve ne yaptığınızı sürekli olarak görmenizi sağlar. Gerektiğinde çıtayı biraz düşürebileceğinizi de tekrar hatırlatalım.

İş Arama Uzmanı Alison Doyle müşterilerine şöyle tavsiye veriyor: “Her haftaya başlarken kendinize hedefler koyun. Belki o hafta motivasyon mektubu yazabilir ya da iş fuarına gidebilirsiniz. Küçük ve ulaşılabilir hedeflerinize odaklanmak bu süreçte sizi daha başarılı hissettirecektir.”

Bir işe başladığınızda kazancınızı yazın. Bu liste motivasyonunuzu yitirdiğinizde ya da olumsuz düşünmeye başladığınızda ilerlemenizi kolaylaştıracaktır.

 

 

DOĞRU İNSANLARLA İLETİŞİM KURUN

Zamanınızın büyük çoğunluğunu kimle geçirdiğiniz sizi büyük ölçüde etkiler. Pek çoğumuz İş Uzmanı Jim Rohn’un “ En çok vakit geçirdiğimiz beş kişinin ortalamasıyız.” ifadesini duymuşuzdur. Etrafınızdaki insanların sizi cesaretlendireceğinden ve işlerinden memnun olduğundan emin olun. Etrafınızı motivasyonunuzu düşürecek insanlarla çevrelemeniz, sizi bulunduğunuz yerden daha aşağı çekecektir. Bunun yerine, sizi yukarı kaldıran ve sizi en iyi olmaya zorlayan insanlarla vakit geçirin.

Industry Bootcamp’in Kurucusu Dominic Soh bu konuda şöyle diyor: “Başarıya ulaşma ya da sıkıntılarınızdadan kurtulma yolunda sosyal çevreniz sizi oldukça etkiler. Eğer bir girişimci ya da lider olarak başarılı olmak istiyorsanız bu konuda size yardımcı olabilecek insanlarla, pazarda daha etkili olmak istiyorsanız, alanınızdaki daha sosyal insanlarla vakit geçirmelisiniz. ”

Bu tavsiye iş fırsatlarınızı daha iyi yönetmenizi sağlar. Özel yaşamınızda, anlaşmakta zorlandığınız insanlar varsa, iş arama sırasında onlardan uzak durun. İlişkiyi tamamen sonlandırmanıza gerek yok, ancak sizi iyileştirmeyen ya da enerjinizi tüketen insanlarla aranıza biraz mesafe koymak, oyununuzun daha iyi yönetmenize yardımcı olacaktır.

İş arama sürecinizde liderliğin zirvesinde kalmak zor bir görev olabilir. Bilinmeyenin korkusu, iş reddetmeleri ve bir işten ayrılmanın getirebileceği kimlik kaybı sorunlarınız olabilir. İstikrarlı bir şekilde ilerlemeniz ve vazgeçmemeniz gerekmektedir.

Sonuçta, bir sonraki fırsatınız için görüşme yaparken elinizden gelenin en iyisini sunmak istersiniz. Sağlıklı kalmak, durup nefes almak, somut hedefler koymak ve terfi ettirenlerle vakit geçirmek hepiniz için başarının anahtarıdır. İç huzurunuzda kendinizle kalmalı, insanların söylediklerini umursamamalı ve ne olursa olsun zirvede kalmalısınız.

 

Haydi derin bir nefes alın ve kaldığınız yerden devam edin!

 

Gamze Sevdik

Proje Yönetimi Okulu Editörü


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu