İslam Kalkınma Bankası Burs Programı, üye ülkelerinin ve üye olmayan ülkelerdeki Müslüman toplulukların insan kaynaklarını geliştirmeye yönelik genel çabalarının bir parçası olarak burs programlarını finanse eder ve uygular.
ISDB tarafından sunulan altı burs programı vardır.
- Lisans
- Master
- Doktora ve Doktora Sonrası Araştırma Programı
- 21 En Az Gelişmiş Üye Ülke (LDMC) için IsDB-ISFD (TVET): Afganistan, Bangladeş, Benin, Burkina Faso, Çad, Komorlar, Cibuti, Gambiya, Gine, Gine-Bissau, Mali, Moritanya, Mozambik, Nijer, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Togo, Uganda ve Yemen
- IsDB-ISFD Lisans Çalışmaları
- IsDB-Dünya Bilim Akademisi (TWAS) Kapasite Geliştirme ve Teknoloji Transferi Ortak Programı
BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ
İslam Kalkınma Bankası Burs Amaç
Programlar, üye ülkeler ve üye olmayan ülkelerdeki Müslüman topluluklar arasında teknoloji ve bilgi paylaşımını teşvik etmek amacıyla 1983 yılından bu yana Banka tarafından yürütülen kalkınma girişimlerinin önemli bir parçasıdır. Yetenekli erkek ve kız öğrencileri çekmek ve toplulukları güçlendirmek ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH’ler) dahil olmak üzere ulusal ve küresel kalkınma planlarına ulaşmalarında onlara yardımcı olmak için sürdürülebilirlik bilimlerine özel bir odaklanma ile gereken doğru yetkinlikleri oluşturmak için tasarlanmıştır. Slogan, öğrencileri/araştırmacıları İyi Vatandaşlar ve Yetkili Profesyoneller (GCCP’ler) olarak geliştirmektir.
IsDB Burs Programı, seçkin ve nitelikli öğrencilere doğrudan mali yardım sağlamak için geleneksel anlamda bir burs programından daha fazlasıdır. Aynı zamanda Üye Ülkelerin ve Müslüman toplulukların sosyo-ekonomik koşullarının iyileştirilmesi için bir araçtır. Temelde bir burs programı ve aynı zamanda bir gelişim programıdır, çünkü burs öğrencilere faizsiz kredi (Qard Hasan) ve ait oldukları topluluklara/ülkelere hibe olarak verilir.
Öğrenciler, mezuniyet ve gelir getiren bir işte çalıştıktan sonra, her program kapsamında detaylandırılan yükümlülükleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Ayrıca, öğrencilerin kendi meslekleri aracılığıyla topluluklarının/ülkelerinin kalkınmasında yer almaları da gerekmektedir. Geri ödenen fon, aynı topluluktan/ülkeden diğer öğrencilere burs sağlamak için İSDB Programı’nı tamamlamak ve uzun vadede sürekliliğini sağlamak için kullanılacak, öğrenciler ve mezunlar tarafından verilen toplum geliştirme hizmetleri genel kalkınmaya katkıda bulunacaktır.