BlogKariyer

İşe Alınma Şansınızı %75 Oranında Artırmak İçin Yapmanız Gereken Tek ‘Şey’

Bugünün güçlü, rekabet sever iş piyasasında, işe alınmak bir sayı oyunundan ibarettir. Ve sayılar oldukça korkutucudur. Başvurunuzu yaptıktan hemen sonra, özenle hazırlayarak gönderdiğiniz özgeçmişiniz, birden bire rekabet dünyasının keskin pençeleriyle karşı karşıya gelir. Daha rahat gözlerinizde canlandırabilmeniz için söylüyorum, Monster.com raporları haftada 427.000 özgeçmiş ilanı aldıklarını belirtiyor.

 

Özgeçmiş Yolculuğu

Bu uzun yolculuğun ilk adımı oldukça basit bir hamleyle, özgeçmişinizi ilgilendiğiniz kurumun yetkili birimlerine iletmenizle başlar. Tabii, bu yolun engellerle dolu bir yol olduğunu da kesinlikle göz ardı etmemek gerekir.

The Talent Function Group LLC, işe alım uzmanları ile bir anket yürütmüş ve sonucunda her ne kadar başvurular işin ünvanı ve piyasasına göre farklılık gösterse de, ortalama bir işverenin ilan başına yaklaşık 100 başvuru aldığını, bunların ise sadece %4 ila %6’sının görüşmeye davet edildiklerini tespit etmiştir.

 

 

Peki bir düşünelim, neden ’sizin’ özgeçmişiniz reddedildi?

Bir özgeçmişin gerçekten neden yetersiz olduğunu açıklamanın sayısız yolu vardır. Fakat, çağımızın belki de en şok edici sebeplerinden biri yazım ya da imlâ hatalarından kaynaklanmaktadır. CareerBuilder verilerine göre, işverenlerin yaklaşık %61’i bu hatalar yüzünden bir çok özgeçmişi henüz incelemeden gözardı etmektedir.

TheLadders.com’a göre ise diğer bir sebep özgeçmişinizi organize etme şeklinizden kaynaklanmaktadır. Araştırmalara göre, bir özgeçmiş doğru şekilde biçimlendirilip organize edildiğinde, işe alınan kişinin özgeçmiş notu %60 oranında artmaktadır. Ayrıca, bir özgeçmişin organize edilme şekli, işverenin o özgeçmişe bakarken geçirdiği zamanı da etkilemektedir. Yine TheLadders.com, işverenlerin ortalama CV başına 7.4 saniye harcadığını belirtiyor.

Kısacası basit, anlaşılır, iyi organize edilmiş bir özgeçmiş, işveren gözünde daha dikkat çekici ve gittikçe zaman harcanmaya değer bir hal almaktadır.

 

 

cv-hazirlama

 

Özgeçmişinize Zaman Harcayın

Tahmin edilebileceği gibi, bir çoğumuz henüz başvurusunu yapmak üzere olduğumuz bir iş ilanı için, şöyle bir durup ne derece yeterli olup olmadığımızı düşünmüyoruz. The Wall Street dergisi, başvuruda bulunan adayların yaklaşık %50’sinin, başvurdukları iş için en minimum koşulları bile sağlamadığını vurgulamaktadır. TheLadders.com bunun asıl sebebi olarak; işin adı, ücreti ve lokasyonu gibi giriş bölümünde yer verilen bilgilere yaklaşık 76 saniye ayırdığımızı, gereken vasıf ve niteliklerin tanımının yapıldığı bölümlere ise çok daha kısa ve bazen hiç zaman ayırmadığımızı belirtmiştir.

 

 

Hadi! İşe Alınma Şansınızı Artırma Vakti!

Şu ana kadar bütün bu engelleri aşmanızı ve rakiplerinizin önüne adeta bir çit çekmenizi etkileyen en önemli etken ”otomatik özgeçmiş taramasından” kaynaklanmaktadır. Talent Function Group LLC’a göre, her 100 özgeçmişin 75’i Applicant Tracking Systems (ATS) adı verilen Başvuru İzleme Sistemleri aracılığıyla taranmaktadır. Bu sistemler, yukarıda açıklanan tuzaklarla dolu taramaları yapmakta ve böylece özgeçmişlerin yaklaşık %75’inin kolayca elenmesini sağlamaktadır.

 

 

Peki, şansınızı artırmak için yapabileceğiniz tek ”şey” ne?

Araştırmacı ve uzman Dr. John Sullivan özgeçmişlerin başvurulan işe uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini söylemektedir. Sayın Sullivan, adayların yaklaşık %90’ının standart özgeçmişlerini herhangi bir özelleştirmeye gitmeden gönderdiklerini de eklemektedir.

Kısacası, eğer sizlerde şansınızı %75 oranında artırmak istiyorsanız, bir an önce kalan %10’luk dilimin içinde kendinize bir yer edinmelisiniz.

 

Bonuss

Dr. Sullivan, başvuracağınız iş için özelleştirdiğiniz özgeçmişinizin, başvurunuzu yapmadan önce, bir insan kaynakları uzmanı veya bir işe alım uzmanı tarafından incelenmesini önermektedir. Bu alanda birilerini tanımanızın size fazlasıyla yardımı dokunacaktır.

Fakat herhangi bir tanıdığınız yoksa, günümüzde bir çok işverenin de kullandığı, yapay zeka sistemlerini kullanarak, başvurduğunuz alana yönelik özgeçmişinizi analiz edebilecek bir çok çevrimiçi aracı deneyebilirsiniz.

Unutmayın ki, özgeçmişiniz sayılarla olan savaşı artarak devam edecektir. Fakat, bu duruma ne kadar bilimsel, veri odaklı bir şekilde yaklaşabilirseniz, bu sizin işe alınma şansınızı önemli ölçüde artıracaktır.

 

Şimdi, her şey sana bağlı :)

 

BESTE GİZEM CİCİOĞLU

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu