İş Yerinde Baskı Altında Nasıl Sakin Kalınır?

İş Yerinde Baskı Altında Nasıl Sakin Kalınır? Stresli durumlarda sakin kalmanın hem sağlığınız hem de kariyeriniz için size fayda sağlamasının birçok nedeni vardır.

İşyeri stresi yalnızca performansınızı ve üretkenliğinizi etkilemekle kalmaz, aynı zamanda fiziksel sağlığınızı da etkiler. Vücudun baskı altındayken bir stres hormonu salgıladığı kanıtlanmıştır ve bu hormonlar kalbin daha hızlı atmasına ve kan damarlarının daralmasına neden olur.

Bu yazıda, baskı altında sakin kalmanın neden önemli olduğunu açıklayacağız ve bunu nasıl yapacağınıza dair bazı ipuçları vereceğiz, böylece olumsuz düşünceleri nasıl yöneteceğinizi, stres seviyenizi nasıl azaltacağınızı ve nihayetinde, iyi hissetme yolculuğuna önemli bir adım atacaksınız.

İş Yerinde Baskı Altında Nasıl Sakin Kalınır?

Derin nefes alın

Bazen birkaç derin nefes alarak stres atılabilir. Kulağa basit geliyor ama doğru. Dr Andrew Weil tarafından geliştirilen 4-7-8 tekniği gibi, nefesinizi düzenlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz nefes alma teknikleri vardır. Bu nefes egzersizi için rahat bir pozisyon bulun. Dört saniye nefes almanız, nefesinizi yedi saniye tutmanız ve ardından nefesi bırakıp sekiz saniye nefes vermeniz gerekir. Nefesinizi daha fazla kontrol ettiğinizi hissedene kadar bunu yapmaya devam edin.

Egzersiz yapın

Egzersiz, stresi azaltan endorfinleri serbest bırakır, bu nedenle, yapabildiğiniz zaman, programınıza biraz egzersiz ekleyin. Fiziksel aktivite gününüzü bölmenize yardımcı olacak ve tazelenmiş, enerji dolu ve çok daha sakin hissederek işe geri döneceksiniz. İş yerinde de kısa ve etkili hareketler yapmak performansınızı artıracak ve stres seviyenizi düşürecektir.

Meditasyon yapın

Meditasyon ve farkındalık, stresli dönemlerde zihninizi temizlemenin ve sakinleştirmenin harika bir yoludur. Meditasyon yapmak için rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz ve rahat bir yer bulmanız gerekir. Ardından, kendinize bir zaman sınırı belirleyin – sadece 5-10 dakika da olsa – ve nefesinize odaklanın. Gözlerinizi kapatın ve nefes alımına ve ardından vücudunuzdan çıkışına odaklanın. Süre dolana kadar bunu yapmaya devam edin. Gözlerinizi açtığınızda etrafınızdaki sesleri dinleyin ve vücudunuzun nasıl hissettiğine odaklanın. Hangi sesleri, kokuları ve hisleri hissediyorsunuz? Her gün birkaç dakikanızı nefes almak, yürümek veya yemek yemek gibi basit bir etkinliğe odaklanmak için ayırın.

Sakinleştirici bir uyku rutini oluşturun

Evden çalışıyorsanız, ertesi gün yapacak fazla bir şeyiniz kalmaması için çalışmaya devam etmek cazip gelebilir. Ama bu uyku rutininiz açısından kötü bir fikir. Bir iş-yaşam dengesine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Belirli bir zamanda dizüstü bilgisayarı kapatın ve hem zihinsel hem de fiziksel olarak rahatlamak için bir şeyler yapın. Bu ister kitap okumak ister sıcak bir banyo yapmak olsun, daha iyi bir gece uykusu çekmek için sizi rahatlatan bir şeyler yapın.

Aslında araştırmalar, her gece fazladan 60-90 dakika uyumanın sizi daha mutlu, daha sağlıklı ve daha güvenli hissettireceğini gösteriyor. Bu nedenle, yeterince dinlendiğinizden emin olun. Ayrıca her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkarak stres seviyenizi düşürecektir.

Yeni bir hobi bulun

Bazen kendimizi işimize (ve hissettiğimiz strese) o kadar kaptırırız ki bize keyif veren şeylere odaklanmayı unuturuz. Stresinizle başa çıkmaya çalışıyorsanız, ilginç bulduğunuz bazı yeni hobilere bakın. El işi yapmayı seviyor olabilir misin? Ya da belki buz pateni yapmayı öğrenmek istersiniz? Yeni bir şeye başlayarak, stresinizi azaltan ve sizi hemen sakinleştiren yapacak bir şeyiniz olur.

Sizi Daha Mutlu ve Zeki Yapacak 20 Süper Yaratıcı Hobi

Destekleyici insanlarla bağlantı kurun

Stresli olduğunuzda aşırı derecede yalnız hissedebilirsiniz. Karşılaştığınız şeyi işlemeye çalışırken, kendinizi birbirine sıkı sıkıya bağlı ağınızdan koparırken bulabilirsiniz. Ancak, zor dönemde size yardımcı olabilmeleri ve sakin kalmanıza yardımcı olabilmeleri için size en yakın olanlara güvenmek daha iyidir. Söylendiği gibi: “Paylaşılan bir sorun, yarıya indirilmiş bir sorundur.

Bir yapılacaklar listesi yazın

Kendinizi bunalmış hissediyorsanız, yapılacaklar listenizi yönetilebilir parçalara bölmek en iyisidir. Listedeki bir şeyi tamamlarken, bir başarı duygusu hissetmek için onu işaretlediğinizden emin olun. Bu, durumun kontrolünün sizde olduğunu hissetmeye başladığınızda stresinizi hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Tetikleyicilerinizi belirleyin

Bu en önemli ipuçlarından biridir. Baskı altında sakin kalabilmek için öncelikle baskıya neyin sebep olduğunu bilmeniz gerekir. Stresinize neden olan şeyin ne olduğunu belirleyin, böylece stresin giderek artmasını ve daha sonra sorunlara yol açmasını önleyecek şeyleri yerine koyabilirsiniz.

Stresinizi artıran belirli bir durum mu? Yaklaşan bir son tarih mi? Ya da belki de geçinmekte zorlandığınız zor bir iş arkadaşınızdır? Her ne ise, sorunları belirlemek, onların üstesinden gelmeyi kolaylaştıracaktır.

Bunu yapmanın başka bir yolu da duygusal zekanızı geliştirmeye çalışmaktır. Bu, kendinizi değerlendirmeyi ve koşullara daha kolay uyum sağlayabilmeniz için çevrenizdekilerden geri bildirim istemeyi içerir.

LinkedIn

Exit mobile version