BlogKariyer

İş Görüşmesinde Yapmanız ve Yapmamanız Gereken 16 Şey

İş görüşmeleri hepimizde oldukça stres uyandıran bir konudur. Ne yapmanız, ne konuşmanız, ne giymeniz ve nasıl davranmanız konusunda kafanız oldukça karışmış olabilir. İşte bu yüzden sizler için iş görüşmelerinde yapmanız ve yapmamanız gereken en önemli 16 şeyin bir listesini hazırladım. Bu listeye bakmadan iş görüşmesine gitmeyin derim :)

· Yapmanız Gerekenler

 

1. Doğru kıyafeti giymek

Ofis için kıyafet yönetmeliğinin ne olduğunu bildiğinizden emin olun. İş görüşmesine gitmeden önce ne giymeniz gerektiği konusunda İnsan Kaynakları ile görüşüp fikir almanız da doğru bir karar olacaktır.

2. Özgeçmişinizin kopyasını getirmek

Şirkette özgeçmişinizin bir kopyasının olması sizin yanınızda götürmemeniz gerektiğini göstermez. Mülakatçının karşısında CV’nizin bir kopyasıyla oturmanız sizin yararınıza olacaktır.

3. Özgeçmişiniz için güzel bir klasörünüz olmalı

Resimli veya desenli bir klasörde tutmalısınız demiyorum ama Cv’nizi düzenli ve bozulmamış göstermek için profesyonel görünümlü bir klasörde götürmelisiniz.

4. Uygun bir vücut dili kullanmak

Görüşme sırasında nasıl göründüğünüzü bilmelisiniz. Oturuşunuz, göz kontağı kurmanız ve rahat pozisyonunuz mülakatçı üzerinde bir etki bırakacaktır. Dik oturun ve sürekli kımıldanmayın. Vücut dili hakkında birkaç ufak tüyo alarak iş görüşmesine gidebilirsiniz :)

5. Zayıf yönleriniz konusunda doğru cevap vermek

Zayıf yönlerinizle ilgili sorular mülakatçının sizi tanımak için yaptığı ufak bir numaradır. Dürüst olmalı ve gerçek cevapları vermelisiniz. Bahane üretmeyin.

6. Zamanında ya da biraz erken orda olmak

Görüşmeden 5-10 dakika önce orada hazır bulunmanız oldukça yararlı olacaktır. Çok erken veya geç gelmeniz mülakatçıyı olumsuz etkileyecektir. Trafik gibi beklenmedik gecikmeleri göz önünde bulundurmalısınız. Eğer çok erken bir saatte geldiyseniz, şirkete yakın bir yerde vakit geçirebilirsiniz.

7. Mülakatı yapan kişi için doğru soruları hazırlamak

Mülakatın sonunda mülakatçıya soracağınız güzel soruların bir listesini hazırlamasınız. Görüşme boyunca dikkatli olmalı ve konuştuğunuz konularla alakalı soruları sormalısınız. Böylece aktif bir dinleyici olduğunuzu ve dikkatinizi mülakatçıya göstermiş olacaksınız.

8. Bir teşekkür notu göndermek

Her zaman görüşmeden sonra bir teşekkür notu göndermelisiniz. İnternetten örneklerine bakabilirsiniz. Bu, işverenler tarafından takdir edilen bir davranıştır. Ayrıca son bir izlenim bırakmanızı ve işe alınmanız için bir şans yaratmanızı sağlayacaktır.

· Yapmamanız Gerekenler

 

1. Sorular bittiğinde görüşmenin bittiğini düşünmek

Aslında siz ofisten çıkana kadar görüşme devam etmektedir, o yüzden davranışlarınıza ve söylediklerinize dikkat etmelisiniz. Çıkarken rahat ve kibar olmalısınız.

2. Fazla rahat olmak

Mülakatçı uzun zamandır görmediğiniz bir arkadaşınız gibi yakın ve rahat davranabilir ama aslında öyle olmadığını sakın aklınızdan çıkarmayın. Arkadaşça davranmak iyi olabilir ama unutmayın ki asıl amacınız mülakatçı üzerinde iyi bir etki bırakmaktır. Çok rahat ve amatörce davranmayın. Görüşmeci ne kadar sempatik olduğunuzla ilgilenmiyor, unutmayın.

3. Eski işiniz hakkında kötü konuşmak

Eski patronunuz çok kötü biri olabilir ancak mülakatçının bunu bilmesine gerek yoktur. Eski işvereniniz hakkında kötü şeyler söylemeniz mülakatçı üzerinde olumsuz bir etki bırakacaktır.

4. Hazırlıksız olmak

Hazırlıksız olmanız kesinlikle görüşme için çok kötü olacaktır. şirket hakkında biraz araştırma yapmalısınız. Hazırlıklı olmanız ne kadar istekli ve çalışkan olduğunuzu gösterecektir. Aradıkları adayda bu duruma çok dikkat ettiklerini söylemeliyim.

5. Mülakatçı konusunu açmadan maaş gibi konulara değinmek

Evet, bunlar çok önemli konular olabilir ama iş teklifi alana kadar bu konuları açmamalısınız. Mülakatçı sizin şirket için ne yapabileceğinizi görmek istiyor, kendiniz için yapabileceklerinizi değil.

6. Cevabı bilmiyorken uydurmak

Mülakatçı sizi şaşırtmak için matematik fobiniz olduğunu bildiği halde bir matematik problemi sorabilir. Sakın uydurmayın. Yapabileceğiniz en kötü şey, bilmediğiniz halde kafadan uydurmanızdır. Açıkça düşünmeniz mümkün olmayabilir ve panikle saçma sapan bir cevap verebilirsiniz. Eğer bilmediğiniz bir soru karşısında ne yapmanız gerektiği hakkında bir araştırma yaparak görüşmeye giderseniz, oldukça rahat edersiniz.

7. Yalan söylemek

Asla yalan söylemeyin! Eğer bu fark edilirse iş bulma şansınızı kaybedersiniz. Eğer böyle bir şey yaparsanız hataya düşmeden düzeltmeniz mümkün olmayacaktır. Genel olarak konuşursak, dürüstlük en iyi politikadır.

8. Problemlerinden bahsetmek

Öğrenci kredinizi ödemek için paraya ihtiyacınız olabilir ya da çok başka problemleriniz olabilir. Ancak mülakatçı sorunlarınızı duymak istemez. Dürüst olmak için bunu yapmış olabilirsiniz ama iyi bir sonuç doğurmayacaktır. Önemli olan şey nitelikleriniz, başarınız, kültür seviyeniz ve potansiyelinizdir.

Kevser Ayvaz

Proje Yönetimi Okulu 


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu