İş Görüşmesinde Asla Yapmamanız Gereken 13 Şey

Yeni bir iş başvurusu yaptığınızda görüşmeye çağrılmak hedefe ulaşma yolunda büyük bir adımdır ve işi alma potansiyelinizin olduğunu gösterir. Bu görüşme esnasında neler yaptığınız, nasıl konuştuğunuz ve size yöneltilen sorulara nasıl cevaplar verdiğiniz kadar yapmadığınız şeyler de hayati önem taşır. Bu yazımızda iş görüşmesi sırasında asla yapmamanız gereken 13 şeyi sizin için derledik. İşte iş görüşmelerinde kaçınmanız gereken şeyler şunlar:

 

Geç Kalmak

İşe alım müdürünün sizin hakkınızda sahip olacağı ilk izlenim, dakik olup olmamanızla doğrudan ilgilidir.

Bir iş mülakatına varmak için en uygun zaman, görüşmenizden 10 dakika öncesidir. Bu, içeri girmeden önce bir nefes almanızı sağlarken, aynı zamanda size özgeçmişiniz, portföyünüz ve görüşme sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz diğer şeyleri de hazırlama fırsatını verir.

Tabii ki, beklenmedik olaylar meydana gelebilir ve bu durumlar için görüşmeye gitmeden önce hazırlanmanız gerekir.

Sizinle görüşecek kişinin adresi, telefon numarası ve e-posta adresine sahip olmanız yararınıza olacaktır, böylece geç kalmanız durumunda onlarla hemen iletişime geçebilirsiniz.

Geç kalacağınızı bildiren profesyonel bir çağrı sizin için çok faydalı olabilir.

Görüşeceğiniz Kişinin Adını Unutmak

İster işe alım görevlisi, İK asistanı ya da işe alım müdürü olsun, sizi iş görüşmesine kimlerin davet ettiğine bağlı olarak, kesinlikle isimlerini önceden bilmeniz gerekir.

Görüşme yapacak kişi sizinle doğrudan iletişim kurmadıysa, sizinle irtibata geçen kişiye iş görüşmesini yapacağınız kişinin adını ve pozisyonunun ne olduğunu sorabilirsiniz.

Bu kişilerin adlarını ve pozisyonlarını bilmek 2 nedenden dolayı harika:

Öncelikle, onları “Tanıştığımıza memnun oldum Bahar Hanım” gibi isimleriyle selamlayabileceksiniz. Bu da, insanlar isimlerini duyduklarında daha açık oldukları için aranızda samimiyet kurulmasına oldukça yardımcı olacaktır.

İkinci olarak da, görüşmenizden önce bu kişileri araştırabilir ve küçük konuşma başlatmak adına ortak şeyler gibi yararlı olabilecek bilgileri bulabilirsiniz.

İş Görüşmesine Hazırlıksız Gitmek

İş görüşmesinde başarılı olmanın en önemli yollarından biri de buna hazırlanmaktır. Şirket, şirketin mevcut ve geçmişteki çalışanları ve başvurduğunuz pozisyon hakkında kapsamlı bir araştırma yapmak, kendinizi daha güvende hissetmenize ve şirketin gereksinimlerine göre kendinizi daha iyi konumlandırmanıza yardımcı olacaktır.

İş görüşmesi yapacağınız şirket hakkında hiçbir şey bilmemeniz, tüm kriterleri karşılasanız bile işi alma şansınızı azaltacaktır. Görüşmeye hazırlıksız gelen adaylar çoğunlukla işe alım müdürlerinin gözünden düşerler.

Uygunsuz Giyinmek

İş görüşmeniz için gerekli hazırlıkları yaptıysanız, şirket kültürünü de bu noktada iyi anlayabiliyor olmanız lazım. Bu, görüşmeniz için nasıl giyineceğinizi bilmenize yardımcı olacaktır. Aşırı giyinmek kadar fazla sade giyinmenin de rahatsız edici olduğunu unutmamalısınız.

Telefonunuzu Sessize Almayı Unutmak

Saygılı davranmak sizi daima ileriye taşıyacaktır. Saygı göstermenin yollarından birisi de telefonunuzu sessize alıp dikkatinizi tamamen görüşme yaptığınız kişi veya kişilere vermektir.

Gülümsemeyi Unutmak

Gülümsemek bulaşıcıdır ve sizinle görüşme yapan kişiyi bir gülümsemeyle karşılamanız, gerginliğin azalmasına ve iş görüşmesinin sakin ve dostane bir havada geçmesine yardımcı olacaktır.

İşi almanız durumunda, görüşme yaptığınız kişi belki de amiriniz olabilir. Bu yüzden, bu kişinin sizi sıcakkanlı ve cana yakın olarak tanıması yararınıza olacaktır.

Mevcut veya Bir Önceki İşvereniniz Hakkında Kötü Konuşmak

Elbette ki birisi yeni bir iş bakıyorsa, bu çoğu zaman işveren veya müdürlerden kaynaklı oluyor. İnsanlar mutlu oldukları işten ayrılmazlar. Ama sizi işvereniniz veya müdürünüz hakkında rahatsız eden ne olursa olsun, onu kendinize saklayın.

Bir önceki iş vereniniz hakkında asla kötü konuşmayın, çünkü görüşme yaptığınız kişinin gözünden düşmenize neden olacaktır. Sizi işe alırlarsa, aynı şeyi orada da yapacak olabilirsiniz ve bir süre sonra tekrar iş değiştirmeye karar verdiğinizde, hiç kimse arkasından kötü konuşmanızı istemez.

Mevcut işvereninizle ilgili herhangi bir soruyu cevaplarken diplomatik olun ve özellikle “Mevcut işinizden neden ayrılıyorsunuz?” gibi sorulara cevaplarınızı önceden hazırlayın.

Kibirli Olmak

Etkileyici bir özgeçmişiniz olabilir ve çok yetenekli olabilirsiniz, ancak kimse kibirli biriyle çalışmak istemez. Tabii ki kendinizden emin olabilirsiniz ama kendinden emin olmakla kibirli olmak arasında çok ince bir çizgi vardır. Onu geçmediğinizden emin olun.

Kendini Övmek

İş görüşmeleri, işe alım görevlilerinin bir aday hakkında olabildiğince çok şey öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış olsa da, sahip olduğunuz beceri veya deneyimler her ne olursa olsun, başvurduğunuz iş ile alakalı değilse o görüşme için değerli değil demektir.

Geçmiş deneyimler üzerine konuşurken, bu deneyim ve becerilerin başvurduğunuz işle ilgili olduğundan emin olun, böylece işe alma müdürü bu pozisyon için uygun olduğunuzu anlayacaktır.

Ayrıca, parçası olduğunuz ekip olmadan başarılarınız mümkün olmazdı, bu yüzden sadece kendinize değil diğer insanlara da haklarını verdiğinizden emin olun. Bunu yapmanın harika bir yolu, “Ben” i “Biz” veya “Birlikte çalıştığım ekip” ile değiştirmektir. İşe alım müdürleri dürüst insanları takdir ederler.

 

Motivasyon Eksikliği ya da İsteksizlik

Yetkili kişi heves veya motivasyon göstermeyen birini, onun sadece maaş için çalışmak istediğini varsayarak işe almak istemeyecektir.

Şirket değerleri, misyonu ve vizyonu gibi şeyler ile motive olabilecek birisinin aksine, eğer ki maaş bu işi istemenizin tek sebebi ise, daha iyi bir fırsat bulur bulmaz buradan ayrılmakta iyi edersiniz.

Yalan Söylemek

Birçok insan iyi yalan söylediğini düşünür fakat işe alım müdürleri bunu muhtemelen rahatlıkla sezebileceklerdir. Bu yüzden yalan söylemeye teşebbüs bile etmeyin. Yalanınız yakalanmasa bile, altından kalkamayacağınız durumların içine girebilirsiniz.

Örneğin, geçmiş sorumluluklarınız hakkında yalan söylediniz ve görüşmeden geçerek işi aldınız diyelim. Size verilen işte muhtemelen başarı gösteremeyeceksiniz ve bunun size faydadan ziyade zararı olacaktır. Bu tarz durumlardan kaçınmak adına her zaman dürüst olmak çok daha iyidir.

Paradan Konuşmak

İlk iş görüşmesi ya da işe alım sürecinin ilk aşamalarında, maaş beklentileriniz sorulmadıkça, paradan konuşmak pek de profesyonel değildir.

Ek ödeme ve ikramiyeler hakkında bilgi almaktan kaçının, çünkü işveren tek motivasyonunuzun maaş olduğunu varsayabilir.

Soru Sormayı Unutmak

İş görüşmesinin sonunda, işe alım müdürü size soru sorma fırsatı verecektir.

Görüşmenizden önce, başvurduğunuz yer hakkında mutlaka araştırma yaptığınızdan ve görüşeceğiniz kişiye sormak için birkaç soru hazırladığınızdan emin olun.

İş görüşmesi esnasında oldukça başarılı olabilirsiniz, ancak soru sormayı unutmak, işi alma şansınızı daha aza indirecektir.

Davet edildiğiniz bir sonraki iş görüşmesine hazırlanırken yukarıda bahsettiğimiz bu maddeleri tekrardan gözden geçirmeyi unutmayın. Söyleyecekleriniz ya da yapacaklarınıza hazırlanmak kadar kaçınmanız gereken şeyleri de aklınızın bir kenarında tutmanız, işi alma şansınızı atıracaktır.

Merve Kamay

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Kaynak: Corina – https://chasingourfinancialfreedom.com/things-to-never-do-in-a-job-interview/

Exit mobile version