İş görüşmesine gitmekten daha can sıkıcı ve gergin bir şey daha var mıdır?
İş görüşmesine gitmeden önce yapmanız gereken en önemli şeylerden biri hazırlıktır. Görüşmeye hazır olmak için size sorulabilecek muhtemel sorulara hazırlanmalı ve pratik yapmalısınız.
İş görüşmelerinde en önemli noktalardan biri, sorulara doğal bir şekilde cevap vermelisiniz, cevaplarınız bir robot cevabı gibi ezberlenilmiş olmamalıdır. Bu makalede, liderlik sorularına nasıl cevap vermeniz gerekir bunlara göz atacağız.
Liderlik deneyiminizi gösterdiğiniz zaman şüphesiz sizden bunu kanıtlamanızı isteyeceklerdir. Eğer daha önce liderlik eğitim kursu aldıysanız, iş görüşmesi öğrendiğiniz yeni becerileri kullanabilmeniz için güzel bir fırsattır.
Bu sorularla nasıl başa çıkılacağını görmek için kendinize anahtar niteliğindeki şu dört soruyu sormalısınız:
-Daha önce hiçkimse yapmak istemediği için sorumluluğu üstlenmek ve rol atlamak zorunda kaldınız mı?
-Daha önce bir başkasına görevini daha etkili bir biçimde yerine getirmesi için yardım ettiniz mi, eğer yardım ettiyseniz onların gelişmelerine nasıl katkı sağladınız?
-Daha önce herhangi bir etkinlik düzenlediniz mi, düzenlediyseniz, hangi rolü üstlendiniz?
-Çalıştığınız insanlar üzerinde herhangi bir etkiniz oldu mu, eğer olduysa, nasıl yaptınız ve sonuç ne oldu?
Kendinize bu görüşme sorularını sorarak iş görüşmesine liderlik becerileriniz gösterebileceğiniz sağlam örneklerle gelme şansına sahip olabilirsiniz.
Bu sorulara cevap verirken STAR yöntemini kullanmalısınız. ‘STAR’ kelimesi Situation (Durum), Task (Görev), Action (Eylem) ve Result (Sonuç) kelimelerini içinde barındırır ve bu yöntem düşüncelerinizi sıraya koyarak cevaplarınızı mantıksal bir tavırla sunabilmenizi sağlar.
Bu yaklaşımlara biraz daha yakından bakalım.
Situation (Durum)
Öncelikle içinde bulunduğunuz durumu tanımlamalısınız, böylelikle ortamdaki sahneyi kurabilirsiniz. Spesifik olmalısınız. Neler olduğunu ve bu olaylara nelerin sebep olduğunu açıklayın. Rolünüzün yanı sıra dahil olan herkesi tanımlamayı unutmayın.
Task (Görev)
Üzerinde durmanız gereken diğer bir adım problemin tespitidir. Bunu düzeltmek için bir eyleme ihtiyaç olduğunu bilmelisiniz.
Action (Eylem)
Bu aşamada planı açıklamalı ve onu eyleme geçirmelisiniz. Özellikle ne yaptığınız ve planınızın herkese nasıl iletildiği hakkında konuşun. Herkes planınıza nasıl tepki verdi? Bu soru üzerine düşünün.
Results (Sonuçlar)
Son olarak, sonuçlar üzerinde durmalısınız. Bu süreçte neler öğrendiniz? Eğer bugün tekrar aynı durumla karşı karşıya kalsanız, neyi daha farklı yapardınız? Yapacağınız değişiklikleri söylemekten çekinmemelisiniz. Bu sizin kendinize olan farkındalığınızı ve birşeyler öğrendiğinizi gösterir. Ayrıca, kişinin performansının iyileştirilip iyileştirilmediğini ve nasıl geliştirildiğini de açıklamalısınız.
Umarım bu makale, iş görüşmesi sırasında liderlik sorularını nasıl cevaplamanız konusunda size yardımcı olmuştur. Yukarıdaki tavsiyeleri takip edin ve o çok istediğiniz iş sizin olsun!
Gizem Aşıcı
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı