Başarı ÖyküleriBlog

İş Dünyasında 2019 Yılının En Başarılı Kadınları

Bu günlerde başarının Y kromozomuna sahip olmaya bağlı olması inanışı hızlıca son buluyor.  Dünya genelinde kadınlar, iş yerinde kadınların ve azınlık grupların yükselmesindeki engelleri tanımlayan cam tavanı inanılmaz bir güç ve azimle her yerde paramparça ediyorlar. Henüz iş dünyasında kadın ve erkeklerin tam olarak eşit olduğu bir seviyeye gelemesek de her geçen yılda buna daha fazla yaklaşıyor gibi görünüyoruz.

 

Bu gün, New Yok İş Dünyası’ndaki Güçlü Kadınlar’ın network kurma ve ödüllendirme töreninin günü.  Bu etkinliğin amacı kadınları birbiriyle bağlantıya geçirmeyi ve hem kültürler arası hem dinler arası başarılı işletmeleri, toplulukları ve kadın siyasi liderleri tanıtmaktır.

 

Kadınların başarısını dünyanın da iş birliği ile birlikte kutlamak için işte bu yılın iş dünyasının en başarılı beş kadınından oluşan listemiz.

 

 

Indra Nooyi, Eski PepsiCo CEO’su

1994’de PepsiCo’ya katılmasının ardından, Indra Noovi 2006 yılının sonlarında şirketin 5. CEO’su oldu. Noovi’nin rehberliği sayesinde PepsiCo büyük kazançlar elde edip büyüme gösterdi. Bu büyüme 1998 yılında Tropicana’nın satın alımasını ve 2001 yılında Quaker Oats şirketinin kendileriyle birleşmesini de içeriyor. Tropica’nın Amerika’nın soğutulmus meyve suyu ticaretinin %44’ünün elinde bulundurması sebebiyle birinci hamle PepsiCo’ya rekabet üstünlüğü sağladı.

Nooyi ayrıca PepsiCo’yu atıştırmalıklar ve içecekler için daha sağlıklı bir yaklaşıma yöneltti. Şirketin sağlıklı seçeneklerini arttırarak bunun yanında “eğlenceli” öğeleri de sağlıklı hale getirmek için yollar buldu.

2007 ve 2008 yıllarında Nooyi Wall Street Gazetesi’nin İzlenmesi Gereken 50 Kadın listesinde yer aldı. 2010 yılının Ekim ayında Fortune Dergisi’nin En Güçlü Kadınlar listesinde kendine I6. Sıradan yer buldu ve 2015’de 2. Sıraya tırmandı.

 

indra-nooyi

 

Virginia Rometty, IBM’in CEO’su

Bilişim teknolojileri genellikle erkek egemen bir alan olarak devam etse de IBM’in ilk kadın CEO’su ve başkanı olan Virginia “Ginny” Rometty bu egemenliğe meydan okudu.

2000’lerdeki şirketin başarısı ve büyümesinin çoğundan Rometty sorumluydu. PricewaterhouseCoopers’ın şirketle bütünleştirilmesinin denetlenmesine atandığında Rometty büyük çıkışını yaptı. 2007 yılında IBM’in beş yıllık büyüme planının hazırlamasına yardım etti. Bunun sonucu olarak şirketin satış gücünün başına göreve getirildi.

CEO olarak Rometty, son gelişmeler ve trendleri yakalamak için şirketin odağını başarılı şekilde değiştirdi. Bu hamleler Apple, SAP ve Twitter ile iş birliğini içeriyordu. Ayrıca bilgisayarlar ve işletim sistemleri gibi önemini kaybeden alanlardan da uzaklaştılar. Bugün yapay zeka, makine öğrenimi ve kuantum bilişimi gibi yenilikçi projelere yoğunlaşıyorlar.

 

ıbm-ceo

 

Sharon White, John Lewis Partnership’in Yönetim Kurulu Başkanı

Sharon White The Voice tarafından yapılan oylama ile Birleşik Krallık’daki en güçlü 7. Siyahi kadın seçildi. Bu yıl kendisi Sör Charles Mayfield’in yerini alarak John Lewis Partnership’in yönetim kurulu başkanı oldu. Öncesinde İngiliz kamu personeli olarak çalışan White Tony Blair, Gordon Brown ve David Cameron’ın başbakanlık döneminde aktif olarak görev aldı ve Birleşik Krallık’ın 2008’deki ekonomik krize tepkisinin denetlenmesine yardım etti.

İngiliz Hazine Müsteşarı görevine getirilen ilk siyahi kişi olan White aynı zamanda 1987 yılında bu göreve gelen Dame Anne Mueller’den sonraki 2. Kadın oldu. John Lewis Partnership’e başkanlık eden White’ın yıllık geliri 10 milyar sterlinken bunun yanında kendisi Ofcom’un da CEO’su olarak da  devam ediyor.

 

sharon-white

 

 

Sadaf Monajemi, See-Mode Technologies’in CEO’su ve Kurucusu

Tıp alanındaki gelişmelere önünü açmaya yardım eden Avutralya doğumlu Sadaf Monahemi iş hayatında ortaya çıkan yeni yüzlerden bir tanesi. Tıp alanı yenilik yapma konusunda kötü bir şöhrete sahip olduğu için onun bu başarısı takdire şayan olarak değerlendirilebilir. Ayrıca Monajemi doktorlar ve hemşirelere hastalarda felci tahmin etmeye yardım eden bir start-up firması kurdu.

See-Mode Technologies’in kuruluşu ile Monajemi tıbbi araştırma dünyasını yenilikçi ve çığır açan teknikleri ile bir fırtına yaratıp ele geçirecek gibi görünüyor. Bu alana oldukça donanımlı olarak da giriyor. Makine öğrenimi konusunda doktorası olan ve  tıp alanındaki yapay zeka uygulamaları ile bu alanda yerini sağlamlaştıran Monajemi gelecek yıllarda yakından izleyeceğimiz kadınlardan bir tanesi.

 

Sadaf-Monajemi

 

Kathleen Rogers, Earth Day Network’ün Başkanı

Dünyada milyonlarca insanı protesto için yürüyüş yapmasının sebebi şu an gezegenin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan insanın çevre üzerindeki etkisidir. Kathleen Rogers, çevresel krizin önemini kabul edip zaman, enerji ve kaynak harcayarak buna bir çözüm bulmayı amaçlayan insanlara öncülük eden isim haline geldi.

Kathleen Earth Day Network’ü  tüm yıl boyunca devam eden bir plan ve aktivist bir organizasyon olarak geliştirdi. Bugün 192 ülkeden, bir milyondan fazla insan Earth Day’e katıldı.

Kathleen yenlilikçi finansal yöntemler geliştirerek yeşil binalar ve okulları destekledi. Ayrıca Earth Day Network’ün Milyonlarca Yeşil Hareket ( Billion Acts of Green program) isimli, yaklaşık olarak 3 milyon insanın çevreyi iyileştirmek adına katıldığı programı geliştirdi.

Düzenli olarak Hult Ödülleri’inde jürilik yapan Kathleen gelecek nesiller için savaşıp bizim neslimize de dünyayı değiştirmek için liderlik ediyor.

 

kathleen-rogers

 

Melisa Altun

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu