İngilizcenizi Geliştirmek İçin Kullanabileceğiniz 7 Öğrenme Tekniği
Öğrenmenizi hızlandırabilecek 7 temel tekniğe göz atacağız – ve yaygın halde kullanılan 2 tekniğin, yakın zamanda yapılan bir çalışma yeniden düşünülmeye değer olduklarını ispatlamıştır.
Yoğun pratik
Pratik, her türlü öğrenme türünü desteklemekte kullanılan yaygın yöntemlerden biridir, ancak özellikle dil öğrenmede en iyi şekilde verim alındığı görülür, bir anlamda öğrenciyi, sınıftan uzaklaştırıp bunun yerine öğrenilen dilin konuşulduğu bir ortama yerleştirilmesidir.
İngiltere’ye tatil için gitmek sayılmaz fakat diyelim ki; bir staj ya da kısa süreli bir kurs için seyahat etmek dilinizi geliştirmek için idealdir – Bu da size, işi doğal (sınıfta değil) ortamında, her gün konuşulan dil ile çevrili yerinde öğrenme şansı verir.
Aralıklı çalışma
Aralıklı çalışma, uzun zamandır yapılan bir eylem için yeni bir terim, en temelinde öğrenmenizi “az ve sıklıkla” yapmak anlamına gelir. Araştırmalar gösteriyor ki, öğrenme materyalinin çok kısa bir süre içerisinde aşırı tüketilmesi, bilgi beynin derin kısımlarına yeterince ulaşamadığından, uzun süreli öğrenme için etkili değildir.
İngilizce çalışmalarınıza haftada bir gün ayırmaktansa, her gün yarım saat ayırmak daha iyidir: alıştırmanızı küçük parçalar halinde zamana yayarak yaparsanız, daha erken sonuçlara ulaşmanız mümkündür. Yapılan deneyler, bilginin daha uzun süre hafızada kalması istendiğinde, çalışma aralıklarının daha uzun tutulması gerektiği sonucuna ulaşmıştır; dolayısıyla yığınlarca işi incelemek söz konusu olduğunda, acele etmeyin!
Alıştırma testleri
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yakın tarihli bir akademik çalışma, alıştırma testlerinin de öğrenmenizi ilerletmek için harika bir yol olduğunu ortaya koydu. Neden bu testler mi? Stres seviyesini yükseltmemek için, çünkü uygulama testleri sadece bilgiyi özümsediğimiz zamankinden farklı olarak beyinden istekte bulunur – beynin daha önce sakladığı bilgiyi hatırlama ve kazma becerisine ve yaratıcı bir şekilde bir araya getirmesine meydan okur.
Eğitim materyalinizdeki üniteleri tamamlayarak pratik yapabilir ya da her hafta öğrendiğiniz kelime bilgisini, herhangi bir materyale başvurmadan küçük notlar haline getirebilirsiniz.
Sosyal Öğrenme
Bu, konuşma becerilerini geliştirmek ve kültüre aşinalık kazanmak isteyenler için birebirdir. Yeni insanlarla tanışmaktan hoşlanıyorsanız ve davranışları kopyalayıp uyarlamada iyiyseniz arkadaş edinerek öğrenme, takip etmeniz gereken en iyi tekniklerden biri olabilir.
İngilizcenizi pratiğe dökmeniz gereken sosyal bir durum veya arkadaş bulmaya çalışın, örneğin konuşma gruplarından birine katılın. Bu tür öğrenme, sesleri ve dil yapılarını dinlemenize ve kopyalamanıza olanak sağlar.
Flash kartlar
Psikolojik bir eğitim çalışması, başka bir pratik biçimi olarak flash kartların, çoğu çalışma türü için etkili bir öğrenme yöntemi olduğunu ortaya koymuştur. Flash kartlar, hafızanızı “dürtmek” ve sizi düşündürmek için vardır ve aralıklı çalışmalarınız ile beyninizde saklı olan bilgileri bulmanızı sağlar.
Örtük öğrenme
Örtük öğrenim çok yaygındır, yine de çoğunlukla geçerliliği kabul edilmemiştir, dolayısıyla bunun için ortak bir terim henüz ortaya çıkmamıştır. Örtük veya gizil öğrenme, beynin eylemleri ve bilgileri bilinçsiz şekilde kavrayan kısmı ile ilgilidir. TIME dergisindeki makalenin açıklamasına göre:
“Bu yılın başlarında yayınlanan bir çalışmada, örneğin, Chicago Illinois Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yeni bir dil öğrenen insanların, örtük eğitim (farklı konuşmacıların çeşitli konuşmalarına odaklanmış) aldıkları zaman, beyin taramalarında “anadil gibi işlenme” gösterdiklerini, fakat belirgin bir eğitim (dil bilgisine odaklanmış) aldıklarında göstermedikleri sonucuna ulaşmışlardır.
Bu sebeple, basitçe kendinizi öğrendiğiniz dil ile çevrelemek– yoğun pratikte bahsettiğimiz, seyahat etmek veya İngilizce radyo dinlemek gibi, gerçekten yardımcı olabilir.
Bilgi bolluğu
Çalışmalar ayrıca bilinçdışı zihnin ve vücudun, eylemleri ve dilleri hızlı ve derinden özümsediği bu tür bir öğrenmenin, bilgi bolluğunun olduğu durumlarda etkin bir şekilde gerçekleştiğini göstermiştir.
Örneğin, bir kelimeye veya dil bilgisel ifadeye yoğunlaşmak size pek yardımcı olmayabilir; fakat İngilizce olarak müzik, radyo ve filmleri dinlemek gibi, okumak veya anadilini konuşan insanların etrafında olmak da, sesleri ve bilgileri fark etmeden kavramanızı sağlayacaktır.
Ve kurtulmak isteyebileceğiniz iki teknik:
Vurgulama
Flash kartları ve aralıklı çalışmayı yapmaya değer bulan aynı çalışma, vurgulamanın veya altını çizmenin, öğrenmeyi desteklemek için neredeyse etkisiz bir teknik olduğunu ortaya koymuştur.
“Mnemonic” öğrenme veya imgesel ilişkilendirme
Bu, bir görüntüyü veya metaforu, hatırlamamıza yardımcı olması için kelimeyle ilişkilendirerek öğrendiğimiz bir yöntemdir – Ne var ki çalışmalar, eğer bu yöntem beyniniz için özellikle işe yaramıyorsa, öğrenme sürecini gerçekten içinden çıkılamaz bir hale getirebileceğini de göstermiştir!
Kaynakça
Wil. (2014, 30 Temmuz). 7 learning techniques you can use to improve your english. https://englishlive.ef.com adresinden elde edildi./çevrildi.
Pelin Maden
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı