İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü tercih listenizde yer alıyorsa bu yazımız size rehberlik edecektir. Tercih dönemi yaklaşırken yabancı dil bölümündeyseniz ya da şansınızı bir de bu alanda denemek istiyor ama bölüm içeriği hakkında çok fazla kafanız karışıyorsa bu yazı sizin için. Hem dilbilim hem de edebiyat derslerinin çoğunlukta olduğu bu bölümde nelerle karşılaşabileceğinizi sizler için sıraladık.
İlk olarak bazı üniversiteler için zorunlu bazıları için seçmeli verilen hazırlık yılıyla başlayalım. Üniversitedeki ilk yılınızda İngilizcenizi yazma, okuma, dinleme ve anlama açısından geliştirmenizi bekleyen ve bu bağlamlardan oluşan temel dersleriniz olacaktır. Bu eğitim yılını bitirdiğinizde aldığınız yabancı dilde ileri düzey olduğunuzu belirten bir sertifika ve kazanımlarınızla bölüme başlayacaksınız.
Bölümün birinci yılında daha çok ileriki yıllarda işinize yarayacak ve hep kullanacağınız kavramları, terimleri ve fonetik alfabeyi öğreneceğiniz size ısınma turu hissiyatı veren bölümü anlama ve derslere giriş temalı çalışmalarınız olacaktır. Edebiyatın nasıl oluştuğu ve aynı zamanda dilin insan doğasıyla olan ilişkisini bu yılınızda anlamanız beklenip sonraki yıllar için çokça hazırlık yapıp kitaplar okutmanız, analizler yapmanız beklenir.
İkinci yıla geldiğinizde artık şiir, roman, düzyazı, kısa öyküler gibi kavramların batıda nasıl oluştuğunu ve şekil aldığını bildiğiniz için romantik edebiyata girmiş olursunuz. Bununla beraber artık dil edinim dersleriniz de yoğunlaşır ve akademik açıdan yalnız öğrenim değil yabancı dilin öğretimi konusunda da çalışmalar yapmanız beklenir. Bu çalışmalar sunum hazırlamak, araştırma yürütüp bulduğunuz sonuçları resmî bir makaleye dökmek şeklinde çeşitlendirilebilir. Aynı zamanda yalnızca yazı anlamında değil tiyatro ve drama konusunda da gelişmeniz şart olacaktır. Kimse sizden tiyatral bir performansı beklemezsen sınıf aktivitelerinde siz bunu sunabilir ya da metin açısından kendinizi geliştirebilirsiniz.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Taban Puanları için Tıklayınız
Üçüncü yıl boyunca akademisyenlerin sizden beklentileri dilin ve edebiyatın doğuşunu ve gelişimini doğru takip edip elinizdeki verilerle şu an içinde bulunduğumuz dönemden bir önceki dönemi anlayıp o dönemde edebiyatın insan hayatında nerede olduğunu ve hangi sosyal olaylarla hangi akımların var olduğunu bilmeniz olacaktır. Dil konusunda ise kendiniz ikinci yabancı dilde en azından orta seviyeye getirmiş olmanız beklenecektir.
Türkiye’nin En İyi Liseleri Listesi 2023
Mezun olacağınız yılda artık dil ya da edebiyat hangi konuda kendinizi geliştirmekten zevk alıyorsanız seçmeli derslerinizi ona göre seçecek ve o alanda kendi çevrenizde araştırmalar yapmanız hatta bu araştırmalar ve derslerinizi günlük yaşantınıza adapte etmeniz beklenecektir. Çünkü son yılınızda dönem şartları sebebiyle bu zamana kadar öğrendiğiniz tüm kuralları ve ilkeleri edebiyat ve dilbilim çerçevesinde sorgulamanız istenecektir.
Yani İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi olmak yalnızca yazar-eser ilişkisini bulmak ya da dilde yapı kavramını öğrenmektense tüm anlatıları hayatınız boyunca zihinde tutmak ve bu bölümün size bir vizyon kazandırmasını amaçlamaktadır. Bölüme başladıktan sonra hiçbir film ya da seriyi eskisi gibi sınırlı açılardan izlemiyor, takip etmiyor olacaksınız. Felsefe, resim, müzik ve psikoloji gibi alanlarda da çok fazla gelişmiş olacaksınız ama bu gelişim için bazı geceler kütüphanede sabahlasanıza gerektirecektir. Yazımız ilginizi çektiyse ya da bu bölümdeki konu başlıklarını daha çok merak ettiyseniz Mina Urgan tarafından yazılan İngiliz Edebiyatı Tarihi adlı kitabı sizlere gönül rahatlığıyla tavsiye edebiliriz.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunları kariyerleri konusunda birbirinden farklı seçeneklere sahiplerdir. Mezunlar;
- Çeviri Ofisleri,
- Yayınevleri,
- Spor Kulüpleri,
- Özel Televizyon Kanalları,
- Uluslararası Şirketler,
- Küresel Sivil Toplum Örgütleri,
- Eğitim Kurumları
Gibi alanlarda iş bulabilirler.
Sinem Varlı
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı