Hibrit Eğitim Nedir? Hibrit Eğitimin Faydaları
Hibrit eğitim modeliyle uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim bir araya geliyor. İki modelin güçlü yönleri tek bir eğitim modelinde birleşiyor. Hibrit eğitim, birçok farklı eğitim modelinin bir arada uygulandığı bir eğitim modelidir. Hibrit eğitimde farklı modellerin üstün özelliklerinin bir arada değerlendirilerek daha başarılı bir eğitim çıktısı alınması amaçlanmaktadır. Şimdilik geleceğe yönelik öngörülen hibrit eğitim modeli, çevrimiçi eğitim ile yüz yüze eğitimin bir arada yürütülmesi yönündedir
Eğitim modelleri sürekli değişmekte ve hayatın akışına uyum sağlamaktadır. Bunda teknolojinin gelişmesi ve sosyal olayların etkisi çok büyüktür. 20. yüzyılın başlarından itibaren psikoloji alanında yaşanan büyük atılımlar ve teknolojik değişimlerle birlikte eğitim sistemleri de farklılaşmaya başlamıştır.
Hibrit Eğitim Nedir?
Hibrit eğitim modelinde okulda verilen eğitimin evde online eğitim ile pekiştirilmesi ya da evde işlenecek konunun yüz yüze eğitim ile kalıcı hale getirilmesi gibi seçenekler uygulanabilmektedir.
Aslında hibrit eğitim modeli ilk defa kullanılacak bir model değil. Zorunlu çevrimiçi eğitim sürecinden önce bile birçok kurum ve devlet, ya pilot uygulamalarla ya da genel uygulamayla bu modeli benimsemiştir. Bu eğitim modelinin en belirgin örneği ‘ters yüz sınıf’ olarak bilinen sistemdir.
Bu sistemde öğrenciler, öğretmen veya eğitmenin verdiği videoyu veya eğitim içeriğini evlerinde izler veya çalışırlar. Daha sonra sınıfta bu içeriklerle ilgili soru-cevap veya tartışma oturumları düzenleyebilirler. Bu sistemi başarıyla uygulayan birçok eğitim kurumu bulunmaktadır.
Hibrit Eğitimin Faydaları Nelerdir?
Online eğitim ile yüz yüze eğitimin bir arada uygulandığı hibrit eğitim modelinin pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar eğitim kurumları, eğitimciler, öğrenciler ve veliler açısından çeşitlendirilebilir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Kendi Kendine Öğrenme Yeteneği
Klasik eğitim sistemlerinin günümüzde ihtiyaçlara cevap verememesinin en büyük nedeni hazır bilgiler sunmasıdır. Eğitim sistemlerinin ezberci yapısının bir sonucu olarak problemin sunuluş şeklinin değişmesi öğrencinin kafasını karıştırabilmektedir. Bu nedenle yeni eğitim modellerinde eğitim uygulamaları odaklı çalışmalar yapılmaktadır.
Eğitim içeriklerini sınıf dışında sunan ve yüz yüze eğitimde bu içeriklerin tartışıldığı bir ortam, öğrencileri bu konuda destekler. Böylece öğrenci daha fazla bilgi edinmek için araştırma yapmayı öğrenir.
Hibrit eğitim modeli sayesinde öğrencilerin kendi kendine öğrenme becerileri gelişir. Böylece farklı açılardan bilgi edinerek, sorun farklı şekillerde gelse bile doğru bilgiyi sorunla eşleştirebilir. Sorunlara daha çözüm odaklı yaklaşabilirler.
2. Zaman Yönetimi
Zamanı iyi kullanmak ve verimli geçirmek için çeşitli yöntemler geliştiriliyor. Dikkatimizi dağıtacak pek çok şeyin etrafımızda olduğu günümüzde, odaklanmak ve zamanı verimli kullanmak paha biçilmez bir beceri haline geldi.
Hibrit eğitim modelleri kurumlar, eğitmenler ve öğrenciler için zamanı iyi yönetmeye yardımcı olur. Haftanın 5 günü, günde 7-8 saat okullarda ders çalışmak yerine, eğitimin bir kısmı online ortama aktarılarak eğitime katılan tüm katılımcılara zaman tasarrufu sağlanabilir.
3. Verimli Kaynak Kullanımı
Artan nüfusla birlikte eğitim kurumlarının daha fazla insana hizmet vermesi gerekiyor. Artık sınıflar daha kalabalık ya da okullarda daha fazla sınıf var. Bu, kaynak kullanımının yeniden düşünülmesini gerektirir. Okul binaları, öğretmenler, bunların masrafları ciddi bütçelere mal oluyor.
Hibrit eğitim modeliyle bu kaynakların bir kısmı ortadan kalkarken bir kısmı da ciddi oranda azaltılıyor. Örneğin daha küçük okul binaları daha az maliyet anlamına gelir.
4. Zaman, Mekan ve Uygulamada Esneklik
Hibrit eğitim modeliyle eğitim verdiğinizde öğrencilere, eğitmenlere ve kurumlara esneklik sağlayabilirsiniz. Bu modeldeki esneklik farklı açılardan ele alınabilir. Örneğin video ve diğer eğitim içerikleri bulut tabanlı kütüphanede saklandığında öğrenciler kaynaklara diledikleri zaman erişebilmektedir. Öğretmen ve öğrenciler istedikleri zaman, istedikleri yerde canlı derslere katılabilirler.
Öğrenmede esneklik sağlayan hibrit eğitim modeli sayesinde zaman ve mekanın yanı sıra uygulamada da esneklik sağlayabilmektedir.
- Farklı öğrenme stillerine sahip öğrenciler için işitsel, görsel ve karma kaynakların bir arada kullanılabileceği,
Öğrencilerin eğlenerek öğrenmeleri için oyunlaştırma tekniklerinden yararlanılabilir. - Akıllı tahta ile dersleri daha interaktif işleyebilirsiniz.
- Bunlar sadece onlardan bazıları. LMS özellikleri ne kadar esneklik sunduğunuzu belirler. Bu nedenle doğru LMS ile online eğitim aldığınızdan emin olun.
5. Derse Aktif Katılım
Her öğrencinin derse aktif olarak katılma konusunda başarılı olması mümkün değildir. İçe dönük ve iletişim sorunu yaşayan öğrenciler için sınıfta konuşmak ve fikirlerini net bir şekilde ifade etmek zor olabilir. Bazı öğrenciler derste öğrenmeleri gereken konularla ilgili tam öğrenmeyi ders sırasında gerçekleştirememektedir. Yapabilseler de, bunu yapmak çok fazla çaba gerektirebilir.
Hibrit modeller sayesinde iletişim sorunu yaşayan içe dönük öğrenciler online eğitim ile daha verimli bir eğitim alabiliyor, öğretmenle birebir iletişime geçerek akıllarındaki sorular hakkında bilgi alabiliyor. Öğrenmeyi tam olarak başarmak istiyorlarsa, çevrimiçi ders materyallerini ve canlı dersleri tekrar tekrar izleyerek pekiştirebilirler. Gerektiğinde öğretmenle yüz yüze görüşerek destek alabilirler.
Montessori Kozmik Eğitim Materyalleri Nelerdir?
Hibrit Eğitim Modelinde Nelere İhtiyaç Var?
Bir kurum hibrit eğitim modelini benimsediğinde yeni araçlara ihtiyaç duyar. Bir eğitim kurumu, çevrimiçi eğitim ile yüz yüze eğitimi birleştirerek hibrit bir eğitim modeliyle eğitim vermeye başladığında aşağıdakilere ihtiyaç duymaktadır:
1. LMS – Öğrenme Yönetim Sistemi: LMS, uzaktan eğitimin gerçekleştirilmesi için en önemli araçtır. LMS çevrimiçi bir araçtır
- öğrenciler kayıt olabilir,
- öğrencilerin eğitim içeriğine erişimi,
- Öğrenciler öğretmenlerle iletişim kurabilir,
- öğretmenler ödev verebilir,
- öğretmenler ders verebilir.
2. Eşzamanlı Dersler: Çevrimiçi eğitim sistemi sadece eğitim içeriğini değil aynı zamanda eş zamanlı dersleri de içermelidir. Bir öğretmen öğrencileriyle çevrimiçi ders yürütebilmelidir.
3. Tartışma Ortamı: Tıpkı fiziki sınıflarda olduğu gibi çevrimiçi derslerde de öğrencilerin bir konuyu tartışabileceği ve öğretmeniyle iletişim kurabileceği bir tartışma ortamına ihtiyaç vardır.
4. Eğitim İçeriklerinin Paylaşılması: Çevrimiçi eğitimde eğitim içerikleri oldukça önemlidir. Öğrenciler ayrıca eğitim içeriklerine çevrimiçi olarak erişebilmeli ve istedikleri zaman eğitimlerine devam edebilmelidir. Bu nedenle LMS tercihinde sınıflara ve öğretmenlere göre her türlü eğitim içeriğinin yüklenebildiği ve erişilebildiği sistemler kullanılmalıdır.
5. Eğitim İçeriği Geliştirme: Çok sayıda dijital araç, öğretmenlere ve kurumlara çevrimiçi eğitim içeriği geliştirmede yardımcı olur. Yüz yüze eğitimde kullanılan materyaller PDF veya Word formatında online sistemlere kolaylıkla eklenebiliyorken, video eğitimleri ve sunumlar için Camtasia ve Articulate gibi dijital içerik geliştirme araçları kullanılabiliyor.
Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda hibrit eğitim modellerinin gelecekteki avantajı ortaya çıkıyor. Bir kurum hibrit eğitim modelini benimsemek ve çevrimiçi eğitimi yüz yüze eğitimle birlikte değerlendirmek istiyorsa, bir çevrimiçi eğitim aracından beklenen tüm özellikleri sunan bir araca sahip olması oldukça önemlidir. Vedubox bu konuda Türkiye’nin en iyi online eğitim araçlarından biri olarak kurumlara hizmet vermektedir.