Helikopter Ebeveyn Nedir? Etkileri Nelerdir?
Helikopter ebeveyn, aşırı korumacı ve çok ilgili bir ebeveynlik tarzını ifade eden bir psikoloji terimidir. Tıpkı bir helikopterin havada süzüldüğü gibi, bu ebeveynler de aynı şekilde tipik olarak kendilerini çocuklarının hayatlarının tüm yönlerine dahil ederler, bazen çocukların zararına olsa bile çocuklarını korumacı bir şekilde yetiştirirler.
Helikopter ebeveynler, onları yalnızca acı ve hayal kırıklığından korumak için değil, aynı zamanda başarılı olmalarına yardımcı olmak için çocuklarının etkinliklerine ve okul çalışmalarına son derece yakın ilgi gösterme eğilimindedir. Helikopter ebeveynlerin çocuklarını çok yakından yönettikleri ve hayatlarının her alanında son derece iç içe oldukları bilinmektedir.
Helikopter ebeveyn terimi ilk olarak 1969’da “Ebeveyn ve Genç Arasında” başlıklı bir kitapta kullanıldı. Kitapta yer alan genç, annesinin onu bir helikopter gibi izlediğini bildirdi. O zamandan beri, birçok üniversite yöneticisi bu terimi, çocukları üniversiteye gittikten sonra uzaktan izlemeye ve denemeye devam eden ebeveynlere atıfta bulunmak için kullandı ve bu terim tüm aşırı korumacı ebeveynleri kapsayacak şekilde yayıldı.
Ebeveynler Neden Helikopter Ebeveyn Oluyor?
Çocuklarınızı korumayı istemek doğal bir duygu. Çocuklarınızın başarılı olmasını ve yetenekli yetişkinlere dönüşmesini arzu etmeniz de anlaşılır bir durumdur. Yine de bazen, ebeveynler, ister sevgiden ister başka bir nedenle, çocukları üzerinde çok fazla baskı ve koruma yükleme eğilimine girebilirler.
Çocuklara Mutlu Bir Çocukluk Vermek
Dr. Reynolds, helikopter ebeveynliğin başlıca nedenlerinden birinin, çocuklara ebeveynlerin yaşadıklarından farklı bir çocukluk geçirme arzusu olduğunu öne sürüyor. Zor bir çocukluk geçirdiyseniz, belki de yanınızda olmayan veya destekleyici olmayan bir ebeveyniniz varsa, kendi çocuklarınız olduğunda rota düzeltmesi yapmak isteyebilirsiniz. “Kendi ebeveynlerinin okul performanslarına veya etkinliklerine daha fazla dahil olmalarını dilemiş olabilirler” diyor.
Başarılı Olmak İçin Sosyal Baskı
Crossvine Clinical Group’tan kurul onaylı davranış analisti Holly Blanc Moses, MS, BCBA, LCMHC, LPA, ADHD-CCSP, ASDCS, bazı insanların bir ebeveyn olarak ve çocukları için başarılı olma konusunda baskı hissettikleri için bu ebeveynlik tarzını kullanmaya başladıklarını belirtiyor. “Bütün ebeveynler çocuklarının güvende, mutlu ve sevilmiş olmasını ister” diyor. Başarı baskısı nedeniyle, ebeveynler çocuklarına çok fazla beklenti yükleyebilir.
Dr. Reynolds, “Bu gerçekçi değil, ancak ebeveynler sıklıkla çocuklarının bir şeyde başarılı olmamasının ebeveyn olarak kendilerinin bir yansıması olduğunu düşünürler” diye ekliyor. Bu, çocuklarında strese ve muhtemelen küskünlüğe neden olabilir.
Yardım Etmek İsteme Duygusu
Gerekli hissetmeyi istemek, çocukların bağımsızlığa doğru ilerlemesine izin vermede zorluklara yol açabilir. Çocuklarının hem duygusal hem de fiziksel olarak incinmesinden ekstra endişe duyan bazı ebeveynler de var. Moses, bu nedenle çocuklarını yakından takip etme eğiliminde olabileceklerini söylüyor. Bazı ebeveynler, hiçbir zaman başarısızlık veya hayal kırıklığı yaşamamanın, bu yaşam deneyimlerini gerçekten yaşamaktan ve hayal kırıklığına uğramış hissetmekten daha iyi olduğuna inanır.
Helikopter ebeveynlik, özellikle aşırıya kaçılmadığında her zaman kötü bir şey olmasa da, uzmanlar bu ebeveynlik tarzının uzun vadede çocuklarınız için potansiyel olarak sorunlu olabileceği konusunda uyarıyor. Helikopter ebeveynliğin bazı belirtilerini ve uzmanların, çocuklarında bağımsızlığı teşvik ederken onları güvende tutmak için ebeveynlere ne tavsiye ettiğini öğrenin.
Helikopter Ebeveynliğin Zararları
Bazı ebeveynler, helikopter ebeveynliği iyi bir şey olarak görse de, geri tepebilir ve çocuğun düşük özgüven veya düşük özgüven geliştirmesine neden olabilir.
Bunun nedeni, bir çocuk büyüdükçe kendi yeteneklerinden şüphe duyabilmeleridir çünkü hiçbir zaman kendi başlarına bir şey çözmek zorunda kalmamışlardır. Ebeveynlerinin kendi kararlarını verme konusunda onlara güvenmediklerini hissedebilirler. hatta kendi hayatlarını yönetecek donanıma sahip olup olmadıklarını sorgulamaya başlayabilirler.
Düşük özgüven ve düşük özsaygı duyguları o kadar kötü hale gelebilir ki kaygı ve depresyon gibi başka sorunlara yol açabilir. Bu duygular, bir çocuk büyüdü diye öylece kaybolmaz.
Bununla birlikte, bu tarzın üniversite öğrencileri üzerindeki etkisini değerlendiren 2014 tarihli bir araştırma, sözde helikopter ebeveynleri tarafından yetiştirilen öğrencilerin anksiyete ve depresyon için ilaç alma olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu. Ancak çalışma, Türkiye’de çoğunluğu kadın olan oldukça dar bir popülasyonla ilgilendiği için sınırlıydı.
Bir çocuğun, genellikle her zaman istediğini elde etmenin bir sonucu olarak, belirli ayrıcalıkları hak ettiğine inandıkları durumlarda yetki sorunları geliştirme riski vardır. Dünyanın onlar için tersine döneceğine inanarak büyürler, bu da daha sonra sert bir uyanışla sonuçlanabilir.
Bazı çocuklar, ebeveynlerinin hayatları üzerinde çok fazla kontrol sahibi olmaya çalıştıklarını hissettiklerinde harekete geçerler veya düşmanca davranırlar. Diğerleri zayıf başa çıkma becerileriyle büyür. İlkokulda, lisede veya üniversitede başarısızlık veya hayal kırıklığıyla nasıl başa çıkacaklarını öğrenmedikleri için, çatışma çözme becerilerinden de yoksun olabilirler.