Havacılık yönetimi, adından da anlaşılacağı üzere havacılık sektöründe yönetici olarak görev yapabilecek kişileri yetiştirmek için açılmış bölümdür. Bu bölümde öğrenciler havacılığa dair temel bilgileri öğrenirler.
Bölüm, lisans düzeyinde olup 4 senelik eğitimi kapsar. Hem devlette hem de özel sektörde başarılı işler yapabilecek elemanların yetiştirilmesi amacını taşır. Havacılık sektöründe faaliyet yürüten işletmelerin başta pazarlama, muhasebe olmak üzere hayati önem taşıyan işlerin yerine getirilmesini, diğer departmanlarla uyumlu çalışılmasını sağlar.
Hangi Sınavlara Girerek Havacılık Yönetimi Okunabilir?
Bu bölümü tercih etmek için girilmesi gereken sınavlar vardır. Öncelikle lisede eşit ağırlık bölümünü bitirmek gerekir. Ancak bu bölümü bitirmeyen kişilerin de üniversite sınavında eşit ağırlık puanına dönük testleri cevaplamaları gerekir. Havacılık yönetimi bölümünün bulunduğu üniversitelerin istediği puana ve sıralamaya sahip olan kişiler bölümü tercih etmeye hak kazanır.
Bu bölüme denk düşen önlisans bölümlerinden mezun olan kişiler de Dikey Geçiş Sınavı’na girerek 4 yıllık bölüme geçiş yapabilir. Hangi üniversitede ne kadarlık kontenjan olduğu ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzda yer alır. Tercih edilen üniversitede kişiler ön lisansta aldıkları derslerden muaf olabilmektedir. Ancak daha önce almadıkları dersleri lisansta almak zorundadır.
Lisans eğitiminin ardından bu bölümde kendisini geliştirmek isteyen kişiler yüksek lisans ve doktoraya devam edebilir. Üniversitede akademisyen olarak çalışabilirler. Bunun için de yabancı dil sınavları ve ALES’e girmeleri şartı aranır. Akademide devam etmek istemeyenlerse hem devlette hem de özelde iş bulabilir.
Havacılık Yönetimi Puanları için Tıklayınız
Havacılık Yönetimi Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?
Bu bölümde okumak isteyen kişilerin üniversitelerin işletme ya da havacılık ve uzay fakültelerini tercih etmeleri gerekir. Havacılık yönetimi bulunan üniversiteler YÖK’te yayınlanan listeye göre devlet ve vakıf olarak aşağıda sıralanmıştır.
Bölümün Bulunduğu Devlet Üniversiteleri
- Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Amasya Üniversitesi
- Erciyes Üniversitesi
- Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Gaziantep Üniversitesi
- Iğdır Üniversitesi
- İskenderun Teknik Üniversitesi
- Kocaeli Üniversitesi
- Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Tarsus Üniversitesi
Bölümün Bulunduğu Vakıf Üniversiteleri
- İstanbul Arel Üniversitesi
- İstanbul Aydın Üniversitesi
- İstanbul Bilgi Üniversitesi
- İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- İstanbul Gelişim Üniversitesi
- İstanbul Medipol Üniversitesi
- İstanbul Rumeli Üniversitesi
- İstanbul Ticaret Üniversitesi
- İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Nişantaşı Üniversitesi
- Özyeğin Üniversitesi
- Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Akdeniz Karpaz Üniversitesi
- Girne Üniversitesi
- Kıbrıs Batı Üniversitesi
Yukarıda listelenen vakıf üniversiteleri; ücretli, %50 ve tam burslu olarak öğrencilere eğitim vermektedir. Bu bölümü tercih etmek isteyen kişilerin de bu hususu göz önüne almaları önemlidir.
Havacılık Yönetimi Bölümünde Okumak İçin Şartlar
Bu bölümde okumak isteyen öğrencilerin belirli şartları taşıması gerekir. Bölümün bulunduğu üniversitelerde şartların değişebileceği de bilinmelidir. Ancak genel olarak bakıldığında havacılık yönetimi bölümünü seçmek isteyenler aşağıdaki durumları göz önünde bulundurmalıdır:
- Yaş sınırı
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma
- Boy ve kilo durumu
- Güvenlik soruşturması
- Sağlık raporu
Bu sayılan maddeleri göz önüne alarak kişiler bölümü tercih edebilir. Tercih edecekleri üniversitenin sayfasına girerek bölüm için şartlara göz atabilirler ve buna göre tercihte bulunabilirler.
Havacılık Yönetimi Mezunları Kolay İş Bulur mu?
Havacılık yönetimi bölümünü tercih etmek isteyen kişilerin merak ettiği hususlardan biri mezun olduktan sonraki iş durumudur. Bölüm, eşit ağırlık puanıyla öğrenci kabul etmekle birlikte mezunlar için kolay iş bulma olanağı da sunar.
Mezun olduktan sonra kolay bir şekilde iş bulmak birtakım hususa bağlıdır. Örneğin; mezun olunan üniversite ve öğrenim sürecinde gösterilen başarı, staj yapılan firma, yabancı dil bilgisi gibi etkenler iş bulmayı etkileyen hususların başında gelir.