Green Card Alma Yöntemleri Nelerdir? Amerika’da oturum izni, çalışma izni ve şirket kurma izni sağlayan, resmi kalıcı oturum kartıdır. Green Card sahibi olursanız bir anlamda Amerika’nın kapıları size açılıyor. Green Card alma sürecinde en çok talep gören yöntem çekiliş olsa da bunun dışında da alternatifleriniz mevcuttur.
Green Card Alma Yöntemleri Nelerdir?
Çekiliş
Green Card Alma Yöntemleri içinde en çok tercih edilen Yeşil Kart kurası (green card) olarak da bilinen ve Amerikan Kongresi tarafından yapılması zorunlu tutulan yıllık Çeşitlilik Göçmenlik Programı her yıl Amerika’ya az göçmen gönderen ülkelerin vatandaşlarına rastgele seçim yöntemiyle 55,000 göçmen vizesi alma şansı sağlamaktadır. Kurayı kazanan kişilerin vize alabilmeleri için gerekli eğitim ve/veya iş koşullarını sağlamaları ve diğer gereklilikleri yerine getirmeleri gerekmektedir.
Green Card Çekilişi Bilgi için Tıklayınız
Nişanlılık Yoluyla Green Card Sahibi Olmak:
Göçmen olmayan Amerika K-1 Nişanlı vizesi Amerika vatandaşının, farklı bir ülke vatandaşı olan nişanlısı için alınması gereken bir vize türüdür. K-1 vizesi, Amerika’da yaşayan nişanlısını Amerika’ya getirip, ülkeye varışından itibaren 90 gün içinde evlenmesine izin verir.
Amerika vatandaşı olmayan nişanlı K-1 vizesini alıp, nişanlısı ile evlendikten sonra, Vatan Güvenliği Departmanı ve Amerika Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) ile statüsünün kalıcı ikamete dönüştürülmesi için başvuruda bulunmalıdır. K-1 Amerika nişanlı vizesi, sadece vize sahibinin Amerika’ya göç etmesine ve Amerika Birleşik Devletleri’ne varışından kısa bir süre sonra evlilik yapmasına izin verdiğinden, nişanlı kalıcı ikamet için göçmen vizesinin bazı şartlarını yerine getirmelidir.
Amerika Göçmenlik Yasası’na göre Amerika vatandaşı olan sponsor nişanlı I-129 formunu (Göçmen Nişanlı Dilekçesi) almalı ve doldurmalıdır. Dilekçe USCIS tarafından onaylandıktan sonra Amerika vatandaşı olmayan nişanlı K-1 Amerika Nişanlı Vizesi için başvuru yapabilir.
Nişanlılık Vizesi için Tıklayınız
Akrabalık Yoluyla Green Card Sahibi Olmak:
ABD vatandaşı olan bir eşiniz, ebeveyniniz, çocuğunuz ya da kardeşiniz varsa akrabalık yoluyla Green Card sahibi olabilirsiniz. Akrabalık derecesine göre geçici vizelerin niteliği (IR-1, IR-2, IR-5, F1, F2, F3, F4) değişmektedir. Akrabalık yoluyla Green Card başvurusu yapmak isteyenler için en önemli husus ABD vatandaşı olan akrabasının kendisine sponsor olması, ABD’ye yük olmayacağını kanıtlamasıdır.
Amerikan vatandaşı bir akrabası olan kişiler gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde Green Card başvurusu yapabiliyorlar. Bu kişiler sürekli oturum izni alarak Amerika’da çalışma, eğitim alma hakkına sahip olabiliyorlar. Akrabalık Yoluyla Amerika Green Card başvurusu yapabilmek için aşağıda belirtilen akrabalık statülerinden birine uyulması gerekmektedir. Green Card başvurularının sonuçlanması 1-2 yıl sürmektedir. Bu süre başvuru yapılacak kişinin akrabalık derecesine ve yaşına göre değişmektedir.
Amerikan Vatandaşının yakın akrabası
- ABD vatandaşının eşi
- ABD vatandaşının 21 yaş altı ve bekâr çocuğu
- 21 yaşından büyük ABD vatandaşının anne ve babası
Amerikan Vatandaşının yakın olmayan akrabası
- Amerikan vatandaşının 21 yaş üstü evli olmayan çocuğu
- ABD vatandaşının evlenmiş çocuğu
- En az 21 yaşında olan ABD vatandaşının kardeşi
Akrabalık Yoluyla Green Card için Tıklayınız
Yatırım Yoluyla Green Card Sahibi Olmak:
ABD’de iş kurmak ve bu işi garanti edip, belli miktarda sermaye aktarımı karşılığında, istihdam sağlamış ve ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamış olacağı için, kendisine Green Card verilmektedir.
Amerika’ya E5 vizesi ile giden göçmen yatırımcılar, Green Card başvurusu yapabilirler. ABD ekonomisini canlandıran, istihdam sağlayan, ülkeye yatırım yapan göçmen yatırımcılar; USCIS’a başvurarak Green Card sahibi olabilir. ABD’de iş kuran, en az 10 Amerikalıyı istihdam eden veya kendisi yönetmese de ABD’de kurulmuş bir şirkete yatırım yapan göçmenler; EB-5 yoluyla Green Card başvurusu yapma hakkına sahiptir.
Çalışma Yoluyla Green Card Sahibi Olmak:
H1-B çalışma vizesiyle Amerika’ya giden bir çalışan, işverenin talebi doğrultusunda bu ülkede kalıcı olarak işe alınabilir. Bu durumda H1-B vizesi en fazla 6 yıllık verildiğinden kişinin Amerika’da kalabilmesi için Çalışma YoluylaGreen Card başvurusu yapması gerekmektedir. Bunun için öncelikle iş verenin başvuru sahibi için Çalışma Bakanlığından bir Çalışma İzni (Labor Certification) alması gerekmektedir. Ardından ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu’na (USCIS) Göçmen Dilekçesi (I-140 Formu) başvurusu yapmalıdır.
Çalışma Yoluyla Green Card başvurusu yapacak olan kişilerin eş ve 21 yaşın altındaki çocukları da Green Card başvurusu yapabilmektedir. Ancak Göçmenlik başvurularında Amerika Hükümeti’nin uyguladığı bir kota vardır. Aşırı başvurunun olduğu kategorilerde göçmen vize numarası almak için yıllarca beklenebilmektedir. Göçmenlik başvurunuz kabul edilmiş olsa bile vize numaranız verilmediği sürece Green Card almanız mümkün değil.
Çalışma Yoluyla Green Card için Tıklayınız