Bu yazıda, Google Play Kitaplar kütüphanenize ekleyebileceğiniz ücretsiz e-bookları olan en iyi internet sitelerini öğreneceksiniz.
Eğer bir g-mail hesabınız varsa, kendi e-book kütüphanenizi oluşturmaya başlamak için başka bir siteye üye olmanıza gerek yok. Bu kitaplar bulutta depolanacak. Bu, onlara sadece bilgisayarınızdan değil herhangi bir aygıttan ulaşabileceğiniz anlamına gelir.
Kullanım kolaylığı ve basitliği eklediğimizde, Google Play Kitaplar e-booklarla ilgilenen herkesin ilk tercihi olabilir.
Google Play’de belli ki yeterince ücretsiz kitap var ve bu paylaşımda onlara etkili bir şekilde göz atmak için ipuçları ve hileler bulacaksınız.
Buna rağmen, Google Play Kitaplar, Google’ın kitap tarama projesine dayanan oldukça kapalı bir ekosistem. Buradaki e-bookların çoğu halka açık olanlar. Dahası, bu ücretsiz genel kullanıma açık başlıkların çoğu sadece taranmış pdf dosyaları olarak mevcut.
Bu yüzden bu liste, Google Play ile uyumlu, günümüz yazarlarını da içeren başka ücretsiz e-book kaynakları bulmak için bir fırsat.
Listeden önce, bazı kullanım önerileri paylaşalım:
- Google Play Kitaplar’ı kullanmak için, hizmetin resmi olarak piyasaya sürüldüğü bir ülkede yaşıyor olmalısınız. Listede şu an 26 ülke var. (https://blog.the-ebook-reader.com/2013/07/21/google-ebooks-expanded-into-13-european-countries-this-past-month/)
- Bu linke tıklayarak Google Play Kitaplar’a ulaşabilirsiniz. (https://play.google.com/books)
- Kendi kitaplarınızı eklemek için, sol panelde önce “Yüklenenler” kısmına, sonra da mavi “Dosya Yükle” butonuna tıklayın.
- 1,000’e kadar kitap ve döküman yükleyebilirsiniz. Google Play Kitaplar’da bulunan sınırsız sayıda yayını ekleyebilirsiniz.
- Kendi kitaplarınız ya pdf ya da epub formatında yüklenmeli, DRM olmadan. (https://ebookfriendly.com/what-is-adobe-drm-and-how-to-deal-with-it/)
- Kitaplar Google Play’deki kişisel kütüphanenizde belirdiğinde, sadece her bilgisayardan (internet tarayıcısı aracılığıyla) değil, aynı zamanda her tablet ya da akıllı telefondan da ( Android ya da iOS Google Play Kitaplar uygulaması aracılığıyla) ulaşabileceksiniz. Kitaplar tüm aygıtlarla senkronize olacaktır: son okunan yerler, notlar ve yer işaretleri.
Genel tavsiyem, mümkün olduğunca pdf yerine epub formatını seçin.
Epub dosyası çok daha esnektir. Yazı boyutunu ve karakterleri değiştirebilir ya da gece moduna (siyah arka planda beyaz harfler) geçebilirsiniz. Bu nedenle, daha küçük ekranda epub kitaplar okumak, sabit düzenli pdf belgeleri okumaktan daha keyifli.
Google Play’de bir ücretsiz kitap bulursanız ve bu kitap sadece taranmış sayfaları olan bir pdf halinde mevcutsa, alttaki listedeki diğer genel kullanıma açık siteleri keşfetmeyi deneyin. Aynı başlığı epub formatında bulabilirsiniz.
Google Play için ücretsiz ebook içeren 9 site
Google Play Kitaplar
Google Play’i seviyorum çünkü basit. Kitap detaylarının tek sayfada olduğu Amazon’a karşı, 200’ü aşkın giden bağlantısı var. Google Play kitapları daha kolay ve sorunsuz bir şekilde bulmanızı sağlar.
Şuan Google Play’de 4 milyondan fazla kitap var. 2.5 milyondan fazla başlığı olmayan Kindle Store’a kıyasla çok fazla gözüküyor ama yine de fazla heyecanlanmayın.
Google Play, Amazon’a oranla çok daha az çağdaş e-book yayınları içerir, bu bir gerçek. Google’ın e-book mağazasındaki 4 milyon kitap çoğunlukla Google’ın tarama baskı kitaplarına adanmış kendi projesinden gelir (şu an Google Kitaplar deniyor, önceden Google Kitap Arama diye biliniyordu.).
Google Kitaplar şimdiye kadar 30 milyonun üzerinde baskı yayın taradı ve depoladı. Belli ki, bunların bazıları Google Play Kitaplar’a çekildi. Bu yayınlar genel kullanıma açıldı. Bu da, ücretsiz olarak dijital format halinde sunulabildikleri anlamına geliyor.
Bu paylaşımda, Google Play’de nasıl bedava kitap bulabileceğinizi açıkladım. Genel olarak, arama kutusunu geniş kullanmaya çalışın. Yaptığınız her arama için, ne kadar belirli olursa olsun, sadece ücretsiz olanları görüntülemek için kitapları filtreleme seçeneğiniz olacak. (aşağıdaki ekran görüntülerine göz atın.)
İyi tarafı ise, Google varsayılan olarak yeni başlıklar görüntüler. Google tarama projesinden kitaplar sayfayı aşağı kaydırdıkça belirecektir. Genellikle, eğer kitap kapağı yoksa ve sadece başlık sayfası varsa, bu tarz bir kitap sadece taranmış pdf halinde mevcuttur.
Google Play Kitaplar’ın büyük bir dezavantajı, yabancı dilde kitapları arama seçeneğinin olmaması. Tam burada da diğer siteler son derece yararlı olabilir.
Google Play Kitaplar: https://play.google.com/store/books
Smashwords
Smashwords bağımsız yazarlar ve yayımcılar bulmak için en popüler yerlerden biri. Kitaplar çeşitli dillerde mevcut, hepsi DRM-free ve çoğu yazar kendi yayınlarını ücretsiz bir şekilde ulaşılabilir yapıyor.
Site, kitapları bazı büyük e-bookstorelara dağıtıyor fakat maalesef Google Play Kitaplar onların arasında değil. Başka bir deyişle, popüler kategorilerde yeni yazılmış başlıklar arıyorsanız, büyük bir ihtimalle onları Smashwords’te bulacaksınız.
Ücretsiz e-book listesine hızlıca gelmek için, sadece üç adet üst filtre çubuğunun kombinasyonunu kullanın. Örneğin çok satan – ücretsiz – 50 bin ya da daha fazla kelime olan kitaplara şu şekilde ulaşabilirsiniz: https://www.smashwords.com/books/category/1/newest/0/free/full?ref=ebookfriendly
Şuan Smashwords’te yaklaşık 25,000 ücretsiz kitap var. Favori türünüzdeki ücretsiz başlıkların listesini almak için ilk önce bir kategori seçip, sonra free (ücretsiz) etiketini seçebilirsiniz. Örneğin, Smashwords‘te ücretsiz olan 2,100 adet bilim kurgu kitabı mevcut.
Smashwords: https://www.smashwords.com/?ref=ebookfriendly
Project Gutenberg
Project Gutenberg ücretsiz klasikleri indirmek için en iyi yer. Google Play Kitaplar da ücretsiz klasikler sunuyor ama PG’nin başlıkları “el yapımı”. Yayınlanmadan önce çok iyi düzenlenmiş ve hazırlanmışlardır. Dahası, siteye dil ile göz atabilirsiniz: http://www.gutenberg.org/catalog/
Şuan, katalogta 42,000 tane genel kullanıma açık kitap mevcut. İki çeşit epub dosyası var: resimli ya da resimsiz. Resimli olanlar çok daha fazla disk alanı dolduruyor – ve bu aynı zamanda onu kütüphanenizden Google Kitaplar uygulamanıza indirirken daha fazla zaman alacak olması anlamına geliyor.
PG aynı zamanda yeni eklenen kitapları takip etmede çok kullanışlı bir yöntem sunuyor- bir RSS feed’ine abone olabilirsiniz. http://www.gutenberg.org/cache/epub/feeds/today.rss
Aynı zamanda e-mail yoluyla yeni girişlerden de haberdar olabilirsiniz. https://ebookfriendly.com/get-new-ebooks-from-project-gutenberg-once-a-day-to-your-inbox/
Google Play Kitaplar kullanıcıları, Project Gutenberg’den herhangi bir kitabın tek tık ile Google Drive’a eklenme özelliğine kesinlikle bayılacaklar.
Project Gutenberg: http://www.gutenberg.org/
Internet Archive
The Internet Archive, “tüm bilgiye evrensel ulaşım” misyonuna sahip, kar amacı gütmeyen bir dijital kütüphanedir. Bu internet sitesi, metin, ses ve video dosyalarının olduğu devasa bir dijital kütüphane. 3.8 milyonun üzerinde e-book ve metin sunuyor. Alt koleksiyonlar American Libraries, Canadian Libraries, Project Gutenberg’den kitaplar, Million Books Project’ten başlıklar ve çocuk kitapları içeriyor.
İlginizi çeken kitabı bulduğunuzda, sol panelde mevcut formatları göreceksiniz. Çoğunda epub mevcut olacak.
Internet Archive: https://archive.org/details/texts
Open Library
Open Library, Internet Archive’ın bir diğer insiyatifi. Site kendisini “parmaklarınızın ucundaki klasik dünya edebiyatı” olarak tanıtıyor. 1,000,000’dan fazla ücretsiz e-book başlığı mevcut.
Open Library’nin en büyük avantajı, güçlü bir topluluk tarafından yönetiliyor olması. Sanki e-booklar için bir Wikipedia gibi.
Eğer kitap birden fazla baskıya sahipse, onları Open Library’de listelenmiş halde göreceksiniz. Örneğin, ilk basımı 1876’da olan, Mark Twain’in yazdığı “Tom Sawyer’ın Maceraları” toplam 306 baskıya ve bunların çoğu ayrı indirme rehberine sahip.
Open Library: https://openlibrary.org/
Feedbooks
Feedbooks’ta hem genel kullanıma açık kitapları (Public Domain bölümü) hem de ücretsiz çağdaş kitapları (Orijinal Kitaplar bölümü) ayrıca hem kurguyu hem de kurgusal olmayanı bulabilirsiniz. Site Fransa merkezli olduğundan, Fransızca olan birçok başlık var ve aynı zamanda sadece İngilizce değil diğer dillerde de başlıklar mevcut.
Site, belli kategorilerde RSS feedler sunuyor, bu sayede onlara abone olup yeni kitapları eklendiği anda alabilirsiniz.
Feedbooks: http://www.feedbooks.com/
Goodreads
En geniş kitap keşfi sitesi Goodreads, aynı zamanda epub formatında kitaplar da sunuyor. Katalog devasa değil, listelenmiş olan sadece 2,500 başlık var fakat bunlar çok ilgi çekici olanlar. Örneğin, Harry Potter’ın doğumundan yaklaşık 3 sene önce geçen kısa hikaye olan J.K.Rowling in eseri Harry Potter: The Prequel’i indirebilirsiniz. Sirius Black ve James Potter tarafından deneyimlenen bir macerayı anlatıyor. Kitaplar epub,pdf ve txt formatlarında mevcut.
Goodreads: https://www.goodreads.com/ebooks?utf8=%E2%9C%93&sort=most_downloaded
ManyBooks
Site, 29,000 ücretsiz ebook sunuyor. Aynı zamanda gayet iyi düzenlenmiş ve kitaplara göz atmak ve önerileri takip etmek kolay. Kitap detay sayfası sadece yazar, yayın tarihi gibi alışılmış alanları değil aynı zamanda kelime sayısı ve okuma kolaylığını da gösteriyor. Mevcut formatların sayısı çok etkileyici. Epub dahil.
ManyBooks: https://manybooks.net/
DigiLibraries
Site, hepsi ücretsiz olan, neredeyse 30,000 başlık bulabileceğiniz bir online e-book katoloğu. Seçecek birçok kategori var. En popülerleri Poetry, Juvenile Fiction ve Literary Collections.
DigiLibraries: https://digilibraries.com/
Google, e-book işine geç bir aşamada girmeye karar verdi ama Google e-bookstore’un kazandığı bir şey var: basitlik. Bir g-mail hesabı ya da Android aygıtı olan herkes çok fazla güçlük çekmeden kitap okumaya başlayabilir.
Dilan Bayındır
Proje Yönetimi Okulu Editörü