BlogÜniversite Hayatı

Google Akademik Nasıl Kullanılır?

Google Akademik, Google’ın akademik versiyonu olarak düşünülebilecek ücretsiz bir akademik arama motorudur. Web’deki tüm indekslenmiş bilgileri aramak yerine, şunların depolarını arar:

  • Yayıncılar
  • Üniversiteler
  • Akademik web siteleri

Bu, genellikle Google’ın aradığı havuzun daha küçük bir alt kümesidir. Her şey otomatik olarak yapılır, ancak arama sonuçlarının çoğu güvenilir akademik kaynaklar olma eğilimindedir.

Ancak, Google Scholar, Scopus ve Web of Science gibi daha küratörlü, abonelik tabanlı akademik veritabanlarına göre arama sonuçlarında neyi dahil ettiği konusunda genellikle daha az titizdir. Sonuç olarak, Google Scholar aracılığıyla bağlanan kaynakların güvenilirliğini değerlendirmek için biraz zaman ayırmak önemlidir.

Google Akademik Arama Sitesi için Tıklayınız

Google Akademik Nasıl Kullanılır?

Akademik kullanmanın bir avantajı, arayüzün Google’ı kullanan herkes için rahat ve tanıdık olmasıdır. Bu, akademik bilgi bulmanın öğrenme eğrisini düşürür.

Normal bir Google aramasından farklı olarak, Google Scholar’ın bir dizi kullanışlı farklılıkları vardır. Google Akademik şunları yapmanıza olanak tanır:

  • MLA ve APA dahil olmak üzere farklı stillerde formatlanmış bir alıntıyı kopyalamak
  • Atıf yönetim yazılımı ile kullanmak için bibliyografik verileri (BibTeX, RIS) dışa aktarmak
  • Listelenen çalışmayı diğer çalışmaların nasıl alıntıladığını keşfetmek
  • Makalenin tam metin versiyonlarını kolayca bulmak

Google Akademik arama yapmak ücretsiz olsa da, içeriğin çoğu serbestçe erişilebilir değildir. Google, sınırlı makalelerin kopyalarını kamu depolarında bulmak için elinden geleni yapar. Bir akademik veya araştırma kurumundaysanız, kurumunuz aracılığıyla erişilebilen öğeleri görmenizi sağlayan bir kütüphane bağlantısı da kurabilirsiniz.

Google Akademik Arama Sonuçları Sayfası

Google Scholar sonuç sayfası, Google sonuç sayfasından birkaç anahtar şekilde farklıdır. Arama sonuçları sayfası farklıdır ve gösterilen bilgilerin çeşitli parçalarıyla tanışmak önemlidir. “Makine öğrenmesi” arama terimi için sonuçlara bir göz atalım.

İlk iki satır: temel bibliyografik bilgiler

Her sonucun ilk satırı, belgenin başlığını (örneğin, makale, kitap, bölüm veya rapor) sağlar. İkinci satır, belgenin bibliyografik bilgilerini sırasıyla sağlar: yazar(lar), yayımlandığı dergi veya kitap, yayın yılı ve yayınevi.

Başlık bağlantısına tıklamak, sizi yayınevinin sayfasına götürür ve burada belge hakkında daha fazla bilgiye erişme imkanınız olabilir. Bu, özet ve PDF’yi indirme seçeneklerini içerir.

Hızlı tam metin erişim seçenekleri

Atıflar: “Atıflar” bağlantısına tıklamak, bu kaynağı alıntılayan diğer makaleleri gösterir. Bu özellik birçok yönden oldukça kullanışlıdır. Öncelikle, bu makaleyi referans alan daha güncel araştırmaları takip etmek için iyi bir yoldur. İkinci olarak, diğer araştırmaların bu belgeyi alıntılaması, belgenin daha fazla güvenilirlik kazandığını gösterir. Ancak, yayımlanma türünde bir gecikme olduğunu bilmek önemlidir.

Bu nedenle, 2017’de yayımlanmış bir makale geniş bir atıf sayısına sahip olmayabilir. Çoğu makalenin yayımlanması en az 6 ay sürdüğünden, bir makale kaynağı kullanılmış olsa bile daha yeni makale henüz yayımlanmamış olabilir.

Sürümler: Bu bağlantı, makalenin diğer sürümlerini veya makalenin bulunabileceği diğer veritabanlarını gösterir. Bazı sürümler makaleye ücretsiz erişim sunabilir.

Alıntı işareti simgesi: Bu simge, MLA, APA, Chicago, Harvard ve Vancouver gibi yaygın olarak kullanılan alıntı formatlarıyla bir açılır pencere gösterir. Bu formatları kopyalayıp yapıştırabilirsiniz. Ancak, Google Scholar’ın alıntı verilerinin bazen eksik olabileceğini ve bu verileri kaynağında kontrol etmenin genellikle iyi bir fikir olduğunu unutmayın. “Alıntı” açılır penceresi ayrıca alıntı verilerini BibTeX veya RIS dosyaları olarak dışa aktarma bağlantıları içerir ve bu dosyalar herhangi bir büyük referans yöneticisi tarafından içe aktarılabilir.


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu