Google Akademik Arama; Google’ın akademik versiyonu gibi düşünülebilecek ücretsiz bir akademik arama motorudur. Web’deki tüm dizine eklenmiş bilgileri aramak yerine, yayıncıların, üniversitelerin veya bilimsel web sitelerinin depolarında arama yapar.
Bu, genellikle Google’ın aradığı havuzun daha küçük bir alt kümesidir. Hepsi otomatik olarak yapılır, ancak yine de bir aramanın sonuçlarının çoğu güvenilir bilimsel kaynaklar olma eğilimindedir. Ancak Google, Scopus ve Web of Science gibi daha derli toplu abonelik tabanlı akademik veritabanlarına göre arama sonuçlarına neleri dahil ettiği konusunda daha az dikkatlidir, bu nedenle Google Scholar aracılığıyla bağlanan kaynakların güvenilirliği konusunda kendi değerlendirmenizi mutlaka yapın.
Google Akademik Arama Sitesi için Tıklayınız
Araştırma makalelerini bulmak için neden “normal” Google’dan daha iyidir?
Hepimiz günlük internet aramalarımız için Google kullanıyoruz, peki neden Google Akademik’e geçmeliyiz?
Google Akademik kullanmanın bir avantajı, arayüzün Google kullanan herkes için rahatlatıcı ve tanıdık olmasıdır. Bu, bilimsel bilgi bulmanın öğrenme eğrisini düşürür. Normal bir Google aramasından bir dizi faydalı fark vardır, örneğin
- biçimlendirilmiş bir alıntıyı MLA ve APA dahil olmak üzere farklı stillerde kopyalama seçeneği
- referans yönetimi yazılımıyla kullanmak için bibliyografik verileri (BibTeX, RIS) dışa aktarma
- Listelenen esere başka hangi eserlerin atıfta bulunduğunu keşfetmenizi sağlayan bağlantılar
- makalenin tam metin versiyonlarını kolayca bulmanızı sağlayan bağlantılar
Google Akademik’te arama yapmak ücretsiz olsa da, içeriğin çoğu ücretsiz olarak mevcut değildir, ancak Google, genellikle daha önceki taslakları (ön baskılar) içeren halka açık depolardaki kısıtlanmış makalelerin kopyalarını bulmak için elinden gelenin en iyisini yapar. Bir akademik veya araştırma kurumundaysanız, kurumunuzun abonelikleri aracılığıyla sunulan öğeleri öne çıkarmak için bir kütüphane bağlantısı da kurabilirsiniz.
Google Yapay Zeka Platformu Bard Nedir?
Google Akademik Arama için profesyonel ipuçları
- Google Akademik her aramayı maksimum 1.000 sonuçla sınırlasa da, keşfedilecek çok şey var ve ilgili makaleleri bulmak için etkili bir yola ihtiyacınız var. Zamandan tasarruf etmenize ve daha etkili arama yapmanıza yardımcı olacak profesyonel ipuçlarının bir listesini bir araya getirdik:
- Google Akademik aramaları büyük/küçük harfe duyarlı değildir. Bu, “Makine Öğrenimi” aramasının “makine öğrenimi” aramasıyla aynı sonuçları üreteceği anlamına gelir.
- Tam cümleler yerine anahtar kelimeler kullanın. Diyelim ki araştırma konunuz sürücüsüz arabalarla ilgili. Normal bir Google araması için “kendi kendine giden arabalarda kullanılan teknolojinin şu anki durumu nedir” gibi bir şey girebiliriz. Google Akademik’te bu sorgu için idealden daha az sonuç göreceksiniz. İşin püf noktası, bir anahtar kelime listesi oluşturmak ve bunlar için sürücüsüz arabalar, otonom araçlar veya sürücüsüz arabalar gibi aramalar yapmaktır. Google Akademik size bu konuda yardımcı olacaktır: arama alanına yazmaya başlarsanız, Akademik tarafından önerilen ilgili sorguları göreceksiniz!
- Tam bir eşleşme aramak için tırnak işaretleri kullanın. Arama kelime öbeğinizi tırnak içine alırsanız, belgenin başlığında ve gövde metninde o ifadenin tam eşleşmelerini arayabilirsiniz. Tırnak işaretleri olmadan, Google Akademik her kelimeyi ayrı ayrı ele alacaktır. Bu, milli parkları ararsanız, kelimelerin mutlaka birlikte görünmeyeceği anlamına gelir. Gruplandırılmış kelimeler ve tam ifadeler tırnak işaretleri içine alınmalıdır.
- Belirli bir yılda yayınlanan makaleleri almak için yılı arama ifadesine ekleyin. Örn. kendi kendine giden arabalar 2015, 2015’te yayınlanan makaleleri veya kitapları döndürür.
- Arama sonucunuzu ayarlamak için yan çubuk kontrollerini kullanın. Sol paneldeki seçenekleri kullanarak, aramanın kapsadığı yılları, patentlerin dahil edilmesini veya hariç tutulmasını sınırlayarak arama sonuçlarını daha da kısıtlayabilir ve sonuçları alaka düzeyine veya tarihe göre sıralayabilirsiniz.
- Aramalarınızı daha iyi kontrol etmek için Boole operatörünü kullanın. Aramalar büyük/küçük harfe duyarlı değildir, ancak aramayı kontrol etmek için kullanabileceğiniz bir dizi Boole işleci vardır ve bunlar büyük harfle yazılmalıdır.
AND, her iki taraftaki sözcüklerin veya tümceciklerin kaydın herhangi bir yerinde olmasını gerektirir.
NOT, bunları içeren sonuçları hariç tutmak için bir kelimenin veya kelime öbeklerinin önüne yerleştirilebilir.
OR, her iki taraftaki sözcüklerden veya tümceciklerden yalnızca biriyle eşleşen sonuçlara eşit ağırlık verir.