Son dönemlerde en çok aldığımız sorulardan biri ” Avrupa Gönüllü Hizmeti Başvurularım Neden Kabul Edilmiyor” ! Birçok genç Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerine başvuru yapıyor ve olumlu dönüş gerçekten az. Avrupa Gönüllü Hizmeti başvurularında şansınızı düşüren noktaları sizin için listeledik. Umarız başvurularınızdan en kısa zamanda olumlu dönüş alırsınız.
1. Motivasyon Mektubu ve Özgeçmişte Yapılan Hatalar
Motivasyon mektubu ve özgeçmiş başvuru yaptığınız kuruma size tanıtan en temel dökümanlardan! Özgeçmiş ve motivasyon mektubunuzun en temel noktası; net olmalı. İster word, ister sunum, ister video formatında bir motivasyon mektubu hazırlayın, bilgileriniz net ve kısa olmalı. Deneyimlerinizi ve çalışmalarınızı en sağlıklı bir şekilde göstermelisiniz. Öz geçmiş konusunda da mutlaka Europass CV formatını kullanmalısınız. Video ve sunum şeklinde yapılan motivasyon mektuplarının word dökümanında hazırlanan mektuplara göre daha da ilgi çektiğini söylemek gerekmektedir.
2. Gönderici Kuruluş Olmadan Yapılan Başvurular
Avrupa Gönüllü Hizmeti’nin ön şartlarından biri de gönderici kuruluş bulmanız! Gönderici kuruluş olmadan başvurunuzu yapıp daha sonrasında gönderici kuruluş bulabilirsiniz ancak gönderici kuruluş olmadan yapılan başvuruların çoğu dikkate alınmıyor. Başvurunuzu yapmadan önce gönderici kuruluşunuzu ayarlamanız ve PIC numarasını öğrenerek bunu başvurunuzda yazmanız önem taşımaktadır.
3. Düşük Bir Seviyede İngilizce Bilgisi
Avrupa Gönüllü Hizmeti başvurularında sizden resmi bir dil belgesi veya sınav sonucu istenmemektedir. Yaptığınız başvurularda yabancı dil seviyenizi gösteren bir belge eklemeniz size avantaj sağlayacaktır. Hiç İngilizce bilmeden Avrupa Gönüllü Hizmetine gidilebilir mi? Azınlıkta da olsa geçmişte gidebilenler olmuş. Son yıllarda giden gönüllülerin düşük seviyede İngilizce bilgisi kurumlar tarafından hoş karşılanmamaktadır. Bu nedenle Skype mülakatlarında akıcı bir dille cevap vermeniz şansınızı arttıracaktır.
4. Dil Öğrenme İsteği
Avrupa Gönüllü Hizmetine başvuru yapıyorsanız şunu bilmelisiniz ki bir dil eğitimine değil gönüllülük hizmetine gidiyorsunuz. Birçok başvuran dilini geliştirmek için programa başvurduğunu söylüyor ve hatta bu isteği motivasyon mektubuna yazıyor. Yabancı dilinizi geliştirmek için AGH yapmak istediğinizi mektupta veya SKYPE mülakatında söylemeniz halinde şansınızı düşüreceksiniz. Gönüllülük kavramını özümseyerek başvuru yapmanız hem mektubunuzu hem SKYPE görüşmenizi olumlu olarak etkileyecektir.
5. Türkiye’ye Karşı Oluşan Ön Yargı
Son yıllarda yaşanan gelişmeler ve Türkiye’den giden gönüllülerin yaşadığı olumsuzluklar başvurularda Türkiye’den katılımcıların şansını düşürmektedir. Özellikle 2016 yılında AGH programına yoğun olarak Almanya, İspanya, İtalya gibi ülkelerden katılımcılar seçilmiştir. 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi, artan terör olayları ve AB ile yaşanan süreçte yaşanan inişler çıkışlar Türkiye’ye bakış açısında olumsuzluk oluşturmaktadır. Bu durum tercihlere de yansıyor ve Türkiye’den AGH programına katılımlarda oldukça düşüş var. Ayrıca Türkiye’den Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne katılan bazı kişilerin yaşadığı ve yaşattığı olumsuzluklar da katılımcı seçmelerini etkilemektedir.
6. Çok Fazla Başvuru Olması
Son yıllarda internet ve mobil cihazların yaygın olarak kullanılması, ilanların çok hızlı bir şekilde duyurulması ve farkındalık kampanyaları ile Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne ilgi artmıştır. Türkiye için yayınlanan kısıtlı sayıda ilana birçok başvuru yapılıyor ve seçim sürecinde eleme sürecini etkiliyor. Ortalama bir AGH başvurusuna 500-600 arası başvuru geliyor ve ortalama seçilen kişi sayısı 3 :) Yani mükemmel bir motivasyon mektubu ve özgeçmiş ile aktif bir gönderici kuruluşla başvursanız bile kabul edilme olasılığınız çok yüksek değil.
Son olarak sizlere tavsiyemiz hayatınızı AGH ve Erasmus programlarına odaklamayın :) Bazı takipçilerimiz gerçekten bunu bir onur-gurur meselesi haline getirmiş durumda :) İşini bırakanlar, motivasyon mektubu konusunda çıtayı iyice yükseltenler, sürekli neden gidemiyorum düşünen arkadaşlara biraz akışına bırakmalarını öneriyoruz :) Talep etmeniz halinde sizlerle paylaştığımız motivasyon mektubu örneği gayet basit bir powerpoint sunum ve bu sunumun ilk sahibi gönüllü hizmetini Portekiz’de yaptı :)
Gökhan Turgut Ünal
Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü