BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Gelecekte İhtiyacınız Olacak 4 Duygusal Zeka İş Becerisi

Tüm veriler kodlamanın yalnızca teknoloji konusunda değil, herhangi bir iş için oldukça önemli ve gerekli bir yetenek olduğunu söylüyor.

Diğer taraftan eleştirel düşünme, problem çözme, detaylara dikkat etme ve yazma yeterliliği gibi ince becerilerin işe alım yöneticilerinin iş arayanlarda eksik olarak gördüğü listenin başında geliyor. Ancak Dünya Ekonomik Forumu’nun Geleceğin Meslekleri raporuna göre, bir adayın gelecekteki iş piyasasında rekabetçi olmasını sağlayacak iş becerileri duygusal zekadır. WEF, 2020’de duygusal zekanın listede ilk on içinde yer alacağını öngörüyor.

Ne kadar duygusal zekâlısınız? Bunu test etmenin çeşitli yolları vardır (bir tanesi o kadar doğru ki ürpertici de olabilir). İyi haber; bazı özellikler biraz eksik olsa da, duygusal zeka geliştirilebilir. İşte EQ’unuzu hemen yükseltmeye yönelik bazı öneriler.

DİNLEME BECERİLERİNİZİ GELİŞTİRİN

Çoğu kişi doğası gereği kötü dinleyicidir. Harvard Üniversitesi Sosyal Bilişsel ve Duygusal Sinirbilim Laboratuarı‘na göre insanlar konuşmalarının %60’ında kendileri hakkında konuşuyorlar ve başkaları konuşurken, gerçekten bir şey dinlemediğimiz halde bir tepki vermeye çalışmakla meşgulüz.

Birkaç basit şey ile daha iyi bir dinleyici olabilirsiniz. İlk olarak kişi konuşmasını bitirdikten sonra bekleyin ve ardından bir cevap düşünün. Bir diğeri, gerçekten ilgilendiğinizden emin olmak için duyduğunuzu düşündüklerinizi yeniden yorumlayın.

 

STRESİ DAHA ETKİLİ BİR ŞEKİLDE YÖNETİN

Sinir bozucu iş arkadaşlarınız veya birçok şey talep eden bir patron size yaklaştığında son sinirinize kapılıp soğukkanlı olmak oldukça zor. Ancak duygusal açıdan zeki kişiler anksiyete(kaygı) sorununu mümkün olduğunca azaltmanın önemli olduğunu anlamışlardır.

Bunu bazı kontrollerden vazgeçerek ve ekstra yardıma ihtiyacınız olduğunu kabul ederek yapabilirsiniz. Kritik hedefe ulaşırken soğukkanlı olmak sizi fark ettirebilir ve sizi terfi için sıraya sokabilir.

duygusal-zeka-arttirma

 

İYİ GERİ BİLDİRİMLER VERİN

Herhangi bir yorum yapmadan önce kendinizi kontrol etmeniz, geribildiriminizin en yapıcı olma şansını artırabilir. Bunun için mistik düşünür Mevlana’nın 13. yüzyılda söylediği sözleri size rehberlik etmeye yardımcı olabilir: “Konuşmadan önce, sözlerini üç kapıdan geçir. Birinci kapıda kendine sor, ‘Bu doğru mu?’ İkinci kapıda sor, ‘Bu gerekli mi?’ Üçüncü kapıda sor ‘Bu nazik mi?’”

Öneriniz tüm kapılardan geçmiyorsa, harekete geçmek için biraz zaman ayırana kadar önerinizi kendinize saklamanız iyi olur.

EMPATİNİZİ DEĞERLENDİRİN

Empati başkalarının duygularının farkında olmak ve onlarla çalışırken onları dikkate almaktır. Bu, birinin kendisini sevdirmek için kolay yönlendirilen biri olduğu anlamına gelmez. Sadece söz ve eylemlerinin bireyleri ve ekipleri nasıl etkileyeceğini bilirler.

Daha empatik biri olmak, başkalarının nereden geldiğini merak etmekle başlar. Ayrıca kendinizi meslektaşlarınızın ayakkabılarına koymayı, özellikle kızgın veya üzgün olsalar da deneyebilirsiniz. Anlaşmazsanız bile, onların motivasyonlarını anlamaya çalışın ve kendi düşünce ve hislerini paylaşın. Hiçbir şey, kendinize açık olmaktan daha hızlı güven oluşturmaz.

Duygularınızı yönetebildiğinizi gösterebiliyorsanız (özellikle herkes soğukkanlı olamadığında), çeşitli insanlarla işbirliği yapın, iyi dinleyin ve yapıcı geribildirimler verin. Bu sayede yıllık teftiş zaman eğrisinde bir adım önde olursunuz ve önümüzdeki yıllarda hayalinizdeki iş için açık bir yol bulabilirsiniz.

Kadir Şenkaya 

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

 

Kaynak:

https://www.fastcompany.com/40458569/these-are-the-4-emotional-intelligence-job-skills-youll-need-in-the-future


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu