Fransız Kültürü Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Fransa; Fransızca eğitim seçenekleri, kaliteli eğitim sistemi ve zengin kültürel öğeleri ile birçok öğrencinin yurtdışı eğitimde tercihi olmaktadır. Fransız kültürü denildiğinde, aklınıza sadece şarap ve peynir eşliğinde romantizm ve moda etkinlikleri geliyorsa yazımızı sonuna kadar okumalısınız!
Fransız Edebiyatı
Fransız kültürünün en güçlü öğelerinden biri Fransız edebiyatı! Bir Fransız ile farklı bir dilde iletişime geçtiğinizde yüksek ihtimalle dilinizi bilse de ısrarla Fransızca cevap verecektir. Fransız vatandaşları dil konusunu çok önemsiyorlar ve kendi dillerini ön planda tutuyorlar. Bu durum Fransız edebiyatının zenginliğine de yansıyor. 1800’lerde gerçekçilik ve sembolizm temelinde, 1900’lü yıllarda ise sürrealizm ve varoluşçuluk doğrultusunda Fransız yazarların Avrupa edebiyatında önemli rol oynadığı görülmektedir. Voltaire, Denis Diderot ve Jean-Jacques Rousseau gibi önemli yazarlar Fransa’nın dünya edebiyatına kazandırdığı isimlerdir. 2008 yılında Nobel Edebiyat ödülünü kazanan Jean-Marie Gustave Le Clézio günümüz Fransız edebiyatının en önemli figürlerindendir.
Fransız Yemek Kültürü
Kökeni ortaçağa kadar dayanan ve dünyanın birçok ülkesinin mutfağını etkileyen Fransız yemek kültürü kremalı tatlılar, peynir yoğun yemekler ve şarap temelindedir. Hamur işi yiyeceklerin yaygın olarak kullanıldığı Fransız mutfağında sunum da önemli bir yer tutmaktadır. Fransız restoranına gittiğinizde sunuma çok önem verildiğini ve yemek düzeninin has özelliklerle inşa edildiğini göreceksiniz. Dünyanın birçok yerinde tüketilen kruvasan yiyeceğinin de Fransa kökenli olduğunu hatırlatmakta fayda var. Fransız hükümeti yemekle ilgili bir yasa bile çıkardı ve Fransız yasalarına göre restoranlar fiks menü seçeneği sunmak zorundadırlar. Yolunuz Fransa’ya düşerse zengin peynir çeşitleri ile şarabınızı yudumlarken gün batımını izlemek harika bir deneyim olacaktır.
Fransa Spor Kültürü
12.07.1998 tarihi her Fransa vatandaşının unutamayacağı bir gün… Zinedine Zidane’ın 2 kafa golü ve Petit’in galibiyeti perçinleyen golü ile Fransa Dünya Kupası Finalinde Brezilya’yı 3-0 yenerek dünya şampiyonluğuna ulaştı. Bu kupa Fransız futbolunun zirvesiydi ve 2000 yılı Avrupa Şampiyonası’nda başarı tekrar bir kupa ile devam etti. Futbol; Fransa’da gerçekten bir tutku, Zidane ve arkadaşlarının yolundan Griezmann ve Paul Pogba gibi dünya yıldızları ilerliyor. Fransa’da spor kültürünü sadece futbolla sınırlamak hata olur, Paris ve Fransa’nın güneyinde yükselen bir rugby gerçekliği var. Birçok genç rugby sporu ile uğraşıyor ve Fransa’da trend spor aktivitelerinden biri. 2016 yılında Rio de Janeiro’da gerçekleşen Olimpiyat oyunlarında da Fransa 10 altın, 18 gümüş, 14 bronz olmak üzere toplamda 42 madalya ile sıralamada 7.sırada yer almıştır. Fransa Bisiklet Turu (Tour de France), bisiklet sporunun en prestijli yarışlarından biridir. İlk olarak 1903 yılında yapılan yarış zamanla sporun en önemli organizasyonu haline gelmiştir. Özellikle 1960’lardan sonra popülaritesi iyice artan tur, son yıllarda uluslararası niteliğini pekiştirmiştir.
Müzik ve Görsel Sanatlar Kültürü
Geniş bir yelpazede temeli olan Fransız müzik kültürü, klasik müzik, jazz ve rock tınılarını harmanlayan eserlere sahiptir. Özellikle son dönemlerde ZAZ ve şarkılarını dünyanın önde gelen müzik kanallarında sık sık duymanız mümkün. Klasik müzik alanında tarihi bir yere sahip olan Fransa; 2000’li yıllarda da klasik müzik ve jazz müzik dallarında dünya kültürüne birçok eser sunmaktadır.
Fransız kültüründe sinema ve tiyatro gibi görsel sanatlar önemli yer tutmaktadır. Her yıl onlarca sinema ve tiyatro festivaline ev sahipliği yapan Fransa’da kısa film endüstrisi konusunda da Avrupa’da lider konumdadır. Ünlü yönetmen Jean-Pierre Jeunet’ın 2001 yılında çektiği Amelie filmi Fransız sinema tarihinde dönüm noktası filmlerden biri olarak sayılmaktadır.