Fransa’da çalışmak isteyenler için birçok farklı Fransa Çalışma İzni ve çalışma vizesi türü bulunmaktadır. Eğer AB ya da AEA vatandaşıysanız, Fransa’da çalışmak için çalışma iznine ihtiyacınız olmayacaktır. Aynı zamanda bazı durumlarda, 3 aydan daha az süreli bir çalışansanız bu, sizi çalışma izni almaktan muaf tutar:
- Sportif, kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinlikler
- Konferanslar, seminerler, ticari gösteriler
- Davetli öğretim görevlileri tarafından gerçekleştirilen öğretim faaliyetleri
- Sinema ve gösteriler gibi
Bu seçeneklerden birine sahip değilseniz, dünyanın her yerinden gelen vatandaşlar için kalış süreniz ne olursa olsun, genellikle çalışma iznine ihtiyacınız olacaktır. Bu da bir oturma izni ve uzun süreli kalış vizesi sahibi olmanızı gerektirir.
Yurt dışında eğitim hakkında merak ettiklerinizi IDP uzmanlarına sormak ister misiniz?
Fransa Çalışma İzni nasıl alınır?
Fransa’da çalışmak isteyenlerin, öncelikle bir oturum izni almaları ve 90 günden fazla kalacak olanların Fransa Konsolosluğuna giderek uzun dönemli vize başvurusunda bulunmaları gerekiyor. Uzun dönemli çalışma vizesi süreleri, ilk alındığında bir yıllıktır. Ancak Fransa Göçmen Bürosu tarafından onaylandığında aynı zamanda geçici oturma izni olarak da kullanılır. Yani Fransa’da çalışma izni ve oturum izni başvurusu yapanlar için bu iki süreç paralel işliyor.
Fransa’da alabileceğiniz çalışma izni türü, esas olarak bir iş teklifi almanıza, sözleşmenizin süresine ve yaşamak için ne yaptığınıza bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Eğer Yetenek Pasaportu kategorisine girmeye hak kazanırsanız, bir iş sözleşmesine ihtiyacınız bile olmayacaktır.
Fransa Burs Rehberi
Yetenek Pasaportu nedir?
Talent Passport yani Yetenek Pasaportu izni, AB vatandaşı olmayanların Fransa’da yaşama ve çalışmasına yönelik bir izindir. Eğer aşağıdaki kategorilerden birine sahipseniz, Yetenek Pasaportu izni için başvuruda bulunabilirsiniz:
- Yetenekli yeni mezunlar
- Yüksek vasıflı işçiler – AB Mavi Kart sahipleri gibi
- Yenilikçi bir şirketin çalışanları
- Araştırmacılar, bilim adamları
- Fransız iş sözleşmesi olan çalışanlar
- Şirket temsilcileri
- Sanatçılar
- Ekonomik ve finansal yatırımcılar
- Spor, bilim, sanat, edebiyat gibi alanlarda uluslararası ya da ulusal tanınırlılığı olan kişiler
Bu izin, aynı zamanda 4 yıllık yenilenebilir oturum izni işlevi de görür. Eğer çalıştığınız iş, Fransa’nın ekonomisine katkıda bulunuyorsa Yetenek Pasaportu izni tam size göredir ve bu izinle, ek bir çalışma iznine ihtiyaç duymazsınız.
Maaşlı ve geçici işçi izni nedir?
Maaşlı ve geçici işçi izni, bir Fransız şirketinde çalışanlara verilir. İş sözleşmenizin uzunluğu ve süresi, hak kazandığınız çalışma izni süresini etkiler. Buna göre maaşlı alt kategorisi, bir yıldan uzun süreli sözleşmeleri olan işçiler için geçici işçi kategorisi ise on iki aydan daha kısa süreli sözleşmeli işçiler içindir
Fransa’da çalışma vizesi başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?
- En az 6 ay geçerliliği olan pasaport
- İki adet biyometrik fotoğraf
- Kimlik fotokopisi
- Fransa’daki işvereniniz tarafından elçilik ya da konsolosluğa gönderilen çalışma izni başvurusu
- Çalışanın rolünü ya da işe alınma nedenlerini ve görevlerini açıklayan bir mektup
- Çalışanın özgeçmişi ve becerileri ile ilgili belgeler.
Fransa Çalışma İzni Web Sitesi
Fransa çalışma vizesi türleri neler?
- Kısa Süreli Çalışma Vizesi: Fransa’da 90 günden daha az çalışmak isteyen yabancı çalışanlara verilir.
- Uzun Süreli Çalışma Vizesi: 90 günden daha fazla Fransa’da kalacak olanların başvuruda bulunacağı vize türüdür. Bu vizeler, işle ilgili çeşitli amaçlar da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle verilebilir.