BlogÜniversite Hayatı

Flört Şiddeti Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?

Telefonuna bakabilir miyim? ile başlayan, giydiğin kıyafet açık değil mi? ile devam eden, sevdiğimden kıskanıyorum ile süslenen bir süreciniz varsa işler yolunda gitmiyordur. İlk başlarda belki hoşunuza gidebilir, kıskanılmak biraz kısıtlanmak sizi partnerinize daha ait hissettirebilir ancak zaman geçtikçe görülüyor ki masumane kıskançlık ve kısıtlamalar çekilmez bir hale gelerek sözlü, manevi ve fiziksel şiddetin yolunu açabiliyor! Flört Şiddeti Nedir? Nasıl Mücadele Edilir? En sonda söyleyeceğimizi en başta söyleyelim;

 

KİMSE RIZANIZ OLMADAN ÖZEL EŞYALARINIZI İNCELEYEMEZ

KİMSE GİYDİĞİNİZ KIYAFETE KARIŞAMAZ

KİMSE SİZE SÖZLÜ, MANEVİ VEYA FİZİKİ ŞİDDET UYGULAYAMAZ

KİMSE SİZİ YAŞADIKLARINIZ İLE YARGILAYAMAZ VEYA TEHDİT EDEMEZ!

Şimdi gelelim kitabi tanımlamalara flört şiddeti nedir?

Flört şiddeti, romantik bir ilişkideki bir partnerin diğer partner üzerinde güç kullanması ve istismar etmesidir. İstismar eden taraf her cinsten olabilir.
Sevgili ilişkisindeki istismar her zaman gözle görülür olmayabilir ve fiziksel bir temele dayanmayabilir. Temelde istismar eden partner sadece kendi ihtiyaçlarının karşılanması için kurban olan partneri tehdit ve güç yoluyla kontrol etmeye çalışır. Birçok durumda istismar eden partner istismar ettiğinin ve sevgilisine flört şiddeti uyguladığının farkında olmayabilir. Aynı şekilde flört şiddetinde kurban olan taraf, ilişkide neler olduğunun ve kendisine flört şiddeti uygulandığının bilincine varmayabilir. Bireysel sınırları netleştirmek ve sağlıklı bir ilişki ile ilgili bilinçlenmek flört şiddetini önlemenin yollarıdır.
Flört şiddeti, birkaç farklı şekilde oluşabilir. Fiziksel şiddet daha objektif ve gözle görülebilir olduğu için tespit etmek daha kolaydır. Duygusal açıdan uygulanan flört şiddetini tespit etmek daha zor olabilir. Ancak duygusal şiddetin kurban üzerindeki etkisi fiziksel şiddetten daha fazla olabilmektedir.

Flört Şiddeti Çeşitleri:

1. Fiziksel
2. Duygusal
3. Sözel
4. Cinsel
5. Maddi

Gözlemle ve Dinle!

Gözlemle: Sevgilin toplumsal cinsiyetle ilgili ne düşünüyor? 

  • Sevgilin erkeklerin kadınlardan – kadınların erkeklerden daha üstün, daha güçlü, daha mantıklı, daha zeki vb. olduğunu düşünüyorsa,
  • Sevgilin kadın ve erkeklerin birbirinden farklı işler yapması gerektiğini düşünüyorsa,
  • Sevgilin şiddetin normal ve doğal bir şey olduğuna inanıyorsa,
  • Sevgilin “kadınlar bazen dayak yemeyi hak ediyor” düşüncesine katılıyorsa,
  • Sevgilin “bazı sorunları çözmek için şiddet işe yarar” düşüncesine katılıyorsa,
  • Sevgilin “bir erkek sevgilisini korumalı ve kıskanmalıdır” ” bir kadın sevgilisini kıskanmalı” düşüncesine katılıyorsa,
  • Sevgilin “kız gibi”, “karı gibi”, “saçı uzun aklı kısa” gibi kadınları küçümseyen ifadeler kullanıyorsa,
  • Sevgilin “adam gibi iş yapmak”, “erkek işi”, “namus korumak” gibi erkekleri yücelten ifadeler kullanıyorsa,
  • Sevgilin kadınlıkla ve kadın bedeniyle ilgili küfürler (örn. orospu, yosma,) kullanıyorsa,
  • Sevgilin LGBTİ (Lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks) bireylere karşı saldırgan ve ayrımcı bir tutum sergiliyorsa, ilişkinde şiddetle karşı karşıya kalabilirsin.( Alıntı: https://morcati.org.tr/flort-siddeti/ )

Gözlemle: Sevgilin sana karşı nasıl davranıyor?

  • Sevgilinin duygu durumunda ani değişimler oluyorsa, sana birden öfkelenip fevri davranıyorsa,
  • Sevgilin seni aşırı kıskanıyorsa ve sahipleniyorsa; kıskançlık yaparak sevgisini gösterdiğini düşünüyorsa,
  • Sevgilin sana sürekli yapman gerekenleri söylüyorsa,
  • Sevgilin günün her saati sana ulaşmak istiyor, ulaşamadığında öfkeleniyor ya da küsüyorsa,
  • Arkadaşların ya da ailenle vakit geçirdiğinde sevgilin sana öfkeleniyor ya da küsüyorsa,
  • Sevgilin her konuda onu haklı bulman gerektiğini düşünüyorsa,
  • Herhangi bir konuda sevgilinden farklı düşündüğünü söylediğinde öfkeleniyorsa,
  • Sevgilin senden her an onun yanında olmanı, onunla ilgilenmeni bekliyorsa,
  • Sevgilin seni aşırı yüceltiyorsa, dünya üzerinde onu en iyi anlayan kişinin sen olduğunu düşünüyor ve çok “özel” olduğunu söylüyorsa (örn. “bugüne kadar hiçbir kadın beni senin anladığın gibi anlamadı”),
  • Sevgilin senin fikirlerini dikkate almıyor, önemsemiyor ve küçümsüyorsa,
  • Sevgilin sana ait sırları başkalarına söylemekle tehdit ediyorsa,
  • Sevgilin senden izin almadan telefon ya da bilgisayarını karıştırıyorsa,
  • Sevgilin eşyalarına herhangi bir şekilde zarar veriyorsa,
  • Sevgilin bedenine herhangi bir şekilde zarar veriyorsa,

İlişkinde şiddetle karşı karşıyasın.

Flört Şiddeti Nedir?

Flört şiddeti, sevgilinin sana karşı fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal ve dijital şiddet içeren davranışlarda bulunmasıdır. Sevgilin, sana karşı şiddet göstererek senin üzerinde egemenlik kurmayı, seni kontrol etmeyi ve gücünü göstermeyi hedefler. Flört şiddeti, bitmiş ya da sürmekte olan heteroseksüel ya da homoseksüel ilişkilerde ortaya çıkabilir.

Fiziksel flört şiddeti

Fiziksel flört şiddeti, sevgilinin senin bedenine kasıtlı olarak zarar vermesidir. Sevgilinin sana vurması, tokat atması, yumruk atması, bir eşya fırlatması, bıçak ya da silah çekmesi, seni itmesi, tekmelemesi, ısırması, saçını çekmesi fiziksel şiddet örnekleridir.

Cinsel flört şiddeti

Cinsel flört şiddeti, sevgilinin seni cinsel birliktelik veya yakınlık yaşamak için zorlaması, cinsellik konusunda “hayır”ı kabul etmemesidir. Sevgilinin istemediğin halde seni öpmesi ve sana dokunması, sen alkol veya madde etkisi altındayken ya da bilincin yerinde değilken seninle cinsel birliktelik kurması, cinsel birliktelik sırasında, öncesinde veya sonrasında sana karşı küçümseyici ve kaba bir tutum sergilemesi, doğum kontrol yöntemlerini kullanmaması veya senin kullanmana izin vermemesi cinsel şiddet örnekleridir.

Psikolojik flört şiddeti

Psikolojik flört şiddeti, sevgilinin sende korku uyandıracak, senin kendine olan güvenini ve saygını zedeleyecek biçimde konuşması ve davranmasıdır. Sevgilinin sana isim takması, bağırması, iftira, hakaret veya küfür etmesi, ne yapman ve ne giymen gerektiğini söylemesi, seni başkalarının önünde küçük düşürmesi, tehdit etmesi, kötülemesi ve ismini karalaması, suçlaması, yıkıcı bir biçimde eleştirmesi, “koruma altına alma” bahanesiyle yönlendirmesi, sırlarını başkalarına söylemesi psikolojik şiddet örnekleridir.

Sosyal flört şiddeti

Sosyal flört şiddeti, sevgilinin senin sosyal ilişkilerini kısıtlaması, kontrol etmesi ve senin sosyal çevrenden soyutlanmana, yalnızlaşmana neden olacak şekilde davranmasıdır. Sevgilinin ailen veya arkadaşlarınla görüşmene izin vermemesi, kimlerle arkadaş olduğunu kontrol etmesi, “namusunu koruduğunu” söyleyerek erkek arkadaşlarınla konuşmanı yasaklaması, kıskançlık yaparak sosyal ilişkilerini kısıtlamaya çalışması ve kıskançlığı sevgisinin dışavurumu gibi göstermesi, arkadaşlarına zaman ayırdığında seni suçlaması, eleştirmesi veya sana küsmesi, sürekli başkalarıyla flört edip etmediğini araştırması, toplum, aile veya okul karşısında seni “utandırmak” ya da “rezil etmekle” tehdit etmesi sosyal şiddet örnekleridir.

Dijital flört şiddeti 

Dijital flört şiddeti, sevgilinin teknolojik araçları seni kontrol etmek için kullanması, bu araçlar aracılığıyla seni tehdit etmesidir. Sevgilinin sosyal medya hesaplarının şifrelerini istemesi ve kontrol etmesi, sosyal medyada kimlerle arkadaş olabileceğine karar vermesi, resim ya da video göndermek için seni zorlaması, telefonunu veya bilgisayarını karıştırması, sürekli mesaj atması ve hızlı bir yanıt beklemesi dijital şiddet örnekleridir.

Israrlı takip (Stalking)

Israrlı takip, ayrıldığın ya da halen birlikte olduğun sevgilinin seni sürekli izlemesi ve takip etmesidir. Takip davranışı, sende korku uyandırmayı, sana gözdağı vermeyi ve güvencesiz hissettirmeyi hedefler. Eski sevgilinin haber vermeden veya davet edilmeden evine  ya da okuluna gelmesi, gittiğin yerlerde karşına çıkması, sürekli hediye veya çiçek alması veya göndermesi, arkadaş çevrenle iletişim kurması ve seninle ilgili bilgi almaya çalışması, senin eşyalarına zarar vermesi ısrarlı takip davranışı örnekleridir

Flört Şiddeti ile Karşılaştıysam Ne Yapmalıyım?

  • Şiddetin senden kaynaklı olmadığını ve hiçbir bahanenin bunu meşrulaştıramayacağını kabul et!
  • Yakın gördüğün, seni yargılamayacağını düşündüğün bir yetişkinden yardım isteyebilirsin. Yaşadıklarını paylaşmak ve konuşmak, seni güçlendirir.
  • Dijital, maddi veya fiziksel bir şantaj ile karşı karşıya isen buna boyun eğme, bu durumdan utanmak veya saklamak yerine güvendiğin biriyle paylaş ve derhal kolluk kuvvetlerine bu konuda şikayette bulun.

Altta bulunan kurumlardan istediğin zaman yardım isteyebilirsin. Biz de Proje Yönetimi Okulu olarak bu konuda profesyonel olmasak da her zaman yanınızdayız, başınız sıkışırsa bizimle de iletişime geçebilirsiniz ve gerekli yönlendirmeleri yapabiliriz! Hiç olmazsa koşulsuz şartsız sizi dinleyebiliriz :)

 

Başvurabileceğin Yerler:


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu