Finlandiya İş Bulma ve Göçmenlik Rehberi
Finlandiya; Türk basınına 2023 Haziran ayında düşen bir haberle baya ünlü oldu! Dünyanın en mutlu ülkesi konumunda olan Finlandiya nüfusun giderek yaşlandığını ve kademeli olarak yurt dışından birçok Finlandiya göçmen statüsünde gence oturum izni vereceğini açıkladı.
Finlandiya’da ülkenin Ulusal Eğitim Ajansı’na göre uluslararası lisans öğrencilerinin sayısı arttı. Ayrıca yabancı mezunların neredeyse yarısı mezun olduktan beş yıl sonra Finlandiya’da istihdam edilmektedir. Eğitiminizden sonra Finlandiya’da kalmak istiyorsanız, işgücü piyasasını anlamak ülkede kalma şansınızı ve istihdam edilme olasılığınızı öngörmek için önemlidir.
Yazımıza başlamadan önce hemen bir ön şartı belirtelim; Finlandiya’ya çalışma amacıyla geliyorsanız ve AB ülkesi veya Kuzey Ülkeleri dışında bir ülkenin vatandaşıysanız, oturma izniniz olması gerekir. Oturma izninin Finlandiya’ya gelmeden önce alınması gerekmektedir.
Oturum izni almak için de Finlandiya’da bir iş bulmanız gerekmektedir. Süreciniz iş bulmak – oturum vizesine başvurmak – işe girmek şeklinde olacaktır.
Çalışma için başvurduğunuzda, çalışacağınız süre de oturum izniniz açısından önem taşımaktadır. Tarım alanında, orman bakım işlerinde veya festival-kültür-sanat gibi bir konuda geçici süre ile çalışacaksanız mevsimlik işçi oturum izni alabiliyorsunuz.
GENEL BİLGİLER
Finlandiya’da herhangi bir 180 günlük süre içinde 90 günden fazla kalmayı planlayan başvuru sahiplerinin oturma iznine sahip olmaları gerekmektedir.
Oturma izni olmadığı takdirde, çalışma hakkı sınırlandırılmaktadır. Konaklama süreniz 90 günü geçmese dahi Finlandiya’da çalışmak için ikamet izni başvurusunda bulunmanız gerekebilir.
AB vatandaşıysanız ve İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ya da İsviçre vatandaşı iseniz; Finlandiya’da oturma izni almanız gerekmez.
Oturma izinlerine ilişkin kararlar, Finlandiya’nın oturma izni ile ilgili konulardaki yetkili makamı olan Finlandiya Göçmenlik Servisi (https://migri.fi/en/home) tarafından verilmektedir.
-
Kimler Oturma İzni Başvurusunda Bulunabilir?
Başvuru, başvuru sahibinin yasal olarak ikamet etmekte olduğu ülkede yapılmalıdır.
RPAC, yalnızca yasal olarak Türkiye’de ikamet etmekte olan başvuru sahiplerinin başvurularını kabul edebilmektedir.
VFS GLOBAL FİNLANDİYA İÇİN TIKLAYINIZ
-
OTURMA İZNİ KATEGORİLERİ
İlgili oturma izni kategorisi, Finlandiya’ya gelme nedenine bağlı olarak başvuru sahibi tarafından seçilmelidir.
Oturma izni kategorileri hakkında daha fazla bilgi için Finlandiya Göçmenlik Servisi’nin sitesini ziyaret ediniz https://migri.fi/en/home
BAŞVURUDAN ÖNCE
Oturma izni başvurusunda bulunmak için iki seçenek mevcuttur: Enter Finland üzerinden e-başvuru veya Oturma İzni Başvuru Merkezindeki gişelerden başvuru. Bu seçeneklerden sadece birini seçebilirsiniz.
Enter Finland sadece Fince, İsveççe ve İngilizce dilindedir. Bu e-hizmetten faydalanmak için bu dillerden birini bilmeniz gerekiyor. Ayrıca, bu e-hizmeti kullanmak için yeterli düzeyde bilgisayar becerilerine sahip olmalısınız. Söz konusu e-hizmeti kullanarak yaptığınız başvuruda tüm ekler elektronik formatta olmalıdır. Daha sonradan başvurunuzun durumu takip etmek ve güncel bilgi almak için Enter Finland e-hizmetine girebiliyor olmanız gerekmektedir.
ENTER FINLAND WEB SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ
Bilgisayar kullanımı konusunda tereddütleriniz (güvenlik, vb.) varsa, lütfen başvuru belgelerinizi hazırladıktan sonra Oturma İzni Başvuru Merkezine belgelerinizi teslim ederek başvurunuzu yapınız.
Belgelerinizi ve başvurunuzu doğru şekilde hazırlamak için lütfen bu sitedeki bilgileri okuyunuz ve oturma izni kategorileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için Finlandiya Göçmenlik Servisi’nin web sitesini ziyaret ediniz. Bu, başvurunuzun eksik olması ya da işlem süresinin uzaması riskini azaltacaktır.
Başvurulacak oturma izni kategorisi, Finlandiya’ya gelme nedenine bağlı olarak başvuru sahibi tarafından seçilmelidir. Bu karar başvuru sahibi tarafından verilmelidir – RPAC personeli bu kararın verilmesinde size yardımcı olamayacaktır.
Başvurunuzu göndermek için RPAC’a randevu almadan önce gerekli tüm belgelerin hazır olduğundan (gerekliyse tercüme edilip ve yasallaştırma tasdikinden geçirilmiş olduklarından) emin olunuz.
Başvuru formları ve gerekli belgelerin bir listesi Finlandiya Göçmenlik Servisi web sitesinde mevcuttur. (https://migri.fi/en/home )
RPAC, başvuru sahibini sadece başvuruda bulunulduğu tarihte Türkiye’de yasal olarak ikamet ediyorsa kabul edebilir. Başvurunuzu RPAC’a gönderdiğinizde, geçerli Türkiye vizenizi veya Türkiye’de oturma izninizi sunmanız gerekmektedir. Eğer bir mülteciyseniz, BMMYK veya kaldığınız ülkede bir otorite tarafından verilmiş bir belgeyi de sunarak, başvurunuzu yaptığınız ülkedeki mülteci statüsü veya mülteci statüsü için başvuruda bulunduğunuzu belirten bir belge de sunabilirsiniz. Ayrıca, geçerli bir pasaportunuzun veya diğer bir seyahat belgenizin de bulunması gerekmektedir.
Finlandiya’da Nasıl İş Bulurum?
Finlandiya’da iş bulmak sürecin en önemli ve zor aşamalarından biri; bu noktada size bazı tavsiyelerimiz olacak.
- Finlandiya’da iş bulmak için ülkede yaşayan biriyle iletişime geçerek ön bilgi alabilirsiniz. Nasıl kolay iş bulabileceğinizi, bölümünüzle ilgili hangi firmalar olduğunu öğrenerek şansınızı arttırabilirsiniz.
- Sosyal medya grupları ve yurt dışı forumlarında Finlandiya’da yaşayan ve çalışan kişilerle tanışma fırsatınız olabilir.
- Yurt dışı eğitim, vize ve iş bulma konusunda birçok danışmanlık firması var. Kaliteli ve köklü firmaların yanında son zamanlarda dolandırıcılar da türedi. İnsanların yurt dışına gitme isteğini kullanarak yalan ve yanlış bir bilgilerle kişiler dolandırılmaktadır. Bu konuda dikkatli olun!
- Aşağıda Finlandiya’da iş bulabileceğiniz siteleri ekledik. Bu sitelere özgeçmişinizi ekleyerek ön yazınızda Finlandiya’da çalışma izni alarak çalışabileceğinizi belirtirseniz iş bulma şansınız artacaktır. Ayrıca Fince dilini ne kadar iyi bilirseniz şansınız o kadar artacaktır. İngilizce iş hayatında kullanılsa da günlük hayatta Fince bilmeniz şansınızı arttıracaktır.
https://ec.europa.eu/eures/public/fi/homepage