Feynman Tekniği ile Daha Hızlı Öğrenin
Yeni bir şey öğrenirken zorlanıyor musunuz ? Ya da bildiğinizi sandığınız bir konu hakkındaki eksikliklerinizi merak mı ediyorsunuz. Belki de sizin için en önemlisi bir sınava nasıl hazırlanmanız gerektiği hakkında hiçbir fikriniz yok mu? Tüm bu sorularınızın yanıtları ve daha fazlası Feynman Tekniği hakkındaki yazımızda. İyi okumalar !
Feynman Tekniği İle Herhangi Bir Şeyi Dört Adımda Öğrenin
Feynman tekniği ile, bir konuyu diğer bir kişiye basit bir şekilde öğretmekle kendiniz de öğrenebilirsiniz böylelikle bilginizdeki boşlukları çabucak belirlersiniz. Dört adım sonra , kavramı daha derinden anlayabilir ve bilgileri hafızanıza daha iyi kazırsınız.
Neden Feynman Tekniği Önemlidir ?
Feynman Tekniği Nobel ödülü kazanmış fizikçi Richard Feynman tarafından icat edilmiş zihinsel bir modeldir. ”Büyük Açıklayıcı” olarak da bilinen Feynman, kuantum fiziği gibi karışık konuları bile herhangi birine anlaşır bir şekilde örnekleyebilme yeteneği ile büyük saygı kazanmıştı.”Feynman’s Lost Lecture: The Motion of Planets Around the Sun” kitabında, David Goodstein Feynman’ın en karışık fikirleri en basit şekilde anlatabilmesi ile kendiyle gurur duyduğunu yazar.
Goodstein bir keresinde açıklaması için Feynman’a ”spin one-half particles obey Fermi-Dirac” adında bir fonksiyonun sebebini sorar. Feynman konu hakkında basit bir ders hazırlayacağını söyler, fakat birkaç gün sonra eli boş bir şekilde geri döner. ”Fonksiyonu basit bir seviyeye indiremedim.” diyerek Goodstein’e itiraf eder.”Bu konuyu yeterince anlamadığımız anlamına gelir.” Söylenmek istenen, şayet Feynman bir şeyi basit terimlerle açıklayamadıysa, bilgi ile ilgili bir problem vardır, Feynman’ın öğretme kabiliyeti ile ilgili değil.
Feynman Tekniği James Gleick’in 1993’te yayınladığı Feynman biyografisi ”Genius: The Life and Science of Richard Feynman.” adlı eserde açıkça ortaya koyulmuştur. Kitapta, Gleick metodu Feynman’ın Princeton Üniversitesindeki sınavlarında nasıl başarılı olduğu açısından açıklamıştır: ” Yeni bir not defteri açtı. Başlık kısmına şöyle yazdı: BİLMEDİĞİM ŞEYLER HAKKINDAKİ NOT DEFTERİ. İlk kez fakat son olmamakla birlikte bildiklerini yeniden düzenlemişti. Fiziğin her dalını parçalara ayırmak, parçaları yağlamak ve tekrar bir araya getirmek için haftalarca çalıştı. Her zamanki gibi işlenmemiş parçalara ve tutarsızlıklara baktı. Her konu için gerekli çekirdekleri bulmaya çalıştı. ” Bu onun sürecinin ilk kısmı, ama gelin bütün dört adıma da göz atalım:
- Anlamak istediğiniz bir konu seçin ve ona çalışmaya başlayın. Konu hakkında bildiğiniz her şeyi bir sayfaya yazın ve o sayfaya ne zaman yeni bir şey öğrenirseniz not edin.
2.Konunuzu sınıfa öğretir gibi hareket edin. Konuyu basit şartlar altında açıklayabileceğinizden emin olun.
3.Köşeye sıkıştığınızda kitaplara geri dönün. Bilginizdeki boşluklar apaçık belli olmalı. Problemli bölgeleri konuyu tamamen açıklayabilecek hale gelene kadar tekrar ziyaret edin.
4.Basitleştirin ve örneklendirin. Dilinizi sadeleştirirken süreci tekrar edin ve anlamanızı güçlendirmek için olguları örneklendirme ile birleştirin.
Feynman Tekniği yeni bir fikri öğrenmek, var olan bir fikri daha iyi anlamak, bir fikri hatırlamak ya da bir sınava çalışmak için tamamen mükemmeldir. Her şey için iyi olduğunu söylediğimizde dalga geçmiyorduk. Bu tekniği kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Bizim Favori Feynman Kitabımız
Bu makaleyi sevdiyseniz, Feynman’ın kendisi tarafından yazılan ”Surely You’re Joking, Mr. Feynman!”Amazonda 1.041 den fazla değerlendirmede 5 puan aldı. Bu linki kullanarak Audible üzerinden siz meraklı fanlar kitabı ücretsiz edinebilirsiniz ve uygulama 30 gün ücretsizdir. Merakın, esprinin ve beklediğiniz tüm zekanın hayat hikayesinin tadını çıkarın.
https://www.audible.com/pd/Bios-Memoirs/Surely-Youre-Joking-Mr-Feynman-Audiobook/B002V5D7IE
Yunus Emre Dağlı
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı