Son zamanlarda en çok aldığımız sorular “Avrupa Gönüllü Hizmeti bitiyor mu?” – ” European Solidarity Corps nedir?” – ” Artık Türkiye gönüllü hizmetine başvuramıyor mu?” tarzı sorular! Bu konuda bir yazı yazarak detaylı bilgi vermek ekibimiz açısından zorunluluk haline geldi :)
Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyip merakınızı giderelim :)
- Avrupa Gönüllü Hizmeti bitmedi.
- Avrupa Gönüllü Hizmeti projeleri tek çatı altında European Solidarity Corps sisteminde birleşti.
- Avrupa Gönüllü Hizmetine Türkiye’den başvurular aynı şekilde devam ediyor.
European Solidarity Corps neleri içeriyor?
– Gönüllülük Projeleri
– Dayanışma Projeleri
– İş ve Staj Projeleri
Peki neden European Solidarity Corps oluşturuldu?
- Tüm ilanlar tek bir çatı altına toplandı.
- Ev sahibi kurumlara ulaşmak daha da kolaylaştı.
- Online sistem aracılığıyla kurumlar gönüllü profillerini daha kolay elemine edebiliyorlar ve gereksiz-çöp başvuruların önüne geçilebiliyor.
- Gençlerin ihtiyaç duyduğu iş ve staj projeleri de siteye eklendi. ( Ancak kötü haber henüz Türkiye’den başvurulara iş ve staj bölümü kapalı!)
- AGH Programı projeyi uygulayan kurumlar için tamamen bitti. Son AGH proje başvuruları Ekim-2018 döneminde başvuruldu ve sonuçları açıklandı. Şu anda kurumlar son AGH projelerini uyguluyorlar. Ama projelerin toplam süresi 2 yıla kadar çıkabildiği için gençler/gönüllü adayları 2020 yılının sonuna kadar AGH projeleri için gönüllü çağrısı görebilir/duyabilirler. 2020 yılının aralık ayından itibaren artık AGH projelerini hiçbir yerde duymayacağız.
European Solidarity Corps İlanları için Tıklayınız
Avrupa Gönüllü Hizmeti ve European Solidarity Corps arasında fark var mı?
- Başvuru şekli açısından biz bir fark göremedik daha önceki gibi yine cv-motivasyon mektubu eklenebiliyor, ancak yeni sistemde doğru gönüllüye ulaşmak daha mümkün.
- En temel fark, Avrupa Gönüllü Hizmeti programında kısa dönem AGH yapan biri uzun dönem yapabiliyor ancak toplam 12 ayı geçemiyordu. Yeni sistemde daha önce kısa dönem AGH-EVS yaptıysanız artık 12 ay uzun dönemlere de başvurabiliyorsunuz, yani toplamda 14 ay olmuş oluyor
- Bir diğer farklılık ise, artık ülkenizde de gönüllülük faaliyetlerine katılabiliyorsunuz, örnek vermek gerekirse İstanbul’da yaşıyorsanız, İzmir’de bir gönüllü projeye başvurup kabul alabilirsiniz. Öngörümüz kısa vadede bu sistemin pek de yaygınlaşmayacağı yönünde.
- Yeni sistemde de başvuru yapmanız için 18 yaşını doldurmuş, 31 yaşından gün almamış olmanız gerekiyor.
- Artık dezavantajlı gençlerin katılması daha önemli ve yeni programın ciddi anlamda prensip ve ilkeleri var.
European Solidarity Corps Başvuruları nasıl alınıyor?
Başvurular https://europa.eu/youth/solidarity_en adresinden online olarak alınmaktadır. Klasik bir foruma üye olur gibi işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Üyeliğiniz gerçekleştikten sonra başvuru yapabileceğiniz gönüllü hizmetler otomatik olarak çıkıyor. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta sitede başvuru aşamasında başvurunuzu tek tıkla yapıyor olmanız, yani size “emin misin” ” başvuru yapıyorsun bak geri dönüşü yok” tarzı bir uyarı vermiyor :) Bu sebeple profilinizi tam, doğru ve eksiksiz doldurarak bilinçli başvurular yapmanızı öneriyoruz!
Bu yazıda tabir olarak European Solidarity Corps olarak kullanmamızın sebebi de kalıp olarak Türkçe’deki resmi çevirisi ” Avrupa Dayanışma Programı” tam oturmadı ve yaygınlaşmadı. Şu an için European Solidarity Corps diyelim siz de lütfen mail atarken “”Avrupa Dayanışma Kolordusu” başlıklı mail atmayın tırsıyoruz :) Avrupa Dayanışma Programı diyebilirsiniz, Ulusal Ajans böyle tercüme etti.
Son olarak yeni programın hem IOS hem Android platformunda uygulaması mevcut ve gayet stabil güzel çalışıyor. Bu uygulamaları da indirmeniz yararlı olacaktır.
Sevgilerle :)