Etkili Öğrenme İçin 7 Basit Not Alma Yöntemi
Üniversiteye dönecek olsanız da kendi kendinize yeni bilgiler öğrenmeye karar verseniz de etkili not alma eşsiz bir beceridir. Yüzeysel olarak baktığınızda önemli noktaları kelimeyi not etmek ya da her kelimeyi yazmak gibi gözükse de derine indikçe bunun daha fazlası olduğunu fark ediyorsunuz. Eğer not alma becerilerinizin paslanmış olduğunu hissediyorsanız ya da zamanında bu konunun çok üzerine düşmediğini düşünüyorsanız işte size bu alanda başarılı olmak için 7 strateji.
Not Almadan Önce Ne Yapmak Gerekir?
Not almak için birçok yöntem ve strateji vardır. Bu yöntemlerin bazıları geçmişte başkalarının kullandığı ve işlerine yarayan geleneksel yöntemlerdir. Ama not alma yöntemlerine direkt olarak girmeden önce göz önünde bulundurmamız gereken bazı şeyler var:
Not Alma Zihniyetini Kabul Edin
Bizim tutum ve davranışlarımız bile bizim not alma becerimizde önemli bir rol oynuyor. Örneğin, yüksek dozda şeker ya da tuz içeren atıştırmalıklar bizim dikkat verme kabiliyetimizi etkiler. Bu durum aynı zamanda ölçülü tüketilmediği takdirde uyku, dikkat ve odaklanma yeteneğini etkileyen kahve için de geçerli.
Bu açıdan, ruh halinin not alma becerisini nasıl etkilediğini görebilirsiniz. Eğer yeteri kadar odaklanmazsak ya da dikkatimiz kolayca dağılırsa notları doğru şekilde birleştirmekte zorlanırız. Ama bu biraz daha uç bir durum.
Eğer siz dersten önce kahve içmeyen ya da atıştırmalık yemeyen biriyseniz tutum hala önemli bir rol oynayabilir. Derse giderken heyecanlanmadığınız ya da başarısız olduğunuz dersleri tekrar düşünün. Bunun sebebi bu konuların sizin güçlü noktanız olmaması ve dikkatinizi çekmeye yeterli olmaması olabilir.
Bunun hakkında düşünelim:
Başarılı olduğunuz ya da iyi hissettiğiniz konular veya alanlar sizin ilginizi çekmişti. Bu durum hayatınızdaki diğer uğraşlarınızdan farklı değil. Örneğin ilginizin olmadığı bir alanda yeni şeyler öğrenmek için çalışmak da uğraşmak da istemezsiniz.
Dolayısıyla tutum bir farklılık yaratıyor ve bu mantık diğer konulara da genellenebilir. Tüm ihtiyacınız olan olumlu bir tutum, dikkat vermek ve bir ya da birden fazla sınıf arkadaşıyla çalışmak.
Dersten Önce Hazırlanmak
Öncelikle eğer resmi bir kurumda eğitim alıyorsanız öncesinde hazırlanmanız gerekiyor. Spies ve Wilkin’in hukuk öğrencileri ile yapılan bir araştırmasına göre, derse adli davaları okuyup gelen öğrenciler diğerlerine göre konuyu daha iyi anlıyor.
Bu sadece okumanızın gerektiği derslerde değil tüm derslerde geçerlidir. Artık derse ya da kursa gelmeden önce teknoloji sayesinde parmak uçlarımızla bilgiye erişip konu hakkında bilgi edinebileceğimiz birçok fırsatımız var.
Bilgiyi doğrudan almaktansa konunun zor yönlerini anlamaya çalışmak için vakit harcamak daha faydalı olacaktır.
Etkili Öğrenme İçin 7 Not Alma Yöntemi
Miami Üniversitesi’nin herkese açık olan veri tabanında not alma ve aktif dinleme ile ilgili bir kurs var. Bu özel yöntemler not almak için bazı popüler yöntemlerden bazılarıdır.
Taslak Çıkarma Yöntemi
Bu yöntem basitleştirmek için kullanılır ve not almanın en kolay yollarından bir tanesidir. Herkes bu yöntemi sorunsuz şekilde kullanabilir.
Bu yöntemi kullanırken tüm dersi kapsayacak 4 ya da 5 kilit nokta seçmeniz gerekiyor. Bu kilit noktalar altında konuyla ilgili daha detaylı alt noktalar yazmanız gerekiyor.
Bu not alma şekli sizi bunaltmıyor ama başka bir noktaya dikkatinizi vermeniz gerekiyor. Bu durumda eğer neyin tartışılacağını ve konuşulacağını biliyorsanız neyin geleceğini merak etmek yerine daha önemli noktalara odaklanabilirsiniz.
Bu yöntemi aşağıdaki durumlarda kullanabilirsiniz:
- Eğer notlarınızı en baştan düzenlemek istiyorsanız
- Eğer ana konu ve alt başlıklar arasındaki ilişkiyi görmek istiyorsanız
- Eğer kendinize kilit noktalardan oluşacak için bir sınav hazırlamak istiyorsanız
Cornell Yöntemi
En yaygın not alma yöntemlerinden biri olan bu yöntem 1950’li yıllarda Cornell Üniversitesi tarafından geliştirildi. Benzerlikler taşımaları sebebiyle taslak çıkarma yönteminin Cornell yönteminden esinlendiği düşünülür.
Bu yöntemde hala kilit noktaları kullanıyoruz ama bu sefer düzenleme konusunda daha derine iniyoruz. Öncelikle sayfa üç bölüme ayrılmıştır:
- İp uçları için dar bir sütün
- Asıl notlarınız için daha geniş bir sütun
- Özet için en alt kısım
İpuçları kısmı ana hatlar, insanlar ve olası sorular ve daha fazlası için kullanılıyor. Burası, daha geniş konuları ve fikirleri hatırlatmaya yardımcı bir bölüm.
Asıl notlar kısmı bu ip uçlarını genişletmek ve açıklamaya yönelik olan bölüm. Hala başlıkları kullanarak bir yere kadar özetlemeye çalışıyorsunuz. Daha özele gireceğiniz zaman kenardan girintili şekilde yazmak ve roman rakamları, ya da normal rakamlardan oluşan bir numaralandırma sistemi kullanmalısınız.
Özet bölümünüz ise elinizdeki tüm bilgiyi birkaç net cümle ile özetleyeceğiniz bölümdür. Bu bölüm hem özet hem de tüm detayları size gösterebilecek ipuçlarını içeren kısım.
İşte Comprehension Hart tarafından hazırlanan Cornell yönteminin bir örneği
Bu yöntemi aşağıdaki durumlarda kullanabilirsiniz:
- Eğer notlarınızın düzenli ve tekrar baktığınızda daha düzgün olmasını istiyorsanız.
- Eğer ana konuları ve fikirleri kolayca diğerlerinden ayrıştırmak istiyorsanız.
Akıl Haritası Yöntemi
Akıl haritası yöntemi birbirine bağlı konuları ya da karışık ve soyut fikirleri çalışan kişiler için bir yöntemdir. Kimya, tarih ve felsefe bu yöntemin kullanıldığı alanlardır.
Haritanın kullanılmasının amacı her konunun diğeriyle nasıl ilişkilini anlamak için görsel bir yardımdır. Ayrıca bu durum bazı konular ve fikirler için detaylara girmeye de olanak sağlar. Fransız Devrimi’ne bu pencereden bakacak olursak öncelikle merkezdeki kavramdan başlamalı ve daha sonra bu olaya yol açan etmenler, insanlar gibi noktalara doğru devam etmelisiniz.
Geniş fikirlerle yola çıkıp ders boyunca ya da tekrar ederken buna alt başlıklar ve konular ekleyebilirsiniz. Tarihler, destekleyici fikirler ya da kişiler ve olaylar arasındaki bağlantı ve kavramlarla genişletebilirsiniz.
Daha önce söylediğimiz gibi bu yöntem sadece bu tarz konularda değil farklı konularda da uygulanabilir. Farklı bölümlere ayırabildiğiniz her konuda size yardımcı olabilir. Başka bir örnek olarak farklı öğrenme biçimlerini konuşurken her yöntemi ve farklı noktalarını tartışıp her birinin nasıl olduğuna karar vermek verilebilir.
Bu yöntem hakkında daha fazlasını öğrenmek isterseniz Akıl haritası nasıl yapılır: Gruplanmış Düşüncelerinizi 3 Basit Adımla Görselleştirin
Bu yöntem kimler için uygundur?
- Notlarla çalışmakta zorlanıp görsellerle öğrenen insanlar için
- İlişkiler, bağlantılar ve olayları konular ile birleştirmesi ve hatırlaması gereken kişiler için
Akıcı Notlar Yöntemi
College Info Geek bir yayınında tartışılan bu yöntem sınıfta aktif olarak öğrenmeyi üst düzeye çıkartıp tekrar yaparken zaman kazanmak isteyen kişiler içindir.
Akıcı notlardaki amaç kelime kelime yazmak değil de kendinizi bir öğrenci gibi görmektir. Bu yöntemde konu hakkında genel bir fikir edinmek için önce konuları yazacaksınız daha sonra oklar çizmeye, şekiller yapmaya, grafikler ve diyagramlar çizmeye başlayacaksınız.
Bu yöntem aynı zamanda diğer konular ve alanlarla ilgili de köprüler kurup anlamanıza yardım edecek. Eğer bir bilgi size başka bir bilgiyi ya da yöntemi hatırlatıyorsa not alın ve aşağıya yazın.
Bu yöntem hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz bu videoya bakabilirsiniz:
Akıcı notlar yönteminin tek problemi öğrenme anında harika olsa da daha sonra göz atmak istediğinizde biraz zorlanabilirsiniz. Bu yöntemi yukarıda bahsedilen diğer yöntemlerle birleştirirseniz daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.,
Cümle Yöntemi
Başka basit bir yöntem de akıcı notların daha kolay bir hali olan cümle yöntemi. Bu yöntemin ana fikri basit bir şekilde not almaktır. En önemli nokta söylenen her şeyi mümkün olduğunca yazmaktır. Amaç en iyi kopyayı yaratmaktır.
Bu yöntemdeki eksik nokta her şeyi not alıp takip etmenin zor olmasıdır. Eğer elinizle yazıyorsanız yetişmekte zorlanıp önemli noktaları ve fikirleri kaçırabilirsiniz. Eğer bilgisayarda yazıyorsanız yetişebilirsiniz ama yine de zor olacaktır.
Fakat bu problemlere rağmen hala avantajları olan bir yöntemdir. Tekrar edileceği zaman diğer yöntemlerle kıyasla daha fazla bilgi ve detay içermesiyle diğer yöntemlerin önüne geçmeyi başarıyor.
- Ana noktaları ele alarak hala kısa ve öz olabilirsiniz.
- Notlarınız zaten çalışmanız ve tekrar gözden geçirmeniz için basit hale getirilmiştir.
Grafik Yöntemi
Grafik yöntemi Cornell yöntemine dayanır ve sayfayı üç bölüme ayırır. Akıl haritası yöntemiyle de bağlantıları ve konuları birleştirmek konusunda benzerlik gösterir.
Bu, diğerlerine yöntemlere kıyasla daha tembellere uygun bir yöntem denebilir. Farklı konuların önemli noktalarına hızlıca dikkat çekmek ve gözden geçirirken fazla vakit harcamak istemeyen insanlar için idealdir.
Slaytların Üzerine Yazma Yöntemi
Son yöntem detaylı notlar almaktan sıkılmayacak insanlar için uygun bir yoldur. Bu yöntem özellikle derslerinde slayt sunumları kullanan öğretmenlerin ve profesörlerin derslerinde işe yarar.
Bu materyalleri çıktı olarak alabilirsiniz ya da çevrimiçi olarak indirebilirsiniz. Tek yapmanız gerek bunları yazdırıp üzerine notlarınızı almaya başlamak.
Slaytlara yazma yöntemi genel bilgileri not almayı gerektirmediği için diğerlerine göre daha kolay ve rahattır. Fikirler ve kavramlar zaten slaytta yazılı olup, derste de üzerinden geçildiği için sadece ek bilgileri not alabilirsiniz.
Hangi Not Alma Tekniği En İyisidir?
Sizin de fark ettiğiniz gibi her yöntem kendisi için uygun olan durumda iyidir. Ne öğrendiğinize ve sizin tercihlerinize her yöntemin avantajları vardır.
Ayrıca her insanın farklı şekilde öğrenip, çalıştığı da unutulmamalıdır. Bununla birlikte, kendinizin nasıl çalıştığınızı ve hangi yöntemin sizin için daha uygun olduğunu siz çözebilirsiniz.
Melisa Altun
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı