Erasmus+ Staj Programı ve İş Yeri Bulma

Merhaba Erasmus + staj öğrenci adayı veya aday adayı :) !
Bu yazıyı okuyorsan muhtemelen Erasmus sınavına girdin geçerli not aldın veya  henüz girmeyi planlıyorsun .  Aşağıdaki konu başlıkları hakkında kendi bilgi ve deneyimlerimi sizinle paylaşmak istiyorum .
• Erasmus staj programından kimler yararlanabilir ?
•Sınav başvurusu nasıl yapılır ?
•Erasmus+ sınavı , dil Puanı ve ortalama , kontenjan
•Eeee Sınavı kazandık ya sonra ????
•*** ERASMUS + STAJ YERİ BULMA  !!!!
•BAŞVURU
•İş Görüşmesi
Öncelikle sınav ve başvuru koşulları hakkında bilgi vereceğim ( Sınavı kazanmış olanlar bu bölümü hızla geçebilir  :)
  Erasmus staj programından kimler yararlanabilir ? 
 1- Siz bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı bir üniversite öğrencisiniz ilk seneden itibaren staj için sınav başvurusu yapabilirsiniz ancak ve ancak 2,20 ortalama barajını geçmeniz gerekiyor ( en azından benim kayıtlı olduğum üniversitedeki  kural bu )
2- Gidebilecek ikinci grup da henüz mezun olmuş veya mezun olmaya aday kişiler.  Mezun olduktan sonra 12 ay içerisinde de sınava girebilirsiniz . Ortalama kuralı sizin için de geçerli .
3- Daha önce Erasmus öğrenim veya staj programından yararlanmış fakat 12 ay limitini doldurmamış kişiler . Fakat ikinci kez sınava girişinizde puanınızın düşeceğini göz önünde bulundurun ! (-10 puanla başvuru yapıyorsunuz ) .Bu konu üniversiteler arası yine değişiklik gösteriyor  eğer hibeli gidecekseniz bazı üniversiteler  hibeyi  öğrenim için sadece 1 dönem veya staj için 3 ay verebiliyor bunu Erasmus ofisinize sorup planlarınızı ona göre yapın .  Veya yine programdan yararlanma haklarını bir kez olarak kısıtlayabiliyorlar bu üniversiteden gidecek öğrenci sayısı ve bütçeye göre değişiklik gösteriyor .
Not: bir öğrenci aynı yıl içerisinde veya farklı yıllarda hem öğrenim hem de staj programından yararlanabilir . Fakat TOPLAM SÜRE 12 ay olmalıdır .
Sınav başvurusu nasıl yapılır ? 
Üniversiten üniversiteye sınav başvuruları online veya kağıt üzeri olarak  değişebiliyor. Ben iki farklı  üniversitede farklı yıllarda başvuru yaptım sınava girdim ikisini de denemiş oldum . Kağıt üzerinde başvuru istenilen üniversitede baya bi uğraşıp onay ve imza almak zorunda kalıyorsunuz . En güzeli online başvuru ki zaten genel ortalamanız , sınav sonucunuz tercihleriniz ( öğrenim için)   , onay işlemi vs. sistem üzerinden kolayca halloluyor . Erasmus+ staj proğramını  seçtikten sonra herhangi bir engeliniz yoksa sınav yerleriniz açıklanmasını ve sınav tarihinin gelmesini bekliyorsunuz
*** Öğrenim ve staj için aynı sınava giriyor fakat ayrı ayrı iki başvuru yapıyorsunuz !
 • Erasmus+ sınavı , dil Puanı ve ortalama , kontenjan 
1-Proğramdan yararlanmak için Öğrenim için sınavdan60
Staj için ise “ 40”
puan  almalısınız
2- Genel not ortalamanız dil Puanı sonucunuzu büyük ölçüde etkiliyor bu yüzden ortalamanızı yüksek tutmanızı tavsiye ederim .
3- sınava girdiniz 40 puan aldınız şimdi kontenjan konusunda Bilgi vermek istiyorum ,
İyi haber ! stajda öğrenimde olduğu gibi bir kontenjan sınırlaması YOK!! Bazıları nedir bu kontenjan olayı diyecek şöyle açıklayayım . Özellikle büyük üniversiteler bir bölümden gidecek öğrenci için sınır getiriyor ilk sınava girdiğimde 82 almama rağmen öğrenim için gitmem net değildi çünkü dönemimden sadece iki öğrenci gidebiliyordu fakat staj için bu söz konusu değil 40 Puanı alan herkes istediği kuruma başvurup staja gidebilir . FAKAT : yine yukarıda söylediğim gibi çoğu üniversite bütçeden dolayı programdan yararlanma süresi olarak  2-3 ay gibi sınırlar koyabiliyor .
Eeee Sınavı kazandık ya sonra ????
Bu sözüm Erasmus öğrenimden sonra Erasmus staj için gidecek arkadaşlara : Yooook öyle her şey devletten gelsinler , bir elim yağda bir elim baldalar.. büyüdün artık :)
Bunu neden söylüyorsun diyeceksiniz . Sınavı kazandıktan sonra :
1- Staj yerinizi kendiniz bulup , başvuru yapıp kabul almak zorundasınız . Belki şanslı olanlarınızın bir tanıdığı dayısı vs olabilir onlar haricindekiler tamamıyla yalnız ilerleyecek .
2- kalacak yerinizi kendiniz bulacaksınız ! Fakat üniversite içinde yapılacak stajlarda üniverstenin kalacak yerinizi bulmanıza yardım ettiğini duydum .
Yani öğrenimdeki gibi hazır okulu tercih etmek , ayarlarmış yurtta kalmak , okulun verdiği buddy ile çevreyi gezmek vs . Şansınız olmayacak .
•*** ERASMUS + STAJ YERİ BULMA  !!!!
Şimdi sayın adayımız , geldik zurnanın zırt dediği yer olan staj yeri bulmaya . Sen ilk olarak küçük engelleri aşıp sınavı geçip staja gitmeye hak kazandın ! Öncelikle seni tebrik ediyorum ve çıkacağın bu ZORLU yolda başarılar diliyorum fakat sakın pes etme çünkü hiçbir başarıya çiçekli yollardan gidilmez .
Öncelik sağlık sektörü olmak üzere önerilerde bulunacağım yaklaşık 700 mail attıktan sonra avrupa’nın farklı yerlerinden tam 5 tane kabul aldığım( italya , almanya , estonya , yunanistan)
daha da kabul gelmeye devam edecek sanırım .aralarından Almanya’yı seçtiğim  bu süreçte parmaklarınız iyi çalışacak staj bulana kadar kah pes edecek kah ağlayacak kah  Avrupalı olmadığınız için kabul almadığınızı düşüneceksiniz . fakat bir şekilde bulunuyor uzun araştırmalar yapıp alanınızda Google da bakmadığınız sayfa kalmayacak ülke ülke iş yerlerine yazacaksınız , benim gibi bazen kurumlarda çalışan Türklerden mail alacaksınız ( en güzeli de bu İngilizce uzun yazılar yazıp yolluyorsunuz bir bakmışsınız Türkçe bir cevap gelmiş merhaba:)
       •BAŞVURU 
şimdi gelelim başvuru yaptığınız mailde olması gerekenlere

1- Okuldan alacağınız erasmus kazandığınıza dair bir yazı ( erasmus ofisine , erasmus öğrencisi olduğumu ispatlamamı istiyorlar yazı gerekiyormuş diyorsunuz ardından size bir dilekçe gönderiliyor yazıyı almak için doldurup gönderin yazınız yoğun değillerse gün içerisinde çıkar )

Bunu mutlaka almanızı tavsiye ediyorum özellikle büyük ülkelerdeki iş yerleri gerçekten  Erasmus kazanıp kazanmadığınızı görmek istiyor .

2- Dil puanınızı ve levelinizi gösterir belge ( bazı kurumlar istiyor özellikle mühendislerden falan bir arkadaşım aldı bu belgeyi yine ofise dil puanımı ve seviyemi soruyorlar iş yerinden diyorsunuz bir yazı hazırlıyorlar aynı formatta alıyorsunuz )

3- Almanya düşünenler ve kabulü garanti almak isteyenler için stajyere b1 veya B2 isteyen kurumlar var , b1 level almancam olsa şuan hayalini kurduğum iş kurumuna kabulü almıştım :/ fakat ondan 15 dk uzakta bir yer daha buldum kabul aldım vazgeçmeyin . hedef diğeri :)

4 – İngilizce cv ( europass cv işinizi görür fakat bir ayrıntı önereceğim size eğitim ve tecrübe sıralarken europass cvde üste en son eğitim veya çalışma yaptığınız kurum ve tarih sonra geriye doğru sıralıyorsunuz , fotoğraf kesin ekleyin , kendinizi tanıtan kısım hakkında ufak bir hileli öneri sunuyorum , mesleğinizin gerektirdiği özellikleri kendinizde hepsi varmış gibi yazın mesela teknik çalışanlar için
-bir noktaya uzun süre odaklanırım
– rutin işler yapmaktan sıkılmam
– sabırlı ve sakin ( her zaman değil )
– uyum sağlarım vs bu özellikler çoğalır nette meslek özelliklerinizi bulun uygun olanları seçip yazın . ) ayrıyeten dijital seviye kısmı ve dil kısımlarını doldurun , en ufak tecrübelerinizi bile yazın özellikle liderlik alanında ise avrupalılar bunlardan çok hoşlanır )

5- Dosyaları ekledikten sonra maile bir giriş yazısı yazıyorsunuz o zaman cover lettera çok da gerek kalmaz niyetiniz belli olsun yeter :) tabi mühendis veya diğer meslek gruplarının ayrı bir cover letter yazmasını öneririm yarıştığınız insanlar çok donanımlı oluyor .

örnek bir yazı ekliyorum buraya

dear ——kurumun yetkili kişisi veya direkt kurumun adı—-

ı am ——adınız —— ı am student of medical laboratory techniques department in sakarya university ı would like to express my interest in carrying out a traineeship in ——kurumun adı—-
as an erasmus student in between january 2018- january 2019. (minimum 5 months ) ( bu kısım önemli çünkü uzun süreli kabulü alamazsınız bir yıl falan yazmayın max 5 ay yazın siz benim mezun olmam için 4 buçuk aylık yapmam gerekiyordu ondan öyle yazdım )

ı would honor the opportunity if you accept me for the erasmus programme. moreover, ı will cherish the opportunity to enhance my education experience at your facilities, since ——-kurumun adı——
has a great reputation in that field. ı am sure it would enrich my future studies and help me in my career prospective.

thank you very much for your time and ı look forward to hearing from you soon.

sincerely

———-adınız ———

böyle özgüveni yüksek kendinden emin ve karşı tarafı öven bir yazıyı dosyaların üstüne ekleyin . gönderin . büyük ihtimal alırsınız bir yerlerden cevaplar :)

 • İŞ GÖRÜŞMESİ !

kurumlar eğer interview talep ettiyse skype görüşmesi olarak .
sakin olun korkmayın size ingiltere de dünyaca ünlü şirketin ceosu ile yaptığım süper iş görüşmesini anlatmadan önce o görüşmeyi nasıl kaptımmmm !!

1- 7 ay boyunca aralıklarla aynı maili attım onlar görene kadar hatta hocalarıma referans şeklinde mail de attırdım . görmek ne kelime ceo ya gitmiş mail 7 ay sonra bi baktım uygun olduğunuzda bana tarih verin skype görüşmesi yapalım diyor salak gibi heyecan yapıp ertesi gün görüşmek istedim tabi yeteri kadar çalışamadım fırsatınız varsa bir kaç gün çalışın .

veeeee o soru “ neden bizi seçtiniz !?”
korkmayın adım adım yapmanız gerekenler burada
2- websitelerine girin

– aldıkları ödülleri ve yılları

– ilk üretilen ürün veya çıkış yaptıkları ürün ( yenilebilir suydu benimkisi )

– çalıştıkları üniversiteleri ( çok istediğim ve kabul alamadığım tıp fakültesini söyledim asıl sebeplerden biri de buydu diye ekledim )

-bunlardan farklı olarak görüşme yapacağınız kişinin özgeçmişini okuyun ted de videolarını izleyin şirketi araştırın iyice .

soru geldiğinde hepsini art arda sıralayın çok etkileyici oluyor ben baya etkilemiştim adam baya gülümsedi gururlandı :d ondan sonra yarım saat çok olumlu konuşup çalışanlarla bile tanıştırdı . Şu bölüme vereceğim sizi erken bile çağırabiliriz vs.. fakat 15 dk sonra türk olduğumu hatırladı sanırım , yeter bu kadar gevezelik umarım size yardımı dokunur ??

Böylece staj yeri ayarlama ve  iş görüşmesi hakkındaki bilgileri de verdik şimdi kabul mektubunuzu beklemeye başlıyorsunuz kaç gün veya kaç ay sürer o sizin şans ve kabiliyetinize bağlı .
*** ÖNEMLİ !!! Staj yeri bulduktan sonra yapılacaklar ve vize işlemleri çok daha uzun ve zor olduğu için  ayrı bir yazı yazmayı düşünüyorum .Eğer siz de  yazmamı istiyorsanız yorum atarak belirtiniz faydalı olma oranına göre paylaşmayı düşünüyorum .
Sevgiler :)
~ Sammy
Exit mobile version