Günümüz çağında, internetin getirdiği en büyük faydalardan biri insanların bir arada olmak zorunda kalmadan da çoğu şeyi birlikte yapabilmelerine devam etmesidir. Artık değişen dünyayla beraber, okulların ders işleme, şirketlerin toplantı yapma şekli de değişti. Ve bu değişiklik, insanların hayatlarından bir şey götürmediği gibi üstüne üstlük çok fazla şey de katabiliyor. Örneğin, zamandan tasarruf, yolculuk etmekten tasarruf gibi artılarını sayabiliriz. Peki bu değişen dünyaya hangi programlar eşlik ediyor. Bu rehberimizde sizler için bu programları topladık. İşte çevrimiçi konferans alanında en iyi ücretsiz 11 uygulama.
1-GoToMeeting
GoToMeeting, insanların ismen bildiği oldukça popüler bir video konferans servislerinden biridir. Ücretsiz planı kullandığınızda bile bu platform, konferans görüşmelerine ev sahipliği yapmak için en kolay yolları sağlıyor. GotoMeeting aynı zamanda ekran paylaşma özelliğine de sahip. Tek tıkla toplantı çözümü, yeni başlayanlar için programı anlamayı kolaylaştırıyor. GoToMeeting‘i kullanan herhangi biri uygulamayı kullanarak da toplantılar başlatabilir. Toplantılar aynı zamanda Microsoft Office, sohbet bağlantıları ve e-mail ile de başlatılabiliyor.
GoToMeeting’in ücretsiz seçeneğini kullanan herkes, sesli konferansı kullanmakla sınırılıdır. Video konferans ücretli plana dahildir. Ancak, çevrimiçi sesli konferans internet üzerinden sesli sohbet seçeneği ile geliyor. Ekipler kendi konferans görüşmelerini ihtiyaçları ne olursa olsun ayarlayabilirler. GoToMeeting’in problemlerinden bir diğeri de ücretsiz sürümünde, toplantılara katılacak insan sayısında bir sınır olması. Bu platform sadece üç konferans görüşmesi katılımcısına izin veriyor. Bu kısıtlayıcı ve büyük işletmeler için problemli görünse de küçük olanlar için ise idealdir. Küçük bir ekip için hızlı bir şekilde internet konferans görüşmesi arayanlar, bu internet konferans programını dikkate almalılardır.
Web Site: https://www.gotomeeting.com/en-tr
2-RingCentral Video
RingCentral Video, hızlı, güvenilir ve muhteşem derecede entegre olmuş bir video, mesaj ve telefon deneyimi sunuyor. RingCentral Video, her büyüklükte organizasyon ve ekiplere yöneliktir. RingCentral Video ile birlikte, %99,999 çalışma süresi güvenilirliğinin yanısıra HD video ve sesli konferanslar yapabilirsiniz. Siz, şirketiniz ve müşterileriniz, hiçbir şey indirmelerine gerek kalmadan RingCentral Video’yu kullanabilirler çünkü internet tarayıcılarında da otomatik olarak çalışıyor. RingCentral Video ayrıca, her gün kullandığınız Microsoft Teams, Salesforce, Slack gibi programlarla, kurumsal düzeyde güvenlik ve entegrasyon zenginliği sağlıyor.
Web Site: https://sourceforge.net/software/product/RingCentral-Video/
3- Pexip
Pexip, bu günlerde kesinlikle en iyi çevrimiçi video konferans çözümlerinden bir tanesi. Pexip hakkında mükemmel olan şey ise video konferanslarınızı kendi yerinizde yapmanıza ya da Microsoft Azure, Google Cloud ya da Amazon Web Service gibi bulut hizmetleri üzerinden de toplantılarınızı yapmanızı seçmenize izin vermesidir. Pexip hizmeti, geliştirilebilir ve kişiselleştirilebilirdir ve şirketlere geleneksel video sistemlerini entegre etmelerine olanak sağlar.
Web Site: https://sourceforge.net/software/product/Pexip/
4- TeamViewer
TeamViewer, güvenlik açısından Cisco ile yarışabilir. Teamviewer‘ın ana sayfası, uzaktan destek ile çalıştırdıkları ve çevrimiçi toplantılara katıldıkları 1.3milyon korunan cihaza sahip olduklarını iddia ediyorlar. Platform, desteklere ve çözümlere önem veriyor. Teamviewer özellikleri, birden fazla uzaktan oturumu aynı anda Mac işletim sisteminde, tarayıcı sistemiyle çalıştırma imkanını içeriyor. Öteki özelliği de yapışkanlı not özelliği. Böylece kullanıcılar müşterilerini herhangi bir gelişmeden haberdar etmek için ya da arkadaşça bir mesaj bırakmak için mesaj bırakabilirler.
Teamviewer ayrıca, Teamviewer QuickJoin gibi enteresan eklentilere de sahip. Teamviewer Quickjoin, müşterilerin toplantılara ve sunumlara daha az eforla hızlıca katılmalarına izin veriyor. Bu özellik, herhangi bir yönetici hakkına sahip olmadan ya da indirme işlemi yapmak zorunda kalmadan kullanılabilir. Uygulama ayrıca Mac, Linux, Android, Windows, Chrome, OS ve iOS tarafından destekleniyor. Teamviewer çoğu cihazda çalışıyor. Aynı zamanda video ve sesli konferansı da var. Kullanıcılar ayrıca yazışabilirler de. Ücretli de olsa Remote QuickSteps gibi farklı bir çok özelliği de mevcut. Remote QuickSteps uzaktan destek eylemleri için, tek tık kısayolunu ekliyor. Paralı üyeliğe geçen bir kişi Teamviewer’ın harika destekleri ve bilgi işlem kullanımı olduğunun farkına varacaktır.
Web Site: https://www.teamviewer.com/en/
5- ezTalks Meetings
ezTalks Meeting şuan kesinlikle en iyi ücretsiz çevrimiçi video konferans servislerinden biri. ezTalks Meetings sadece ücretsiz HD çevrimiçi video konferansı sağlamıyor aynı zamanda güçlü çevrimiçi beyaz tahta eklentileri sağlıyor. Böylece üyeler, iş arkadaşlarının çevrimiçi beyaz tahta üzerindeki notlarını ve karalamalarının hepsini görebiliyorlar.
Web Site: https://www.eztalks.com/
6- Cisco Webex
Ağ oluşturma devi olan Cisco tarafından sahiplenilen ve geliştirelen Webex, çevrimiçi video konferans programlarında üst sıralarda bulunuyor. İlk video konferans çözümlerinden biri, ancak Cisco yeterince etkili bir ürün geliştirdi. Diğer çoğu çevrimiçi video konferans sistemleri gibi, Webex’in ücretsiz bir sürümü var. Webex’in ücretsiz sürümü, konferansın katılımcı sayısını üç ile sınırlandırıyor. Kullanıcılar ekranları paylaşabiliyorlar. Cisco Sparks’ı kullanan kişiler, platformun Webex ile entegre olabilmesini beğeneceklerdir.
Webex, güvenlik konusunda endişeli büyük kuruluşlar ve küçük şirketler için ideal bir tercih. Cisco’nun bildiği bir şey varsa o da güvenliktir. Spark delice bir şifreleme seviyesine sahip. Webex’in en iyi özelliklerinin, uygulamanın ücretli paketiyle sınırlı olduğunu belirtmek de önemlidir.
Web Site: https://www.webex.com/
7- Skype
Çoğu insan mutlaka Skype’ı duymuştur. Skype kullanmaya değer bir çevrimiçi konferans çözümüne sahiptir. Bu özelliği çok bilinmese de Skype ekran paylaşımına da izin verir. Bu özelliği daha iyi yapan şey ise tamamen ücretsiz olmasıdır. Skype, kullanıcıları herhangi bir uygulama indirmeye zorlamayan diğer uygulamalar kadar esnek değildir. Skype’ı kullanmak isteyen herkes kayıt olmalıdır. Kullanıcıların bir Skype adı oluşturmaları ve uygulamayı indirmeleri gerekir. Konferans özelliklerini kullanabilmek için, konferans katılımcılarının kişi listesine eklenmesi gerekir.
Skype, işletmeler için de kullanılabilir. Ancak bu özellik farklı uygulamalara sahiptir ve Microsoft 365 (eski adıyla Office 365) aboneliği gerektirir. Bu nedenle işletmeler için Skype, kullanıcıların en fazla 25 katılımcıyı alabilecek video ve sesli konferanslar düzenlemesine olanak tanır. Katılımcı sayısı diğer çözümlerinkinden daha fazladır. Skype, devam eden konferansa izin vermek için masaüstü işletim sistemi, Android ve iOS telefon uygulamalarını da destekler.
Web Site: https://www.skype.com/en/
8- Zoom
Zoom’un hem ücretli hem ücretsiz servisleri var. Ücretli olan kısmı, aslında GotoMeeting’den daha ucuzdur. Ücretsiz Zoom, sadece 40 dakika konferans yapmanıza olanak sağlıyor. Ayrıca katılımcı sayısını üç kişiyle sınırlıyor. Geliştirilmiş planıyla, işletmeler istedikleri kadar kullanıcaya sahip olabilirler, içinde pek çok özelliği olan sınırsız toplantılar ve video konferanslar bulunuyor. Üst seviye özelliklerinden biri aktif hoparlör görünümü, iki ekran için iki akış ve tam ekran görüntüsü içeriyor. Hatta katılımcılar konferansa katılmak için birilerini davet de edebiliyorlar.
Aynı zamanda çevrimiçi konferans özellikleri arasında toplantıları MP4 şeklinde kayıt etme, kişisel toplantı ID’si, başvuru ya da masaüstünü spesifik paylaşma, özel ya da grup sohbetleri ve sanal akıllı tahta bulunuyor. Zoom ayrıca, ücretsiz fare ve klavye paylaşımı içeriyor. Aynı zamanda, Iphone ya da Ipad uygulamasında da ekran paylaşımı mümkün. Zoom’un kötü tarafı toplantıların sadece 40 dakika uzunluğunda yapılmasına izin vermesidir. Ancak kullanıcılar, sınırsız görüşme yapabilirler. Birebir toplantıların herhangi bir süre sınırlaması yoktur.
Web Site: https://zoom.us/
9- Apache OpenMeetings
OpenMeetings’in minimal bir tasarımı ve sade bir kullanıcı arayüzü var. En iyi görünümlü çözümlerden biri değil ancak ücretsiz çevrimiçi konferans seçeneklerinden biridir. OpenMeetings, video konferans, akıllı tahta kapasitesi, anlık mesajlaşma ve ortak belge düzenleme imkanlarına sahip. Bu imkanlar çoğu rakibinin de sahip olduğu tüm imkanlardır. Çünkü bu uygulama bir açık kaynak uygulamasıdır ve ekipler için, kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, platformu kişiselleştirebilecekleri bir geliştirici edinmeleri mümkündür.
Ekran paylaşımı ve oturumun sesini kaydedebilme, OpenMeetings‘in özelliklerinden bazıları. Daha da iyi hale getirmek için kullanıcılar video konferansta tüm ekranlarını paylaşmak zorunda değiller. Ekranın belirli bir kısmını seçmek mümkün. Ortak çalışma ise yorucu değil. Eğer ihtiyaç varsa kullanıcılar, tartışma ve düzenleme için birden fazla beyaz tahta yaratabilirler. Tekrar söylemekte fayda var, arayüzü iyi değil ancak kullanıcı deneyimi sağlamdır ve sürükle-bırak özelliklerine sahiptir.
Web Site: https://openmeetings.apache.org/
10-Join.me
Bu konferans programı, iş birliği için LogMeln araç paketini oluşturan ekip tarafından geliştirilmiştir. Join.me yeni başlayanlar için bile kolayca kullanılabilir ve tek tıklama özelliği, programın arkasındaki etken olarak görülmektedir. Join.me’nin tek tıklama özelliği, karşılıklı temel iletişimin ötesine uzanır. Konferansları potansiyel müşterilere, kullanıcı ve alıcılara kadar uzanan bir katman ekler.
Ücretsiz plan, konferans ve ekran paylaşımı ile sınırlıdır. Gelişmiş planların ücretsiz denemesi, ABD’de kendi özel konferans çağrı numarasıyla ve diğer 40’tan fazla ülkede ücretsiz sesli konferansı içerir. Ayrıca video konferansı özelliği de vardır. Davetiyelerinizi korumak ve düzenlemek için tek tıkla planlama ile Google Takvim ve Outlook entegre edilebilir. Diğer bir özellik de kalıcı bir toplantı yeri oluşturulmasıdır. Bu, müşterilerin işletmeyle iletişimde kalmak için adresi kaydetmelerini sağlar. Çevrimiçi beyaz tahta özelliği, ekstra düzeyde iş birliği, ekran paylaşımı ve sunum sağlar.
Web Site: https://www.join.me/
11- Google Hangouts
Google’ın, Google Voice gibi çeşitli çözümleri ve uygulamaları vardır. Google’ın fazla uygulaması olduğu için sunulan her uygulamaya ayak uydurmak biraz zor olabilir. Google Voice ve Hangouts’un benzer işlevleri vardır. Ancak Google Hangouts, telefon görüşmelerinden daha fazlasını yapabilir. Diğer Google uygulamaları gibi Hangouts da ücretsiz olarak kullanılabilir. Bu platform, kullanıcıların anlık mesaj alıp göndermelerine, SMS mesajlarının ve görüntülü sohbetlerin ulaştırılmasına ve gönderilmesine olanak tanır. Google Hangouts, internet üzerinden sesli iletişim çağrılarına da ev sahipliği yapar.
Birçok kişi Google Hangouts’un kullanıcılarına, ekran paylaşımı özelliği sağladığını görmezden gelir. Google, Hangouts’un şirketin telefon ürünlerinin geleceği olmasını istediğini belirtti. Bu yüzden, bir dizi harika özelliğe sahip olması çok da şaşırtıcı değil. Kullanıcıların Hangouts’u kullanmak için bir Google hesabına sahip olması gerekiyor. Bu yönüyle de Webex ve Skype’a benziyor. Ayrıca kullanıcıların sohbet etmek veya çevrimiçi görüşmek için birbirlerini eklemeleri de gerekiyor. Bu özellik, Hangouts’u, güçlü, ücretsiz bir platform kullanmak isteyen küçük ekipler için ideal bir seçenek haline getiriyor. Hangouts bazı sınırlamalara da sahip. Örneğin kullanıcılar 10’dan fazla katılımcıyla görüntülü sohbet yapamıyorlar.
Web Site: https://hangouts.google.com/
Hangi Yazılım En İyisi?
Arayanlar için ekran paylaşımına sahip ücretsiz çevrimiçi video konferans uygulama seçenekleri pek fazla yok. Ancak, olanlar da, çoğu ekibin görüşmedeki ihtiyaçlarında oldukça iyi iş çıkarıyor. Google Hangouts, Apache’s OnlineMeetings ve Temviewer gibi seçeneklerle çoğu işletmenin çevrimiçi video konferansına fazla para harcamasına gerek kalmıyor.
Konuyla Alakalı Olarak: En iyi çevrimiçi video konferans programları
Tüm bu seçenekler, onları kullanmaya değecek kısıtlamalara ve yararlara sahip hale getiriyor. Bir ekip için uygulamalardan hangisinin en iyi seçenek olduğu ekibin ihtiyaçlarına kalmış. Google Hangouts, Webex ve Join.me, müşterileriyla kolayca video sohbete ihtiyaç duymayan ekip için ideal uygulamalardır. Ancak bu uygulamalar, kendi şirketlerinin dışındaki insanlarla tanışmak ve onları bağlamak için bir çevrimiçi konferans uygulaması kullanmak isteyen kişiler için ideal platformlar olmayabilir. Ekipler, video konferans çözümlerinde neye ihtiyaçları olduğunu hesaplamalı ve araştırmalılar. Yine söylüyorum, bu uygulamaların çalışabilecek ya da çalışamayacak özellikleri var. Ayrıca şunu belirtmek önemlidir ki bu ücretsiz seçeneklerden bazılarının daha fazla özelliğe sahip ücretli versiyonları var. Ne olursa olsun, takımızın ihtiyaçlarını karşılayacak, uygun ücretsiz video konferans seçenekleri mevcut.
Ücret
Konferans görüşmesi sağlayıcınızı seçmeden önce şuna karar vermeniz gerekiyor: Ne kadar harcamak istiyorum?
Kararınızı etkileyebilecek üç faktör var:
1-Ne kadar sıklıkla konferans görüşmesi yapmak istiyorsunuz?
2-Görüşmeleriniz ne kadar sürecek?
3-Görüşme başına kaç katılımcının katılmasını planlıyorsunuz?
Bu noktada, konferans görüşmesi sağlayıcılar iki ödeme yöntemi sunuyor.
Kullandığın Kadar Öde
Kullandığınız dakika kadar ödeyin. Ayda sadece birkaç görüşme yapmayı düşünüyorsanız, bu seçenek sizin için en uygun olanı. Çoğu video konferans sağlayıcılar dakika başına 3-18cent yani ortalama 20kuruşla 1 lira 20 kuruş arasında bir ücretlendirme yapıyorlar. Sağladıkları çağrı numaraları ücretsizdir bu yüzden uzun mesafe ücreti yoktur.
Sınırsız Aylık Plan
Sınırsız- rezarvasyonsuz video görüşmeleri, düzenli aylık ücretler içindir. Farklı noktalardan, düzenli olarak takım toplantılarınız varsa, sizin için doğru olan seçenek budur. Konferans görüşmesi sağlayıcılar, farklı katılımcıların ve kullanıcıların gerekliliklerine uyan, farklı farklı sınırsız paketlere sahiptir. Size bir karşılaştırma temeli sunmak için, benzer planları listeledik.
Entegrasyon ve İşbirliği
Konferans görüşmesinin amacı iş birliğini kolaylaştırmaktır. Gerçek zamanlı etkileşim ve iş birliği çağındayız. Eğer şirketinizde ya da evinizde iş yeri internet üzerinden sesli iletişim sisteminiz varsa, işte o zaman çevrimiçi konferans çözümlerini telefon sisteminizle bağlayabildiğinizde çok yardımcı olacaktır.
Birçok çevrimiçi konferans sağlayıcılar, ses, video ve internet konferansı sunuyor. Siz veya şirketinizin nasıl en iyi iş birliği yaptığınıza veya nasıl işbirliği yapmanız gerektiğine bağlı olarak planı seçin.
- Yüz Yüze:
Video konferans en uygun seçim. Ancak daha pahalı.
- Eğitim ve Ders:
Büyük ihtimalle çevrimiçi konferans. Genellikle tek taraflı konferanslar için daha iyi çalışır.
- Kalanı Bölüşmek:
Sesli konferans, ortak toplantılarla tek taraflı eğitimler için iyi bir orta yoldur. En ekonomik konferans seçeneği olabilir.
Kullanımı Kolaylaştırmak
Eğer kimse kullanamazsa teknoloji ne için var? Konferans görüşmesi sağlayıcılar, şirketler için zamanın ne kadar önemli olduğunu anladılar. Artık kazanç raporu konferansını başlatmaya çalışmakla yarım saatinizi harcamayın.
Konferans görüşmesi sağlayıcılar, görüşmelerinizi daha kolay hale getirmek için aşağıdaki servisleri sunmalıdır.
- Online Başlangıç Eğitimi
Konferans görüşmesi sağlayıcılar internet sayfalarında genellikle ücretsiz, herkese açık başlangıç eğitimleri sunar. Böylece denemeden önce servislerinin nasıl çalıştığını araştırabilirsiniz.
- Moderatör Kontrolü:
Konferans moderatörü, katılımcıların listelendiği çevrimiçi kontrol paneline erişebilir. Tek bir tıkla insanları sessize alabilir, atabilir ya da davet edebilirsiniz.
- Başlat Komutu
Konferans görüşmesi sağlayıcılar, sessize alma, konferansı kitleme ya da el kaldırma gibi işlevler için başlat komutu oluşturmuşlardır.
- 7/24 Destek
Son derece önemli. İhtiyacınız olduğunda sizin için orada olabilecek bir konferans görüşmesi sağlayıcı seçin. Konferans görüşmesi sağlayıcınızdaki sistemin teknik zorluklarından dolayı görüşmenizi ertlememelisiniz.
- Operatör Yardımı
Operatör toplantınızı kolaylaştırır ve her şeyin olması gerektiği gibi ilerlediğinden emin olur. Operatör, görüşmeleri ayarlar, katılan herkesi karşılar, soru-cevap kısmını halleder ve genel olarak toplantınızın sıkıntısız geçmesini sağlar. Bu servis için fazladan para ödemeniz gerekebilir.
Konferans görüşmelerinizi, çevrimiçi konferans görüşmeleriyle daha etkileşimli hale getirin.
Çevrimiçi konferans görüşmeleri, artık birçok konferans görüşmesi sağlayacılar tarafından, toplantılarınızı daha verimli hale getirmek için bir seçenek olarak sunuluyor.
Birçok konferans görüşmesı sağlayıcılar, çevrimiçi konferansı verimliliği arttırmak için bir seçenek olarak sunuyor.
Herhangibir konferans görüşmesi sağlayıcı ile canlı toplantılar ya da birden fazla ofis ile canlı eğitim oturumu yönetebilirsiniz.
Çevrimiçi konferans ile, görüşmelerinizi Powerpoint sunumları Excel hesap tablosu ya da başka şeylerle genişletebilirsiniz. Gelişmeleri ve sunumları kontrol edebilirsiniz.
Çevrimiçi bir konferansa katılan her katılımcının aşağıdakilere sahip olması gerekir:
- İnternet bağlantısı
- Bilgisayar
- Tarayıcı (Google Explorer ya da Firefox gibi)
- Bir mail adresi
- İnternet Konferansının tarayıcı tabanlı portalı için URL
- İndirebilir uygulama (Sykpe gibi)
Çevrimiçi Konferans Neler Yapabilir?
Çevrimiçi konferans, sesli konferansla eş zamanlı olarak meydana gelebilir. Çevrimiçi konferans, konuşmanın yanı sıra, aşağıdaki uygulamalarla gerçek zamanlı işbirliğine de olanak tanır.
Slayt Sunumu: Tüm katılımcılar, sunan kişi tartışırken ya da açıklarken, slayt sunumunu görünteleyebilir.
Video Akışı: Moderatör veya toplantıyı yöneten kişi bir videoyu ya da başka bir medya dosyasını bilgisayarından herkese gösterebilir ya da herkesle paylaşabilir.
İnternet Semineri: İnternet aracılığı ile seminer yönetmek demektir. Sunan kişi, ofisinden atölye çalışmaları ya da seminerler yönetebilir. Seminer katılımcılar da kendi ofislerinden ve ya evlerinden sunumu dinleyebilir ve görüntüleyebilirler. Ayrıca anketlere ve soru-cevap oturumlarına katılabilirler.
Dosya, Ekran ve Uygulama Paylaşımı: Katılımcılar, moderatör tarafından paylaşılan dosyalara erişebilir ve uygulamaları kullanabilirler. Katılımcılar ayrıca, sunucunun neye baktığını ve sunum boyunca ne yaptığını görebilirler.
Yazılı Sohbet: Katılımcılar sessize alınmış dahi olsa moderatöre sorular yazabilir ya da öteki katılımcılara da yorumlarda bulunup soru sorabilirler.
Beyaz Tahta: Sanal (ya da gerçek) beyaz tahta hekrese açık yorumlar, hızlı diyagramlar ve anlık açıklamalar sağlar.
Çevrimiçi Konferansın Faydaları
Çevrimiçi Konferansi aşağıda bellirttiklerimiz gibi kullanıcılara pek çok fayda sağlar.
Seyehat Maliyetininden Kurtulmak: Katılımcılar, fiziken orada olmadan da dinleyebilir, izleyebilir ve görüşmeye katılabilirler. Uçuş yapmaya, otel rezerve etmeye ya da harcamalarınız hakkında endişelenmeye gerek yok.
Zamandan Kazanın: Nerede olurlarsa olsun, bir sürü takım üyelesini bir proje üzerine çalışmak için bir araya getirin.
Bilginizi Yayın: Sanal toplantılar ya da sınıflar demek ürününüz ya da servisiniz hakkında daha fazla insanı eğitebileceğiniz anlamına geliyor.
Çevrimiçi Konferans ve Ses Servisleri
Birçok sesli konferans sağlayıcılar, çevrimiçi konferans servisleri sunar. Çevrimiçi konferans, daha küçük işletmeler için özel çevrimiçi konferans yazılımı satın almaktan ya da özel bir çevrimiçi konferans sağlayıcısı edinmekten çok daha ucuz bir seçenek olabilir.
Konferans görüşmesi sağlayıcı ile, çevrimiçi konferansın yanısıra en iyi sesli konferansın keyfini de çıkaracaksınız. Ayrıca bu sağlayıcılar, toplantınızın sorunsuz ilerlemesi için yardım, teknik destek ve başlangıç eğitimleri de sunuyor. Çoğu konferans görüşme sağlayıcı, sesli konferansı, çevrimiçi ve video konferansa entegre etmeniz için sınırsız paketler öneriyor.
Görsel etkileşim ve video konferansla konferans görüşmelerinizi geliştirin.
Şuan, video konferans iki tür teknolojiden birini kullanıyor: video kameralar ya da internet kamerası.
Çoğu insan video konferansa Skype gibi çevrimiçi sohbet platformları aracılığıyla katılıyor. Genellikle bu tarz görüşmeler işle alaklı olmaktan çok kişisel oluyor.
İş için, video konferans, sesli konferansın yanında, görüntü,resim ve toplantıya insan ifadeleri eklemek için kullanılır. Video konferans ile konuşan kişiyi izleyebilirsiniz ve o da sizi izleyebilir. Daha gelişmiş video konferans programları aynı anda birden fazla kişiyi görmenize izin veriyor.
Video Konferans Kullanmanın Avantajları
- Tasarruf
- Kişisel İletişim
- Hazır Gösteri
- Seminerler
Tasarruf: Takım üyelerinin toplantılara katılmak için ofislerinden çıkmalarına bile gerek yok. Seyehat zamanından, seyehat harcamlarından tasarruf edin ve yüz yüze görüşmeyi sürdürün.
Kişisel İletişim: Ayrıntılandırmaya ihtiyacımız var mı? Sese bir yüz ekleyin. Meslektaşlarınızı görebildiğiniz için onlarla olan ilişkiniz ve işbirliğiniz daha iyi olacaktır.
Hazır Gösteri: Video konferans en iyi gösterecek bir şeyiniz olduğunda çalışır. Canlı bir sunum deneyin ya da ürünlerinizin nasıl çalıştığını gösterin.
Seminerler: Kullanıcıların gerçekten sizi görebileceği gelişmiş bir konferans görüşmesi yapın. Profesörler havuzun karşısında ders verebilir, birden fazla ofis bir araya gelebilir. Aynı anda hem Amerikadaki hem de Japonyadaki meslektaşlarınızla görüşün.
Video konferans görüşmesi ile yapabilecekleriniz sınırı yok.
Video Konferans Kullanmanın Dezavantajları
Video konferans kullanmanın aynı zamanda dezavantajları da var.
Kurulum Süresi: Video konferansın kurulumu ve tasarımı biraz zaman alabilir. Koşulların büyüklüğüne göre de bu süre değişir. Büyük şirketler için şirket geneli video konferans sisteminin kuruluması daha uzun sürebilir. Pahalı video konferans ekipmanları için çok az kullanımı olan küçük işletmeler daha kolay bulabilirler ve bir web kamera ile hızlıca video konferans ayarlayabilirler.
Ekipman Gerekliliği: Video konferans, video kamera ya da webcam gibi kamera ve kulaklık, telefon, ya da mikrofon ve hoparlör gibi ses giriş çıkışı gerektirir.
Göz Teması: Göz teması, konuşurken izleyiciye samimiyeti hissettirmek ve onlarla bağ kurmak açısından her zaman çok önemlidir. Video konferans ise bağ kurmak için göz temasında bulunmayı daha zorlaştırıyor. Çünkü ekrana bakarken (ne yaptığını görmek ve sizi utandıracak bir şeyin dişinizde olmadığından emin olmanız için) ve kameraya bakarkenki (göz teması kurmak için) zamanı dengelemeniz gerekiyor.
Uygun Görünmek: Konferans görüşmesinin en önemli avantajlarından bir tanesi, toplantılara pijamanızla ya da ev kııyafetlerinizle katılabiliyor oluşunuz. Video konferans boyunca ise, daha uygun görünebilmek için giyinmeniz gerekebilir.
Davet Edildiğiniz Bir Video Konferans Servisini Kullanmak
Çok fazla zaman ve para harcamadan video konferans görüşmesi kapasitesi kazanmak içiin en iyi seçenek özel bir konferans sağlayıcısına dış kaynak sağlamaktır. Ağırlandığınız video konferans servisiyle, ne kadar kullanırsanız o kadar ödersiniz. Aşağıda yazan sebeplerden dolayı size özel video konferans görüşmesi şirketlerini öneriyoruz.
- Az Maliyet: Video konferans bağlantısı ya da yazılımı satın almak zorunda değilsiniz. Sağlayıcınıza ödediğiniz ücretle beraber gelir. İhtiyacınız olacak her şey bir webcam ve kulaklıkla telafon. Kullandığın kadar öde planıyla dakika başına çok az para ödeyebilir ya da sabit aylık ücretle sınırsız servis edinebilirsiniz.
- Teknik Destek: Video konferans görüşmenizi ayarlamak için uzman ya da uzman personel kiralamanıza gerek yok. Özel konferans görüşmesi sağlayıcılar, oturumunuzun sorunsuz ilerlemesinden emin olmak için teknik destek ve başlangıç eğitimi sağlıyor.
- Servis Entegrasyonu: Çoğu sağlayıcı, ses video ve çevrimiçi konferasyonu destekler. Bu her üç konu da şirketiniz için verimliliği arttıran gerçek zamanlı işbirliği araçları sağlamak üzere entegre edilebilir. Yüksek kaliteli görüşmelerle, canlı video akışı, dosyaları paylaşma özelliği ve dökümanların üstünde beraber çalıştığınıza sahip olduğunuzu hayal edin. Bunları konferans görüşmesiyle yapabilirsiniz.
Konferans Görüşme Sağlayıcıları
Sizin için birçok konferans görüşme sağlayıcıyı aşağıda ihtiyaçlarınıza göre farklı paketler ve planlar şeklinde listeledik. Video konferans özelliklerini kontrol etmeyi ve iş iletişimlerinizi bir sonraki seviyeye taşımayı unutmayınız.
Konferans Görüşmelerinin Faydaları
Konferans Görüşmesi İşinize büyük avantajlar sunabilir.
Konferans görüşmesnin faydalarından bazıları şöyledir;
- Dünyanın her tarafındaki iş arkadaşlarınızla ve müşterilerinizle kolayca görüşebilme
- Uzaktan çalışanları eğitmek ve uzaktan sunum yapmak için kolay web seminerleri ve web yayınları
- Hedef kitlenin katılımını kolaylaştıran gelişmiş özellikler
- Çoklu temas seviyeleri: web, ses, HD video
- Özel konferans çağrısı uzmanları ve özel yerel konferans siteleri.
Sesli Konferans Sağlayıcısı Edinme
Sesli konferans yapmak için bir konferans bağlantısı gerekir. Şirketiniz bir tane satın almayı seçerse, binlerce dolara ve bakım için daha fazlasına mal olabilir. Tabi bu büyük bir ‚eğer‘.
Sesli Konferans yapmanın daha uygun maliyetli bir yolu (kılınızı kıpırdatmadan) konferans aramasını bir konferans araması sağlayıcısına dış kaynak sağlamaktır.
Konferans araması sağlayıcıları iki temel şekilde ücret alır:
- Kullandıkça Öde: Kullandıkça öde planı, yalnızca kullandığınız kadarıyla genellikle dakika başına ödeme yapmanıza ödenek tanır. Bu küçük işletmeler ve ayda yalnızca birkaç saat sesli konferans yapanlar için en iyisidir.
- Sınırsız Aylık Plan: Sınırsız aylık plan, rezervasyon gerektirmeyen konferans görüşmesi için her ay sabit ücret alır. Bu çok sayıda konferans görüşmesi yapan işletmeler için en iyi seçenektir.
İş Konferansı Çağrıları İçin Faydalı Özellikler
Konferans araması sağlayıcıları, kullanıcılara işletmelerle alakalı çeşitli özellikler sunar. Özellikler, sağlayıcılar arasında farklılık gösterir ancak sunulan en yayın özelliklerden bazıları şunlardır:
- Kayıt: Konferans görüşmesi oturumu manuel ya da otomatik olarak kaydedilebilir. Dosya daha sonra indirilebilir ve telefonla erişilebilir.
- Moderatör Kontrolleri: Konferans lideri veya moderatör ihtiyaç duyduklarını davet edebilir, susturabilir veya atabilir.
- Konferans Öncesi Toplantı Salonu: Toplantı başlamadan önce toplantı gündemini ekibinizle tartışın.
- Ders Modu: Diğerleri sessizken yalnızca bir kişi konuşur.
- Soru-Cevap: Katılımcılar soruları olduğunda ‚el kaldırabilirler‘. Moderatör önce hangi katılımcıya hitap edeceğini seçebilir.
- Operatör Yardımı: Bir operatör toplantınızı kolaylaştırır. Toplantıyı planlar, herkesi karşılar ve soru-cevap bölümünü ele alır.
İnsanlar Neden Konferans Görüşmesi Yapar? Ve Neden Bunu Ücretsiz Olarak Yapmak İsterler?
Ücretsiz seçenekler olmasına rağmen, ücretli bir konferans görüşme çözümü iş dünyası için daha fazla fayda barındırmaktadır.
Konferans görüşmeleri, iş birliğini ve seyahat masraflarından tasarrufu teşvik etmektedir ki bu nedenle dünyadaki birçok işletme bunu sıklıkla kullanmaktadır. Birçok işletme konferans görüşmelerini dışarıdan bu işe yönelmiş konferans arama sağlayıcılarından sağlamayı seçer. Bu yöntem için aylık 1,000 dolardan daha fazlasına mal olabilecek konferans görüşmesi bağlantıları sağlamaktan çok daha ucuzdur.
Dışarıdan özel bir şirkete yaptırılan konferans görüşmesi hizmeti de doğru servis sağlayıcısı ile veya düşük bir dakikalık ücret ile yapılmasına rağmen pahalı olabilir. Bu yüzden ücretsiz konferans görüşmeleri bu denli cazip görünmektedir.
Ücretsiz ve Ücretli Konferans Görüşmeleri
Ücretsiz konferans görüşmeleri ücretsizdir. Konferans görüşmesi için dakika başına ya da aylık bir ücret talep etmezler. Konferans görüşmeleri şirketleri aramaları için öncesinde ödeme yaptırırlar.
Açıklaması şu şekilde:
Ücretli bir konferans arama servisi ücretsiz konferans görüşmeleriyle karşılaştırıldığında sizin %50’ye kadar veya daha fazla tasarruf etmenizi sağlayabilir.
İşte ücretli konferans görüşmesi şu şekilde çalışıyor:
Ücretli Konferans Görüşmeleri
Ücretli konferans arama sağlayıcıları, sizi konferans bağlantılarını sağladıkları ve görüşmeye değer katan kayıt servisleri, operatörler, düzenli faturalama döngüleri gibi yararlı özellikleri için ücrete tabi tutarlar.
Konferans çalışanlarınızın araması için ücretsiz numaralar sağlarlar. Eğer birisi sizin konferansınıza katılmak için uzak mesafeden ararsa, fark etmez. Ev sahibi olarak siz sadece dakika başına sabit bir ücret ödüyorsunuz.
Eğer sabit bir ücrete tabi tutuluyorsanız, her ay sonunda belli bir miktar ödeme yaparsınız. Bazı sağlayıcılar sayesinde, aylık belli miktardaki dakikalar için ödeme yapabilirsiniz. Bu ön ödemeli telefonlar veya arama kayıtlarına para yüklemek gibi bir şeydir.
Siz konferans arama şirketlerine para ödüyorsunuz, burası kesin. Ancak en azından ne ile oynadığınızı biliyorsunuz.
Ücretsiz Konferans Görüşmeleri
‚‘Ücretsiz Konferans Görüşmeleri kendilerini ‚ücretsiz‘ olarak gösterirler. Ancak öyle değildir.
Ücretsiz konferans görüşmeleri, ücretsiz telefon numaraları ile birlikte gelmezler. Siz ve/veya sizi arayan kişi aylık faturalarında -ay sonunda- görümenin maliyetini üstlenmek zorunda kalabilir. Çünkü bu konferans görüşmesi özel tip bir uzun mesafe aramasıdır.
‚‘İyi o zaman ben de uzun mesafe aramam.‘‘
İşte problem bu. Ücretsiz konferans araması sunan şirketler ‚‘Traffic Pumping‘‘ denen bir plan geliştirdiler.
Traffic Pumping
İşte traffic pumping böyle çalışıyor:
- Siz reklamı ücretsiz olarak yapılan bir konferans görüşme numarasıyla ücretsiz bir konferans görüşmesi yaparsınız.
- Bu görüşmeyi yaparken ücretsiz konferans görüşmesi kırsaldaki yerel bir santrale yönlendirilir. Aradığınız numara büyük ihtimalle Güney Dakota veya lowa’da bir yerlerde ya da herhangi bir kırsal eyalette.
- Sizin uzun mesafe sağlayıcınız kırsaldaki yerel santrale kanunen ağır bir erişim ücreti ödemek zorundadır.
- Yereldeki santral bu işten olan kârını ücretsiz konferans görüşmes şirketiyle paylaşırlar.
Ücretsiz konferans görüşmeleri yasaldır. Fakat bu sizin telefon servis sağlayıcınızın bunu olduğu gibi kabul edeceğini göstermez.
Yüksek erişim ücretlerini önlemek için bazı telefon sağlayıcıları ücretsiz arama servisleriyle görüşmeleri engellemekteler. Google Voice buna bir örnektir.
Diğerleri aramanızı hattan düşürebilirler. Ki hâla diğerleri aramanıza izin verebilirler fakat kamuoyu önünde şikayetlerini dile getirip ücretleri arttırmakla tehdit edeceklerdir. AT&T başarısız bir şekilde uzun yıllardır ücretsiz konferans görüşmelerini durdurmaya çalışıyor.
Son söz olarak, daha önce söylediğimiz gibi:
Ödemeli bir konferans görüşmesi servisi sizi %50’ye kadar ücretsiz bir konferans görüşmesinin nihai ücretinden tasarruf etmenizi sağlayabilir.
Sıla Polat
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı
Kaynakça: https://www.voipreview.org/free-web-conferencing