En iyi sayısal meslekler ile ilgili bölümleri okuyarak hayatınızın geri kalanında çok rahat iş bulabileceğiniz ve keyifle çalışabileceğiniz bir kariyeriniz olabilir. Sayısal meslekler; üniversite ve lisede iyi bir fen bilimleri matematik ve sözel muhakeme gücü ile elde edilebilecek mesleklerdir. Tıp, genetik ve mühendislik gibi bölümlerin zor olduğunu ve sıkı bir çalışma gerektirdiğini de unutmayın! İşte kariyerinize yön verecek En İyi Sayısal Meslekler!
En Çok Tercih Edilen Sayısal Meslekler
1. TIP
İnsanoğlu düzenli yaşamaya geçtiğinden itibaren en önemli sorunlarından biri sağlık oldu ve insan ömrünü uzatarak kaliteli bir yaşam geçirme ideali her geçen gün artıyor. Doktorlar ve tıp alanında araştırma görevlileri her gün bu ideali daha yükseğe taşımak için çalışıyorlar. Her zaman sayısal meslekler listesinin zirvesinde olacağını öngördüğümüz tıp için üniversite sınavında yüksek bir puan, zorlu bir üniversite eğitimi ve aslında hayat boyu eğitimi göze almalısınız. İnsanların yaşamlarına olumlu olarak dokunduğunuz ve somut olarak bunun karşılığını gördüğünüz yegane mesleklerden biri olan tıp alanı maddi anlamda da sizi tatmin edecektir.
2. Mühendis
Çok farklı alt dalları olmakla beraber genel başlıkta mühendislik tam bir sayısal zeka isteyen bir meslek! Makine, elektrik, çevre, bilgisayar veya benzeri bir alt dalda okuyarak kendinizi geliştirdiyseniz iyi bir iş bulmanızın önünde hiçbir engel yok. Mühendislik bölümü üniversite sınavlarında en çok tercih edilen sayısal bölümlerden biri ve uzun yıllar da bu unvanını koruyacaktır.
3. Yazılımcı – Bilgisayar Programcısı
İyi bir üniversitede başarı ile yazılımcı – bilgisayar programcısı olacak niteliklere sahip olarak mezun olduysanız yüksek bir maaş ve kaliteli çalışma koşulları sizi bekliyor. Yazılım ve bilgi teknolojileri her geçen gün daha da gelişiyor ve gelişmeye devam edecek. Kendinizi geliştirirseniz ve orta seviye bir yabancı dil bilgisine sahipseniz yurt dışında döviz bazlı kazanç da sağlayabilirsiniz. Yazılım sektörünün en büyük avantajlarından biri de uzaktan çalışma imkanının daha fazla olmasıdır.
4. Moleküler Biyoloji ve Genetik
Temelleri aslında 1990’lı yıllarda atılan 2010 yılından itibaren inanılmaz gelişmeler yaşanan genetik alanında 2020 sonrası iş fırsatlarının uluslararası alanda artacağı öngörülüyor. Moleküler biyoloji ve genetik alanında donanımlı olmanız ve iyi bir yabancı dil sizi her zaman ön plana çıkaracaktır. Crispr gibi gen düzenleme teknolojilerinin önümüzdeki yıllarda daha da gelişeceğini düşünürsek bu alanda araştırmacı ve uzman ihtiyacı da artacaktır.
5. Çevre ve İklim Değişikliği Uzmanı
İklim değişikliği ve çevre konuları uluslararası alanda en öne çıkan konulardan biri! İklim değişikliğinin etkileri, su ayak izi, karbon ayak izi, ekolojik ayak izi kavramlarının uluslararası literatürde ölçüt olarak kabul edilmeleri ile çevre ve iklim değişikliği danışmanlığı önemli hale gelmektedir. İklim değişikliği simülasyonlarının oluşturulması ve firmaların iklim değişimine uyum sağlaması da birçok şirketin vizyon ve misyonuna girmiş durumda!
Yakın Gelecekte Robotların Yok Edeceği Meslekler
6. Yapay Zeka Makine Öğrenimi Uzmanı
Yapay zeka mühendisliği ve makine öğrenimi özel bir spesifik dal olarak ülkemizde lisans seviyesinde maalesef çok yaygın değil ancak yüksek lisansınızı veya uzmanlığınızı bu alanda yapmanız size birçok kapı açacaktır. Yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi ve makine öğreniminin birçok alanda ön plana çıkması ile bu alan sayısal meslekler arasında en popüler bölüm olacaktır.
7. Veri Uzmanlığı
Programlama ve Excel konusunda kendinizi geliştirdiyseniz veri mühendisliği ile birlikte birçok şirkette iş bulabilirsiniz. Uluslararası şirketlerin en önemli konularından biri verinin korunması ve yorumlanması! Veriyi verimli bir şekilde işleyerek sağlıklı sonuçlar çıkartmak şirketlerin en önemli önceliklerinden biri! İçinde veri kelimesi geçen bir iş yapıyorsanız bol 0’lı bir maaş alacağınız da kesin.
Gökhan Turgut Ünal
Proje Yönetimi Okulu Koordinatörü