En İyi Mühendislik Bölümleri Listesi
En İyi Mühendislik Bölümleri öğrenciler tarafından en çok araştırılan konulardan biri! Özellikle son yıllarda mühendislik bölümlerinin çeşitlenmesi ve özelleşmesi ile iş bulma oranı yüksek mühendislik bölümleri ön plana çıkmaya başladı. Yazımızda incelediğimiz mühendislik bölümlerini okumaya karar verdiyseniz geleceğe dönük öngörüleri de düşünmeniz işinize yarayacaktır. Bugün popüler olan bir bölüm 10 yıl içerisinde teknolojinin gelişmesiyle iş bulma konusunda düşüş yaşayabilir.
En İyi Mühendislik Bölümleri Listesi
Çevre Mühendisliği
Çevre Mühendisliği son yıllarda ön plana çıkan bölümlerden biri ve gelecek vaat eden mühendislik bölümlerinin başında geliyor. Özellikle uluslararası alanda iklim değişikliği konusunda yapılan çalışmalar, karbon ayak izi eylem planları, su ayak izi çalışmaları ve karbon nötr çalışmalarında çevre mühendisleri ön plana çıkmaktadır. Yenilenebilir enerji ve temiz enerji alanlarında da görev yapan çevre mühendisleri yabancı dil konusunda kendilerini geliştirirse çok iyi bir kariyere ulaşabilirler.
Ortalama Maaş: 700 – 1300 $
Çevre Mühendisliği Üniversite Puanları için tıklayınız
Yapay Zeka Mühendisliği
Yapay Zeka Mühendisliği kısa ve uzun vadede kariyerinizde harikalar yaratacak bir bölüm! Yapay zeka mühendisliği, yapay zekanın gerçek dünya bağlamlarında uygulanmasını sağlamak için araçlar, sistemler ve süreçler geliştirmeye odaklanan yeni bir disiplindir. Uluslararası literatürde Artificial Intelligence Engineering olarak adlandırılan yapay zeka mühendisliği son yıllarda oldukça popüler bir bölüm!
Türkiye’nin ilk yapay zeka mühendisliği bölümü Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde kuruldu. Daha sonrasında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde de yapay zeka mühendisliği bölümü kuruldu.
Ortalama Maaş: 1100 – 1700$
Yapay Zeka Mühendisliği Puanları için tıklayınız
Ziraat Mühendisliği
Ziraat Mühendisliği Bölümü, tarım alanında hayvan ve bitki yetiştirme teknolojilerinin geliştirilmesi adına detaylı bilgi sahibi bireyler yetiştirir. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ana gündemlerinden biri olan; tarım, kıtlık, ve su kaynakları yönetimi konusunda kaliteli ziraat mühendislerine ihtiyaç vardır. Ziraat Mühendisliği 20 sene öncesinde de popülerdi 20 sene sonra da popüler olacaktır.
Ortalama Maaş: 600 – 1200$
Ziraat Mühendisleri Puanları için tıklayınız
Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar ve internetin icadı tüm insanlığın seyrini değiştirdi. Özellikle bilgi teknolojileri alanında gelişmeleri takip etmek de zor çünkü her gün yeni teknolojiler piyasaya çıkıyor. Hem donanım hem yazılım konusunda kariyerinizi sürdürebileceğiniz Bilgisayar Mühendisliği bölümünde hem yurtiçi hem yurtdışı hem de evden çalışma olanağınız bulunmaktadır. Özellikle yazılım konusunda kendinizi geliştirirseniz döviz bazlı yurt dışına freelance işler yapabilirsiniz.
Ortalama Maaş: 1000 – 1800$
Bilgisayar Mühendisliği Puanları için tıklayınız
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. Elektrik elektronik mühendisliği bitiren kişiler birçok sektörde iş bulabilmektedir. İyi bir üniversiteden iyi bir yabancı dil bilgisi ile mezun olursanız kariyerinizi yüksek bir maaş ile sürdürebilirsiniz.
Ortalama Maaş: 800 – 1400$
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Puanları için tıklayınız
Endüstri Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği, hızla gelişmekte olan teknolojiyi öğrenen, kullanan, geliştiren, belirli maliyet ve zaman kısıtları içinde karmaşık sistemleri modelleyen, bu tür sistemlerin iyileştirilmesini, üretimini, kontrolünü ve tasarımını yapan bir mühendislik dalıdır. Endüstri mühendisliği için iş fırsatları ve çeşitliliği oldukça fazladır. Tavsiyem yüksek lisans düşünüyorsanız mutlaka yazılım veya bilgisayar ile ilgili bir bölümde yaparak aranan personel olarak Voltran’ı oluşturun :)
Ortalama Maaş: 800 – 1500$
Endüstri Mühendisliği Puanları için tıklayınız
Genetik ve BiyoMühendislik
Genetik ve biyomühendislik okuması zor bir bölüm ama önü açık bölümlerinden biri! Uluslararası alanda gen bilimi konusunda yapılan çalışmalar her yıl artmaktadır. Özellikle gen teknolojisi Crıspr ile birlikte gen biliminde uluslararası alanda istihdam günden güne artıyor. İyi bir yabancı dil bilgisi ile kariyerinizi çok başarılı şekillendirebilirsiniz. Genetik ve biyomühendislik biliminin birleştiği, mühendislik ve tıp biliminin temel ilkelerinin öne çıktığı bir bölümde akademik kariyer seçenekleri de mevcut!
Ortalama Maaş: 800 – 1500$
Genetik ve BiyoMühendislik Puanları için tıklayınız
Makine Mühendisliği
Yazılım sektörünün gelişmesi ile makine mühendisliği iş fırsatları eskisi kadar popüler değil ancak bu gelecekte tamamıyla popülerliğini yitirecek anlamına gelmiyor. Yapay zeka ve makine öğreniminin gelişmesi her iş grubunda bir makine mühendisinin olmasını zorunlu kılacaktır. İyi bir üniversiteden mezun olarak kendinizi yazılım ve yapay zeka konusunda geliştirirseniz sektörde aranan uzmanlardan biri olabilirsiniz.
Ortalama Maaş: 700 – 1400$
Makine Mühendisliği Puanları için tıklayınız
İnşaat Mühendisliği
Her on inşaat mühendisinden üçü işsizdir (yüzde 28,2). Bu oran kadın mühendisler ve genç mühendisler arasında çok daha vahim boyutlardadır. Peki neden listemizde? İnşaat mühendisliği en uzun soluklu süreklilik gösterecek mühendislik dallarından biri. Ancak şunu belirtmekte fayda var; bölümün iş olanakları sınırlı ve kötü bir üniversiteden mezun olursanız yüksek maaş beklentisi az.
Ortalama Maaş: 700 – 1400$
İnşaat Mühendisleri Puanları için tıklayınız
Önemli Not: Listemizde yer vermediğimiz mühendislik bölümleri kötü veya iş olanağı az değildir. Listede yer alan bölümlerin de yüksek iş garantisi yoktur. Her şey sizde bitiyor :) Yabancı dil bilginizi geliştirirseniz, Excel programını usta bir şekilde kullanırsanız ve bölümünüzle alakalı teknik programları iyi öğrenirseniz kariyeriniz başarılı olacaktır.