En İyi 5 Etkili Çalışma Tekniği

Öğrenci olsun meslek sahibi olsun birçok kişi okuldan veya işten geldiğinde evde yapılması gereken işlere odaklanmakta zorluk yaşar. Bunun nedeni zaten yorucu bir gün geçirdikten sonra yapılacak ödeve veya göreve konsantrasyon sağlayamamaktan kaynaklanır. Sonucun ise saatler sonra ortaya çıkmış verimsiz bir çalışma olması kaçınılmazdır. Ders çalışabilmeniz veya işinizle ilgili görevlerinizi verimli bir şekilde yerine getirebilmeniz için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bu yazımızda sizlerle nasıl daha etkili çalışılacağına dair ipuçları paylaşacağız.

Planlı olun

Yapılacak işlerinizi ve çalışmalarınızı gözünüzde büyütmek yerine bir liste haline getirin. Hatta listenizi zordan kolaya veya acil olanlardan rahat olan görevlere tarzı sıralarsanız çok daha düzenli bir yapılacaklar listesi çıkartmış olursunuz. Yani önce yapmanız gereken işi ele alıp diğerlerini zamanına bıraktığınızda yükünüz hafifleyecek ve sadece o an yapmanız gereken odaklanacaksınız. Yapılacak olan işleri, çalışılacak konuları ve ödevleri düzenli bir şekilde ele alırsanız bitişe daha çabuk ve düzgün ulaştığınızı göreceksiniz.

 

Zamanı yönetin

Konsantrasyon problemi yaşayan herkes aslında bir saatte bitebilecek bir işin bazen saatlerce sürebildiğini bilir. Yani aslında görevin başına oturup verimli bir şekilde çalışılsa başka bir sürü şeye de vakit kalacaktır. Öğrenciler dersin başına, meslek sahipleri ise görevlerinin başına oturduğunda bu gerçeği kendilerine hatırlatarak konsantrasyonlarını arttırabilirler. Bir diğer önemli nokta ise görevleri ertelememektir. Bu gerçeği herkes bilir ki bir işi ertelemek anlık kazanç gibi gelse de aslında kayıptır ve sonrasında işlerin daha da karışmasına neden olur. Bu yüzden ertelemek yerine kendinizi tanıyarak ona göre makul çalışma saatleri belirlemeniz verimsiz zaman geçirmektense planlarınızı uygulayarak zamanı yönetmeye alışmanızı sağlar. Buna alıştıktan bir süre sonra kısa zamanda daha fazla iş başardığınızı görebilirsiniz.

Ortamı hazırlayın

Çalışmak için olmazsa olmazlardan biri de uygun çalışma ortamıdır. Kimilerinin iddiası müzikli ve sesli bir yerde daha rahat çalışıldığı, kimilerinin ise tam tersi ortamların daha faydalı olduğu yönündedir. Bu biraz kişiye göre değişen tercihtir fakat bildiğimiz bir şey var o da çalışma masasında sadece gerekli şeyleri bulundurmaktır. Masanızın sade ve düzenli olduğuna dikkat edin. Evraklarınız veya kitaplarınızdan sadece size lazım olanları yanınıza alın. Böylece aklınıza yapmanız gereken diğer şeyler gelmez ve tamamen önünüzdekine odaklanabilirsiniz.

Alışkanlıklar edinin

Çalışmaya başlamak ne kadar zor değil mi? Klasik bir söz vardır “Bir başlayabilsem devamı gelecek.” İşte bu problemi çözmek için bazı alışkanlıklar edinmeyi ve kendinizi şartlandırmayı deneyin. Örneğin akşamları yapılacak işlerinizi sevdiğiniz diziden bir bölüm izledikten sonra başlayın. Akşamları bu sırayı tekrarladığınızda artık dizinizi izlerken bir yandan dinlenip bir yandan kendinizi çalışmaya hazırlamış olursunuz. İlk zamanlar zor gelebilir fakat kendinizi zorlayın. Aynı yöntem hafta sonları da işe yarar. Mesela ödevinizi veya işinizi sabahları aradan çıkarmak istiyorsanız sizi bu çalışmaya hazırlayan bir kahve olabilir. Yani sabahları kahvenizi içtikten sonra otomatik olarak kendinizi çalışmaya hazır bulacaksınız.

Sosyal olun

Çalışmak güzeldir, başarıyı yakalamak için birçok şeyden feda edip karşılığını almak herkesi memnun eder. Yalnız işiniz veya okulunuz hayatınızın tek yönü olursa odaklanmakta oldukça zorlanırsınız çünkü artık sıkılmaya ve umutsuzluğa düşmeniz olasıdır. Bu yüzden sosyalleşmeyi unutmayın ve hobileriniz ile de vakit geçirin. Böylece enerji ve moral depolayıp çalışma vakti geldiğinde masanıza sıkılmış bir şekilde değil daha heyecanlı ve motive şekilde oturursunuz. Bu ise kısa sürede daha güzel işler çıkarmanızı sağlar.

Şura Çan

Proje Yönetimi Okulu Editörü

 

Exit mobile version