En Çok Tercih Edilen Eşit Ağırlık Meslekleri

Eşit Ağırlık puan türünde yapılan tercihlerde, öğrencilerin tercih edebilecekleri birçok farklı meslek seçeneği mevcuttur. Peki, hangi meslekler en çok tercih ediliyor? İşte, en çok tercih edilen Eşit Ağırlık Meslekleri hakkında detaylı bilgiler!

Günümüzde, eğitim hayatının önemli bir bölümünü oluşturan üniversite tercihleri, gelecekteki kariyer yolculuğumuzu belirlemede büyük bir rol oynar. Ülkemizde özellikle ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren öğrenciler, tercihlerini yaparken birçok farklı kriteri göz önünde bulundururlar. Bu kriterlerden biri de tercih edilebilecek mesleklerdir.

En Çok Tercih Edilen Eşit Ağırlık Meslekleri

Hukuk

Ülkemizde en çok tercih edilen mesleklerden biri olan hukuk, eşit ağırlık puan türünde de öğrencilerin en çok ilgi gösterdiği mesleklerden biridir. Hukuk fakültesi mezunu olan öğrenciler, avukatlık ya da hakimlik gibi farklı kariyer seçeneklerine sahip olabilirler. Hukuk bölümü öğrencileri mezun olduktan sonra avukat unvanına sahip olur ancak hakim ve savcılık yapmaları için gerekli sınavlarda başarılı olmaları istenmektedir. Mezun bireyler meslek hayatları içerisinde adli hakimlik, savcılık, kaymakamlık, sayıştay denetçiliği, idari hakimlik ve daha birçok görevleri bulunabilir.

Mali Müşavir

Mali müşavir olmak için üniversitelerin hukuk, iktisat, maliye, siyasal bilimler, muhasebe, bankacılık, işletme ve kamu yönetimi gibi bölümlerinde okumak gerekir. Mesleki yeterlilik sınavından hemen sonra adayların üç sene staj eğitimi görmesi gerekir. Eğitim ve staj sürecinin ardından ise mesleğe girilebilir. mali müşavirler ister gerçek ister tüzel kişilik olsun ticari alanda faaliyet gösteren tüm kurumların muhasebe ve vergi süreçlerini yönetirler diyebiliriz. Muhasebe işlemleri sayesinde kurumlar kar edip etmediğini, şirket bilançolarını ve şirketin mali durumunu öğrenerek çeşitli kararlar alırlar. Mali işlemleri hatasız ve eksiksiz yaptıkları için şirketler ve kişiler mali müşavirlere her zaman ihtiyaç duyarlar.

Eşit Ağırlık Bölümleri Nelerdir?

Banka ve Finans Uzmanlığı

Bankalar, işe alım sürecinde, adaylarda önlisans veya lisans programlarından mezun olma şartı aramaktadır. Mevcut adaylar arasından seçim ise yazılı sınav ve ardından gerçekleştirilen sözlü mülakat ile yapılmaktadır. Bankacı olmak isteyen kişilerin üniversiteden mezun olduktan sonra çalışmak istediği bankayı seçmesi gerekmektedir. Her bankanın özel olarak hazırladığı sınavları bulunmaktadır. Sonrasında ise bankanın mülakatlarına katılması gerekmektedir. Başarılı olduğunuz takdir de bankada çalışmaya hak kazanmış olursunuz.

Psikolog

Psikoloji, insanların davranışlarını, zihinsel süreçlerini ve duygusal yaşamlarını bilimsel yöntemler kullanarak açıklamaya ve değerlendirmeye yönelik temel bir bilim dalıdır. Üniversitelerin Psikoloji Lisans programlarından mezun olan kişiler psikolog unvanı kullanma hakkı taşımaktadır. Dört yıllık psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olurlar. Diğer tüm alt alanlarda olduğu gibi, klinik psikoloji alanında da uzmanlaşmak isteyen öğrenciler yüksek lisans programlarına başvurarak bu alanda uzmanlık derecesine sahip olabilirler. Klinik psikoloji alanında uzman olabilmek ve gerekli uygulamaları yapabilmek için lisans derecesine sahip olduktan sonra klinik psikoloji alanında doktora ve/veya yüksek lisans eğitimi almak şarttır.

Akademisyen

Bilimsel araştırma yapmayı seven, okumaktan, fikir geliştirmekten, bilimsel gelişmeleri yakından takip etmekten hoşlanan, dinlemeyi ve konuşmayı seven, yüksek not ortalamasına sahip lisans mezunları; ALES ile yüksek eğitimlerine devam ederek akademisyenlik yoluna adım atabilirler. Öncelikle akademisyen olabilmenin ilk şartı, alt limit olarak 2.50 ortalama ile mezun olmaktır. Bu ortalama şartı bölüme ve üniversiteye göre değişebilir. Eğitim süreci genellikle şu şekilde işler. Lisans eğitimi bittikten sonra yüksek lisans / master yapılır, bunun için ALES’e girerek yeterli puan alınması gerekir. Yüksek Lisansı tamamladıktan sonra doktora eğitimi alınması gerekir, doktora eğitimi en az 4 yıl sürer.

What is Celta Certificate?

Kaymakam

Kaymakamlık Sınavına; Üniversitelerin, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olan adaylar girebilmektedir. Sınava gireceğiniz tarihte dahil olmak üzere 35 yaşın üzerinde olmamak şartlar arasında yer alır. Kaymakam olabilmek için askerliğin de yapılmış olması gerekir. Bunların yanı sıra kaymakamlık vazifesini üstelenmek isteyen herkes, staj ve kurs sürecini de tamamlamalıdır.

Sınıf Öğretmenliği

Sınıf Öğretmenliği Üniversitelerin Eğitim Fakültesi kapsamında Eşit ağırlık puanı ile öğrenci alan ve eğitimi veriler 4 yıllık lisans programıdır. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Sınıf Öğretmenliği” lisans diploması ve “Sınıf Öğretmeni” unvanı verilir. Mezunları MEB Öğretmen atamalarında KPSS puanı ile tercih yaparak Sınıf Öğretmeni olarak atanmaktadırlar.

Exit mobile version