En Çok Kullanılan Excel Formülleri

En Çok Kullanılan Excel Formülleri listemiz ile Excel’de işlemlerinizi hızlıca yapabilir verimliliğinizi artırabilirsiniz. Excel; hemen hemen her sektörde en çok kullanılan programların başında yer almaktadır. İyi bir excel bilgisi kariyerinizde size yeni kapılar açabilir, çalıştığınız kurumda öne çıkmanızı sağlayabilir. Başlangıç seviyesinden uzman seviyesine kadar pek çok kullanıcı için en kullanışlı 5 Excel formülünü derledik.

En Çok Kullanılan Excel Formülleri

TOPLA, SAYMA, ORTALAMA

Topla, istediğiniz sayıda sütun veya satırı seçerek veya yazarak toplamanıza olanak tanır, örneğin =TOPLA(A1:A8), A1 ve A8 arasındaki tüm değerleri toplar ve bu böyle devam eder. Sayma, bir dizideki içinde sayı değeri olan hücrelerin sayısını sayar. Sayım işlemi, kurumunuzun bir departmanındaki kaç kişi bulunduğunu hesaplama veya çeyreklere göre satış rakamlarını çıkarma gibi veri çözümlemesi süreçlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Excel; veri hücrelerini, satırlarını veya sütunlarını saymak için kullanabileceğiniz birçok teknik sunar. ORTALAMA ise girdiğiniz sayıların ortalamasını alır.

Örneğin, =TOPLA (A1:A4) ya da =TOPLA (A1:D1) gibi. TOPLA (A1:D5) gibi bir uygulamada A ve D sütün ve satır aralığında kalan tüm sayılar toplanır.

Örneğin, A1:A20 aralık sayı içeriyorsa, = ORTALAMA(A1:A20) formülü bu sayıların ortalamasını döndürür.

Formüller sekmesinde Diğer İşlevler’e tıklayın,İstatistiksel öğesinin üzerine gelin ve aşağıdaki işlevlerden birini tıklatın:

EĞER IF Komutları

IF ifadeleri birçok durumda süper kullanışlıdır. Bu işlev, bir durum geçerli veya yanlışsa metin çıktısı almanızı sağlar. Örneğin, =EĞER(A1>A2, “İYİ”, “KÖTÜ”) yazabilirsiniz, burada A1>A2 durum, “İYİ” çıktı doğruysa ve “KÖTÜ” yanlışsa çıktıdır. Veya, =EĞER(C2>B2, ”Bütçeyi Aştı”, ”Bütçe İçinde”); EĞER işlevinin EĞER dediği yerde (C2, B2’den Büyüktür, ardından “Bütçeyi Aşar”, aksi takdirde “Bütçe İçinde” döndürür).

Excel’in en popüler işlevlerinden biri olan EĞER işlevi, bir değer ile beklediğiniz değer arasında mantıksal karşılaştırmalar yapmanıza olanak tanır.

Dolayısıyla, EĞER deyiminin iki sonucu olabilir. İlk sonuç karşılaştırmanızın Doğru olması, ikinci sonuç da karşılaştırmanızın Yanlış olmasıdır.

Örneğin, =EĞER(C2=”Evet”,1,2) formülü EĞER(C2 = Evet ise 1 döndür, değilse 2 döndür) demektir.

Excel Kullanırken İşinizi Kolaylaştıracak 10 Püf Nokta ve Kısayol Tuşu

Düşeyara (VLOOKUP) & LOOKUP (ARA) Fonksiyonları

DÜŞEYARA formülü, Excel’de en çok kullanılan formüllerin, işlevlerin başında gelir. Sütunlar şeklinde oluşturulmuş olan bir tablodan istediğiniz bir bilgiyi bulmak amacıyla kullanılır.

=DÜŞEYARA(aranan_değer,tablo_dizisi,sütun_indis_sayısı,aralık_bak) Şeklindedir.

Tek bir satır veya sütunda arama yapmanız ve bir değeri ikinci satır veya sütunda aynı konumda bulmanız gerektiğinde, arama ve başvuru işlevlerinden biri olan ARA işlevini kullanın.

Örneğin bir araba parçasının parça numarasını bildiğinizi ancak fiyatını bilmediğinizi varsayalım. ARA işlevini kullanarak, H1 hücresine araba parça numarasını girdiğinizde fiyatın H2 hücresine döndürülmesini sağlayabilirsiniz.

INDIS ve KAÇINCI Fonksiyonları

INDEX INDIS fonksiyonu; Tablo veya aralıktaki değeri ya da değere başvuruyu verir. Bu fonksiyonun iki farklı kullanım biçimi vardır: dizi biçimi ve başvuru biçimi. Tabloda veya dizide bulunan öğenin değerini, satır ve sütun numarası indisleriyle seçerek verir.

İNDİS(dizi, satır_sayısı, [sütun_sayısı])

İnD IŞLEVINIn dizi biçimi aşağıdaki bağımsız değişkenlere sahiptir:

KAÇINCI işlevi, belirtilen öğeyi bir hücre aralık içinde arar ve öğenin aralıktaki göreli konumunu döndürür. Örneğin, A1:A3 aralığı 5, 25 ve 38 değerlerini içeriyorsa, aralıktaki ikinci öğe 25 olduğundan =KAÇINCI(25,A1:A3,0) formülü 2 sayısını döndürür.

KAÇINCI(aranan_değer; aranan_dizi; [eşleştir_tür])

KAÇINCI işlevinin söz diziminde aşağıdaki bağımsız değişkenler bulunur:

EXCEL MAK MİN Fonksiyonu

Bu işlevler çok basittir, işlevi izleyerek aramak istediğiniz sayıların sütununu veya satırını yazmanız yeterlidir ve kullandığınız işleve bağlı olarak MAX veya MIN değerini verir. Örneğin, =MAK(A1:A10) bu satırlardaki maksimum sayısal değeri verir.

=MAK(D2:D16) formülü ile en yüksek değeri
=MİN(D2:D16) formülü ile en düşük değeri bulunur.

Microsoft Office Programını İndirmek İçin Tıklayınız

Exit mobile version