Para hakkında endişelenmek yerine ailenizle dolu dolu vakit geçirdiğiniz bir hayat düşlediğiniz oldu mu?
Günümüzde, ekonomik stres hayatın en ağır yüklerinden biri. Bu stresi eğer tecrübe ettiyseniz, ihtiyaçlarınızı ya da faturalarınızı karşılayamamak gibi zorlukları yaşamışsınız demektir.
Bir çok insan, paranın hayattaki nihai hedef olmadığını söyler. Bu doğru olsa da, paranın hayatımızdaki önemi yadsınamaz. Ekonomik özgürlüğün anlamı ise, hayatın farklı evrelerinde değişkenlik gösterse de; bir çok insanın ortak hedefi olma özelliğini taşıyor.
Bu yazımızda, aradığınız ekonomik özgürlüğe ulaşmanız yollarını açıklarken, başarının sırlarını keşfedeceğiz.
Hesaplardan Kurtulmak
Ekonomik özgürlük, tüm sıradan ihtiyacınızı kendi elde ettiğiniz kazanç ile sağlamak anlamını taşır. Geliriniz hakkında endişelenmiyor iseniz ya da kıt kanaat geçinmiyorsanız, özgürlüğü sonuna kadar hissedersiniz. Bu, elde edilmesi gerekli olan bir özgürlüktür ve başarılması için çaba sarf edilmesi gerekir.
Ekonomik özgürlük kazanmak, büyümek, küçük gelişmeler başarmak ve duygusal açıdan güçlenmek demektir. İnanması zor olsa da elde etmesi oldukça basittir.
Burada yapmanız gereken; varlığınızın borçlarınızı aştığından emin olmanızdır. Diğer bir değişle, harcamalarınızdan arta kalan bir değer olması gerektiğidir. Bu, düzgün bir plan ile başarılması oldukça mümkün bir hamledir.
Her insan aradığı ekonomik özgürlüğü elde edememiş olsa da, içlerinde bulunan potansiyeli red etmemek gerekir. İçinde bulunduğunuz ekonomik koşula bakılmaksızın, bu özgürlüğü elde etmem mümkün.
Aşağıda sunduğumuz 9 sır, size hayalini kurduğunuz ekonomik özgürlüğü elde etmeniz için yardımcı olacak.
Gereksiz Harcamaları Durdurun
Bizler, genel olarak parayı nesnel düşünceler ile değil, iç güdülerimiz aracılı ile harcarız.
Depresif, huzursuz, geri kalma endişesi ya da birilerini memnun etme kaygısı ile yaptığımız harcamalar oldukça fazla. Ancak bu, ekonomik açıdan sağlıksız bir tutum.
Bu tip harcama alışkanlığınızı durdurmak için bir ay boyunca harcamalarınızı not alın.
Tıpkı yemek günlüğü tutan insanlar gibi, siz de harcamalar günlüğü tutmayı deneyin. Sadece neden ve ne kadar para harcadığınızı değil, hangi koşullar altında harcama yaptığınızı da not edin. Kasada birden karar vermeniz ile yaptınız bir harcama mı yoksa planlı bir alışveriş mi olduğuna dikkat edin.
Bu farkındalık çalışması, ileride aniden gelen bir dürtü ile yapacağınız bir çok harcamanın önüne geçmenizi sağlayacaktır.
Aylık Bütçenizi Planlayın
Bu, süreci ciddileştirmek için iyi bir fırsat olacaktır.
Eşiniz ya da partneriniz ile oturup harcamalarınıza göre değil, ekonomik durumunuza uygun düzenlediğiniz aylık bir bütçe çıkarın. Böylece, elinizdeki nakitten fazla parayı harcamaktan kurtulmuş olacaksınız.
Fazla harcamalar, ekonomik sıkıntıların en büyük sebebi. Her ay, gelir ve giderlerin miktarın emin olup bu plana, ne olursa olsun bağlı kalmaya gayret edin.
Kredi Kartlarını Bırakın
Ödeme gününden önce, kapattığınız kredi kartı borçları ve ardından kazandığınız puanlar size mutlu ediyor olabilir. Durum böyleYse, oyunda başı çekiyorsunuz demektir. Eğer değilse, kredi kartlarının omzunuza bindirdiği yüklerden kurtulmak istiyor olabilirsiniz.
Bir çok kartın stratejisi, geç yaptığınız her ödemede üzerine bir faiz eklenmesi anlamını taşır. Bu, uzun vadede borcunuzun katlanmasına sebep olacak ve ekonomik kazanç durumunuzu olumsuz etkileyecektir. Eğer geç ödeme yapmaya meyilli iseniz ve kredi kartı bakiyenizi yüksek tutuyorsanız; en iyi çözüm kredi kartından kurtulmaktır.
Eğer kredi kartı harcamaları ve ödemelerrinde kendinizi kontrol edemiyorsanız; ciddi anlamda paranızı çöpe atıyorsunuz demektir. Harcamalarınızı kontrol altında tutmanın tek yolu nakit para harcamak ya da hesap kartı kullanmaktır (iptal ettiğiniz kredi kart borçlarınızın, en azından bir miktarı için her ay ödeme yapmayı unutmayın)
Birikimlerinizi Artırın
Rahat bir emeklilik hayatı için, çalışma hayatınız boyunca birikim yapmanız gerektiğine şüphe yok.
Kazancınızın %15’ini birikime ayırmak ise bunun için oldukça makul bir yol.
Eğer 401k emeklilik hesabını var ise, işe bununla başlayabilirsiniz. Eğer yoksa, bireysel emeklilik hesabı açmak da oldukça mantıklı bir seçenek olacaktır.
Emeklilik hayatınız belki 2530 yıl, belki de çok daha uzun sürebileceğini heseba katarak yapılacak olan bir birikim, zamanı geldiğinde size her ay garanti kazanç sağlayacak bir yaşam sunacaktır.
Bilinçli Yatırım Yapın
Sermaye yatırımlarını değerlendirin.
Eğer borç fonlaması, öz sermaye fonları, melez fon gibi dengeli kazancı bulunan farklı sermaye alanlarına ortak yatırım yaparsanız, kazancınız daha yüksek olacaktır. Tabi, bu tercih daha çok sizin kişisel tercihinize ve risk eğiliminize bağlı olarak şekillenecektir.
Bu kazançları elde edebilmek için, çeşitli kaynaklara yatırım yaptığınızdan emin olun. Ortak yatırım kaynağı olarak “Sistematik Yatırım Planı” seçeneğini de düşünebilirsiniz. Bu sistem, stoğunuzun ortalamasını alarak paranızı böler ve yatırıma aktarır.Böylece, her ay belirli miktar fona aktarılan bir yatırımınız bulunacaktır.
Ortak yatırım araştırmacıları, Sistematik Yatırım Planı’nın faydalarının bilincindedir. Bir çoğuna göre, kazancın uzun bir zaman dilimine yayıldığı, en güvenilir ortak yatırım fon yöntemidir. Bu yöntem, ekonomik disiplin alışkanlığı kazandırırken, kazancınızı arttırmada işinize oldukça yarayacaktır.
Altına Yatırım Yapın
Altın biriktirmektense, altına yatırım yapmak daha doğru bir seçenektir.
Kuyumculardan satın alarak altın para ya da külçe altın biriktirebilirsiniz. Düşünebileceğiniz diğer bir yöntem ise altın borsa yatırım fonunu tercih etmek olabilir.
Bunlar, benzer ortak yatırım fonları olup yalnızca altına yönelik geliştirilen yöntemlerdir. Bu, size fazla hareket alanı sağlayabilecek harika bir yöntem olabilir. Çünkü, bu fon sahip olduğu altını düzenleyerek, piyasa değerini elde tutma özelliğine sahip. Bu üretimler, marketlerde alınıp satılabilir ve bu yöntemin en kazançlı yanı ise işlenmiş altının, saf altından daha düşük maliyeti olması.
Sürekli artan değerine bakıldığında altın, oldukça mantıklı ve uzun vadeli bir yatırım tercihi olacaktır.
Acil Durum Fonu Biriktirin
Gereksiz harcama yapmaktansa, elinize geçen ikramiye ya da çek olarak gelen fazladan tüm parayı biriktirmeye gayret edin.
Eğer iki haftada bir ödeme alıyorsanız, yılda iki kez ekstra bir ödeme daha (ikramiye) alacaksınız. İsterseniz bu kazancınızı acil durum fonlarına aktarabilir, isterseniz borçlarınız ya da kredi kartı giderleriniz için kullanabilirsiniz.
Nakit paranıza ulaşmayı zorlaştırın.
Birikiminizi alternative bankalara dağıtın; bu banka size havalede bir kaç gün gecikme yaşatacak bir internet bankası olabilir.
Efsanevi Danışmanlar Bulun
Yaptığı her harcamaya ve yatırıma özen gösteren bir aile üyesi ya da aile dostunuzu, danışmanınız olarak atayın.
Eğer çevrenizde böyle bir tanıdığınız yoksa, internetten de edinebilirsiniz. Ekonomik özgürlüğünü elde eden ve insanlara bu konuda Yardımcı olmak isteyen bir çok blog yazarı mevcut.
Bunun yanında, çeşitli tavsiyeler de bulunan forum siteleri ile de karşılaşabilirsiniz. Alışkanlığınızı değiştirebilmek için elinizden geldiği kadarını okumanızı tavsiye ediyoruz.
Sabırlı Olun
Sabır, ekonomik başarının anahtarıdır.
Özellikle sıkıntı bir dönemde iken sabır göstermek zor olabilir ama inancınızı koruduğunuzda, buna değeceğini göreceksiniz. Eğer doğru adımları atarsanız, her şeyin yoluna gireceğini göreceksiniz.
Bu yüzden, ayda sadece bir kaç lira biriktirebiliyor da olsanız, cesaretinizi kaybetmeyin. Bir kaç yıl içinde; geriye dönüp başarılarınıza gururla bakacak ve size bulunduğunuz noktaya getiren sabrını gösterdiğiniz için memnun olacaksınız.
Herkes için Ekonomik Özgürlük
Ekonomik koşullarına bakılmaksızın, herkes ekonomik özgürlüğe sahip olabilir.
Bu yolda bir adım atmak için yukarıdaki tavsiyelere kulak vermenizi ve maddi endişelerinizi camdan dışarı atın. Yapmanız gereken tek şey, harcamalarınızda bir disiplin oluşturmanız ve buna uyum sağlamanız.
Yukarıdaki küçük sırları kullanarak daha az çalışıp daha çok yaşamaya başlayabilirsiniz.
Gizem Nalçakar
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı
Çeviri kaynak: https://www.lifehack.org/698602/financial-freedom-is-not-a-fantasy?ref=category_section_post_158865