Ekonomi İktisat Okumak İçin 8 Sebep
Hayatımızın hemen her alanında yer alan ekonominin, gerçekten okunmaya değer bir bölüm olduğunu gösteren pek çok etkileyici neden sayabiliriz. Ancak araştırmalar doğrultusunda en önemli 8 sebebi aşağıdaki gibi sıraladık :)
1. Etkileyici Mezuniyet Fırsatları
The Complete University Guide’ın yaptığı araştırmalara göre ekonomi okuyan öğrenciler mezuniyetlerinden itibaren 6 ay içerisinde iş bulabiliyorlar. Listedeki ilk 10 üniversitenin bu konudaki başarısı %80’in üzerinde. Ekonomi mezunlarının pek çok alanda çalışabiliyor olmasının da bu duruma çok ciddi bir katkı sağladığını söylemeden geçemeyeceğim.
2. Yüksek İkramiye ve Maaş Avantajı
Üniversite bölümlerinin mezuniyetten sonraki profesyonel ikramiye sıralamasında ekonomi, 8. Sırada yer alıyor. Bu, ekonomi mezunlarının profesyonel işlerde ortalama 8803 Euro kazandığı anlamına geliyor. Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre 2014 yılındaki ekonomi mezunlarının başlangıç maaşı 9335 Euro olarak hesaplanmış. Bu rakamları görünce insanın içinden ekonomi dışında başka bir bölüm okumak gelmiyor doğrusu :)
3. Ekonomi ve Dünya
Hayatımızın hemen her alanında yer alan ekonomi doğal bir parçamız gibidir. Ekonomi okumak, içinde yaşadığımız dünyayı ve işletmeleri anlamamıza yardımcı olur. Ürün ve hizmet bedellerinin ne anlama geldiğinden; ülkeler arasındaki yaşam standartlarının neden değiştiğine kadar her şeyi ekonomi sayesinde öğrenebilirsiniz.
4. Kombine Bölümler
Ekonomi, pek çok bölümle ilişkilendirilebildiği için ekonomi okuyan öğrenciler buna ek olarak ilgi alanları doğrultusunda başka bir bölümü de seçebilirler. Örneğin; İşletme, Maliye, Uluslararası Ticaret, Ekonometri, Muhasebe, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik, Sosyoloji, Tarih, Felsefe, Psikoloji, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar-Matematik ve Matematik gibi bölümler seçilebilir.
5. Çeşitli Alanlarda İş Fırsatları
Ekonominin hayatın her alanında ve her kesim insan üzerinde bir etkisi vardır. Bu nedenle kamu politikasından çevre ekonomisine kadar her şey üzerinde araştırma yapabilir; yönetim kadroları, iktisatla ilgili pozisyonlar, muhasebecilik, mali müşavirlik, bankacılık, dış ticaret uzmanlığı, pazarlama, müşteri ilişkileri, halkla ilişkiler, sigortacılık, finans sektörü, borsa ve menkul kıymetler, ihracat ve ithalat alanlarında çalışabilirsiniz.
6. Uluslararası Bir Bölüm Olması
Özellikle İngiltere’deki üniversitelerin ekonomi bölümleri kalitesinden dolayı, yurt dışından çok fazla öğrenci çekmektedir. İktisat ve işletme bölümleri için hesaplanan uluslararası öğrenci sayısı, mühendislik ve teknoloji bölümlerindeki öğrenci sayısının iki katından fazla. Yurt dışındaki ekonomi eğitimi fırsatları çok çok iyi olduğu için bu konuda ekonomi öğrencileri diğer bölümlerdeki öğrencilere kıyasla oldukça şanslı.
7. Gerçek Hayat Uygulaması
Küresel pazarlardaki dalgalanmaları hesaba katarak gerçek hayat uygulamalarını anlamanıza yardımcı olan ekonomi, durum bazlı bir bölümdür. Pek çok üniversite, okurken çalışabilmeniz ve iş hayatını anlamanız için fırsatlar sunar. Biraz araştırma yaparak size uygun iş fırsatlarını bulabilirsiniz.
8. Bağımsızlık
Ekonomi öğrencileri, öğrenme zamanlarının çoğunu bağımsız çalışmaya ayırırlar. Bu onları gerçek hayata hazırlar. Kendi gelişimleri için sorumluluk almayı öğrenirler ve bu durum onlara iş hayatlarında oldukça büyük bir katkı sağlar.
Kevser Ayvaz
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı