Central Library (Seattle Merkez Kütüphanesi): Seattle, Washington, Amerika Birleşik Devletleri
Gösterişli, modern ve güzel bir tasarıma sahip olan Seattle Merkez Kütüphanesi pek çok turist tarafından ziyaretçi akınına uğramaktadır ve kütüphaneye özel turlar düzenlenmektedir. Evet, yanlış duymadınız! Turlar düzenleniyor.
Amerikalı tasarımcı Joshua Ramus ve Hollandalı mimar Rem Koolhaas tarafından inşa edilen kütüphane ilk yılında 2 milyondan fazla ziyaretçi ağırlamıştır.
Bu kütüphane Amerika Mimarlar Enstitüsü’ne göre Amerika’daki 150 önemli yapıdan biridir. Bununla birlikte kütüphane yıllar boyunca çeşitli eleştiriler de almıştır.
Karar ne olursa olsun, bina etkileyici bir sanat eseridir: parlak, soyut ve alışılmadık.
Kütüphane yıl boyunca çeşitli sanat sergilerine, imza günlerine ve diğer farklı etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.
Seattle Merkez Kütüphanesi grup gezilerinin yanı sıra cep telefonu rehberliğinde ücretsiz bireysel turlar da sunmaktadır.
Trinity College Kütüphanesi: Dublin, İrlanda
Eski mi? Evet. Sıkıcı mı? Kesinlikle hayır.
Kraliçe 1. Elizabeth tarafından 1592 yılında Dublin’de kurulan Trinity College Kütüphanesi İrlanda’nın en eski kütüphanesidir.
Etkileyici dış görünüşünün yanı sıra aynı zamanda kütüphanenin en eski kitaplarının bulunduğu Uzun Oda (Long Room) olarak da bilinen dünyanın en büyük tek odalı kütüphanesidir.
En ünlü el yazmalarından biri, parşömen üzerine yazılmış bir Vulgata (İncil’in 4. yüzyıla ait Latince versiyonu) metnine dayanan The Book of Kells: Turning Darkness into Light’ tır. Bu el yazmasının kendisi bile yılda 500.000’den fazla ziyaretçi çekmektedir.
Uzun Oda, İrlanda’daki en eski arpa da ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi 15. yüzyıla uzanan meşe arp İrlanda ambleminin simgesidir.
- Kraliçe Elizabeth geçen sene kütüphaneyi ziyaret etmiştir ve bu 1911’den beri gerçekleştirilen ilk kraliyet ziyaretidir.
Geisel Kütüphanesi, Kaliforniya Üniversitesi, San Diego, ABD
Dr. Seuss olarak bilinen Theodor Geisel’in adını taşıyan San Diego Geisel Kütüphanesi, dünyanın en modern kütüphane binalarından biridir.
İlk baktığınızda uzay gemisine benzetmeniz oldukça muhtemel.
Texas, Houstun’daki Cape Canaveral’da uzaya fırlatılan roketlerin yapıldığı tesisin tasarımına yardım eden mimar William Pereira kütüphaneyi 1970’de tasarlamıştır. Kütüphane bilimkurgu filmleri, kısa öyküler ve romanlarda da yer almıştır.
Eğer hangi film olduğunu bulmak için ipucuna ihtiyacınız varsa Leonarda DiCaprio’yu, rüyaları ve çok fazla karı düşünün.
Evet, Başlangıç (Inception) filmindeki kardan kale Geisel Kütüphanesi’ne oldukça benziyor, değil mi?
Ancak tabii ki ilginç olan sadece dış görünüşü değil. Kütüphane ayrıca “Dinner in the Library” etkinliğine de ev sahipliği etmektedir. Bu etkinlikte okurlar bir yandan kokteyllerini içerken bir yandan da sessiz müzayedelere katılabilirler. Ayrıca önemli yazarların konuşmalarını da dinleme fırsatı bulabilirsiniz.
TU Delft Üniversitesi: Hollanda
Delft Teknik Üniversitesi’nde bulunan kütüphane 1997’de inşa edilmiştir ve kütüphanede 862.000’den fazla kitap, 16.000 dergi ve kütüphaneye ait bir müze bulunmaktadır. Ancak unutulmayacak bir manzara olduğu için bir bakışla ne kadar büyüleyici bir yapı olduğunu anlayacaksınız.
Binanın kendisi yerin altında bulunmaktadır. Bu yüzden kütüphanenin asıl kısmını dışardan göremezsiniz. Kütüphaneyi ilginç kılan ise çimlerle kaplı çatısıdır.
Dev bir koni, çimle kaplı çatıyı delip içinden geçmektedir ve bu görüntü aslında teknolojiyi simgelemektedir. Bu durum kütüphaneye göre içe dönük, karanlık okuma odalarına şekil vermektedir.
Çatı 5.500 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Çatının yapımı sırasında bakım ve sızıntı açısından bir takım sorunlarla karşılaşıldıysa da çatı, bölgedeki en çarpıcı ve en yeşil alanlardan biri haline getirilmiştir.
Çimlere uzanmadan hemen önce bir ipucu verelim: Fıskiyelere dikkat edin!
İskenderiye Kütüphanesi: İskenderiye, Mısır
İskenderiye Kütüphanesi, Yunan dünyasındaki en büyük ve en gösterişli kitaplık olan İskenderiye Kraliyet Kütüphanesi’nin yeniden canlanmış halidir. Yaklaşık 2.300 yıl önce Büyük İskender tarafından yaptırılmıştır.
Kütüphane 2002 yılında Akdeniz’in kıyısında, 10 yıllık tasarım, planlama ve inşaat sonrasında yeniden doğmuştur.
Kütüphane, Uluslararası Mimarlar Birliği, UNESCO ve Mısır hükümeti tarafından düzenlenen uluslararası yarışmanın galibi Snohetta tarafından tasarlanmıştır.
Kitaplardan oluşan sıradan kütüphanelerin yanı sıra, kütüphanede antikaları, el yazmalarını ve bilimi kapsayan dört müze ve “İskenderiye’nin Etkileri”, “Arapça Güzel Yazı Sanatı” ve “Matbaanın Tarihi” gibi 15 kalıcı sergi bulunmaktadır.
Dairesel, eğimli şekliyle kütüphane modern bir tabloya benzemektedir. Çeşitli oymalar ve alfabetik yazıtlar binanın daha düz tarafını süslemektedir. Tasarımcılara göre bu durum kütüphanenin asıl amaçlarından birinin de dili göstermek olmasıdır.
Stuttgart Şehir Üniversitesi: Stuttgart, Almanya
Beyaz duvarlar üzerinde parmak izinizi bırakmamaya çalışın.
Stuttgart Şehir Kütüphanesi hakkındaki görüşler aslında oldukça tartışmalıdır. Bazıları yenilikçi bir kütüphane olduğunu söylerken bazıları da çevresiyle uyuşmadığını söylemektedir.
Bununla birlikte yakınlardaki Porsche Müzesi ile birlikte kütüphane, bölgedeki en ilginç binalardan biridir. Kore doğumlu Almanya’da yaşayan mimar Yi Eun-young tarafından tasarlanan kübik tesis, Roma’daki antik şehir Panteon’dan etkilenerek yapılmıştır. Çatısından güneş ışığının girdiği ve çok katlı bir toplantı salonu olarak da işlev gören bu yapı kütüphanenin kalbi diyebileceğimiz bu alanları oluşturmaktadır.
Bu alanda imza günleri, okumalar ve sergiler de dahil olmak üzere çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Beyaz ve gümüş renklerin kullanıldığı kütüphane, yeşil ağaçlar ve şehirdeki kırmızı çatılı evlerle mükemmel bir uyum yaratmayabilir ama kütüphane yine de kendini gösterip öne çıkmaktadır.
Bishan Halk Kütüphanesi, Singapur
Modern hale getirilmiş ağaç eviniz.
Bishan’ın kalbinde yer alan ödüllü Bishan Halk Kütüphanesi 4000 metrekarelik alana yayılmıştır.
Kütüphane basit aynı zamanda göze hitap eden ağaç evlere benzemek için tasarlanmıştır.
Binanın bir tarafından çıkıntı oluşturan renkli bölmeler, kitaplıktan dışarı uzanmış kitapları temsil etmektedir. Kütüphanenin içindeki bu çıkıntılı alanlar okuma yapmanız için kişiye özel alanlar sunmaktadır. Seminer, konferans ve çalıştay için mükemmel bir yer olduğundan bahsetmiyorum bile.
Tavanı oluşturan cam pencereler sayesinde de binanın içinde yürüyen ve okuma yapan insanları izleyerek eğlenebilirsiniz.
Selen Yalılı
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı