Dünyanın En Başarılı İnsanları Tarafından Kullanılan “5 Saat” Kuralı

Dünyanın En Başarılı İnsanları Tarafından Kullanılan “5 Saat” Kuralı “Hayatım boyunca, okumaya zaman ayırmayıp mantıklı olan hiçbir insan görmedim, hem de hiç.”

Kendi kazanımlarıyla bilyoner ve Warren Buffett’ın uzun süredir iş ortağı olan Charlie Munger.

Neden Barack Obama ofisinde her gün 1 saatini kitap okumaya ayırıyordu? Ya da tarihin en iyi yatırımcısı olan Warren Buffett zamanının %80’ini okumaya ve kariyeri üzerine düşünmeye harcıyordu? Veya dünyanın en zengin insanı olan Bill Gates, haftada 1 kitap bitiriyordu ve yıllık 2 hafta okuma tatili iznine çıkıyordu?

Neden dünyanın en zeki ve bir o kadar da meşgul insanları diğerleri ne kadar meşgul olduklarından şikâyet ederken günde 1 saatlerini öğrenmeye ayırıyor?

Diğer insanların göremeyip onların gördükleri şey ne olabilir?

Cevap aslında oldukça basit : Öğrenmek, en iyi zaman yatırımıdır. Benjamin Franklin’in de söylediği gibi “Bilgiye yapılan yatırım faiziyle bize geri döner.”

Bilginin çok değerli olduğu bu teknoloji çağında, bilginin değerini anlayıp çaba göstermek, hayatta başarının kapılarını açan anahtarlardan biridir. Peki Bill Gates, Warren Buffett ya da Mark Zuckerberg ya da Oprah Winfrey gibi nice isimlerin başarılarının arkasındaki sır ne?

Dünyanın En Başarılı İnsanları Tarafından Kullanılan 5 Saat Kuralı Nedir?

Bakın size ne diyeceğim; başarılarının ardındaki şey gerçekten sır mıdır bilmem ama ortada bu isimlerin hayatlarının bir parçası haline gelen bir yöntem var: 5 saat kuralı.

Ne ki bu 5 saat kuralı dediğinizi duyar gibiyim. En basit haliyle 5 saat kuralı hafta içi her gün 1 saatinizi öğrenmeye, kendinizi ve yeteneklerinizi geliştirmeye adanan zaman olarak tanımlanabilir. Daha derinde yatan prensiplere bakacak olursak, 5 saat kuralı 3 ana başlığa ayrılır: Okuma, derinlemesine düşünme ve deneyimleme.  Bunun yanı sıra birkaç püf noktası da 5 saat kuralını anlama ve doğru uygulayarak başarının önünü açma konusunda size yardımcı olacaktır.

OKUYUN

DERİNLEMESİNE DÜŞÜNÜN

DENEYİMLEYİN VE TEST EDİN

ÇALIŞMAYLA ÖĞRENMEYİ KARIŞTIRMAYIN!

Çalışmak öğrenmekle kolayca karıştırılabilecek bir kavramdır. Eğer sadece günlük sorunlar üzerine odaklanırsanız, kendinize gelişmeye zaman vermiş olmazsınız. 5 saat kuralı sadece işe gidip gelmek değildir, böyle bir yolla öğrenmeyi ümit edemezsiniz. Kendinize belirli hedefler koyun ve onları başarmak için zaman ayırın; sonunda kendinizde gelişme göreceksiniz.

SADECE ÜRETKENLİK ÜZERİNE YOĞUNLAŞMAYIN, GELİŞMEK ÖNEMLİ BİR KONUDUR

Ne kadar üretken olursanız o kadar başarılı olduğunuza inanıyor olabilirsiniz ancak üretkenlik tek başına uzun ömürlü başarıyı sağlamaz. Sadece şu anki işiniz üstünde çalışıp uzun döneme aldırış etmezseniz çok fazla gelişme göremezsiniz. Biliyorum, her gün 1 saat yani toplamda 5 saati öğrenmeye ayırmak zor gelebilir çünkü anında bir mükafatını göremeyebilirsiniz. Günlük yapılacak işleri kontrol etmek yerine zamanınızı kendinizin en iyi “sürüm”ünüzü bulmaya adayın.

5 saat kuralını kullanan dünyanın en başarılı insanlarını örnek alın ve zamanınızı en verimli şekilde ayarlayın, okuyun, düşünün, test edin ve en önemlisi kendinizi bulun. Eninde sonunda kendi yolunuzu aydınlatacak bir ışık bulacaksınız.

Aysu Begüm Karagöl

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version