Dünya Üzerinde En Yüksek Cinayet Oranına Sahip 25 Ülke

Modern dünyada her şeyin güvenli olduğu bilinen bir gerçektir, ama dünyanın o kadar da güvenilir bir yer olmadığını görmek sizi şaşırtabilir. Bu yazıda ülkelerin cinayet oranlarının uluslararası istatistiklerine bakacağız. Her yıl 100.000 kişi üzerinden işlenen cinayet sayısına göre hangi ülkelerin en fazla cinayet işleme oranlarına sahip olduğunu görebileceksiniz. Eğer merak ediyorsanız, dünya üzerinde en çok cinayetin işlendiği 25 ülkeyi sizler için bu listede topladık.

 

 

Panama (%17,2)

Güney ve Kuzey Amerika’nın bağlantı noktasında bulunan Panama, bu listedeki birçok Amerika  ülkesinden sadece bir tanesidir. Ülkede  işlenen cinayetlerin sayısı zamanla azalmıştır ama maalesef silahlı şiddet içeren suç oranlarının yüksek olması Panama’nın bu listede yer almasının temel sebeplerinden biridir.

 

 

 

Botsvana (%18,4)

Güney Amerika’da kara ile çevrili bir ülke olan Botsvana’da Panama’nın tam tersine öldürülen insan sayısı her geçen gün artmaktadır. 2009 yılında cinayet oranları %14 iken 2012 yılında %18,4’e kadar yükselmiştir. Devamlı yaşanan cinayet olaylarının yanında,  yerel nüfusun çoğu AIDS  sebebiyle de hayatını kaybetmiştir.

 

 

Ekvator Ginesi (%19,3)

600.000’den fazla nüfusuyla, Ekvator Ginesi düzenli olarak üzücü istatistiklerin bulgulandığı başka bir Afrika ülkesidir. Silahlı uyuşturucu çeteleri ve soyguncuların eylemleri karşısında polislerin zayıf ve yetersiz kalması, cinayetlerin diğer suçlar kadar yaygın olmasının en büyük sebeplerden biridir.

 

 

Nijerya (%20)

Yaklaşık olarak 174 milyon nüfusuyla Afrika’nın en yoğun nüfuslu ülkesi olan Nijerya, şiddet suçlarının oldukça yüksek olduğu  bir ülkedir, bu nedenle bu listede yer alması şaşırtıcı gelmemelidir. Her yıl 100.000 kişiden  %20’si cinayete kurban gitmektedir. Dahası, tecavüz, aile içi şiddet, hatta kölelik bile hala bu ülkede yaygın olarak görülen suçlardandır.

 

 

 

Dominika (%21,1)

70.000 civarında nüfusa sahip Karayipler’deki ünlü tatil noktalarından biri olan Dominika, dünya üzerindeki en küçük ülkelerden biri olmasına rağmen cinayet oranlarına bakıldığı zaman daha büyük ülkelerle yarışabilir. Bu ülkede turistler bile soyguna uğrayabilir ya da şiddet davranışlarıyla karşılaşabilirler.

 

 

 

 

 

 

Meksika (%21,5)

Yaklaşık 2 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Amerika’nın 5. büyük ülkesi Meksika’dır. Meksika, uyuşturucu kaçakçılığı ve bunula bağlantılı cinayet suçlarının çok sık görüldüğü bir ülkedir. Bu cinayetler genellikle -ve bazen çok acımasız bir şekilde-  diğer çeteleri korkutmak için kullanılmaktadır.

 

 

Saint Lucia (%21,6)

175.000 nüfusuyla Saint Lucia bir diğer küçük Karayip ülkesidir, muhteşem doğal güzellikleri ve sahilleri dışında yüksek cinayet oranıyla da bilinen bir ülkedir. Ve maalesef bu oran gün geçtikçe artmaktadır. 2007 yılında, bildirilmiş cinayet sayısı sadece 27’yken, 4 yıl sonra bu sayı neredeyse iki katına çıkmıştır.

 

 

 

Dominik Cumhuriyeti (%22,1)

İkinci büyük Karayip ülkesi olan Dominik Cumhuriyeti, neredeyse 10 milyon insana ev sahipliği yapmaktadır. Kolombiyalıların Avrupa ve Kuzey Amerika’ya uyuşturucu satmak için transfer noktası olarak Dominik’i seçmeleri ülkede işlenen cinayet oranını arttıran bir etken olmuştur. Dominik Cumhuriyeti, suçlulara ve suçlara karşı yaklaşımının ılımlı olması sebebiyle de eleştirilen bir ülkedir.

 

 

 

Ruanda (%23,1)

Orta ve Doğu Afrika’da konumlanan Ruanda’da maalesef insanlık tarihinin en zalim soykırımları yaşanmıştır  ve insanları öldürmek hala -üzücü bir şekilde- çok yaygındır. İşlenen cinayet oranlarının yüksek olması Ruanda’nın tek problemi değildir, aynı zamanda Bu ülke tecavüz, soygunculuk gibi şiddet suçlarıyla da mücadele etmektedir.

 

 

Brezilya (%25,2)

200 milyondan fazla nüfusuyla Brezilya dünyadaki en büyük ve en kalabalık ülkelerden biridir. Ama bu nüfus yoğunluğu maalesef beraberinde cinayet oranlarının fazlalığını da getirmektedir. Sadece 2012 yılında neredeyse 65.000 insan öldürülmüştür. Uyuşturucu ticareti ve alkolizmin cinayet oranların fazla olmasının temel sebeplerden biri olduğuna inanılmaktadır.

 

 

 

Saint Vincent ve Grenadinler (%25,6)

390 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip bu ülke, cinayet oranlarının oldukça yüksek olduğu bir diğer Karayip ülkesidir. INTERPOL istatistikleri -işlenen cinayetlerin dışında- tecavüz, soygun ve ciddi şiddet saldırılarının da çok yaygın olduğunu bize göstermektedir.

 

 

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (%28,3)

Afrika’nın merkezinde konumlanan Demokratik Kongo Cumhuriyeti, doğal kaynaklar açısından oldukça zengin bir ülkedir. Ülkedeki siyasi dengesizlikler, yıkıcı iç savaş, altyapı yetersizliği ve yaygın yolsuzluk gibi problemlerle birlikte yüksek cinayet oranı diğer şiddet suçlarının doğmasına sebep olmaktadır.

 

 

Trinidad ve Tobago (%28,3)

Kuzey Amerika ve Kanada’dan sonra Amerika’da üçüncü zengin ülke olmasına ve yüksek gelirli ekonomisiyle tanınmasına rağmen bu Karayip ülkesi cinayet oranlarının oldukça  yüksek olduğu bir diğer  ülkedir. Son yıllarda, her yıl ortalama olarak 100.000 kişinin %28’i cinayete kurban gitmiştir.

 

 

Bahamalar (%29,8)

Eski İngiliz sömürüsü olan Bahamalar, Atlantik okyanusunda 700’den fazla adadan meydana gelen bir ada ülkesidir. Turizm ve finans merkezli ekonomisiyle zengin bir ülke olmasına rağmen, Bahamalar komşusu olan diğer Karayip ülkeleri gibi cinayet oranlarının yüksek olduğu bir ülkedir. 2013 yılında 120 kişinin öldürülmesiyle cinayet işleme oranı neredeyse %30’a yükselmiştir.

 

 

 

 

Kolombiya (%30,8)

Güney Amerika’nın kuzeybatısında bulunan Kolombiya, uyuşturucu üretimi ve ticaretinin oldukça yoğun olduğu bir ülkedir. Yoksul  Kolombiya halkı ve İspanyol kökenli zengin ailelerin arasındaki ayrılma insanları sadece cinayet işlemeye değil aynı zamanda adam kaçırma, soygun gibi diğer şiddet suçlarına da teşvik etmektedir.

 

 

Güney Afrika (%31)

54 milyon insana ev sahipliği yapan Güney Afrika, kulağa hoş gelen ‘Gökkuşağı Ulusu’ ünvanına rağmen cinayet, saldırı, tecavüz ve diğer şiddet suç oranlarının ciddi anlamda yüksek olduğu bir diğer ülkedir. Güney Afrika’da yerel polis tarafından yayınlanan istatistikler, her gün 50 civarı kişinin cinayete kurban gittiğini göstermektedir. Neyseki cinayet oranları gün geçtikçe azalma göstermektedir.

 

 

Saint Kitts ve Nevis (%33,6)

Batı Hint Adalarında konumlanan bu ülke, hem nüfus hem yüzölçümü açısından Amerika’nın en küçük bağımsız ülkesidir. Bu küçük ülkede 50.000 kişi yaşamasına rağmen, cinayet oranları insanların cinayet işleme konusunda umarsız olduklarını göstermektedir.

 

 

Svaziland (%33,8)

Güney Afrika’yla çevrili bu ülke, 1 milyondan fazla nüfusuyla Afrika’daki en küçük ülkelerden biri olmasına rağmen cinayet oranı oldukça yüksektir. Ülkedeki ölümler sadece yüksek cinayet oranı  ve şiddet suçlarından dolayı değil,  aynı zamanda AIDS ve tüberküloz gibi hastalıklar ve yoksulluktan da kaynaklanmaktadır. İnsanların ortalama yaşam süresi 50 yıldır.

 

 

Lesotho (%38)

Lesotho Güney Afrika’da bulunan bir diğer küçük Afrika ülkesidir. Konumu ve yüzölçümü dışında, Svaziland gibi cinayet oranları çok yüksektir. Neredeyse ülke nüfusunun yarısı, -cinayet suçlarının da sebebi olan- yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.

 

 

Jamaika (%39,3)

11.000 kilometrekarelik yüzölçümüyle Jamaika bir diğer Karayip ülkesidir. Uzun yıllar boyunca dünyanın en yüksek cinayet oranına sahip ülke olarak tanınmıştır ve UNODC (Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi) tarafından yapılan son istatistikler de bunu kanıtlamıştır. Cinayet ve şiddet suçları özellikle başkent Kingston gibi büyük şehirlerde daha fazladır.

 

 

Guetamala (%39,9)

Yaklaşık 16 milyon nüfusuyla Guetamala Orta Amerika’daki en yoğun nüfuslu ülkedir. Her ay ortalama 100 cinayet işlenme oranıyla Guatemela dünyada cinayet oranlarının en yüksek olduğu ülkeler listesinde 5. sıradadır. 90’lı yıllarda, Escuintla şehrinde yılda her 100.000 kişiden 165’i cinayete kurban gitmiştir.

 

 

El Salvador (%41,2)

Uzun süren yıkıcı iç savaştan oldukça etkilenen El Salvador (1979-1952), bir Orta Amerika ülkesidir ve yaklaşık olarak 6.3 milyon insana ev sahipliği yapmaktadır. Cinayet oranın yüksek olması çocuk suçları ve çete suçlarıyla bağlantılıdır. 2004 yılında, cinayet işleme oranının neredeyse %60 olduğu Salvador’da insan öldürmek, güç ve toprak için yarışan çeteler tarafından sıkça başvurulan bir yöntemdi.

 

 

 

 

 

 

Belize (%44,7)

22.800 kilometrekarelik yüzölçümüyle ve 340.000’e yakın nüfusuyla Belize Orta Amerika’daki en az nüfusa sahip ülkedir. Muhteşem doğal güzelliklerine rağmen bu ülke yaşamak için çok da iyi bir yer sayılmaz. Cinayet işleme oranı neredeyse %45 olması Belize’yi dünyadaki en tehlikeli ülkelerden biri yapmaktadır. Cinayet oranları genellikle Belize City gibi büyük şehirlerde daha fazladır.

 

 

 

Venezuela (%53,07)

Güney Amerika’nın kuzey kıyısında bulunan Venezuela, dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından biri olmasının yanında, aynı zamanda yüksek cinayet oranıyla da tanınan bir ülkedir. Geçen yıl, yerel sakinlerin yalnızca %19’u gece yalnız başına sokakta yürürken  güvende hissettiğini bildirmiştir. Bunun nedeni oldukça açıktır; her yıl her 100.000 kişinin %50’den  fazlası cinayete kurban gitmektedir ve ve bu sayı son yıllarda sürekli olarak artmıştır.

 

 

Honduras (%90,4)

UNODC (Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi)’ye göre, 8,25 milyon kişiye ev sahipliği yapan Honduras, dünyada cinayet oranın en yüksek olduğu ülkedir. Bu ülkede her 100.000 kişiden %90,4’ü cinayete kurban girmektedir ve bu ortalama gösteriyor ki Honduras’ta neredeyse her 1.000.  kişi öldürülmektedir. Aynı zamanda Honduras popüler bir tatil noktası olduğundan beri, turistler de çeşitli şiddet suçlarının hedefi haline gelmiştir.

 

Gizem Aşıcı

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version