BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Dopamin Artırma Teknikleri

Hayatımızın en temel hormonlarından biri olan Dopamin Nasıl Artırılır? Dopamin Artırma Teknikleri Nelerdir? Beyninizde motivasyon, hareket, hafıza, ruh hali, uyku ve davranış düzenlemesini yöneten kimyasal bir haberci olan dopamin, beynin ödül sisteminin merkezinde yer alır. Yararlı bir davranışta bulunduğunuzda sizi ödüllendirir ve davranışı tekrarlamanız için sizi motive eder.

Dopamin, beyninizde birçok işlevi olan önemli bir kimyasal habercidir. Ödül, motivasyon, hafıza, dikkat ve hatta vücut hareketlerinin düzenlenmesinde yer alır. Dopamin büyük miktarlarda salındığında, sizi belirli bir davranışı tekrarlamaya motive eden zevk ve ödül duyguları yaratır. Buna karşılık, düşük dopamin seviyeleri, çoğu insanı heyecanlandıracak şeylere karşı azalan motivasyon ve azalan coşku ile bağlantılıdır.

Dopamin seviyeleri tipik olarak sinir sistemi içinde iyi bir şekilde düzenlenir, ancak seviyenizi doğal olarak artırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

Serotonin Hormonunu Yükseltmenin 11 Yolu

Dopamin Artırma Teknikleri

Dopamin kaybını tedavi etmek, daha fazla dopamin üretimine neden olmayı, üretilen dopaminin parçalanmasını yavaşlatmayı, daha fazla dopamin reseptörü oluşturmayı ve daha iyi çalışabilmeleri için mevcut dopamin reseptörlerini onarmayı amaçlar.

Düşük dopamin seviyelerine sahip kişiler için çeşitli takviyeler ve ilaçlar mevcuttur. İlaç tedavisi genellikle, tükenmiş dopamin seviyelerinizin depresyon veya şizofreni gibi bir durumdan kaynaklandığı durumlarda kullanılır.

Bununla birlikte, dopamin seviyenizi doğal olarak artırmak için kullanabileceğiniz bazı teknikler de vardır.

Bol protein tüketin

Proteinler, amino asit adı verilen daha küçük yapı taşlarından oluşur. Vücudunuzdaki tüm proteinleri yapmak için yaklaşık 20 farklı amino asit gerekir. Vücudunuz bu amino asitlerden bazılarını yapabilir ve diğerlerini yiyeceklerden almalısınız. Tirozin adı verilen bir amino asit, dopamin üretiminde kritik bir rol oynar. Vücudunuzdaki enzimler tirozini dopamine dönüştürebilir, bu nedenle yeterli tirozin seviyesine sahip olmak dopamin üretimi için önemlidir. Hem tirozin hem de fenilalanin, hindi, sığır eti, yumurta, süt ürünleri, soya ve baklagiller gibi protein açısından zengin gıdalarda doğal olarak bulunur.

Çalışmalar, diyetteki tirozin ve fenilalanin miktarını artırmanın beyindeki dopamin seviyelerini artırabileceğini, bunun da derin düşünmeyi destekleyebileceğini ve hafızayı geliştirebileceğini göstermektedir. Tersine, fenilalanin ve tirozin diyetten çıkarıldığında dopamin seviyeleri tükenebilir.

Daha az doymuş yağ yiyin

Bazı hayvan araştırmaları, hayvansal yağ, tereyağı, tam yağlı süt ürünleri, hurma yağı ve hindistancevizi yağında bulunanlar gibi doymuş yağların çok büyük miktarlarda tüketildiğinde beyindeki dopamin sinyalini bozabileceğini bulmuştur. Şimdiye kadar, bu çalışmalar sadece fareler üzerinde yapılmıştır, ancak sonuçlar merak uyandırıcıdır. Bir çalışma, kalorilerinin %50’sini doymuş yağdan tüketen farelerin, aynı miktarda kaloriyi doymamış yağdan alan hayvanlara kıyasla, beyinlerinin ödül alanlarındaki dopamin sinyalini azalttığını buldu.

Stres Kaynaklarını Hayatınızdan Çıkarın

Stres birçok tıbbi durumun habercisidir, aynı zamanda düşük dopamin seviyelerine de neden olur. Hayatımıza stres getiren şeyleri her zaman kontrol edemiyoruz, ancak üzerinde biraz kontrol sahibi olduğunuz stres faktörlerini ortadan kaldırabilirsiniz.

Örneğin, işe gidip gelmek için uzun bir yolculuk strese neden oluyorsa, işe daha yakın bir yere taşınmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca meditasyon yapmak, egzersiz yapmak veya masaj yaptırmak gibi stresi azaltan faaliyetlerde bulunabilirsiniz.

Probiyotik tüketin

Son yıllarda, bilim adamları bağırsak ve beynin yakından bağlantılı olduğunu keşfettiler. Aslında, bağırsak bazen “ikinci beyin” olarak adlandırılır çünkü dopamin de dahil olmak üzere birçok nörotransmiter sinyal molekülü üreten çok sayıda sinir hücresi içerir. Bağırsaklarınızda yaşayan belirli bakteri türlerinin de ruh halinizi ve davranışınızı etkileyebilecek dopamin üretme yeteneğine sahip olduğu artık açıktır.

Bu alandaki araştırmalar sınırlıdır. Bununla birlikte, bazı araştırmalar, yeterince büyük miktarlarda tüketildiğinde, belirli bakteri suşlarının hem hayvanlarda hem de insanlarda anksiyete ve depresyon semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir. Dopamin üretimi muhtemelen probiyotiklerin ruh halini iyileştirme biçiminde bir rol oynar, ancak etkinin ne kadar önemli olduğunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

İşlenmiş Şekerleri Azaltın

Şeker ve soda gibi işlenmiş şekerleri tüketmek, dopamin seviyenizi artırma yeteneğine sahiptir, ancak bu artış yalnızca geçici ve yapaydır. Alkol ve keyif verici uyuşturucularda olduğu gibi şeker, vücudunuzun doğal olarak üretme hızını etkilerken size geçici dopamin artışı sağlayabilir.

Kısa sürede çok miktarda şeker tükettiğinizde, bir mutluluk dalgası hissettiğinizi fark edebilirsiniz. Bu bir ani şeker yüksekliğidir. Bu durumu geçicidir ve ardından kendinizi kötü hissetmenize neden olacak bir dengesizlik izler.

Takviyeleri düşünün

Vücudunuzun demir, niasin, folat ve B6 vitamini dahil olmak üzere dopamin oluşturmak için çeşitli vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Bu besinlerden bir veya daha fazlasında eksikliğiniz varsa, vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar dopamin yapımında sorun yaşayabilirsiniz. Kan testi, bu besinlerden herhangi birinde eksikliğiniz olup olmadığını belirleyebilir. Eğer öyleyse, seviyelerinizi tekrar yükseltmek için gerektiği kadar takviye yapabilirsiniz. Bu takviyeler arasında magnezyum, D vitamini, kurkumin, kekik özü ve yeşil çay bulunur. Bununla birlikte, insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. İlaç olarak herhangi bir destek takviye alacaksanız bunu doktorunuzla mutlaka paylaşarak bilgi alın.

Daha Fazla Egzersiz Yapın

Düzenli egzersiz yapmanın beyin sağlığı için çok önemli olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca dopamin seviyenizi artırmanıza yardımcı olabilir. Ne zaman egzersiz yapsan, beynin bir miktar dopamin salgılar. Beynin egzersiz yaptığımızda dopamin üretmesine yol açan kesin mekanizma hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekse de, muhtemelen bir egzersizden sonra aldığınız duyguya aşinasınızdır. Sık sık spor yapanlar ayrıca koşucu mutluluk yüksekliği denilen bir şey yaşadıklarını bildirirler. Bu bir rahatlama ve sevinç hissi olarak tanımlanır ve beyin tarafından dopamin salınımının bir sonucudur.

Yeterli uyku

Sağlığımızı korumak için her gece yeterli miktarda uyku almak gereklidir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), yetişkinlerin her gece ortalama yedi saat veya daha fazla uyumasını önerir. Yeterince uyumadığınızda, vücudunuzdaki dopamin reseptörleri olumsuz etkilenebilir. Araştırmalar, uyku yoksunluğunu vücudunuzdaki bazı dopamin reseptörlerinin baskılanmasına bağladı. Hayvan çalışmaları, dopaminin sabahları uyanma zamanı geldiğinde büyük miktarlarda salındığını ve bu seviyelerin akşamları uyuma zamanı geldiğinde doğal olarak düştüğünü göstermektedir. Bununla birlikte, uyku eksikliği bu doğal ritimleri bozuyor gibi görünmektedir.

Increase your Testosterone Naturally by Training


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu