BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Daha İyi Anlamak ve Anlatmak İçin Doğru İletişim Kurmanın Sırları

Herkes iletişim kurmakta çok başarılı değildir. İletişimden kastımız vermek istediğimiz bütün mesajları karşı tarafa doğru bir şekilde aktarmaktır. Günlük yaşamımız yeterli şekilde kendimizi anlatamadığımız konulardan ve doğru anlamamıza engel olacak önyargılarımızdan ibarettir. Oysa ki vermek istediğimiz mesajlar birçok yönden hayatımızda önemli etkilere neden olacak, hatta gelecekteki kararlarımıza yön verecektir. Bu yüzden de iletişim kuramamaktan gerçekleşen zorlukları aşmak yerine iletişim engellerini ortadan kaldırmak gerekir. Peki etkili bir iletişim nasıl olmalı?

İyi Bir Dinleyici Olun

Harekete geçmeden önce yapmanız gereken dinlemektir. Öncelikle kendinize değil karşınızdakilere odaklanmalısınız. Dikkatinizi konuşmalara ve karşınızdaki kişilere verin. İnsanları tanımak ve ilgili olmak için dinleyin ve gözlemleyin. Samimi olun ve karşınızdaki insanları kendisini anlatmak için teşvik edin. Sohbet ederken kendinizle uğraşmayın, görüntünüze odaklanarak kendinizi kaybetmeyin. Sürekli kendisinden bahsedenler insanı sıkarlar. Karşı tarafa konuşma önceliği verin ki böylece onlarla ilgilendiğiniz yönünde bir etki yaratabilirsiniz. Bu karşı tarafın hoşuna gidecektir. Bu sayede konuşmaya hükmetmek yerine konuşmayı yönlendirebilirsiniz. Sadece karşınızdaki kişi size sorular sorduğunda kendinizden bahsedin. Kendinizi ön plana atarak insanları sıkmak yerine arka planda merak edilen ve ilgi çekici kişi olabilirsiniz. Nezaket gereği herkesle konuşun ama sıkıldığınızda sohbeti kibarca bitirin.

Gülümseyin ve Göz Teması Kurun

Soğuk durmanız ve insanlara ilgisiz davranmanız sizin için olumsuz düşünmelerine neden olacaktır. Oysa ki gülümsediğinizde karşı taraf da gülümser ve göz temasıyla ruhun derinliklerine ulaşabilirsiniz. Özgüvenli ve nazik bir tavır takınarak sohbeti ballı şerbete dönüştürebilirsiniz. Ayrıca gözlere bakmak insanların size olan güvenini de arttıracaktır.

Empati Kurun

Karşınızdaki insanları anlamak ancak önyargılardan arınarak kendinizi onların yerine koymakla mümkün olacaktır. Yer, zaman ve mekân kavramlarını unutmamalısınız. Bu faktörler konuşmaları anlamanızda ve doğru karar vermenizde etkili olacaktır. Kendi görüşlerinizi paylaşmadan önce karşınızdaki insanların duygularını anlamaya çalışın. İnsanlara onları anladığınızı göstermek için sözlerini tekrar etmeli, duygu ve düşüncelerini kabul etmelisiniz.

Sorgulayın

Bazen konuşmaları kaçırabilir, takip edemeyebilirsiniz. Kafanız karıştığında soru sormaktan çekinmemelisiniz. Doğru anlamak, duyguları hissetmek ve insanların düşüncelerini öğrenmek için sorular sormak gereklidir. Ne zaman oldu? Sen ne cevap verdin? O ne yapıyordu? Karşınızdaki kişilerin konuşmalarını bitirmesini bekleyin ve olaydaki açıkları kapatmak için soru sormayı ihmal etmeyin. Sorular anlatan kişinin de sorunu algılayışını değiştirecektir. Bu yüzden hassas ve saygılı olmayı da unutmamalısınız. Kapalı uçlu sorular sormak yerine neden-sonuç ilişkisinden faydalanarak açık sorular sorun. Anlatsana! Gerçekten mi? gibi sorularla ışıkları karşınızdaki kişilere çevirin. Böylece sohbetiniz de uzayacaktır.

etkili-iletisim

 

Dilinizi Tutun

Gerçek konuşma sanatı sadece doğru şeyleri doğru yerlerde söylemek değildir, aynı zamanda yanlış şeyler dilinizin ucuna geldiğini anda söylememektir. Öyle her şeyi söyleyerek mutlu olamazsınız. Diplomatça bir yöntem olan suskunluğu denemelisiniz. Böylelikle bir şey söylemeden iki kere düşünen bir tavır takınabilirsiniz.

Tanı Koymayın ve Ahlak Dersi Vermeyin

Konuşmalarda çıkarım yapmalısınız fakat bu çıkarımları hemen söylememelisiniz. Sorularınızın insanları incitmediğinden ve yargılamadığından emin olmalısınız. İnsanlar “meli, malı” içeren, otorite ve zorunluluğu temsil eden yaklaşımlar karşısında sinirlenebilirler. Onlara itam cümleleri kurmaktan ve kendinize göre doğru olan şeyleri kabul ettirmeye çalışmaktan kaçının.

Beden Dilinize Dikkat Edin

Konuşmalarda doğru etkinin olmazsa olmazlarının başında beden dili gelir. Beden dilinizi doğru kullanmanız karşınızdaki insanlar üzerinde etki yaratmanız için de püf noktadır. Oturmanız, elinizi kolunuzu nereye koyduğunuz ve yüz şekliniz sizi yansıtan temel konulardır. İlk izlenim olarak görünüşe bakmak insanın doğasında vardır. Bu yüzden nasıl bir tavır içinde olduğunuzu incelemek insanların yapacağı ilk iştir. Elbette sohbet sırasında takındığınız tavır da karşınızdakilerin hislerini ve duygularını anlayıp anlamadığınızı gösterecektir.

 

 

Hilal Suna

Proje Yönetimi Okulu Editörü


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu