Coursera’nın kullanıcı arayüzü, öğrencileri Coursera’nın ücretli tekliflerine doğru yönlendirecek şekilde tasarlanmıştır ve siteye yeni üye olanlar platformda neyin ücretsiz olduğu ve kursa nasıl kaydolacağıyla ilgili problem yaşayabilirler.
Bu yazı ile bahsedilen karışıklarını düzeltmeyi ve Coursera hakkında bazı temel soruları cevaplamaya çalışacağız.
Coursera nedir?
Coursera, dünyanın önde gelen üniversitelerinden “MOOCs” veya Massive Open Online Courses olarak bilinen çevrimiçi kurslar sunan çevrimiçi bir eğitim sağlayıcısıdır. Halen dünya genelinde 29 ülkeden 150 üniversite ortağı bulunmaktadır. Bu ortakların arasında Stanford, Duke, Penn, Princeton, Michigan, Pekin ve HEC Paris bulunmaktadır. Coursera, IBM, Google ve PwC gibi şirketlerle de ortaklık kurmaktadır; artık bu şirketler de Coursera’da dersler sunuyor.
Ücretsiz bir Coursera Sertifikası alabilir misin?
Sertifikalar Coursera’nın ilk günlerinde ücretsizdi. Ne yazık ki, artık Coursera derslerini tamamlamak için ücretsiz bir sertifika alamazsınız. MOOC sağlayıcıları, çevrimiçi derslerini tamamlamak için ücretsiz sertifikalar vermeyi durdurdular.
Coursera halen ücretsiz mi?
Hem evet ve hem hayır. Coursera’da kesinlikle ücretli bazı eğitimler var. Bunlara örnek olarak, Mühendislik Liderleri İçin Yazma Becerileri, Google’s Computing veya Google Cloud Platform ile Depolama ve Güvenlik dersleri verilebilir.
Yine de Coursera’daki derslerin çoğunda videoların izlenmesi ücretsiz, sadece aşamalı ödevlere ve sertifikalara erişmek, bir ücret ödemeniz gerekiyor.
Coursera’nın web sitesinde “free courses” şeklinde arama yaparsanız, arama sonuçlarının üst kısmında gerekli sonuçları görüntüleyebilirsiniz.
Dersi takip edin
Coursera, kursun izlenerek ücretsiz bölümlere erişebileceğini söylüyor. Dersi izlemek ve takip etmek, bir öğrencinin ders için not veya kredi kullanmadan bir sınıf yer almasına olanak tanır.
Dolayısıyla, ücretsiz Coursera kurslarına kayıt olmaya çalıştığınızda, “audit” sözcüğüne bakın. Aşağıda – ekran görüntüleri ile – Coursera’nın izleyici(audit) moduna nasıl kaydolacağımızı açıklayacağız, ancak Coursera kullanıcı arayüzünü ayarlamaya devam ediyor; bu yüzden Coursera’nın web sitesinde ekranınızda olanlar aşağıda sunulanlardan farklı olabilir.
Ücretsiz Coursera Eğitimlerine Nasıl Kayıt Olabilirim?
- Eğitimin sayfasına gidin
Coursera’nın iki ana ürünü var: online kurslar ve uzmanlık alanları kursları. Uzmanlık alanları temelde belirli bir konuyu hak etmenize olanak sağlamak için tasarlanmış bir dizi çevrimiçi kurstan oluşur. Bazı uzmanlık alanlarının en son dersinde bitirme projesi yer alır. Tüm dersler uzmanlık alanının bir parçası değildir, ancak yeni başlatılan derslerin çoğunluğu uzmanlığın bir parçasıdır. Yaklaşık 12 hafta süren daha eski kurslardan bazıları, orijinal kurs ile birden fazla kursa ayrılmış olarak Uzmanlık formuna dönüştürülmüştür.
Coursera’daki derslere göz attığınızda, uzmanlık alanlarının ve diğer derslerin sonuçlarda birlikte olduğunu göreceksiniz. Uzmanlık alanları için belirli bir uzmanlık alanındaki kurs adının altında görürsünüz. Ayrıca, uzmanlıkların normal kurslardan daha yüksek sıralamalarda yer alır.
Uzmanlık kurslarının sayfaları, eğitimin bireysel kurslarına kaydolmanıza izin vermez. “Kayıt” düğmesine tıklarsanız, yalnızca Uzmanlık için ödeme yapma seçeneği sunulur.
Ücretsiz kayıt olmak için, tek tek ders sayfalarını bulmanız gerekir. Ne yazık ki, Uzmanlık bölümündeki kursları listeliyor olsa da, uzmanlık sayfası bireysel kurslara bağlanmaz. Aşağı kaydırırsanız, uzmanlığın bir parçası olan kursların bir listesini göreceksiniz. Kursun sayfasını ziyaret etmek için ders adını kopyalayıp Coursera’daki arama çubuğuna yapıştırın.
Alternatif olarak Class Central’daki kursu arayabilirsiniz – https://www.class-central.com/search. Bu sayede Coursera’da olmayan benzer derslerin sonuçlarını da görebilirsiniz.
- Kurs Sayfasına Kayıt Olun
Bu noktada, ilgilendiğiniz dersin Coursera ders sayfasında olduğunuzu ve Coursera’da oturum açtığınızı varsayıyorum.
Coursera’nın, kullanıcıların dersin ücretsiz olmayan bölümlerini satın alması için iki farklı para kazanma modeli vardır.
İlki, basit bir model: bireysel kurslar için sertifika satın alma. Bu durumda, “kayıt” a tıkladığınızda, biri (“Tam Kurs, Sertifika Yok”) ücretsiz olarak kaydolmanıza izin veren iki seçenek göreceksiniz (aşağıda gösterildiği gibi).
Bazı kurslarda “tam kurs” seçeneği olmayabilir (diğer bir deyişle aşamalı ödevler, bir ödeme duvarının arkasındadır). Bu durumda, ikinci seçenek “audit” gösterilir. “Audit” i seçin ve daha sonra ücretsiz olarak kaydolmak için “devam et” düğmesine tıklayın.
Ücretsiz Deneyin – Coursera Kayıt Düğmesi
İkinci para kazanma yöntemi aylık abonelik tabanlı bir modeldir. Aylık bir abonelik ücreti ödeyerek, tüm derslere ait premium özelliklere erişebilirsiniz. Aboneliğinizi ödemeyi bıraktıktan sonra erişiminiz sona erer.
Coursera’ya ve bir Uzmanlığın bir parçası olan bir kursta bir ders sayfasında oturum açtıysanız, yeşil arka plan ile çevrili mavi “kayıt” düğmesini görürsünüz. Üzerinde “try for free” metni olacak. Yeşille çevrili bu düğme, yalnızca Coursera’da oturum açmış olan kullanıcılara gösterilir. Fiyat bilgileri, oturum açmamış öğrencilere gösterilmez.
“Kaydol” a tıkladığınızda, (aşağıda gösterildiği gibi) ücretsiz deneme sürümüne kaydolmanızı isteyen bir açılır pencere görürsünüz. Bu açılır pencerenin sağ alt köşesinde küçük bir “audit” bağlantısı göreceksiniz. Kursa kaydolmak için ücretsiz bağlantıyı tıklayın. Bu sayede videoları izleyebilir ve forumlara katılabilir, ancak dereceli ödevlere erişemezsiniz.
Kadir Şenkaya
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı