Çalışırken Zihin Gücünü Artırmanın 8 Etkili Yolu

Zihin gücünün yüksek olması yapılan çalışmalardan verim almak için oldukça önemlidir. Odaklanma, yeterli uyku, iyi beslenme ve stresten uzak bir yaşam sürdürme gibi sürekli önem gösterilmesi gereken zihin sağlığı ve gücü açısından önemli faktörler olsa da çalışırken de zihin gücünü artırmak mümkündür. Yapılan araştırmalar özellikle yeni bir iş kurma aşamasında bulunan girişimcilerin ve öğrencilerin zihin gücünü yüksek tutmasının önemine dikkat çekmektedir. Bu yazımızda yapılması gerekenlerin başlıcalarından bahsedeceğiz.

 

1- Doğru Çalışma Ortamı Seçmek

Çalışma ortamının doğru seçilmesi verimliliği ve zihin gücünü artırmak için yapılacak önemli düzenlemelerden biridir. Cornell Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre ortamdaki sıcaklık ve ışık değerleri ayrıca ortamın çalışmanın niteliğine göre dizayn edilmesi kişileri çalışırken daha mutlu ve verimli hale getirebiliyor. Bu etkenin uygulamasını özellikle büyük teknoloji şirketlerinin ofislerinde görebilmek mümkün daha yeşil, ekolojik, iyi aydınlatılmış ve rahat dizayn edilmiş çalışma ortamlarıyla verimliliğe önemli katkı sağlıyorlar.

2- İşlere Sıralı Odaklanarak Devam Etmek

Yapılan tek bir işe odaklanmak ve diğerlerinin dikkati dağıtmasına izin vermemek de çalışırken zihin gücünü artırmak için dikkat edilebilecek etmenlerden. Farklı görevleri bir arada yürütmeye çalışmak yorgunluğa ve odaklanma problemine neden olarak zihin gücünü aşağıya çekiyor.

3- Zihin Gücünü Artırıcı Gıdalar Tüketmek

Bazı vitamin ve gıdaların zihin gücünü ve faaliyetlerini artırdığı bilinen bir gerçek bu yüzden özellikle çalışırken bu gıdaları tüketmek zihin gücüne olumlu etki ediyor. Bu gıdalara ise göz atıldığında B6,B12 vitaminleri bulunan çinko ve iyot yönünden zengin gıdalar olduğu anlaşılıyor. Bu yüzden çalışma periyodunda yediklerinize dikkat etmek ve doğru atıştırmalıklar bulundurmak oldukça önemli.

4- Doğada Zaman Geçirmek

Michigan Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalara göre ormanlık bir alanda yürüyüş yapmak veya doğada zaman geçirecek aktiviteler içerisinde bulunmak hafızayı kısa sürede %20 daha güçlü hale getiriyor. Bu yüzden daha önceki maddelerde de bahsettiğimiz üzere dev teknoloji şirketleri kampüslerine doğayı entegre etme yönünde çalışmalar yapıyorlar. Doğada geçirilecek zaman yaratıcılık ve zihin gücünün artırılması bakımından oldukça önem taşıyor.

5- Günlük Rutinin Dışına Çıkmak

Bu alanda yapılan araştırmaların gösterdiği diğer bir sonuç günlük rutinin dışına çıkmak, yeni şeyler denemek yaratıcılık ve verimlilik açısından oldukça önem teşkil ediyor. Özellikle satış alanında yapılan araştırmalar farklı şeyler yapmanın, farklı denemelerde bulunmanın yaratıcı ve zihin gücünü tetiklediğini gösteriyor.

6- Kısa Süreli Aralar Vermek

NASA tarafından yapılan araştırmaların ortaya koyduğu üzere çalışma periyodu içerisinde verilebilecek 20-25 dakikalık dinlenme seansları yaratıcılığı ve odaklanma süresini gözle görülür bir biçimde artırıyor. Bu metod ve aynı sürelerde yapılan meditasyonlar büyük kurumların ve şirketlerin de çalışma prensibi olarak uyguladığı etmenlerin başında geliyor.

7- Not Almak

Listenin en bilinen ve yaygın kullanılan öğesi olarak öne çıkan not almanın kan basıncını artırarak hafızayı güçlendirdiği bilinen bir gerçek. Alışveriş listesi, yapılacaklar listesi hazırlarken hiç düşünmediğimiz şeylerin aklımıza birden gelmesi de bunun önemli göstergelerinden. Nörobilimcilerin son zamanlarda sıklıkla vurguladığı üzere çalışırken not almak ve çalıştığımız şeyleri bize özel simgelerle işaretlemek hafızayı son derece olumlu etkiliyor.

8- Klasik Müzik Dinlemek

Her ne kadar ülkemizde ciddiye alınmasa da yapılan araştırmalar klasik müzik dinlemenin dopamin seviyesini yükselterek insanlarda yaratıcılığı, zihinsel üretimi, duygusal sorumluluğu artırdığını ve motive ettiğini ortaya koyuyor. Ayrıca eleştirel düşünme ve görsel odaklanma gibi becerilerin üzerinde de klasik müziğin etkili olduğu yeni yapılan araştırmalarda öne çıkan gerçeklerden. Bu nedenle çalışırken klasik müzik dinlemenin zihin gücüne olumlu etki ettiğini rahatlıkla söyleyebilir ve tavsiye edebiliriz.

Fatih Bildirici

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version