Çalışırken Dünyayı Gezmenizi Sağlayacak En İyi 38 İş

Sırt çantasıyla seyahat eden, göçebe hayatı devam ettirmek isteyen, işini dijital ortamda sürdüren, ya da sadece belli sebeplerden yurt dışında yaşayan biri (gurbetçi) de olsanız, aynı anda hem çalışıp hem gezerken bu yazıda anlatacağımız iş türleri sayesinde yeterli bir kazanç da sağlayabilirsiniz.

Ofistesiniz, camdan dışarı iç geçirerek bakıyorsunuz ve aynı anda hem çalışıp hem de gezebiliyor olmayı hayal ediyorsunuz. Yüzünüze çarpan tek rüzgar klimanın soğuk havası oluyor. O sırada kendinizi Akdeniz sahillerinde hayal ediyorsunuz. Olimpos’u da gezseniz ne de güzel olurdu. Bir yanda Antik Roma kalıntılarına bakarken diğer yandan vadilerden gelen o tatlı rüzgarın denize doğru esmeye devam ettiğini hissediyorsunuz.

Aniden içinde kaybolduğunuz hayal aleminden çıkıveriyorsunuz. Çalıştığınız şirkette camdan dışarı bakıyorsunuz ve etrafta basit bir tişört giyerek dışarı çıkabilen birçok insan görüyorsunuz. Daha öğlen vakti bile olmamış. Bu insanlardan bazıları koşuya çıkmış, bazıları banklarda oturmuş kitap okuyor, diğerleri ise eşyalarını taksilerin bagajına dolduruyor. Hiçbirinin gitmesi gereken bir iş falan yok mu?

Evet, kıskançlık sizi içten içe yiyor.

Sırtınızı her şekilde mahveden sandalyenizi biraz rahatlamak için geriye indiriyorsunuz. Sabah 9 akşam 5 mesai hayatını es geçip bu döngüden kurtulabilen insanlar sizi oldukça şaşırtıyor. Sonuçta seyahat ederek ödemelerinizi nasıl karşılayabilirsiniz ki?

Dikkatinizi dağıtıp sonra o dolup taşan e-posta gelen kutunuza bakmadan önce bunu da bir düşünün: Aynı anda hem çalışıp hem o hayalini kurduğunuz “Dünya Turu”na çıkabilir ve bunu yaparken gezgin hayat tarzını destekleyen işlerle para da kazanabilirsiniz.

Hangi tür bir gezgin olduğunuza bağlı olarak (elbette her gezgin aynı değil!) farklı miktarlarda para kazanmanızı sağlayan işler mevcut. Doğal olarak bazıları diğerlerinden daha kazançlı iken diğerleri ise sizin için daha uygun olabiliyor.

Bu yazıda okuyacaklarınız:

  1. Farklı gezgin türleri
  2. Sırt çantalılar için çalışırken gezmek
  3. Dijital gezginler için çalışırken gezmek
  4. Gurbetçiler için çalışırken gezmek

“Dünya gezgini” ifadesi her ne kadar herkesi kapsaması ile faydalı olsa da her gezgin bir diğerinden farklıdır. Zaten aynı olsaydık hepimiz aynı yerlere gider aynı şeyleri beğenir ve aynı pahalı butiklerden aynı hediyelik eşyaları alırdık.

Ama elbette aynı değiliz. Bir sırt çantalıyı bedava pansiyon kahvaltısı ile kandırabilirken dijital işlerde çalışan bir gezgin bedava internet ile yetinmeyip farklı yerlere para saçabilir. Peki ya gurbetçiler? Onlar da menemene kırılacak yumurtalarını çırpmakla meşgul.

Sırt Çantalılar Bütçeye Önem Verir

Bir sırt çantalıyı en yakın pansiyona giderken, şehir merkezinde çokça giyilmiş kıyafetlerle dolaşırken ve otobüs durağında beklerken yakalayabilirsiniz. Sırt çantası omuzda yeterince durunca omuzdan aşağı iner ve taşınabilir bir bank görevi görebilir.

Eğer siz de bir sırt çantalıysanız “Her yere git, her şeyi dene!” mentalitesine oldukça aşinasınız ve ne bilgisayar ne de düzenli bir internet bağlantısına karşı bir bağlılığınız var. Çoğunlukla günlerce, haftalarca ve hatta aylarca ortadan kaybolabiliyorsunuz. Sırf gezmeye devam edebilmek için tuhaf işlerde çalışmakta hiçbir sorun yaşamıyorsunuz.

Dijital Göçebeler Her Yerden Çalışabilir

Eğer siz de bir dijital göçebe iseniz, internet bağlantısı olduğu müddetçe herhangi bir yere gitmenizde hiçbir sıkıntı çıkmıyor. Sürekli yeni tecrübeler edinmek ve maceralara atılmak için can atıyorsunuz ama dizüstü bilgisayarınız da yanınızda olmazsa bu iş olmaz.

Zaten bir internet bağlantınız varsa her koşulda gelir sağlayabiliyorsunuz. Sizin gezgin hayatınız zaten internette, orada da geziyorsunuz. Yani herhangi bir konuma bağlı değilsiniz. Kafelere gidebilir, WiFi bağlantısı olan sahillerde ve parklarda oturup işinize bakabilirsiniz.

Gurbetçiler Yurt Dışında Yaşarlar

Eğer vatandaşlığınızın olduğu ülke dışında yaşıyorsanız teknik olarak siz de gurbetçisiniz demektir. Ne kadar süreli olduğu fark etmez; birkaç ay da olabilir, yıllarca da sürebilir. Sırt çantalılar ya da dijital gezginler gibi o ülkeden bu ülkeye sürekli hareket halinde olmayabilirsiniz ama yine de memleketinizden çıktınız.

Hayat tarzınız genel olarak yerleşik olduğu için size uygun işlerin uzun dönemli olması oldukça doğal. Yurt dışında da memleketinizde olmasını düşündüğünüz gibi uzun dönemli işlere ilgi duyacaksınız.

Fakat bunun en iyi yanı da zaten hiç tecrübe sahibi olmasanız da yurt dışında yapılabilecek birçok iş olması.

Yurtdışı İş İlanları Siteleri

Sırt Çantalılar İçin Çalışırken Gezmek

Çoğu kişinin inandığının aksine aynı anda çalışıp gezmeniz mümkün ve bunu yapabilmek için tonlarca iş mevcut. Eğer sırt çantası ile gezmekten hoşlanıyorsanız ve gezgin hayatı destekleyen işlere bakıyorsanız bu işlere bir göz atmanızda ya da yurt dışı çalışma programlarını da değerlendirmenizde fayda var. 

  1. Barmen

Pansiyonlar, oteller, tatil köyleri, gemi turları, restoranlar… Bu gibi yerlerde her zaman bir barmen açığı da vardır. Barmenlikte az da olsa tecrübeniz varsa ve öğrenmeye de açık biriyseniz barmen arayan bir yerde çalışma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Bu tarz işlerde genellikle iyi kazanırsınız ve bahşişler de olunca iş sizi tatmin edebilir. Bazı yerlerde pansiyonda kalacak yer de işe dahil olabilir. Yani bölgedeki barları ve pansiyonları, barmen alıp almadıklarını sormadan geçmeyin.

Barmenlik gurbetçiler için de en uygun işlerden birisi. Daha fazla bilgi için gezgin bir barmen olmak ve barmenlik işi bulmak içerikli bu blog yazılarına da göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Ortalama Gelir: Bahşişler dışında saatlik 10-50 dolar

2. Dalış Eğitmeni

Hızla büyüyen aktivitelerden biri olan dalgıçlık, dünyanın her yerinde oldukça seviliyor. O zaman siz de dalgıçlıkla ilgilenerek okyanusun ofisiniz olduğunu düşünebilirsiniz.

Çoğu dalış merkezi dalış ustası olabilmek için gerekli kursları sağlarken dalış sertifikası da veriyor. Bir dalış ustası olana kadar eğitimdeki bir dalış sorumlusu olarak bile birçok iş bulabilirsiniz. Şimdi sahillerde ve tropik adalarda hayatın tadını çıkarabilirsiniz. Ama baştan uyaralım, bu edinmesi ucuz bir beceri değil ama eğitimli bir dalış eğitmeninin ayda binlerce dolar kazanabildiğini düşünürsek kesinlikle üzerine düşünmeye değer.

Ve elbette dalgıçlık, gurbetçiler için de eğlenceli ve kazançlı bir iş olarak değerlendirilebilir.

Ortalama Gelir: Aylık 1000-4000 dolar

  1. Yat Personeli

Denizleri aşıp gezerken aynı zamanda para da kazanmak mı istiyorsunuz? O zaman birkaç sezon boyunca bir yatta çalışmayı düşünebilirsiniz. Bu tarz gezgin işler çoğunlukla yeni başlayan seviyesindedir ve birkaç basit kursu tamamladıktan sonra kolaylıkla iş tanımına uygun hale gelinebilir.

Maaşı da duruma göre oldukça dolgun olabilir. Çünkü gezgin deniz trafiği doğal olarak dünyayı dolaşarak mevsimleri takip eder, bu da sizin her mevsim iş bulma imkanınızı artırır. Eğer detaylarla uğraşabilirim, göz zevkim iyidir, ayrıca sabırlı da biriyim diyorsanız Crew Network gibi sitelerden iş ilanlarını takip edebilirsiniz.

Ortalama Gelir: Aylık 2000-4000 dolar

Yurtdışında Çalışmak İçin En İyi 10 Ülke

  1. Gemi Personeli

Özel yatlarda çalışıp dünyayı görmek gibi, gemi turuna da katılıp aynı şekilde bu tarz turlardaki ihtiyaca göre işlerde de çalışabilirsiniz. Bu işler temizlik ve bakım da olabilir, mühendislik de, resepsiyon da…

Sonuç olarak beceri ve yeteneklerinize göre kendinize bir yer bulma ihtimaliniz oldukça yüksek. Evet bu iş vaktinizi çalacak, uzun saatler çalışmak zorunda kalacaksınız; fakat yemeğe ve konaklamaya para vermeyeceksiniz, çoğu temel ihtiyacınız karşılanacak, aynı zamanda gezmiş de olacaksınız.

Mevcut bireysel işler için gemi turlarına odaklanan personel alma ajanslarına bakabilir ya da All Cruise Jobs gibi sitelerde dolaşabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Aylık 2000-5500 dolar

  1. Parti Destekçisi

Oteller ve parti odaklı çalışan tur şirketleri, etkinliklerini ve festivallerini destekleyip yayacak eğlenmeyi seven kişilerle çalışmak istiyorlar. Yeni bir şehirde yeni şeyler görüp eğleneceksiniz. Peki iş tanımı nedir?

Bu işler genellikle sosyal medya temelli çalışırlar. Kampanyaların reklamını yapmanız için size güvenirler. Elbette partiye katılıp eğlencenin hesabını tutmak da sizin işiniz!

Ortalama Gelir: Değeri 1000 dolara kadar çıkan bir aylık yemek ve konaklama

  1. Kabin Görevlisi

Elbette kimse kolay bir iş olduğunu söylemiyor ama farklı yerlere gidebilmek ve gezebilmek o uzun çalışma saatlerinin ve zorlu eğitim sürecinin hakkını veriyor. Ayrıca otellerde ve havayolu şirketlerinde ekstra indirimler de almak her zaman harika bir şey.

Genellikle şirkete ait olan bu “havada turlama” planlarına dahil olmak için bir temel ilk yardım eğitimi sertifikasına sahip olmanız gerekiyor. Eğitimleri tamamlayıp bir şirkette işe de girince artık siz de kuşlar gibi uçabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Aylık 3000-4000 dolar

  1. Sokak Çalgıcısı ya da Sokak Sanatçısı

Eğer siz de, “Ben enstrümanım olmadan yapamam, müziksiz yaşayamam!” diyenlerdenseniz bu enstrüman tuba olmadığı müddetçe rahatlıkla yanınızda taşıyıp sokak sanatçılığı ile para kazanabilirsiniz. Gelir az olabilir ama sizi hareket halinde tutmaya yetecek tren bileti gibi ödemelerinizi karşılamanızda yardımcı olacaktır.

Bu işe başlarken sabırlı olun. Kendi çizginizi bulun ve daha çok para kazanmanın yollarını keşfetmeye çalışın.

Ortalama Gelir: Saatlik 10-200 dolar

  1. Yoga Eğitmeni

Son zamanlarda yoga oldukça popüler bir faaliyet haline gelmiş durumda ve yoga eğitmenlerine olan ihtiyaç da aynı oranda artmaya devam ediyor. Pansiyonlardan tutun kamp alanlarına kadar artık her yerde yoga kursları görmek mümkün.

Önce gezmek istediğiniz bir konum seçin. Ardından yoga eğitmenine ihtiyaç duyacak konumları tespit ederek çalışmaya başlayın. Eğer bir sertifikanız varsa elbette bu aşama sizin için daha kolay olacaktır.

Barmenlik ve dalgıçlık gibi yoga da gurbetçiler için uygun olan işlerden.

Ortalama Gelir: Gönüllü çalışma – saatlik 100 dolar

  1. Festival Çalışanı

Yaz festivalleri, aklınıza gelebilecek her türlü iş için gerekli çalışanı işe almak zorundadırlar. Sahneye çıkacak ek sanatçılardan tutun yemek dağıtacak çalışanlara hatta temizlik yapacak insanlara ihtiyaç duyarlar.

Bir festival çalışanı birkaç günlüğüne bir yerde kalıp biraz para biriktirdikten sonra gezginliğe tekrar dönmeyi sağlayacak imkanı sağlıyor. Ayrıca kuzey yarımküre ve güney yarımkürede mevsimler farklı olduğu için yılın her anı farklı bir yere gidip farklı bir festivalde çalışabilirsiniz.

Hot Box Events gibi sitelerde gerekli etkinlikleri bulabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Saatlik 10-20 dolar

  1. Kayak Merkezi Çalışanı

Kış sporları için dönemlik işçi arayışı her dağ tepesinde bu dönemlerde devam eder. Kış geldiği zaman siz de bu tarz işletmelerde idareci, resepsiyonist, mutfak personeli, kar küreyici, kayak eğitmeni olarak çalışabilirsiniz.

Ve kış sporları yapan işletmelerde çalışmanın en güzel yanı ne biliyor musunuz? Boş zamanınızda istediğiniz gibi kayak yapabilir, vaktinizi canınızın istediği gibi harcayıp ilkbahar geldiğinde dağlardan inip gezgin hayatına geri dönüş yapabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Saatlik 10-30 dolar

  1. Pansiyon Çalışanı

Pansiyonlar günlük işlerinde yardımcı olacak çalışanlar bakmaya devam ederken en yoğun sezonlarında onlarla çalışmak için iş ilanlarını kovalayabilirsiniz. Bu işler genellikle temizlik işlerine odaklanır. Size bedava konaklama sağlarlar ve günde bir ya da iki öğün yemek de verilir. İş bir miktar zorlayıcı olsa da bu pansiyonların bulunduğu yerler ülkenin gezilecek yerlerine yakın olduğundan boş zamanlarınızda çıkıp gezgin ruhunuzu yeniden beslemek hiç de zor değildir.

Eğer ilgileniyorsanız Hostel Jobs gibi sitelerde pansiyon işlerine bakabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Gönüllü çalışma – daha yetkin çalışan için saatlik 15 dolar

  1. WWOOF Çalışanı

WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) işleri organik çiftliklerde yaşamayı kolaylaştıran ve ulusal örgütler tarafından düzenlenen konukseverlik hizmetidir. WWOOF’de çalışmak size genel olarak ciddi bir kazanç sağlamaz ama bedava yemek ve konaklama için güzel bir fırsattır, hele ki uzun süredir yollarda iseniz.

Bir gönüllü olarak değişik aileler ve organizasyonlarla yardım amaçlı çalışırsınız. WWOOF temel olarak organik çiftçiliğe dayanır. Yani bu demek oluyor ki hem biraz yeşil ile iç içe olma imkanı yakalarsınız hem de gezgin yaşamına biraz yerleşik elementler de eklemiş olursunuz.

Fırsatlar için WWOOF’teki ilanlara bakabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Gönüllü çalışma

  1. Ev Bakıcısı

Son zamanlarda giderek daha popüler olan ve gezginler için de en uygun işlerden birisi ev bakıcısı olmak. Tek yapmanız gereken birisinin evinde oturup varsa evcil hayvanına, bitkilerine bakmak ve evin güvende olduğundan emin olmak. Karşılığında ise bedavadan konaklamış oluyorsunuz ve  boş zamanlarınızda çıkıp yakın çevrede neler var neler yok keşfedebiliyorsunuz.

Fakat bu iş yeni başlayanlar için biraz yanıltıcı olabilir çünkü kimse evine öz geçmişi iyi olmayan bir yabancıyı almak istemez. Ama bir kere başlayınca ve ev sahiplerinin güvenini kazanınca devamı gelecektir.

Bu iş neredeyse hiçbir zaman ekstra ödeme yapmaz ama zaten bedava konaklama şansınız olacak ve yabancı bir ülkede vakit geçirmek için de imkanınız. Eğer ilgileniyorsanız Trusted Housesitters gibi sitelerde dolaşmaya başlayabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Gönüllü çalışma

  1. İnşaat İşçisi

Dünyanın her yerinde illa devam eden bir inşaat vardır. Evler yenileniyor olabilir, oteller ve pansiyonlar büyütülüyordur ya da ofisler genişletiliyordur. Ve elbette, bu projelerde çalışacak insanlara ihtiyaç da her zaman vardır. İnşaat işinde olsun, tesisat kısmında olsun ya da elektrik bağlantısı olsun; bir inşaat alanında kısa dönemli iş bulmak gerçekten yapılabilecek en mantıklı şeylerden biri.

Bu işe başlayıp devam ettirmenin en kolay yolu ise Workaway ve HelpX gibi sitelerde tecrübe ve becerilerinize göre yerinizi bulmak ve bunun üzerinden gönüllü işlerle başlayıp öz geçmişinizi doldurmak. Bir kere temelleri sağlayınca ilerleyen projelerde maaşlı çalışmaya başlayabilirsiniz.

Çoğu gurbetçi de inşaat işçisi olarak çalışıp para kazanıyor.

Ortalama Gelir: Becerilerinize göre değişiklik gösterebilir, başlangıç seviyesi gönüllü çalışma

  1. Sırt Çantası ile Gezme Rehberi

Sizin gibi dağlara tepelere tırmanmadan duramayan gezginler için işte bu iş alanı mükemmel olabilir. Milli parklardaki şirketler tarafından doğanın güzelliğini göstermek için yapılan gezilerde rehberlere ihtiyaç duyulur. Bu geziler bazen günlük bazen birkaç günlük olabilir ve her yıl yoğun mevsimlerde rehber ihtiyacı artar.

Bu iş için genel yeterlilik Wilderness First Responder sertifikasına sahip olmak ve yaban hayatında acil yardım konusunda yeterli bilginiz olduğunu resmileştirmektir. Üstüne biraz da tecrübe elbette olmazsa olmaz ama tecrübeniz yoksa da sorun değil, sivil toplum örgütlerinde gönüllü çalışanlardan biri olabilirsiniz. Böylece endüstriye bir giriş yapmış olursunuz.

Bu işin yoğun sezonları biraz fazla dolu olabilir. Ama yoğun olmayan sezonlarda rahatça gezmenizi sağlayacak kazancı bu yoğun sezonlarda bir oraya bir buraya koşarak çıkartmış olacaksınız.

Ortalama Gelir: Saatlik 15-25 dolar

Dijital Gezginler için Çalışırken Gezmek

Dizüstü bilgisayarınızdan çalışıp gezmeye devam etmek istiyorsanız bahsedeceğimiz işlerin tam size göre olacağına çok eminiz. Daha fazla bilgi için nasıl dijital gezgin olunacağını anlatan bu yazıyı okuyabilirsiniz.

  1. İnternetten İngilizce Öğretmeni

Eğer düzgün bir internet bağlantınız varsa internet üzerinden İngilizce öğretebilirsiniz. Bu iş genellikle bir internet temelli uygulama üzerinden video ile eğitim verme esasına dayanır. Bir eğitim bölümü diplomasına ya üniversite diplomasına sahipseniz işiniz daha da kolaydır.

Bazen dersler bire bir iken diğer zamanlar grup halinde ya da sınıfa hitaben olabilir. Bu işte başarılı olmanız için doğal olarak sabırlı ve ilgili birisi olmalısınız. Eğer düzenli olarak ders verebilecek bir bağlılığı oluşturmaya açıksanız yeni kazanç kaynağınıza merhaba diyebilirsiniz.

Ortalama Gelir: Saatlik 10-25 dolar

  1. Blog Yazarı

O ülkeden bu ülkeye gidiyorsunuz, geziyorsunuz ve bu konuda oldukça tutkulu birisiniz. O zaman neden tecrübelerinizi, hayatınızı, yaşadıklarınızı paylaşmıyorsunuz ki? Ama elbette kulağa hoş geldiği kadar zorlukları da mevcut çünkü düzenli bir takipçi kitlesi oluşturmak neredeyse yıllarınızı alabilir.

Ama bu konuda eminseniz ve gerçekten sevdiğiniz bir şeyse (ki bu illa gezmek hakkında da olmayabilir) blog yazmaya başlayabilirsiniz. Araba blogları, doğa yürüyüşü blogları, ev yapımı el işleri blogları, yemek blogları, kariyer tavsiye blogları… Aklınıza ne gelirse hepsi blog haline dönüştürülebilir.

Ortalama gelir: Aylık 100-10000 dolar

  1. Serbest Fotoğrafçı

Ruhunun sesini dinleyen gezginlerin toplumun geri kalanına kıyasla daha çok yer görüp daha farklı manzaralara şahit oldukları bir gerçek. O insanlar da çekilen fotoğraflara bakmaktan hoşlanıyorlar.

Tam da burada serbest fotoğrafçı kavramı devreye giriyor. Fotoğraf makinesi kullanmada iyiyseniz, çektiklerinizi dergilere ve web sitelerine satmak için bir profil oluşturmayı düşünmelisiniz.

Ya da sadece sosyal medyaya odaklanır, takipçi kitlenizi genişletirsiniz, kendinize bu şekilde bir gelecek kurabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Aylık 500+ dolar

  1. Serbest Gezi Yazarı ya da Editörü

Bu iş kesinlikle gezginlerin en çok hayalini kurduğu işlerden sayılabilir. Çünkü ihtiyacınız olan tek şey bir dizüstü bilgisayar! Herhangi bir yerden proje yönetebilir, kitap ya da blog içeriği yazabilir, web siteleri için editörlük yapabilirsiniz.

Yazarlar ile potansiyel müşterileri bir araya getiren birçok çevrimiçi platform mevcut. Upwork de bunlardan biri. Saatlik ya da proje başı ödeme alabileceğiniz yazarlık işleri gezgin yaşam tarzınızı harika bir şekilde desteklemeye hazır.

Ortalama Gelir: Yazı başına 30-400 dolar

  1. Web Site ya da Grafik Tasarımcısı

Yazar ya da editör arayan o potansiyel müşteriler aynı zamanda web sitelerini ya da internet profillerini geliştirecek insanlar da arıyorlar.

Bazı internet kursları belki de yeni başlayan biri için temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Yeni başlayan seviyesine ulaştıktan sonra da iş bulmak için ava çıkabilirsiniz! Aynı şekilde Upwork gibi siteler bu konuda da müşterileri ve çalışanları bir araya getirmek için harika bir platform. Siz de internetiniz olduğu müddetçe çalışmaya devam ederken gezinizden ödün vermezsiniz.

Ortalama Gelir: Aylık 1000+ dolar 

  1. Bilgisayar Programcısı

Eğer bir sürü kodu arka arkaya dizip onlardan bir şey anlayabilme becerisine sahipseniz gezgin yaşarken para kazanmanızı sağlayacak tek şey bu olabilir. Yeni mobil uygulama geliştiricileri, web site geliştiricileri ya da benzer işlerde çalışan insanların sık sık kodlama kısmındaki işleri halledecek ya da son kontrolleri yapıp ürünün son halini geliştirecek çalışanlara ihtiyacı vardır.

Yok ben hala öğreniyorum, çok gelişmiş bir şeyler yapamam ama ilgim de var şimdi yani diyorsanız Udemy ya da CodeAcademy gibi internet üzerinden kurs veren siteler ne güne duruyor?

Ortalama Gelir: Aylık 3000-10000 dolar

  1. Borsa ve Hisse Senedi Tüccarı

Benim kafam bankacılığa ve borsa işlerine iyi basar diyorsanız size verebileceğimiz birkaç sırrımız olabilir. Sonra siz de belki bu şekilde para kazanmak istersiniz ve ticari becerilerinizi konuştururken gezmeye de devam edersiniz.

Bütün geçmiş tecrübeleriniz ve başlangıç için bir miktar yatırıma sahip olmak bu iş için genel gerekliliklerden biri ama sabır ve zaman varsa her zaman sıfırdan başlayıp portfolyo geliştirmek mümkün. Elbette bunlar olurken öğrenmek ve gelişmek için bazen para kaybettiğiniz de olacak, ama eninde sonunda yıllar da geçse karşılığını alacak olma ihtimaliniz çok yüksek.

Ortalama Gelir: Bazen beceriye bağlı olsa da genellikle ayda 1000-3000 dolar

  1. İnternet Çevirmeni

Birden fazla dil biliyorsanız bunu ekstra paraya dönüştürmeniz çok kolay çünkü çeviri yapabilirsiniz. Web siteleri, şirketler için iş ve kurulum manüelleri düzenli bir sıklıkla çevirmenlik işine ihtiyaç duyar. Bunun için şirketler de yeterli parayı ödemeye hazırdır.

 Upwork gibi sitelerde serbest çevirmenlik işlerini bulabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Aylık 20-50 dolar

  1. Dropshipper

“Dropshipper” kavramının Türkçe için tam bir çevirisi yok çünkü zaten kendisi de internet üzerinden alışveriş konseptine, stok kısmına girmeden kısa yol geçişi gibi bir şey. Ama temel olarak anlatmak gerekirse, yabancı bir ülkede bir ürün buluyorsunuz ve bu ürün için üçüncü parti satıcı görevi görüyorsunuz.

Bulduğunuz ürünleri Amazon gibi birçok yere dağıtım yapan sitelerde paylaşabilirsiniz ve ürün satılınca direkt olarak kazanç sağlarsınız. En güzel yanı da ürünleri depolayacak bir stok alanı ile uğraşmak zorunda değilsiniz, tek işiniz ürünün satıcıya ulaşmasını sağlayacak gerekli düzenlemeleri yapmak. Yeterince araştırma ve çalışma ile bu işten ciddi para kazanabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Aylık 1000+ dolar

  1. İnternet Poker Oyuncusu

Kulağa çok riskli gelebilir ama profesyonel poker oyuncusu olarak kartlarla konuştuğunuzu iddia ettiğiniz o zamanları gerçekliğe dönüştürüp bir de üstüne para kazanabilirsiniz. Sırt çantası ile gezenlerin poker oynayarak para kazandığı daha önce görülmemiş bir şey değil ve uzun zamanlı yapıldığında kazancınızın artması da mümkün.

Ama bu işte her zaman bir planınız olmalı, sabırlı kalabilmelisiniz, ve en önemlisi, risk aldığınızı da bilmelisiniz. Ne kadar para kaybedebileceğinizin farkında olmalısınız.

Ortalama Gelir: Pokerde ne kadar iyisiniz? :)

  1. Sanal Asistan

Son zamanlarda iş dünyasındaki birçok insan yavaş yavaş sanal asistanların ne kadar faydalı ve kolay olabileceğini keşfediyor. Bu iş genel olarak müşterinin ya da şirketler için çalışanlarının programlarını kontrol etme ve düzenleme kısmında aktif rol oynama ile çalışıyor. Yani toplantıları, gerekli telefon görüşmelerini, sosyal medya aktivitelerini, iş gezilerini organize ediyorsunuz ve bunun için herhangi bir yerden çalışabilirsiniz.

Bu iş kesinlikle gezginler için harika bir para kazanma fırsatı oluşturuyor. Müşterinizle aynı yerde bulunmak zorunda değilsiniz ama aynı saat dilimini paylaşıyor olmanız müşterinizle iletişiminiz açısından sizin için daha kolay olacaktır.

Ortalama Gelir: Aylık 500-2000 dolar

  1. Sosyal Medya Yöneticisi

Dünya çapında her şirket artık ürünlerinin reklamını globalleşme odaklı bir ideoloji ile yapıyor. Ve bunu yapmak için de elbette bir sosyal medya yöneticisine ihtiyaçları var.

Bu işte size düşen kısım şirketin internet üzerindeki profilini, Facebook, Twitter, Instagram gibi değişik sosyal medya platformlarında canlı ve aktif tutmak. Ayrıca potansiyel müşterilerin de dikkatini çekmek bu iş için hedeflerden biri. Ama bu durumda oldukça yoğun olmanız da kaçınılmaz. Bu işin bir de tam zamanlı olduğunu da düşünürsek tecrübesi bulunan adaylar için daha uygun bir iş diyebiliriz.

Ortalama Gelir: Aylık 500-4000 dolar

  1. Anket Katılımcısı

Bu iş gerçekten yollardayken ekstra para kazanmak için yapabileceğiniz en kolay şeylerden birisi. Tek göreviniz anket doldurma karşılığı belli miktarlarda para teklif eden şirketlerin bulunduğu web sitelerinde minik bir gezintiye çıkmak, anketleri doldurmak ve paranızı almak.

Elbette bu işi yaparak zengin olmayacaksınız; sonuçta her soru başına birkaç kuruş kazanıyorsunuz. Ama oturup birkaç saat anket doldurarak vakit geçirmek bir miktar para kazanmanız için olabilecek en kolay yöntemlerden olabilir. Ama unutmayın ki birçok site aldatıcı bir şekilde kendisini bu şekilde açıklayıp insanları dolandırarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Araştırmanızı iyi yapın ve güvenilir bir site bulduğunuzda anketlere atlayın.

Swag Bucks ve Survey Downline gibi güvenilir siteler bu iş için kullanılabilir.

Ortalama Gelir: Aylık 100-1000 dolar

Gurbetçiler İçin Çalışırken Gezmek

Aynı anda gezerken biraz daha stabil temelleri de olan uzun dönemli bir iş arayışı içinde misiniz? O zaman sıradaki işler sizin için gelsin.

  1. İngilizce Öğretmeni

İngilizce konuşabilmek birçok ülkede en önemli becerilerden biri olarak sayılıyor. Sonuçta bilim dili olma özelliği ile herhangi bir alanda kariyer edinmek isteyen insanlar için zorunlu bir beceri olması aynı zamanda dünya çapında kullanılabilir olması da demek.

Daha açık konuşmak gerekise turizm endüstrisinin büyük bir yüzde ile temelini İngilizce oluşturuyor ve bu da İngilizce bilmenin her ülkede geçerli sayılabilecek bir beceri olması demek. Kısa dönemli düşünülürse yurt dışında İngilizce öğretmek resmi olmayan bir şekilde mümkün. Ya da daha profesyonel düşünürsek ikinci dil olarak İngilizce konseptli programlar da bulunuyor.

Unutmayın ki çoğu profesyonel iş imkanı ya bir üniversite diploması ya da eğitim sertifikası istiyor ama İngilizce öğretmenliği maaşlarını düşürsek aslında bu mantıklı.

Teach Away ya da My TEFL gibi sitelerde birçok iş imkanı bulabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Aylık 1000-5000 dolar

  1. Şef

Nerede insan varsa orada yemek de vardır. Ve nerede yemek varsa o yemekleri yapan birisi de olmak zorunda. Sonuç olarak konaklama endüstrisinde çalışmak için şef olmanız yeterli olabilir.

Ama bu iş genellikle biraz tecrübe ve biraz da bilgi birikimi gerektirir. Ayrıca çalışma saatleri sizi sizden edebilir. Elbette işin sonunda alacağınız karşılığın ülkeyi gezmeye vakit tanıyacak olması ve gastronomi sevenleri şaşırtacak derecede yemek bilgisine sahip olmayı sağlaması oldukça hoş bir detay. Sonuç olarak bu iş en harika gezgin işlerinden birisi denilenilir. Bir kere başlayınca da bir ülkeden başka ülkeye neredeyse her yerde çalışabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Saatlık 10-60 dolar

  1. Serbest Masöz

Kenarda köşede kullanılmayı bekleyen bir masaj terapisti sertifikanız varsa şimdi kullanmanın tam zamanı! Dünyanın her yerinde insanlar gün sonunda rahatlamalarını sağlayacak güzel bir masaj ihtiyaç duyuyor.

Ayrıca bir işten diğerine bir konumdan diğerine atlarken kendinizi tamamen farklı bir ülkede farklı insanlarla bulmanız da mümkün.

Ortalama Gelir: Saatlik 30-60 dolar

  1. Tur Rehberi

Tur şirketleri her zaman şehirleri gezdirecek ve güzel bilgiler verebilecek bilgili tur rehberleri aramaya devam ediyor. Doğal olarak yeterli bilgiye sahip olmanız gerekir ama çok çalışıp okumalarınızı yaparsanız o seviyeye hızla erişebilirsiniz.

Bu işler eğer bölgede bir ve birden fazla turizm sezonu geçirecekseniz harika olabilir.

Ortalama Gelir: Saatlik 10-25 dolar

  1. Gezgin Hemşire

Hemşirelik için diplomanızı aldıktan sonra dünyanın her yerinde çalışabilirsiniz. İşe alma şirketleri, kısa dönemli yurt dışı işleri için macerayı seven hemşire arayışı içinde olabilir.

Muhtemelen her yerde çalışabilirsiniz. Klinikler, medikal takımlar, gemi turlarındaki medikal destek görevlisi binlerce örnekten sadece birkaçı. En güzel yanı da bu tip işlerin genellikle konaklamayı bedavaya getiriyor olması.

Ortalama Gelir: Saatlik 30-45 dolar

  1. Gezgin Sokak Satıcısı

Bu iş oldukça zaman gerektirmesine ve en çok ürün yatırımına ihtiyaç duymasına rağmen gezilen bölgede vakit geçirirken aynı zamanda ekstra kazanç sağlamanın yöntemlerinden biri.

Genellikle takılar daha popüler olsa da aslında aklınıza gelen her şeyi satabilirsiniz: sanat ürünleri, kına geçici dövmeler, deri ürünler, sabun, kıyafet… Elbette satışa başlamadan önce satış izniniz olduğundan emin olmayı unutmayın.

Ortalama Gelir: Günlük 0-300 dolar

  1. Airbnb Ev Sahibi

Siz gezerken yerinde boş boş durup toz biriktirmekten başka hiçbir amaca hitap etmeyen bir eviniz mi var? O zaman onu da fonksiyonel hale getirelim.

Eğer eviniz turist yoğunluğu olan bir alanda ise ya da o alana yakınsa Airbnb benzeri yerlerde kiralayarak kazanç sağlayabilirsiniz. Ayrıca düşünsenize, her zaman gelir sağlayabileceğiniz bir kaynağınız olacak. Ömür boyu gezebilmek diyorum…

Ortalama Gelir: Evin yerine ve yoğunluğuna göre ayda 400-8000 dolar

  1. Au Pair (Anne Yardımcısı)

Bu iş kesinlikle yaptıkça daha iyi yapılan işlerden biri. Çocukları seviyorsanız, dışadönük ve sorumluluk sahibi bir kişiliğiniz varsa tabiri caizse mürebbiye olabilirsiniz.

Bu iş genellikle konaklama ve yemeği de kapsaması yönüyle temel bazda çok idealdir ama cep harçlığı içeren versiyonlarını da bulmak mümkündür. Ayrıca aile ile birlikte yaşarken yeni bir dil de öğrenebilirsiniz.

Aupair üzerinde anne yardımcılığı işlerine bakabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Gönüllü çalışma – aylık 1500 dolar

 

  1. Yurt Dışında Türk İşçi

Eğer daha resmi ve düzenli işler arıyorsanız üstüne de devlet güvencem olsun diyorsanız, devlet odaklı yurt dışı istihdam programlarına da bakabilirsiniz. Bu iş için gereken beceri ve tecrübe iş tanımına göre değiştiğinden bir genelleme yapmak oldukça zor diyebiliriz.

Daha fazla bilgi için İŞKUR’a bakabilirsiniz.

Ortalama Gelir: Aylık 2000 dolar

  1. Peace Corps Gönüllüsü

Bir Peace Corps gönüllüsü olmak ciddi bir bağlılık ister. Yıllar boyunca insanlara yardım edip birkaç gün izin dışında uzun zaman çalışmak zorunda kalabilirsin. Ama ömür boyunca size rehber olacak ve dünya çapındaki topluluklara yardım edecek yeterli tecrübeyi edinecek olmanız kesin.

Ama asla unutmayın ki gideceğiniz ülkeyi seçme şansınız yok, tatile çıkacak zamanınız olmayacak, temel sosyal haklardan mahrum topluluklara çalışacaksınız.

Sonuç olarak şimdiki hayatınızdan daha zorlu şartlarda yaşamaya hazırlıklı olmalısınız. Eğer iki yıllık bir bağlılığa hazırsanız araştırmaya başlayabilirsiniz. Dünyayı daha iyi bir yere dönüştürmeye çalışırken aynı zamanda yeni yerler görmüş olacaksınız.

Peace Corps’un web sitesinden daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

Ortalama Gelir: Aylık 0-300 dolar

Bahsettiğimiz gezgin yaşam tarzını desteleyen işler, hayallerinizi gerçekliğe dönüştürmeniz için mükemmel bir fırsat olabilir. Çoğunluğun inandığının aksine, aynı anda gezerken para kazanmak her zaman mümkün.

Kendinizi o ofisin camından dışarıyı izlerken bulduğunuzda, hiç kimsenin hayatınızın kontrolünü almasına izin vermemeniz gerektiğini hatırlayın. Sahip olduğunuz özgürlüğe inanın ve hayalini kurduğunuz o Akdeniz sahiline doğru yol alın.

Büşra Nur Deliveli

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı

Exit mobile version