BlogKişisel Gelişim & Verimlilik

Bullet Journal Nedir, Nasıl Yapılır

Unutmamak için her şeyi yazması gereken insanlardanım, aksi takdirde akademik hayatım büyük bir kargaşadan ibaret olurdu.. Ancak hiçbir ajanda ihtiyaçlarıma cevap vermedi ve kabul etmeliyim ki verebilecek olanlara da ben o kadar para vermek istemedim. Bu yüzdendir ki, “Bullet Journal” adı verilen yöntemi duyduğumda oldukça heyecanlandım. Tüm hayatınızı organize edebileceğiniz bir yöntemden bahsediyorum size.

Nasıl “Bullet Journal” yapabilirim diye alıştırmalara başladım. Her farklı alana dair farklı farklı defterlere sahip birisi için tüm hayatımı bir ajandada toplamak işimi gerçekten kolaylaştırabilirdi.

Google’a “Bullet Journal” yazdığınızda karşınıza ilk çıkan yaratıcısının resmi Youtube videosu olacaktır.

 

 

Kabul etmek gerekirse, ilk bakışta biraz korkutucu görünebilir. Yapmanız gerekenleri günlere, haftalara ve aylara bölme kısmı oldukça can sıkıcı, üstelik daha sonra küçük şekiller çiziyor ve cetvel kullanıyor. Yine de videoyu bitirip üstünden bir kere daha geçip bir de internette başkalarının bu yöntemi nasıl kullandığını inceledim, ve söylemeliyim ki, büyülendim. Zira, oldukça kişiselleştirilebilen bir yöntem olmakla kalmayıp, resmi videosunda aslında size oldukça boşluklar bırakıyor kendi kişiliğinizi yansıtabilmeniz için. Yani adım adım o videoyu takip etmek yerine, kendinizi de işin içine katıp şahsına münhasır bir “Bullet Journal” yaratabilirsiniz. Gerçi, yine cetvele ihtiyacınız olabilir.

“Bullet Journal” hayatınızı kontrol altında tutmak için oldukça etkili ve verimli bir yöntemdir. Önceden hazırlanan ajandaları, planlayıcılara tonlarca para verirsiniz, ancak bir noktada sizi tatmin etmeyecektir. Bu yöntemin cazibesi, her şeyi kendi zevkinize göre ayarlayabilmenizdir.

Başlamadan önce çok iş gibi görünebilir. Sıfırdan bir planlayıcı yaratmak elbette çok kolay değildir. Ancak bir kere başladıktan sonra göreceksiniz ki üşendiğiniz şeyler size büyük bir zevk kaynağı olacaktır.

Size de kendi “Bullet Journal”ınızı yapma yolunda küçük bir rehber hazırladım.

  1. İndeks Sayfası

“Bullet Journal”ın indeks olmadan yapılamayacağını söylemeleyim. Yani, elbette sizin kararınız ancak indeks her şeyi toplayacak ve ihtiyacınız olduğunda vakit kaybetmeden istediğiniz kısmı bulabileceksiniz.

Defterinizin ilk sayfasını açın ve tercih ettiğiniz yazı tipiyle “İndeks” yazın. Bunu daha sonra detaylandıracağız.

 

  1. Gelecek Planlayıcısı

İndeks sayfasını çevirin ve boş sayfaların ikisine de “Gelecek Planı” yahut “Future Log” yazın. Gelecek aylar için eşit boşluklar bırakın. Nasıl yaptığınızın bir önemi yok, tamamen size kalmış. Ben genellikle sonraki altı ayı yazmayı tercih ediyorum.

Bu kısmı indeksinize yazmayı unutmayın.

 

  1. Aylık Planlayıcı

Sonraki boş sayfaya geçip başlığa “Aylık Plan” yahut “Monthly Log” yazın. Future Log kısmındaki yazdığınız ayları her sayfaya teker teker yazın ve altına günleri ekleyin. Sağ taraftaki sayfayı aylık görev listeniz olacaktır, o ay yapmanız gereken her şeyi not edin.

 

  1. Günlük Planlayıcı

Bir sonraki boş sayfaya geçtiğinizde sayfayı günlere bölün. Kendi tercihim bir sayfaya bir haftayı yazmak. Elbette ihtiyaçlarınıza göre bunu değiştirebilirsiniz. Kimileri bir sayfaya üç günü yazmayı tercih ediyor kimleri daha fazla.

Her günün altına yapmanız gereken her şeyi ekleyebilirsiniz. Lakin bunları da kategorilere bölmeyi unutmayın: Görevler, etkinlikler, notlar. Not kısmını genellikle fazla kullanmadığım için kendi “Bullet Journal”ımda tercih etmiyorum ancak etkinlik ve görevleri farklı sembollerle göstermeye gayret ediyorum.

Bu notların kısa olması büyük bir önem taşıyor. Resmi videoda buna “rapid logging” yani hızlı kayıt diye adlandırıyor.

Her ayın sonunda sonraki ay için bir “Bullet Journal” hazırlayacaksınız. Bir önceki aydan kaçırdıklarınıza bakmayı unutmayın, hala önem taşıyorsa sonraki aya onları da eklemeyi unutmayın. Eğer çok daha ileriki zamandaki işleri yazmanız gerekiyorsa onları “Future Log”a ekleyin.

 

  1. Liste Koleksiyonu

Bu adım isteğe bağlı: Alışveriş listeleri, uzun süreli projeleriniz, alışkanlık takipleriniz gibi kısımları düzenlemek için bir koleksiyon oluşturuyorsunuz. Ben bu kısmı alışkanlıkları takip etmek için kullanmayı tercih ediyorum. Kurtulmak ya da kazanmak istediğiniz alışkanlıkları kaydederek hedeflerinize kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Bunu da tamamladıktan sonra indekse kaydetmeyi unutmayın!

“Bullet Journal”ı kişiselleştirmekten çekinmeyin, sizin için işe yarar olması oldukça önemli. Gününüzü organize etmenize yardımcı oluyorsa doğru yoldasınız demektir.

Size kaynak olabilecek bir takım videolar da bulunmaktadır, onlara da göz atmayı unutmayın. Kolay gelsin!

 

İrem Ayça Aykın

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu