BlogOnline Kaynaklar

Blockchain Nedir? Nasıl Çalışır?

Blockchain, bir bilgisayar ağının düğümleri arasında paylaşılan dağıtılmış merkezi olmayan bir veritabanı veya defterdir. Güvenli ve merkeziyetsiz bir işlem kaydını sürdürmek için kripto para birimi sistemlerindeki kritik rolleriyle tanınırlar, ancak kripto para birimi kullanımlarıyla sınırlı değildirler. Blok zincirleri, herhangi bir endüstrideki verileri değiştirilemez hale getirmek için kullanılabilir – bu terim, değiştirilememeyi tanımlamak için kullanılır.

Bir bloğu değiştirmenin bir yolu olmadığından, ihtiyaç duyulan tek güven, bir kullanıcının veya programın veri girdiği noktadadır. Bu özellik, genellikle denetçiler veya maliyet ekleyen ve hata yapan diğer insanlar olan güvenilir üçüncü taraflara olan ihtiyacı azaltır.

Bitcoin’in 2009’daki tanıtımından bu yana, çeşitli kripto para birimleri, merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları, misli olmayan tokenler (NFT’ler) ve akıllı sözleşmelerin oluşturulması yoluyla blok zinciri kullanımları patladı.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Elektronik tablolara veya veritabanlarına aşina olabilirsiniz. Blockchain, bilgilerin girildiği ve saklandığı bir veritabanı olduğu için biraz benzer. Ancak geleneksel bir veritabanı veya elektronik tablo ile bir blok zinciri arasındaki temel fark, verilerin nasıl yapılandırıldığı ve erişildiğidir.

Bir blok zinciri, genellikle bir veri tabanında yaptığınız görevleri yürüten betik adı verilen programlardan oluşur: Bilgi girme ve bilgiye erişme ve onu bir yere kaydetme ve depolama. Bir blok zinciri dağıtılır, bu da birçok makinede birden fazla kopyanın saklandığı ve geçerli olması için hepsinin eşleşmesi gerektiği anlamına gelir.

Blockchain, işlem bilgilerini toplar ve bilgileri içeren bir elektronik tablodaki bir hücre gibi bir bloğa girer. Bilgi dolduğunda, karma adı verilen onaltılık bir sayı oluşturan bir şifreleme algoritması aracılığıyla çalıştırılır.

Karma daha sonra aşağıdaki blok başlığına girilir ve bloktaki diğer bilgilerle şifrelenir. Bu, birbirine zincirlenmiş bir dizi blok oluşturur.

NFT Oluşturma yapılırken de teorik olarak blockchain teknolojisinden yararlanılır.

En İyi Kripto Para Analiz Siteleri

Blockchain Kullanım Alanları Nelerdir?

Blockchain teknolojisi birçok farklı sektörde kullanılabilir niteliktedir. Bu teknolojinin kullanıldığı alanlar başlıca;

  • Kamu sektörü
  • Finans kurumları
  • Enerji sektörü
  • Bankalar
  • Akıllı sözleşmeler
  • Para transferleri
  • Yatırım araçları
  • Sağlık kuruluşları
  • Noter işlemleri

Blockchain Teknolojisi Neden Önemlidir?

İş süreçlerinin güvenli ve verimli bir şekilde işleyebilmesi için bilginin mümkün olan en hızlı ve doğru şekilde aktarılması gerekmektedir. Blockchain’in bu noktada en temel faydası, yalnızca izni olan ağ üyelerinin ulaşabileceği bir defter niteliğinde olmasıdır. Üstelik, sisteme erişebilen üyeler, verilerde herhangi bir değişiklik yapamamaktadır. Blockchain’i ideal kılan bir özelliği de paylaşılabilen ve şeffaf bilgi sağlayan bir yapıda oluşudur. Bu, kullanıcı için güven verici bir unsurdur.​

İlgili Makaleler


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu