BlogYurtdışı Eğitim

Belçika Üniversite Eğitim Rehberi

Belçika deyince aklımıza tabii ki ilk çikolata gelse de gerek okul ücretleri, gerek Avrupa’daki konumu gerekse kültür zenginliğiyle Belçika eğitim konusunda da dikkat çeken Avrupa ülkelerinden biri. Siz de lisans, yüksek lisans ya da master için Belçika’ya gitmeyi düşünüyorsanız yazımıza göz atmalısınız.

 

Üniversite Seçimi

Belçika çok geniş yelpazede seçenekler sunuyor. Uluslararası öğrenciler için en popüler bölümler ise; Ekonomi, İş Yönetimi, Bilgisayar Mühendisliği & IT, Fizik, Siyaset Bilimi.  İlk yapmanız gereken kendi ilginiz doğrultusunda okumak istediğiniz alana karar vermek. Daha sonra ise üniversiteye.

Belçika’da yüksek öğrenim genellikle dil sınırlarına göre ikiye ayrılıyor: Flaman Bölgesi (Flemenkçe’nin resmi dil olduğu bölge) ve Fransız Bölgesi (Fransızca’nın resmi dil olduğu bölge). Flemenkçe ve Fransızca’nın yanı sıra Almanca da ülkenin konuşulma yüzdesi düşük olan anadili. Almanca konuşan öğrenciler eğitim almak için genelde Almanya’yı tercih ediyorlar. Fransızca ve Flemenkçe standart eğitim dili olsa da İngilizce eğitim veren bir çok üniversite ya da bölüm bulmak da mümkün.

Çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi, Belçika’da da lisans eğitimi üç yıl, yüksek lisans ise iki yıl. Eğitim kurumları da iki çeşide ayrılıyor: üniversiteler ve uygulamalı bilimler akademileri. Aradaki tek fark eğitim tarzı. Üniversiteler daha fazla teorik eğitim verirken uygulamalı bilim akademileri adı üzerinde uygulamaya, pratiğe odaklı bir eğitim sistemini takip ediyorlar.

Dünya Üniversite Sıralaması’nda en yükseklerde bulunan bir kaç üniversiteye göz atalım:

Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven)

2018 Sıralaması’na göre 71. Sırada bulunarak Belçika’dan en yüksek puana sahip olan üniversitesi. Napolyon döneminde kapanıp 1834 yılında tekrar açılsa da, ilk kuruluş tarihi olan 1425 yılına göre Belçika’nın en eski üniversitesi olan Leuven Katolik Üniversitesi yaklaşık 57,300 öğrencisiyle aynı zamanda en ülkenin en büyük üniversitesi.


University of Ghent

Sıralamada 125. Olan Ghent üniversitesi 1817 yılında kurulmasıyla Belçika’nın dili Flemenkçe olan ilk üniversitesi olmuş. 41,000 öğrencisi ve 11 fakültesiyle ülkenin diğer büyük üniversitesi. Öne çıkan bölümleri Sosyal Bilimler ve Veterinerlik.

Université Catholique de Louvain (UCL)

Louvain Katolik Üniversitesi, Louvain-la-Neuve’de bulunan ülkenin dili Fransızca olan en büyük üniversitesi. Brüksel, Charleroi, Mons ve Tournai gibi şehirlerde kampüsleri var. Teoloji bölümüyle öne çıkarak sıralamada 153. Sırada bulunuyor.


Vrije Universiteit Brussel (VUB)

182. Sırada bulunan VUB, 1970 yılında Özgür Brüksel Üniversitesi (Université Libre de Bruxelles) ‘nin bölünmesiyle kurulmuş. Biri Flemenkçe diğeri Fransızca dilin de olup isimleri aynı. O yüzden karıştırmamak adına dikkat etmek gerekir. VUB uygulamalı bilimler ve temel bilimler alanlarında uluslararası camiadaki çalışmaları sayesinde yüksek araştırma kapasitesiyle ünlü.

Université Libre de Bruxelles (ULB)

ULB sıralamada 205. Sırada geliyor. Fakülte üyelerinin ve öğrencilerinin üçte biri ülke dışından geliyor bu yüzden de ülkenin en enternasyonel üniversitesi olarak görülüyor. 1834 yılında kurulan Özgür Brüksel Üniversitesi aldığı üç Nobel Ödülü, bir Fields Madalyası, üç Wolf Ödülü ve iki Marie Curie Ödülü ile oldukça saygın bir üniversite.

Belçika’da eğitim alabileceğiniz özellikle uluslararası konumda olan diğer kurumlar:

Brexgata Üniversity Academy,  Brussels Management School(ıchec), Brussels School Of İnternational Studies, Continental Theological Seminary, Facülte Polytechnique de Mons, Facülte Üniversitaire Des Sciences Agronomiques de Gembloux, Facültes Üniversitaires, Catholiques de Mons, Facültes Üniversitaires Notre-Dame de La Paix, Facültes Üniversitaires Saint-Lois, Fondation Üniversitaire Luxembourgeoise, Hasselt Üniversity, Hogere, Zeevaartschool Maritie Academy, Hogeschool Antwerpen, Hogeschool West-Vlaanderen (tu)
, Hogeschool Voor Wetenschap &Kunst, Hogeschool Voor Wetenschap en Kust (Vlekho),Brussel, Karel de Grote Hogeschool, Katholieke Hogeschool Kepmen, Katholieke Hogeschool Leuven, Katholieke Hogescool Limburg, Katholieke Üniversiteit Brussel, Katholieke Üniversiteit Leuven, Katholieke Üniversiteit Leuven,Campus Kortrijk Ryal Military Academy, Thierry Graduate School of Leadership, Üniversiteit Antwerpen, Üniversiteit Antwerpen Management School, Üniversiteit Antwerpen,Ufsia , Üniversiteit Gent, Üniversite de Liege, Üniversite de Mons-Hainaut, Vesalius College, Vlerick Leuven Gent Management School

Yüksek lisans yapmak istiyorsanız eğer 6 üniversitenin Psikoloji, Ekonomi, Mühendislik gibi birçok alanda sunduğu onlarca programa bakabilirsiniz. Ayrıca 21 uygulamalı bilim akademisinin de Mütercim-Tercümanlık,Sosyal Bilimler, Paramedikal, Ekonomi gibi çeşitli alanlarda yüksek lisans programları da var. Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bir bölümde yüksek lisans yapmak isterseniz de 17 Sanat Akademisinin müzik, dramatoloji, sinema-televisyon gibi alanlarda sunduğu programları inceleyebilirsiniz.

Belçika’daki akademik yıldan bahsedecek olursak; üç sömestır söz konusu. İlki Eylül ayının ortalarında başlar ve Aralık’ın sonuna kadar devam eder. İkincisi Şubat’ın başlarında başlar ve Mayıs’ın ortalarına kadar devam eder. Üçüncü sömestır ise yaz mevsimini kapsar. İlk iki sömestırda başarısız olan öğrenciler için telafi sömestırı oluyof.

Üniversite seçiminizi yaparken dersler ve içeriklerinin yanı sıra o üniversitenin ve bulunduğu şehirin sağladığı fırsatları da incelemeniz gerekir mesela spor olanakları, sosyal aktiviteler, yurt / lojman seçenekleri, burs imkanları gibi.

Başvuru

Belçika’da bir üniversiteye lisans eğitimi için lise diplomanızla veya gerekli kurumlardan onaylanmış 12 yıllık eğitiminizi tamamladığınızı kanıtlayan bir belge ile birlikte Tıp, Güzel Sanatlar ve Mühendislik hariç tüm Belçika eğitim kurumlarına başvuru yapabilirsiniz. Başvuru şartları federal bölgelere göre farklılık gösterebilir (Flaman, Fransız ve Alman Bölgeleri). Başvurular bireysel olarak ünivesitelere yapılır ve gereklilikler üniversiteye ya da bölüme göre değişebilir. Tıp ya da Dişçilik okumak isteyen öğrencilerin hükümet tarafından düzenlenen giriş sınavına girmesi gerekir. Güzel Sanatlar fakültesinde bir bölüme gitmek isteyen öğrencilerin de üniversiteler tarafından düzenlenen yetenek sınavlarına katılımı zorunlu. Mühendislik Fakülteleri için ise sadece Fransız Bölgesi için geçerli olan bir giriş sınavı söz konusu. Ayrıntılı bilgiler her üniversitenin kendi sitesinden ya da uluslararası öğrenci ofislerinden alınabilir.

Genel olarak istenilen belgeler:

Pasaport
Pasaport tipi resim
Dil yeterliliği kanıtı(master için)
Lise Diploması
Transkript
YGS sonuç belgesi

Tüm evrakların yeminli tercümanda İngilizceye ya da konsolosluk tarafından talep edilen dile tercüme ettirilmesi ve lise diploması için kaymakamlıktan apostil mühürü alınması gerekir. Ayrıca Ygs barajını aşmak gerekiyor yoksa denklik almak konusunda sorunlar yaşayabilirsiniz.

Üniversiteniz sizden ayrıca bir motivasyon mektubu ve referans mektubu da talep edebilir.

BELÇİKA EĞİTİM WEB SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

Üniversite Ücretleri

Hazırlık Eğitimi alacaklar için ücretler 2000 Euro civarında.

Lisans eğitimi içim üniversite ücretleri federal bölgelere göre farklılık gösteriyor. Avrupa Birliği dışından gelen öğrenciler için ücretler yıllık olarak 835-4,175€ olarak değişiyor. Ayrıca ek kayıt ücreti de söz konusu. Uygulamalı bilim akademileri ve sanat akademilerinin ücretleri çok daha düşük. Kesin bir şey söylemek imkansız olduğundan seçtiğiniz bölüme üniversitenizden bilgi alabilirsiniz.

Yüksek lisans için ise AB dışından gelen öğrenciler için ücretler bölüme göre değişiklik göstererek üniversitelerde  daha yüksekken yine uygulamalı bilim akademilerinde ve sanat akademilerinde daha düşük. Yine ek ücretler talep edilir. Kesin bilgi için üniversitenizden bilgi almanız gerekir.

Vize

Okuldan kayıt onayınızı alır almaz vizeye başvurmanız önerilir. Belçika öğrenci vizesi almak için direkt konsolosluğa gidebilir ya da VSFGlobal aracılığıyla vize işlemlerini başlatabilirsiniz. Öğrenci vizesi ücretsizdir. Ancak VSFGlobalı tercih ederseniz ücretlendirme söz konusudur http://www.vfsglobal.com/belgium/turkey/ linkinden ihtiyacınız olan tüm bilgileri alabilirsiniz.

Üniversite tercihi, kayıt, vize derken sıkıcı kısımlar bitti. Şimdi Belçika’ya gittiğinizde size yardımcı olacak konulara geçelim. Öncelikle gittiğiniz günden itibaren 8 gün içinde ilgili yerel birime giderek geldiğinizi belirtmeli ve oturma izni sorununuzu halletmelisiniz. Bu önemli.

Diğer konular ise;

Burslar

Genellikle üniversiteler bünyelerindeki uluslararası öğrenciler için harç desteği, kira desteği gibi değişik bir çok finansal destekte bulunurlar. Üniversitelerin sunduğu desteklerle ilgili bilgi almak için sosyal servisleriyle iletişime geçmelisiniz. Burslar çoğunlukla yüksek lisans öğrencilerine yönelik olsa da bir kaçını aşağıda bulabilirsiniz. Özel kurumlar tarafından verilen burslar ise eğitim alan bölüme göre belirlenip farkılılaştığı için kendi alanınızı bulma amacıyla şu linklere göz atabilirsiniz:

http://www.scholarshipportal.com/scholarships/belgium

http://www.studyinbelgium.be/en/programmes-de-bourse

http://www.btcctb.org/en/scholarships


Erasmus Mundus Programme

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen akademik işbirliğini ve dünya genelinde etkileşimi amaçlayan bir programdır. Genellikle AB üyesi olmayan 3. Dünya ülkelerinden gelen –Türkiye gibi- Master ve Doktora öğrencilerine öncelik tanır.  Direkt olarak başvuru yapılır ve değerlendirmeden geçilir. Kendi sitelerinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Ares Bursları

Yine Türkiye gibi ülkelerden gelen öğrencilere yönelik olan burslardır.



Barınma

Üniversite bünyesinde barınma kısa dönemli ya da uluslararası öğrenciler için öncelikli tercihlerden. Öğrenci yurtlarında yer bulabilirsiniz ancak üniversiteden onayınız gelir gelmez başvurmanız önerilir.  Bir öğrenci yurdunda kendinize ait odada kalmayı tercih ederseniz üniversiteye göre fiyatlar değişse de 150-400 € arasında bir ücret ödemeniz gerekir. Kendi başınıza, üniversite bünyesinde olmayan, bir oda kiralamak isterseniz eğer bulunduğu konuma göre değişse de ortalama olarak şehre yakın yerlerde 675 € veya şehir dışında 500 € gibi fiyatlarla karşılaşırsınız.

Aile yanı konaklama da Belçika’da oldukça popüler bir seçenek. Ayrıca Belçika kültürünü veya bulunduğunuz bölgedeki dili öğrenmenize de olanak sağlar. Bu seçenek genelde kısa süreli olarak uygun olsa da üniversitenizin ilgili bölümünden bilgi alabilirsiniz.

Masraflar

Üniversite ücretlerine ek olarak yaşadığınız şehire ve barınma şeklinize göre masraflarınız doğal olarak farklılık gösterir. Ortalama bir aylık bütçe çıkarmak gerekirse şöyle diyebiliriz:

Kitaplar, fotokopiler: 35 €

Barınma: 500€

Yemek: 300 €

Sağlık: 20 €

Toplu Taşıma: 40 €

Diğer(Telefon, Eğlence vs.) : 55 €

Toplam : 950 €

Belçika’daki ücretlerden örnek vermek gerekirse:

Gazete : 1,50 €

10 tane toplu taşıma bileti: 14 €

Sandviç: 3,50-4,80 €

Sinema Bileti: 8,5 €

Kutu içecek: 1,5 €

Ekmek: 2 €

Belçika’ya gittiğinizde öğrenciler için açılan banka hesaplarından da yararlanabilirsiniz. Önce oturma izninizin gelmesini talep edebilirler. Bu yüzden yanınızda en az 1 haftalık nakit götürmeniz önerilir.


Seyahat

Birçok Belçika şehrinde toplu taşımanın her türü yaygın. Bir yerden başka bir yere gitmek ise oldukça kolay. Yararlanabileceğiniz toplu taşıma türleri:

Tren

Avrupa’nın kalbinde bulunan Belçika’dan bir kaç saatte Paris, Amsterdam, Londra, Cologne gibi diğer Avrupa şehirlerine kolaylıkla gidebilirsiniz.

Uçak

Yine diğer şehirlere yakınlığı ve bünyesinde bulunan havaalanlarından kalkan direkt uçaklarla Belçika’dan başka ülkelere, şehirlere gitmek oldukça kolay.

Toplu Taşıma

Brükselin bir çok semtine otobüsle ulaşmak mümkün. Ayrıca toplu taşıma hattını tamamlayan tramvay ve metro hatları da var.

Bisiklet

Belçika’nın en güzel yanlarından biri: bisiklet yolları. İstediğiniz yere bisikletinizle güvenli bir şekilde gidebilirsiniz.

Çalışma

AB dışından gelen bir Türkiye vatandaşı olarak Belçika’da oturma izninizin çıktığı tarihten 6 ay sonra çalışma iznine başvurabilirsiniz. İzninizi aldıktan sonra ise 90 gün tam zamanlı ya da 180 gün yarı zamanlı çalışabilirsiniz. Ayrıca her üniversite kendi bünyesinde bir iş merkezine sahip ve bulabileceğiniz işler bir ofiste belge doldurmak, kütüphanede çalışmak gibi çok da yorucu olmayan ve nitelik gerektirmeyen işler olduğundan uluslararası öğrenciler için en kolay olasılıklardan biri.

Umarız yardımcı olabilmişizdir.

 

Dilay Doğru

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı


İlgili Makaleler


2 Yorum

    1. Merhaba dil olmadan başta zorlanacağınız kesin ama hazırlık eğitimi ile kısa zamanda adapte olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu